Kotimaa

Hovioikeus antaa ratkaisunsa Jari Aarnion huu­me­tyn­ny­ri­ta­pauk­ses­ta torstaina – Vankeutta voi tulla 10 vuotta

Helsingin hovioikeus antaa tänään ratkaisunsa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumetynnyrijutussa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 26.6.2019 20:00
Petteri Lindholm

Jari Aarnio sai käräjäoikeudessa tuomion yhteensä 22 rikoksesta. Hovioikeus ratkaisee samalla rikollisjärjestö United Brotherhoodin entisen johtajan Keijo Vilhusen huumetuomion kohtalon.

Helsingin hovioikeus antaa tänään ratkaisunsa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumetynnyrijutussa.

Aarnio tuomittiin aiemmin käräjäoikeudessa kymmenen vuoden tuomioon törkeistä huumerikoksista ja useista muista rikoksista.

Hovioikeus ratkaisee nyt Aarnion vaatimuksen kumota käräjäoikeuden tuomio.

Hovioikeus päästi Aarnion viime kesänä odottamaan tuomiota vapaalle jalalle, koska hovioikeuden tuomion antamisessa tiedettiin kestävän vuoden 2019 puolelle.

Tuomiota on laadittu hovioikeudessa yhteensä yli vuoden. Viimeinen oikeusistunto pidettiin kesäkuun puolivälissä vuonna 2018.

Pitkää kestoa selittää etenkin se, että pelkkiä tutkintapöytäkirjoja on yli 10 000 sivun edestä.

Jos hovioikeus pitää käräjätuomion ennallaan, se merkitsee Aarniolle 10 vuoden vankeutta. Osan tuomiosta hän on jo istunut tutkintavankeudessa.

Aarnion lisäksi hovioikeus ratkaisee United Brotherhood -rikollisjärjestön entisen pomon Keijo Vilhusen valituksen yhtä pitkästä, kymmenen vuoden tuomiosta samassa huumejutussa.

800 kiloa hasista salakuljetettiin Suomeen metallitynnyreissä

Käräjäoikeuden joulukuussa 2016 antaman tuomion mukaan Aarnio järjesteli noin 800 kilon hasiksen maahantuonnin Hollannista Suomeen vuosina 2011–12.

Jutusta puhutaan huumetynnyritapauksena, koska hasis tuotiin Suomeen kuudessa metallitynnyrissä.

Rikostutkinnan kuluessa alettiin puhua myös niin sanotusta "Pasilan miehestä", jonka tuntemattomiin puhelinnumeroihin useat huumetapauksen epäillyt olivat soitelleet.

Teknisessä selvityksessä havaittiin, että liittymät kulkivat usein samoissa paikoissa kuin Aarnio.

Aarnio kertoi, että puhelimia käytettiin huumepoliisissa yhteydenpitoon rikollisten tietolähteiden kanssa, mutta syyttäjien mukaan Aarnio käytti niitä hasiksen salakuljetuksen järjestämiseen.

Huumetuomioiden lisäksi Aarnio tuomittiin 22 muusta rikoksesta, kuten oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, todistusaineiston vääristelystä, useista virka-aseman väärinkäyttämisistä ja virkasalaisuuden rikkomisesta.

Muut rikokset johtuvat esimerkiksi siitä, että Aarnio yritti lavastaa syytöntä henkilöä oman rikoksensa tekijäksi.

Aarnion puolustus on pyrkinyt hovioikeudessa osoittamaan, ettei huumetynnyrien sisällöstä ole aukotonta näyttöä. Hovioikeudessa Aarnion puolustus on myös kritisoinut voimakkaasti keskusrikospoliisin tekemään rikostutkintaa.

Syyttäjien mukaan hovioikeudessa on saatu entistä vahvempaa näyttöä puhelimista, joita on käytetty tuomion mukaan salakuljetusten järjestämisessä.

Aarnio on jo istunut edellisen tuomionsa, murhatutkinta on yhä kesken

Aarniolla on entuudestaan kolmen vuoden lainvoimainen tuomio niin sanotussa Trevoc-jutussa.

Seurantalaitteita valmistavan Trevoc-yhtiön tapauksesta Aarnio tuomittiin rekisterimerkintärikoksesta sekä petoksesta, lahjuksen ottamisesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä, jotka olivat kaikki muodoltaan törkeitä.

Tuomion mukaan Aarniolla osallistui esteellisenä seurantalaitteiden hankintaan, vaikka hänellä oli päättävä asema ja taloudellinen intressi Trevoc-yhtiössä.

Tapauksessa Aarnio johti oikeuden mukaan Helsingin poliisilaitosta harhaan ja oli mukana salaamassa rooliaan Trevoc-yhtiössä.

Lisäksi Aarnio on epäiltynä vuonna 2003 tehdystä murhasta, jonka tutkinta avattiin uudestaan viime vuoden heinäkuussa.

Epäilynä on, että Aarnio tiesi turkkilais-ruotsalaisen rikollisen Volkan Ünsalin suunnitellusta palkkamurhasta eikä estänyt sitä, vaikka oli vastuuasemassa huumepoliisin päällikkönä.

Ünsal murhattiin sen jälkeen, kun hän oli vienyt osan Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tehdyn rahankuljetusryöstön saaliista.

Viime viikolla Aarnio taas vapautettiin virkarikossyytteistä yhdessä esimerkiksi eläkkeelle jääneiden entisen poliisiylijohtaja Mikko Paateron ja Helsingin poliisipäällikkö Jukka Riikosen kanssa.

Lähes viisi vuotta kestäneessä tutkinnassa puitiin sitä, rikkoivatko syytetyt virkavelvollisuuttaan, kun Helsingin huumepoliisi ei pitänyt kirjaa käyttämistään tietolähteistä eli "vasikoista" kuten säännökset vaativat.

MAINOS

Kommentoi

Tuo homma ei selviä totuudenmukaiseksi ikikuunapäivänä. Ei ole polliisi ennää niin kuin oli ennen, juoppojen taksikuskeja on heistä on tullut. Aarnion esimiehet ovat todella syyllistyneet laiminlyönteihin jos eivät tiedä mitä kentällä tapahtuu. Samaan koppiin kaikki istumaan, eiköhän homma selviä, näinhän ne armeija aikanakin löyty ns. kadonneet tavarat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

165
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
83
Unkarin hallitusmedia kritisoi Suomen oikeusjärjestelmää ja mediaa – tutkija: "He pelkäävät nyt tosissaan"
65
Kaupunkipyörät pois käytöstä Kuusamossa – Puolet pyöristä pahoin särjetty tai kateissa: "Kaunis ajatushan tämä kaupun­ki­pyö­rä­jär­jes­telmä oli"
33
Porilaisvieras iski kuin salama – AC Oulun kurimus sai jatkoa
32
Missä lomapäivä sujuu aurinkoisimmin? – Kaleva etsii Oulun parasta kesäterassia, äänestä suosikkiasi!
30
Uudet kulutusverot ovat hankalia luoda vaikka planeetta ei kestä nykykulutusta – "Elämme kuin porsaat"
28
Pohjantiellä hirvikolari – hirvi kuoli, ei henkilövahinkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

98 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Ei tietenkään ole mikään pakko tienata, jos elämän tarkoitus on lojua rahattomana ja mitään tekemättömänä mahdollisimman... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image