Kotimaa

HS: Ministeri Pirkko Mattila selvityttää siirtymistä yleiseen an­sio­si­don­nai­seen työt­tö­myys­tur­vaan

HS:n tietojen mukaan Pirkko Mattila (sin.) asettaa ensi viikolla selvitysmiehen kartoittamaan siirtymistä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 4.3.2018 21:00 | Päivitetty 4.3.2018 21:01
Kaleva

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) aikoo asettaa ensi viikolla selvitysmiehen kartoittamaan siirtymistä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, kertoo Helsingin Sanomat.

HS:n tietojen mukaan selvitystä alkaa tehdä Työeläkevakuuttajat Telan ekonomisti Mauri Kotamäki, joka on aiemmin työskennellyt valtiovarainministeriössä.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa voivat tällä hetkellä saada vain työttömyyskassojen jäsenet. Yleinen ansiosidonnainen tarkoittaisi, että turva kuuluisi kaikille yhtäläisin ehdoin.

Selvityksen on määrä valmistua syksyllä.

Siinä on tarkoitus kartoittaa yleisen turvan taloudellisia vaikutuksia, sitä, miten uuteen järjestelmään kannattaa siirtyä sekä sitä, mitä se tarkoittaisi nykyiselle järjestelmälle.

HS:n mukaan kyseessä on sinisten oma poliittinen avaus, josta ei ole mainintaa hallituksen yhteisissä linjauksissa.

Ammattiyhdistysliikkeelle asia on arka, koska kassojen jäsenyyden nähdään olevan sidoksissa järjestäytymisasteeseen. Jos kassaan kuulumisen etu viedään, se voi lisätä liitoista lähtevien määrää, HS kirjoittaa.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund on korostanut Demokraatti-lehdessä, että valtion suuri maksuosuus ansiosidonnaisesta on "ostettu" historian saatossa esimerkiksi alhaisilla palkankorotuksilla.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (200)

