Kotimaa

Hovioikeus lievensi Myllytullin kou­lu­puu­ko­tuk­sen tuomiota ja pienensi korvauksia

Puukotukset tapahtuivat Myllytullissa syksyllä 2013. KUVA: Venla Tornberg
Kotimaa 11.5.2015 10:00 | Päivitetty 11.5.2015 10:57
STT, Kaleva

Rovaniemen hovioikeus on muuttanut Oulun koulupuukottajan tuomiota. Hovioikeus tuomitsi nuorukaisen neljästä syyntakeettomana tehdystä tapon yrityksestä.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi nuoren miehen viime vuoden huhtikuussa nuorena henkilönä tehdystä murhan yrityksestä. 

Rikoksen tekoaikaan 16-vuotias poika puukotti kolmea opiskelijaa ja vahtimestaria selkään Myllytullin ammattiopistossa syksyllä 2013. Kahta opiskelijaa poika puukotti useita kertoja. Kaikki uhrit saivat vakavia vammoja. Uhrinsa nuorukainen valikoi sattumalta. Myös puukottaja oli tuolloin Myllytullin ammattiopiston opiskelija.

Tuomion lieventämisen lisäksi Rovaniemen hovioikeus alensi uhreille maksettavia korvauksia. Käräjäoikeus määräämät korvaukset vaihtelivat 12000-15000 euron välillä.

Rovaniemen hovioikeus alensi korvauksia niin, että kahden opiskelijan saamat korvaukset ovat 9000 euroa, kolmannen opiskelijan saama korvaus 10500 euroa ja vahtimestarille maksettava korvaus 11250 euroa. Korvausten perusteina ovat kipu, särky ja muu tilapäinen haitta sekä kärsimys ja pysyvä kosmeettinen haitta.

Puukotuksista tuomittu nuorukainen todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi, joten Oulun käräjäoikeus jätti hänet jätettiin ilman rangaistusta. Sen sijaan nuori mies on tahdosta riippumattomassa psykiatrisessa hoidossa.

Hovioikeus: Kyseessä ei murhan yritys

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tuomiosta poiketen, ettei kyseessä ollut murhan yritys.

Käräjäoikeuden mukaan nuorukainen oli ollut teossaan johdonmukainen, suunnitelmallinen ja määrätietoinen. Tämä viittasi siihen, että teot oli tehty vakaasti harkiten ja kyseessä oli murhan yritys.

Hovioikeus nojasi päätöksensä siihen, että puukottajalla oli todettu vaikea mielisairaus, minkä vuoksi hän ei hahmottanut tekojensa seurauksia. Hän ei myöskään kyennyt säätelemään käyttäytymistään.

Hovioikeudessa asian esitellyt viskaali oli tosin sitä mieltä, että käräjäoikeuden tuomiota ei olisi pitänyt tältä osin muuttaa. Nuorukainen oli kertonut esitutkinnassa, että hänellä oli tarkoitus puukottaa useita henkilöitä  ja hän oli ymmärtänyt, että uhri voi kuolla selkään puukottamisen seurauksena. Siksi esittelijä oli käräjäoikeuden kanssa samoilla linjoilla siitä, että kyseessä oli murhat yritykset.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On tämä kyllä huvittavaa... Poliisit ja syyttävät saattavat urakalla nilkkejä oikeuteen, joka puolustusasianajajineen urakalla pyrkii tekemään heidät viattomiksi ja välttämään vastuunsa. Eikö tämä ole jo valtiollista työpaikkakiusaamista poliiseja ja syyttäjiä kohtaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin ymmärrän sen, että jokaisen syytetyn pitää saada puolustautua oikedessa ja siihen tehtävään on oikeusoppineet. En voi kuitenkaan mitään sille, että halveksin puolustusasianajajia. Varsinkin niitä rikollisten julkkiskavereita kuten se Heikki L.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

korvaukset on aika hyvät mielestäni. Minua puukotettiin 25 vuotta sitten kaksi kertaa selkään ja kerran käteen. Sain 5000 markkaa korvauksia kivusta ja särystä. Taisi olla hieman paska asianajaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa jännä juttu, että ylinopeussakko kovennettiin ja tämmönen murhayritys lievennettiin. Näkyy olevan, että mitä vakavanpi rikos, niin siitä edestä lievennetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän hulluus sulje pois sitä, ettei ymmärrä asioita. Ja tämähän oli ymmärtänyt täysin että toinen voi kuolla jos puukolla häneen pistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se hovi. Selkään puukotus ei ole murhanyritys. Merkillistä, tekijä myöntää, että on ollut vakaa tarkotus puukottaa eli suomeksi tappaa. Saapa nähä mihin tämä vihervasuri yhteiskunta menee, onneksi nyt on jämäkät puolueet hallituksessa jospa siellä oikeuskin pistetään ruotuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pistetä. Suomessa on säästösyistä ajettu alas vankilajärjestelmää. Suljetut mielenterveysosastot ovat kokeneet saman kohtalon. Siksi rikolliset, jotka muissa maissa passitetaan telkien taakse, passitetaan Suomessa kadulle. Koska linnassa ei ole tilaa. Uusi hallitus ei voi tätä muuttaa, koska sen pääasiallinen tarkoitus on keksiä lisää säästökohteita ja -menetelmiä. Jos hotellivankilat muutettaisiin takaisin kylmiksi, ahtaiksi selleiksi, niin sitten ehkä tilanne voisi muuttua, mutta varmaan joku ratifioitu ihmisoikeussopimus estää sen. Onneksi uhreille mikään sopimus ei takaa yhtään mitään, joten sama meno voi jatkua ja rikkoliset ovat kadulla poliisien ja tavallisten tallaajien ilona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaista kuin Myllytullin ammattiopisto ei ole olemassakaan eikä tietääkseni ole koskaan ollutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No viilaa nyt vielä vähän enemmän pilkkua.. Kaikki sen kuitenkin tajuaa että on kyse OSAOn myllytullin yksiköstä. Oletko nyt tyytyväinen??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vastaava tilanne toistuu tulevaisuudessa (toivottavasti ei toistu) - mutta jos toistuu, niin silloin voi puolustaja ottaa veitsen (jos sellainen löytyy) ja puukottaa huligaanipuukottajaa 100x kunnes vandaali on kuollut - oikeudessa sitten puolustautuu että "kuulin ääniä päässäni jotka kehoittivat minua lopettamaan sen hulluuden, äänet käskivät minua puukottamaan häntä kunnes aurinko laskee - äänet loppuivat kun poliisit saapuivat paikalle ja he käskyttivät minua lopettamaan, siksi olenkin täysin varma että valtio syötti aivoihini nämä äänet ja ohjaili tekojani, en kyennyt nimittäin hallitsemaan raivoani äänien takia - tunsin sietämätöntä kipua jota kykenin hallitsemaan vain tottelemalla valtion lähettämiä käskyjä jotka kuulin ääninä päänisisällä, tai sitten ne äänet kuuluivat koulun radiosta, en ole ihan varma - ehkä joku lavasti minut ja minä vain luulen tehneeni sen... Ei, minä olen Jumala, siksi piru käski minua tekemään niin, ei en ole Jumala, olen maailmankaikkues ja minulla on oikeus tuomita kaikki jotka olen luonut" - oikeuden on todettava puolustaja syyntakeettomaksi, joten kyseessä ei ole hätävarjelunliioittellu vaan kyse on sairaudesta tai väliaikaisesti mielenhäiriöstä - syyntakeeton - eli vähäksi aikaa tahdosta riippumatonta hoitoa.

