Kotimaa

HS: Eduskunnan alaisuuteen ehdotetaan perustuslain tut­ki­mus­kes­kus­ta

Oikeustieteilijöiden, poliitikkojen ja entisten virkamiesten joukko on ehdottanut eduskunnan alaisuuteen perustettavaksi uutta perustuslain tutkimuskeskusta. Arkistokuva.
Kotimaa 7.9.2018 23:17
STT

Oikeustieteilijöiden, poliitikkojen ja entisten virkamiesten joukko on ehdottanut eduskunnan alaisuuteen perustettavaksi uutta perustuslain tutkimuskeskusta, kertoo Helsingin Sanomat. Keskuksen tehtävänä olisi edistää valtiosääntökäytännön tutkimusta.

Nimeksi on ehdotettu Ståhlberg-instituuttia kunnianosoituksena Suomen ensimmäiselle presidentille Kaarlo Juho Ståhlbergille (1865–1952), joka kirjoitti pääosin vuoden 1919 hallitusmuodon.

HS:n mukaan kansanedustaja Antti Kaikkosen (kesk.) nimissä kirjoitetussa lakialoitteessa esitetään, että hallituksen esitysten perustuslainmukaisuutta valvova perustuslakivaliokunta pyytäisi tutkimuskeskukselta selvityksiä.

Tutkimuskeskus ei antaisi oma-aloitteisesti lausuntoja perustuslakivaliokunnan käsittelemistä asioista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Voisi olla parempi, että joku muu kuin hallituspuolueen ryhmyri toimisi asiassa. Ja onhan toi nyt vallan tavatonta, että uuden instanssin pitäisi ryhtyä valvomaan hallituksen toimia. Tosin, osoittaa vaan sen, ettei kukaan enää luota hallituksen toimintaan lakien mukaan, ei edes hallituspuolueet itse. Kun juuri nykyisen Sipilän hallituksen toimia tässä olisi tarve valvoa, kun mitkään päätökset ei tahdo mennä olemassa olevien lakien mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopas on taas typeryyttä ilmassa. Eduskunnan alaisuuteen, eli olisi sama asia kuin perustuslakivaliokunnan toiminta.

Suomen pitää saada perustuslakituomioistuin joka voi kumota perustuslain vastaiset lait ja muut säännökset. Tuomioistuin olisi eduskunnasta riippumaton joten tuomioistuin olisi samalla eduskunnan ylin valvoja. Nykyään poliitikoilla on valta tehdä perustuslain vastaisia lakeja jos ne menevät eduskunnasta läpi. Sinänsä hölmöä että poliitikkoja pitää valvoa että he noudattavat perustuslakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä me teemme jälleen uudella instituutiolla? Vaikuttaa valtiolla olevan rahaa syytää kaikenmoiseen asioihin. Olisiko niin, että tämänkin takana on jotain lehmänkauppoja, jotta saadaan maasta eliitille sopiva. Saarikkohan on sanonut, että "jos on ongelmia vaikkapa taloutensa hoidossa, niin tietenkin siitä sanktioidaan tai ei pääse ollenkaan palveluiden piiriin" ja tässä viitataan sote-palveluihin. Näin ollen köyhiltä ja kipeiltä ollaan eväämässä hoito ja heidät jätetään heitteille uudessa sote-uudistuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tie helvettiin on kivetty hyvillä ideoilla. Hallinnon ja byrokratian paisuttamiseen ei ole mitään syytä eikä meillä ole siihen edes varaa. Ehkäpä idean takana ovat sasit ja zysset, jotka pitävät perustuslakia esteenä "kehitykselle" - tätä samaa valitti vielä 80-luvulla vasemmisto.

Meillä on jo kaikenalaisia työryhmiä ja elimiä, jotka kuluttavat aikaa kampaviinereiden parissa. Myös turhan aikaisia laitoksia on perustettu kuten esim. polittiikkaa tekevä "tutkimuslaitos" UPI, tämä Lipposen luomus, joka pitäisi hyödyttömänä lakkauttaa välittömästi .

Vaikeat asiat, johin ei edes haluta puuttua - siirretään helposti työryhmiin tms. Tällainen on esim. Sipilän asettama eriarvoisuutta ja se hillitsemistä selvittävä työryhmä. Samaan aikaan hallitus on tehnyt oikeistolaisempaa politiikka kuin hallitus ikinä.