Työttömien jako kahteen leiriin tuntuu epäoikeudenmukaiselta, on hyvä selvittää mitä on tehtävissä tasa-arvoisen kohtelun edistämiseksi työttömyysturvan saannin osalta.
Ministeri Mattilalta aivan oikea päätös !.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sen saa samaan joukkoon kun kielletään työnteko sellaselta joka ei kuulu ammattiliittoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja puolta pienemmällä palkalla, eikö niin? Siihenhän tällä pyritään, ammattiliitot alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta romutti perhevapaan, suurperheet menettää..., maataloustukiin huudetaan lisää rahaa, vaikka ovat jo nyt kannattamattomina ylituettuja sekä kansallisesti, että Eu-rahoituksen kautta, maatlous samaan tilaan kuin yritykset, silloin pääsään oikeisiin raameihin. Työttömyysturvaratkaisut vain miniosa tätä politiikkaa. Missä kuuluu Soinin pasuuna? Ei ainakaan kotimaassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottahan ay-herrat pelkäävät jäsenkatoa, koska ansiosidonnainen työttömyysturva on ollut tärkein syy järjestäytymiseen. Vieläkin on paljon liittojen jäseniä, jotka luulevat korvauksen tulevan liitolta. Työttömyyskassaan voi kuulua ilman liiton jäsenyyttä, eikä kassan osuus ole ansiosidonnaisesta korvauksestakaan juuri mitään, 5,5 %. Leijonan osa tulee työnantajilta ja valtiolta. Helppo asia, tehdään kassan jäsenyydestä kaikille työsopimussuhteisille palkannauttijoille lakisääteisesti pakollinen. Sitten kaikilla on tasavertainen oikeus työttömyysturvaan. Onhan meillä muitakin pakollisia maksuja esim. liikennevakuutus ja yle-maksu, miksei sitten työttömyyskassamaksu. Ay-liitot saavat pitää kassansa ja perustella jäsenilleen asian miten tahtovat. Ketään ei pakoteta itse liittoihin ja kaikki ovat onnellisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ketään ole pakotettu liittoihin tähänkään asti. YTK on perustettu nimenomaan murtamaan ammattiliittoja, jotta saataisiin työehdot mahdollisimman huonoiksi työntekijöille. Juuri tämmöisenä aikana täytyisi jokaisen työntekijän kuulua ammattiliittoon. Nyt on helsingin seudulla palkkakartelli lastentarhan opetytajien kustannuksella meneillään. Jos ammattiliitot murretaan, niin sen jälkeen on kyllä töitä, mutta elanto täytyy hakea soskun luukulta. Täällä on ollut niitä huutelijoita, jotka lapsellisuuttaan, tai silkkaa tyhmyyttään huutelevat, ettei liittoja tarvita, että hyvä työntekijä kyllä saa tarpeeksi hyvää palkkaa ilman tessejäkin. Mutta kun palkkataso romahtaa oikein kunnolla, niin nekin hyvät työntekijät joutuvat tyytymään nykyisen tessin huomattavasti huononpaan palkkaan. Firmat sanoo, että 6 euroa tunti ilman lisiä ja taukoja, ota tai jätä. Ei ole minusta hyvä ratkaisu. Saattaa käydä vielä veli, veljeä vastaan, ja se ei ole hyvä asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän työttömyyskassat maksaneet edes kokonaan hallintokulujaan vaan vuonna 2016 noin 86 miljoonaa euron hallintokuluista työttömyysvakuutusrahasto maksoi 13 miljoonaa euroa ja valtio 10 miljoonaa euroa. Vuonna työttömyyskasat maksoivat 2,8 miljardin euron ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta 157 miljoonaa euroa, työttömyysturvarahasto 1 557 miljoonaa euroa ja valtio 1 091 miljoonaa euroa. Käytännösä siis työttömyyskassat ovat vain välikäsiä, jotka jakavat muiden rahoja eli ei ole ihme, että niitä oli vuonna 2016 vielä 28 vaikka niiden määrä onkin puolittunut 20 vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyyskorvaukset yhden järjestelmän alle ,kaikki tietää mistä saanu mitä millä perusteella.Korvauksen suuruus määräytyis tehtyjen työvuosien mukaan.Tehtyään 55 v töitä työttömyyskorvaus olis likellä eläkekorvausta olis mahdollista olla työelämässä pidempään,ei merkitystä onko työttömänä välillä töissä vaikka pätkätöissä.Jäis eläkkeelle halutessaan.Suomessa on hallinnossa turhaa sukan kuluttajaa liian paljon.Tulis säästjä kiinteistöjen vuokrista ja ylläpidoista.Tietysti näistä lakoista työttömyystuki pienenis.Jäänmurtaja makaa kesät ja talvet mikäli jäät tulee.Onneksi kuitenkin Saimaan kanava kannattaa talvella,sopii jäällä jäniksen juosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä ne jotku vinkuu nuista ammattiliiton työttömyyskassoista, kaikilla on mahdollisuus liittyä YTK:n työttömyyskassaan satkun vuosimaksulla halvempikin se on kuin ammattiliittojen kassat.Mutta ei varmaan kannata häiritä ammattiliittojen toimitsijoita jos menee työnantajan kanssa sukset ristiin, niin YTK:sta on turha hakea apua. Toki kassaan voi kuulua ilman liiton jäsenyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siniset on nyt oikealla asialla.
Katsotaan miten homma etenee
myös käänteisen tuloveron osalta,
idea liittyy uuteen perusturva ajatukseen jossa yhdistetään erilaisia tukia ja peruspäiväraha.
Perustuki vastaisi nykyisiä tukitasoja jonka lisäksi kaikille palkansaajille mahdollistettaisiin tasavertaisesti saada ansiosidonnaista päivärahaa.

Onhan OECD:n ja Sinisten linjaukset enemmän tätä päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emme tarvi poliittista ay liikettä joka vastustaa työttömien laittamista samanarvoiseksi, kaikille samat oikeudet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Te sinisethän aina vetoatte, että se on päätetty hallitusohjelmassa. Tämä ei ole oletteko myyneet periaatteenne vai onko tämä vaali probakantaa. Taitaa olla molempia kun on sinisitä kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kreikassakin olis muutaman viikon yleislakko jos olis tämmöinen hallitus nyt paljastui että kikystä onkin ollut haittaa eikä Sipilän kertomaa hyötyä milloin olis aika Mattilan puhua totuutta eikä Sinisiä valheita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja maataloustukia on alettava myös karsiin..Seuraava hallitus hoitaa asian!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (200)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Oletko käynyt missään Afrikan maassa? Minä olen 26:ssa. Afrikassa taitaa olla nykyään 55? valtiota niin suosittelen ystä... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image