Kotimaa

Hovioikeus lievensi so­si­aa­li­työn­te­ki­jöi­tä uhkailleen ou­lu­lais­nai­sen tuomiota, vetosi oikeudessa "insesti-isään"

Kotimaa 10.1.2018 17:56
Susanna Kemppainen

Rovaniemen hovioikeus on lieventänyt lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä uhkailleen oululaisnaisen tuomiota.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi naisen viime maaliskuussa 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Hovioikeus on tänään alentanut tuomiota. Se on päättänyt, että nainen jätetään kokonaan tuomitsematta rangaistukseen.

Käräjäoikeus määräsi, että naisen pitää maksaa toiselle sosiaalityöntekijälle 500 euroa korvausta loukkauksen aiheuttamasta tilapäisestä haitasta ja kärsimyksestä sekä toiselle työntekijälle 1000 euroa.

Hovioikeus alensi tätä jälkimmäistä summaa niin, että 1000 euron sijaan naisen pitää maksaa 700 euroa. Muilta osin tuomio ei muuttunut.

Vetosi "insesti-isän" oikeudenkäyntiin

Nainen vaati hovioikeutta hylkäämään syytteensä ja korvausvaatimukset kokonaan. Hän halusi, että hänet jätetään joka tapauksessa tuomitsematta rangaistukseen aiempien kokemustensa vuoksi.

Kyseessä on ulkomaalaistaustainen nainen, joka nousi syksyllä 2016 laajaan julkisuuteen kun hänen isänsä tuomittiin kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen hänen hyväksikäytöstään. Ulkomaalaistaustainen nainen tuli isälleen useita kertoja raskaaksi ja synnytti tälle lapsen Oulussa.

Nainen vetosi hovioikeudessa muun muassa siihen, että hän oli odottanut isäänsä liittyvää oikeudenkäyntiä alkavaksi kun välikohtaus sosiaalityöntekijöiden kanssa tapahtui tammikuussa 2015.

Naisen mukaan hänen puolisonsa oli tuossa vaiheessa päätetty karkottaa Suomesta ja hän oli jäämässä pienten lasten yksihuoltajaksi. Tästä syystä hän oli äärimmäisen uupunut ja stressaantunut.

Syyttäjä ja sosiaalityöntekijät puolestaan vaativat, että hovioikeus hylkäsi valituksen.

Eriävä lausunto

Hovioikeus katsoi, että nainen syyllistyi virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen esittämällä kahdelle Oulun kaupungin lastensuojelun sosiaalityöntekijälle tappouhkauksen. Uhkaus liittyi naisen lapsen kiireelliseen sijoituspäätökseen, jonka virkamiehet tekivät.

Hovioikeus päätti kuitenkin jättää naisen rangaistuksetta. Rikoslain mukaan rangaistus voidaan jättää tuomitsematta esimerkiksi tilanteessa, jossa rangaistusta on pidettävä tietyillä perusteilla kohtuuttomana tai tarkoituksettomana.

– Kun otetaan huomioon vastaajan (naisen) tausta ja poikkeuksellisen vaikeat henkilökohtaiset olosuhteet sekä psyykkinen terveydentila ja teko-olosuhteet kokonaisuudessaan, olisi rangaistuksen tuomitseminen tässä tapauksessa kohtuutonta ja tarkoituksetonta, se toteaa.

Yksi hovioikeuden jäsenistä jätti päätöksestä eriävän lausunnon. Hänen mielestään rangaistukseen tuomitseminen ei olisi ollut kohtuutonta. Hän olisi langettanut naiselle 40 päiväsakon rangaistuksen.

Tuomioon voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Naista syytettiin käräjäoikeudessa myös lapsensa pahoinpitelystä, mutta syyte hylättiin. Osapuolet eivät valittaneet tästä ratkaisusta hovioikeuteen, joten siltä osin tuomio on jo lainvoimainen.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Luulisi, että lasun työntekijöille satelisi nuita tappouhkauksia jatkuvalla syötöllä, kun tekevät mielivaltaisia päätöksiä "huolesta" ja sen jälkeen heillä on koko oikeusjärjestelmä puolellaan. Ei minkään faktan perusteella ttai ota huomioon vanhempien sen hetkisen mielentilaa, kun heidän lastansa nakellaan, kuin koripalloa systeemin rattaissa. Monesta esimerkistä tiedän missä ne pahimmat tavat on opittu jo alle teini-ikäisenä. Moni kiireellinen sijoitus on päätynyt vuosia kestäviin sijoituksiin/huostaanottoihin, kun lapsi haluaa kotiin ja purkaa pahaa oloansa, joka sitten johtaa uusiin toimenpiteisiin. Melkoinen oikosulku koko systeemi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti rovaniemen oikeudelta voi odottaa mitä vaan en tiedä puuttuuko järkiajattelu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

62
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
19
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
18
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
17
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
15
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä
14
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image