Kotimaa

HS: Marimekon Metsänväki-kangas on kopio

Kotimaa 29.5.2013 7:31
STT,

Marimekon Metsänväki-kangas on kopio, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Työ on lehden mukaan kopioitu ukrainalaisen kansantaiteilijan Maria Primatshenkon vuonna 1963 julkaisemasta työstä Rotta matkalla.

Metsänväki-kuosin on suunnitellut Kristina Isola vuonna 2007. Marimekon mukaan Isola oli kertonut maalauksensa pohjana käyttämästään kuvituksesta tiistai-iltana, kun Helsingin Sanomat oli alkanut selvittää asiaa.

- Tieto siitä, että Metsänväki-kuosin pohjana onkin käytetty toisen taiteilijan teosta, on meille suuri järkytys ja syvä pettymys, kertoo Marimekon taiteellinen johtaja Minna Kemell-Kutvonen lehdelle.

Freelancesuunnittelija Kristina Isola on suunnitellut Marimekolle kankaita usean vuosikymmenen ajan. Marimekon Metsänväki-kuosi koristaa muun muassa Finnairin konetta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Miksi ihmeessä meni kopioimaan! Luulisi sen verran ihan itsekin osaavan puita maalata, ettei tarvitsisi kopioida. Tuo ei ole edes nätti. Jopa minäkin olisin voinut puita maalailla ihan ilman kopsaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mitä, jos joku kopioi Isolan töitä ja sanoo, että ei ymmärtänyt tekevänsä mitään väärää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ainakin Kiinassa on pitkään myyty samanlaista painettua kangasta, kuin mitä Marimekon Unikkokangas on - kumpihan oli ensin ja kuka omistaa oikeasti oikeudet kyseiseen Unikkokuvioon. Muna-kana vai kana-muna, missä järjestyksessä mennään. Entäpä raitakuosi, kuka sen skissasi ensimmäisenä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luovuuden salaisuus on se, että tietää, kuinka piilottaa lähteensä (Albert Einstein). Taiteessa on aina lainattu, joista tunnetuimpia taitaa olla Disney-yhtiö, jonka menestys perustuu kopioimiseen esim. Leijonakuningas elokuvan tunnuslaulu Wimoweh tai vanhoista eurooppalaisista kansansaduista Tuhkimo, Lumikki ja seitsemän kääpiötä yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuli, ettei kukkaan huomaa noin vanhaan asiaan verrata. Vaan kiinni jäi ja ihan oikein. Onneksi on google, niin voi katella muitaki juttuja, onko kopioitu!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taiteilija matkii aina, siis oikea taiteilija. Joillakin on niin hyvä muisti, että he tekevät samanlaisen kuvan, minkä ovat joskus nähneet, aivan tietämättään. Taiteilija Isola on voinut tehdä jonkun luonnoksen joskus muinoin kankaasta, eikä muista sitä suunnitellessaan uutta.

Tekijänoikeuskysymykset on monesti kuin veteen piirretty viiva. Marimekolla on minusta aina ollut kuoseissaan itämaisia kuvioita, tahallisesti tai tarkoituksella.

Sama on musiikissa. Samat laulunpätkät soivat monessa kappaleessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, noin monet selittelevät, mutta Isola on onneksi rehellisempi, suoraan myöntää asian ja sanoo häpeävänsä sitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Taiteilija matkii aina, siis oikea taiteilija".Jos ei matki, ei ole oikea taiteilija? Mitä ihmettä, ei kopiointi ole taidetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän asiassa ole kahta sanaa - selvä kopiohan tuo on...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missähän muissa kankaissa on sitten käytetty toisten suunnittelijoiden kankaita pohjana? jos kukaan ei kysy niin "uusi" suunnittelija ei sitä kerro.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä on nyt ikävä katsella pöydälläni olevaa Metsänväkeä-liinaa... Olen ihaillut sekä Maija että Kristtina Isolaa. Nyt ei kyllä naurata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:14
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
19:18
Koronaviruksen tartuntariskin takia nuohoustakin suositellaan lykättäväksi, jos se ei ole välttämätöntä
19:00
Yhdessä Euroopan maassa koronakriisin takia ei ole ryhdytty mihinkään varotoimiin – ”Parempi kuolla selkä suorana kuin elää polvillaan”
18:55
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
18:45
Kaksitoistavuotias tyttö kuoli Belgiassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin
18:00
"Tummaviittainen hahmo istuu liian lähellä ja uhkaa koskettaa" – Visa Noronen toipuu koronaviruksesta ja nauttii elossa olosta, mutta sairauden aikana elämä katosi ympäriltä Tilaajille
17:38
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
51
Korona pelastaa Oulun yliopiston – jälkihoito tulee yhteiskunnalle niin kalliiksi, että tällä vuosikymmenellä rakennetaan vain ihan välttämättömiä Lukijalta
33
Koronahelvetti – olen taistellut ”punaista paholaista” vastaan laskujeni mukaan noin kolme viikkoa Lukijalta
28
SDP nosti hurjasti kannatustaan ja on nyt Suomen suosituin puolue, kertoo Alman kysely – Perussuomalaiset menetti suosiotaan ja putosi kärkipaikalta
23
Koronakuolemia tuli neljä lisää, menehtyneiden kokonaismäärä on Suomessa nyt 17 – Oulussa kaksi potilasta pääsi sairaalasta
18
Hallituksen tuoreet linjaukset: Länsirajan liikennettä kiristetään, koulujen etäopetus jatkuu toukokuun puoliväliin saakka
18
Pohjois-Pohjanmaalla todettu yhteensä 58 koronatartuntaa, uusia tapauksia tuli vuorokaudessa yksi kappale – OYSista kotiutettu kaksi koronapotilasta
17
Kysyimme, leviääkö korona Oysin yhteispäivystyksessä – "Hyvin meille uskaltaa tulla"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on ohut lumipeite.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

31.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image