Todella kristillistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Perustuslaki itsessään ole ihan toimiva ja ymmärrettävä, nykyinen hallitus vaan lienee kaikista piittaamattomin sen määräyksistä, kun jatkuvasti halutaan hakea lain rajoja ja venyttää tulkintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän raamattu se perustuslaki on, jota ei kukaan pysty tulkitsemaan yksikäsitteisesti? Voisiko sen laittaa vain oikolukuun ja kirjoittaa siitä Uuden Perustuslain!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko se vika kuitenkin lukijoissa ja heidän ymmärryksessään sekä kansanedustajien ja ministereiden haluttomuudessa noudattaa perustuslakia? Minista olisi aiheellista laittaa koko porukka perustuslakiurssille, jonka päätteeksi olisi kokeet. Kokeiden tulos pitäisi julkaista äänestäjille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sinnehän vois kerätä kaikki nämä nyt politiikan lopettavat horiskot jappaseen tyhjää kuten ennen lopetustakin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkö on sitä ns. Sipilän normipurkua, mielestäni tämä osoittaa vallan muuta, sillä Sipilähän vaalien alla puhui, kuinka Suomen hallintoa ja virkamiesten määrää syytä vähentää, koska tällä hetkellä virkamiesten määrä suhteettoman suuri asukaslukuun verratessa ja jopa Eu-maihin suhtautettuna myös?
Ilmeisesti tällä tavoitellaan systeemia "kavereille kanssa" hakemaan hyvät palkat ja verrattomat etuudet, sillä ne on jo järjestetty kansanedustajille, jotka ilmeisesti tällä keinoin haluavat päästä eroon heille kuuluvasta työstä, sillä mikä sen mukavampaa kuin ulkoistaa omat työnsä, mutta saavutetut edut pysyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ek- vaaleissa kannattaa äänestää ulos nämä nykyiset hyvä veli edustajat. (kesk/kok/sin)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sote-lakien perustuslain mukaisuuden selvityksistä aiheutuneet haavat on vain nuoltava ja lopetettava "rutina". Mitään tutkimuslaitoksen kokoista laastaria haavoihin ei tarvita. Sitäpaitsi, eduskuntahan voi aina perustuslakia 5/6 enemmistöllä muuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö kaikkonen . Turhanpäiväisiä tutkimuskeskuksia ei tarvita. Entisiä pitäisi lakkauttaa ja kiireesti. Nyt kaikkonen on petaamassa hyväveli-kerhon jäsenille iltapäiväkerhotoimintaa ja vielä lakialoitteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei enää yhtään uutta virkamiestä Helsinkiin! Eduskunta puoliksi. Suomi pärjää varsin hyvin sadalla kansanedustajalla. Ministeriöiden määrä voidaan Argentiinan malliin puolittaa. Talouspolitiikan Arviointineuvosto ja monta muuta laitosta voidaan hyvin lakkauttaa. Suomalaiset oikeisiin töihin ja Suomi Nousuun!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edelleenkin säilyisi asetelma jossa päättäjä valvoo oman päätöksensä laillisuutta itse.
Täysin puolueeton perustuslakituomioistuin voisi valvoa perustuslain nuodattamista kuten monissa sivistysmaissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joopajoo palkataan lisää kovapalkkaisia tyhjänjauhajia, kun ei tiedetä mihin nämä ylimääräiset rahat voisi tunkea.

Onko kaikki muu jo niin hyvässä kunnossa, lapset, vanhukset........

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ne eivät nämä nykyajan politiikot ymmärrä selvää suomen kieltä ja yhteisymmärryksessä tehtyä lakia. Oisko näin että nykypuolueiden pitäisi saada puolivängällä läpi sellaisia muutoksia ja lakeja jotka palvelevat vain heidän etujaan. Vois vetästä välistä vähän omalle poppoolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ONHAN SE NYT KUMMA

Lisää kuluja ja kunniavirkoja. Laitos joka antaa lausunnon. Mihin tässä oikein taas ollaan menossa. Ruvetkaapas kansanedustajat ja muut keskittymään oleelliseen, niin ei tarvitse valtion menoja lisätä, vähenevät ihan itsekseen. Vanha kunnon metodi on aina ollut "perusasiat kuntoon", sitten vasta on kikkailun aika. Nyt kun kolmisen vuotta on katseltu hallituksen kikkailuja ja niillä ei ole tultu hullua hurskaammaksi, olisiko aika siirtyä yksinkertaisenpiin tekoihin ja siirtyä pullakavi keskusteluihin ja pistää työhakemus taas kerran vetämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

15:55
Latitude 66 Cobalt aloittaa laajat geologiset taustatutkimukset – alkuvuonna tutkimuksia tehdään Kuusamon Käylässä ja Posion Maaninkavaaralla
15:53
Oululainen mies iski salaattibaarissa Tikkurilassa – mieheltä löytyi myös iso keittiöveitsi
15:44
Tokmanni vetää takaisin Kotikulta-valosarjoja – muuntajissa saattaa olla viallinen muuntajan kotelo, laitteissa sähköiskun vaara
15:18
Poliisi hankki panssaroituja autoja – Uusi luotisuojattu "Hevi" painaa 5,4 tonnia, ja sellaisia tulee pian joka puolelle Suomea
14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
50
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
44
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
36
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
24
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
23
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image