En ymmärrä tätä kun näitä oikeusasteita on ainakin se 3... Eikös tämä ole selvää verorahojen haaskausta kun voi saada 3 eri tuomiota - se kertoo mielestäni siitä että kukaan tuomareista ei oikeasti ymmärrä kirjoitettua lakia. Jos laki olisi selvätekstistä niin ei tarvittaisi kuin yksi oikeusaste ja se olisi sillä selvä, siellä olisi oikeita ammattilaisia jotka oikeasti tietävät että mitä tekevät. Nykyinen oikeusjärjestelmä tuntuu arpapeliltä ja mielipiteiltä kun kaikki tulkisevat lakia oman mielensä mukaan - tästä syntyy täysin turhia käsittelyjä - sama rikos saattaa saada 3 eri päätöstä - kyllähän se kertoo paljon siitä kuinka ammattitaitoista tämä tuomitseva porukka on. Sama kuin kävisit kolmella eri lääkärillä kupan takia ja kaikki antaisivat eri diagnoosin - yksi saattaa olla oikea diagnoosi, kun taas nämä kaksi muuta diagnoosia ovat täysin turhia ja ovat maksaneet yhteiskunnalle täysin turhaa rahaa näiden kahden pätemättömän lääkärin vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jälleen hyvä esimerkki "toimivasta oikeudesta" on tämäkin päätös. Uhrien oikeus taaskin huonompi syyllisen eli rikoksentekijän. Kyllähän rikollisia pitää "ymmärtää".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"sen sijaan nuori mies on tahdosta riippumattomassa psykiatrisessa hoidossa." jos vaikka tavaisit jutun että ymmärrät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teot eivät olleet erityisen raakoja? Mitä pitää tehdä, jotta teko on erityisen raaka? Eikö puukotus riitä? Siinä asiassa hovioikeus on kyllä varmasti täysin oikeassa, että tekoja ollut tehty vakaasti harkiten, mutta että ei erityisen raakoja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onko tässä nyt enää mitään järkeä, kohta pelottaa kävellä oulun kaduilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tällaiset saa kulkea yleensäkin vapaana.. Jokin mättää Suomessa! En saa ns.kättä -pidempää kuljettaa mukanani itsepuolustus -perusteena, mutta "mielenhäiriöiset" saa kulkea, minkä tahansa aseen kanssa yleisön keskuudessa. Eli minun täytyy ottaa se mahdollinen katu-väkivalta vastaan "kiitollisuutta tuntienko". On aikohin eletty, huoh!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapissa on eri meininki. Jänkhällä leuku heiluu harva se päivä, eikä siinä ole mitään erityisen raakaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:45
Henkeäsalpaavat revontulet tallentuivat kameralle, jopa tuhansia revontulia nähnyt turistiopas mykistyi
12:40
Arvio: Kaisu kantaa kaupan, kalkkisäkit ja päärooliin – Anu Holopaisen esittämä Kaisu on iso, ihailtava ihminen, jolta elämä ottaa enemmän kuin antaa
12:31
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
12:07
Kärpät pelaa viikonvaihteessa Satakunnassa – Manner odottaa kuurosokeaa kärppäfania lauantaina Isomäen jäähalliin: ”Hän on meille tärkeä ihminen” Tilaajille
11:46
Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan
11:43
Kaleva oikaisee
11:42
Oululaisille lukuhaaste, tehtävälomakkeen saa kirjastosta ja netistä
44
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
31
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
24
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
12
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
12
Lisää uusia uimahalleja ja maauimala Ouluun – rakentamisessa huomioon monimuotorahoitus tai elinkaarimalli Lukijalta
9
Savustetuissa kirjolohifileissä kypsennysvirhe – Lidl ja SOK vetävät tuotetta pois myynnistä
9
Tuore tutkimus: Temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä – kielteiseen ajatteluun taipuvaiset miehet liikkuvat vähemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image