Kotimaa

HS: Maan lääkejakelun sotkenut Oriola pyrkii salaamaan ongelmista tehdyn viranomaisten tar­kas­tus­ra­por­tin

Syksyllä koko Suomen lääkejakelun sekoittanut lääketukkuyhtiö Oriola haluaa salata lääkealan turvallisuusvirasto Fimean laatiman tarkastuspöytäkirjan ongelmista. KUVA: Laura Vuoma
Kotimaa 27.11.2017 13:37
Antti Pasanen

Syksyllä pahasti koko Suomen lääkejakelun sekoittanut lääketukkuyhtiö Oriola yrittää salata lääkealan turvallisuusvirasto Fimean laatiman tarkastuspöytäkirjan ongelmista, kertoo Helsingin Sanomat.

Oriola haki lehden mukaan käräjäoikeudesta viime viikon lopulla päätöksen, joka kieltää Fimeaa 50 000 euron sakon uhalla luovuttamasta HS:n itselleen pyytämää pöytäkirjaa.

Fimean tarkastajat seurasivat yhtiön tiloissa syyskuussa yli kahden viikon ajan, miten Oriola selvitti uuden toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotosta syntynyttä sotkua.

Uuden järjestelmän käyttöönoton myötä lääketoimitukset apteekkeihin alkoivat viipyä pahoin. Ongelmat jatkuivat jopa kuukauden ajan.

HS:n mukaan Fimean tarkastuspöytäkirja käy läpi havaittuja puutteita ja toimenpiteitä, jotka tarkastajat määräsivät.

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professorin Olli Mäenpää sanoo lehdelle pitävänsä estoyritystä poikkeuksellisena.

Julkisuuslaki määrää viranomaisten asiakirjat lähtökohtaisesti julkisiksi, ellei toisin ole määrätty. Jos asiakirjoissa on yrityssalaisuuksia, ne voidaan salata.

Fimea katsoo, että Oriolaan koskeva tarkastuspöytäkirja on pääosin julkinen.

Oriolan mielestä raportti taas on kokonaan liikesalaisuutta, eikä siitä pidä antaa mitään julkisuuteen.

HS:n haastattelema Olli Mäenpää pitää Oriolan tulkintaa kestämättömänä. Hänen mukaansa lääkehuolto on yleiseen etuun liittyvää toimintaa ja käyttäjillä ja muilla tahoilla on oikeus saada tietää, onko toiminta ollut lainmukaista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Läheltä uuden ERP-järjestelmän vuosia kestänyttä "rakentamista" seuranneena oletan, että painostus salailuun tulee nimenomaan järjestelmätoimittajan taholta, halutaan välttää viimeiseen asti huonoa julkisuutta. tietääkö kukaan lukijoista, mikä ohjelmisto talo on tehnyt Oriolalle mainittua ERP:tä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin avoin on yhteiskuntamme ,ja kun esim. apteekkialan vapauttamisesta joku puhuu ,voi sitä turvallisuuteen vetoamista lääkeyhtiöiden ja apteekkarien taholta . Käykäähän katsomassa tuolla kylillä ,kun hommat hoidetaan niinkuin pitää , ilman ylihinnoittelua ja veronmaksajilta revittyjä KELA-tukiaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on sitä tulevaisuutta. Jatkossa kun terveysyrityksissä on toiminnan puutteita suorastaan hengenvaarallisia, niin yritykset voivat vaatia raporttien salaamista liiketoimintasalaisuuksiin vedoten. Sote on kaunis. Kokoomusveljet skoolaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suffeli yhtiö joka pelaa aikaa käräjäoikeuden päätöksellä, keksiäkseen hyvät selitykset viranomaistarkastuksissa havaituille laiminlyönneille. Viranomaisen tekemän raportin, tai edes yritys sen salaamiseksi on miltä tahansa yritykseltä aivan käsittämätöntä ja vie kyseisen toimijan aivan omaan luokkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin toimii yritys joka on mieltänyt tärkeimmäksi tehtäväkseen tuloksen tekemisen ja joka ei halua paljastaa kuinka välinpitämätöntä on heidän varautuminen poikkeustilanteisiin. Näinkin keskeisessä toiminnassa mukana olevan yhtiön tulisi kestää avointa tarkastelua viranomaistaholta. Liikesalaisuuksiin vetoaminen vie lopunkin uskottavuuden moiselta firmalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ainakin siltä osin, mitä fimea on tehnyt ja havainnut, in kyseessä virkaoletettujen toiminnassta, jijolloin kyseessä on julkinen asiakirja, eikä saaukseen ole aihetta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ei saa tehdä, viranomaiset eivät saa antaa näin tehdä, lääkkeiden jakelu koskettaa viime kädessä kaikkia, itse lääkkeiden popsijana, tai ainakin lääkkeiden tarvitsijan läheisenä. Asioiden on oltava julkisia, täysissä määrin, ei salailuja ja vilunkipeliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurin osa Suomen ongelmista johtuu suomalaisen yhteiskunnan julkisten toimien läpinäkymättömyydestä. Käytännössä kaikki vilunkipelit, huijaukset, yhteiskunnan huijaaminen sekä hyväksikäyttö pohjautuvat siihen, ettei tietoja julkisteta tai pahimmissa tapauksessa ne piilotetaan ja viedään mahdollisuus tarkastella.

Ei Suomi nouse hallintarekistereillä, verosuunnittelulla, kieroilulla ja juonitteluilla. Arkadianmäen herrasväki petaa vain suojatyöpaikkoja itselleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oriolan touhuilu antaa oudon kuvan sen toiminnasta. Yhtiö on pörssissä, jossa sijoittajat arvostavat tiettyä avoimmuutta yrityksen asioiden kertomisessa. Nyt voi sijoittajan mieleen hiipiä epäilys, että mitä ne vielä siellä piilottelevat. Firman johdon toiminta näyttäytyy omien virheiden peittelemisenä ja se ei oikein luo luottamusta markkinalla. Eikä kyllä kansalaisissakaan, jotka ovat riippuvaisia tämän yrityksen tuotteiden jakelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos heillä on siellä vaikka joku tietoturva-aukko, jota ovat paniikinomaisesti paikkaamassa, niin salaaminen lie sallittavaa.Muuten ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos oriola luopuu julkisesti rahoitetusta bisneksestä, saa pitää salaisuutensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko käräjäoikeus määrätä turvaamistoimen eli julkaisukiellon asiassa jossa on kyse julkisuuslain tulkinnasta. Kovin erikoiselta kuulostaa savolainen tulkinta. Käräjäoikeus puuttuu hallintoprosessiin asiassa, jossa on valitusoikeus hallinto-oikeuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image