Kotimaa

Hovioikeus lievensi so­si­aa­li­työn­te­ki­jöi­tä uhkailleen ou­lu­lais­nai­sen tuomiota, vetosi oikeudessa "insesti-isään"

Kotimaa 10.1.2018 17:56
Susanna Kemppainen

Rovaniemen hovioikeus on lieventänyt lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä uhkailleen oululaisnaisen tuomiota.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi naisen viime maaliskuussa 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Hovioikeus on tänään alentanut tuomiota. Se on päättänyt, että nainen jätetään kokonaan tuomitsematta rangaistukseen.

Käräjäoikeus määräsi, että naisen pitää maksaa toiselle sosiaalityöntekijälle 500 euroa korvausta loukkauksen aiheuttamasta tilapäisestä haitasta ja kärsimyksestä sekä toiselle työntekijälle 1000 euroa.

Hovioikeus alensi tätä jälkimmäistä summaa niin, että 1000 euron sijaan naisen pitää maksaa 700 euroa. Muilta osin tuomio ei muuttunut.

Vetosi "insesti-isän" oikeudenkäyntiin

Nainen vaati hovioikeutta hylkäämään syytteensä ja korvausvaatimukset kokonaan. Hän halusi, että hänet jätetään joka tapauksessa tuomitsematta rangaistukseen aiempien kokemustensa vuoksi.

Kyseessä on ulkomaalaistaustainen nainen, joka nousi syksyllä 2016 laajaan julkisuuteen kun hänen isänsä tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen hänen hyväksikäytöstään. Ulkomaalaistaustainen nainen tuli isälleen useita kertoja raskaaksi ja synnytti tälle lapsen Oulussa.

Nainen vetosi hovioikeudessa muun muassa siihen, että hän oli odottanut isäänsä liittyvää oikeudenkäyntiä alkavaksi kun välikohtaus sosiaalityöntekijöiden kanssa tapahtui tammikuussa 2015.

Naisen mukaan hänen puolisonsa oli tuossa vaiheessa päätetty karkottaa Suomesta ja hän oli jäämässä pienten lasten yksihuoltajaksi. Tästä syystä hän oli äärimmäisen uupunut ja stressaantunut.

Syyttäjä ja sosiaalityöntekijät puolestaan vaativat, että hovioikeus hylkäsi valituksen.

Eriävä lausunto

Hovioikeus katsoi, että nainen syyllistyi virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen esittämällä kahdelle Oulun kaupungin lastensuojelun sosiaalityöntekijälle tappouhkauksen. Uhkaus liittyi naisen lapsen kiireelliseen sijoituspäätökseen, jonka virkamiehet tekivät.

Hovioikeus päätti kuitenkin jättää naisen rangaistuksetta. Rikoslain mukaan rangaistus voidaan jättää tuomitsematta esimerkiksi tilanteessa, jossa rangaistusta on pidettävä tietyillä perusteilla kohtuuttomana tai tarkoituksettomana.

– Kun otetaan huomioon vastaajan (naisen) tausta ja poikkeuksellisen vaikeat henkilökohtaiset olosuhteet sekä psyykkinen terveydentila ja teko-olosuhteet kokonaisuudessaan, olisi rangaistuksen tuomitseminen tässä tapauksessa kohtuutonta ja tarkoituksetonta, se toteaa.

Yksi hovioikeuden jäsenistä jätti päätöksestä eriävän lausunnon. Hänen mielestään rangaistukseen tuomitseminen ei olisi ollut kohtuutonta. Hän olisi langettanut naiselle 40 päiväsakon rangaistuksen.

Tuomioon voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Naista syytettiin käräjäoikeudessa myös lapsensa pahoinpitelystä, mutta syyte hylättiin. Osapuolet eivät valittaneet tästä ratkaisusta hovioikeuteen, joten siltä osin tuomio on jo lainvoimainen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Luulisi, että lasun työntekijöille satelisi nuita tappouhkauksia jatkuvalla syötöllä, kun tekevät mielivaltaisia päätöksiä "huolesta" ja sen jälkeen heillä on koko oikeusjärjestelmä puolellaan. Ei minkään faktan perusteella ttai ota huomioon vanhempien sen hetkisen mielentilaa, kun heidän lastansa nakellaan, kuin koripalloa systeemin rattaissa. Monesta esimerkistä tiedän missä ne pahimmat tavat on opittu jo alle teini-ikäisenä. Moni kiireellinen sijoitus on päätynyt vuosia kestäviin sijoituksiin/huostaanottoihin, kun lapsi haluaa kotiin ja purkaa pahaa oloansa, joka sitten johtaa uusiin toimenpiteisiin. Melkoinen oikosulku koko systeemi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti rovaniemen oikeudelta voi odottaa mitä vaan en tiedä puuttuuko järkiajattelu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:58
Mira Kuisman luotsaama Kuortane näpäytti Kärppiä jo kolmannen kerran – "Se on mysteeri"
16:52
Mäkäräinen kiipesi takaa-ajossa 18 sijaa liippaisilla laduilla – "Joskus tollanen vähän vaikea hiihtoalusta aiheuttaa sen, etteivät jalat rentoudu kunnolla"
16:46
OLS hukkasi tilaisuutensa jääpalloliigassa, Botnia haki Oulusta voiton – "Taistelu playoff-paikoista menee todella tiukaksi"
16:39
Norjalaismediat: Suomalainen mies kuoli tuulivoimalatyömaalla työtapaturmassa Norjassa
16:31
Harryn ja Meghanin lähtö on täynnä spekulaatioita ja tietoja – Asiantuntija: "Tuoko tämä sitä rauhaa, jota he perheellensä haluavat?"
16:22
Iivo Niskanen lipesi harmikseen palkintopallilta: "Piti olla rankkari tyhjään maaliin, mutta vedin ohi"
16:05
Pelastuslaitos hälytettiin Kittilän lentoasemalle – syynä lentokoneen mahdollinen laippavika
146
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
68
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
35
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
25
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
20
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
16
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image