Kotimaa

Hovioikeus antaa ratkaisunsa Jari Aarnion huu­me­tyn­ny­ri­ta­pauk­ses­ta torstaina – Vankeutta voi tulla 10 vuotta

Helsingin hovioikeus antaa tänään ratkaisunsa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumetynnyrijutussa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 26.6.2019 20:00
Petteri Lindholm

Jari Aarnio sai käräjäoikeudessa tuomion yhteensä 22 rikoksesta. Hovioikeus ratkaisee samalla rikollisjärjestö United Brotherhoodin entisen johtajan Keijo Vilhusen huumetuomion kohtalon.

Helsingin hovioikeus antaa tänään ratkaisunsa Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumetynnyrijutussa.

Aarnio tuomittiin aiemmin käräjäoikeudessa kymmenen vuoden tuomioon törkeistä huumerikoksista ja useista muista rikoksista.

Hovioikeus ratkaisee nyt Aarnion vaatimuksen kumota käräjäoikeuden tuomio.

Hovioikeus päästi Aarnion viime kesänä odottamaan tuomiota vapaalle jalalle, koska hovioikeuden tuomion antamisessa tiedettiin kestävän vuoden 2019 puolelle.

Tuomiota on laadittu hovioikeudessa yhteensä yli vuoden. Viimeinen oikeusistunto pidettiin kesäkuun puolivälissä vuonna 2018.

Pitkää kestoa selittää etenkin se, että pelkkiä tutkintapöytäkirjoja on yli 10 000 sivun edestä.

Jos hovioikeus pitää käräjätuomion ennallaan, se merkitsee Aarniolle 10 vuoden vankeutta. Osan tuomiosta hän on jo istunut tutkintavankeudessa.

Aarnion lisäksi hovioikeus ratkaisee United Brotherhood -rikollisjärjestön entisen pomon Keijo Vilhusen valituksen yhtä pitkästä, kymmenen vuoden tuomiosta samassa huumejutussa.

800 kiloa hasista salakuljetettiin Suomeen metallitynnyreissä

Käräjäoikeuden joulukuussa 2016 antaman tuomion mukaan Aarnio järjesteli noin 800 kilon hasiksen maahantuonnin Hollannista Suomeen vuosina 2011–12.

Jutusta puhutaan huumetynnyritapauksena, koska hasis tuotiin Suomeen kuudessa metallitynnyrissä.

Rikostutkinnan kuluessa alettiin puhua myös niin sanotusta "Pasilan miehestä", jonka tuntemattomiin puhelinnumeroihin useat huumetapauksen epäillyt olivat soitelleet.

Teknisessä selvityksessä havaittiin, että liittymät kulkivat usein samoissa paikoissa kuin Aarnio.

Aarnio kertoi, että puhelimia käytettiin huumepoliisissa yhteydenpitoon rikollisten tietolähteiden kanssa, mutta syyttäjien mukaan Aarnio käytti niitä hasiksen salakuljetuksen järjestämiseen.

Huumetuomioiden lisäksi Aarnio tuomittiin 22 muusta rikoksesta, kuten oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta, todistusaineiston vääristelystä, useista virka-aseman väärinkäyttämisistä ja virkasalaisuuden rikkomisesta.

Muut rikokset johtuvat esimerkiksi siitä, että Aarnio yritti lavastaa syytöntä henkilöä oman rikoksensa tekijäksi.

Aarnion puolustus on pyrkinyt hovioikeudessa osoittamaan, ettei huumetynnyrien sisällöstä ole aukotonta näyttöä. Hovioikeudessa Aarnion puolustus on myös kritisoinut voimakkaasti keskusrikospoliisin tekemään rikostutkintaa.

Syyttäjien mukaan hovioikeudessa on saatu entistä vahvempaa näyttöä puhelimista, joita on käytetty tuomion mukaan salakuljetusten järjestämisessä.

Aarnio on jo istunut edellisen tuomionsa, murhatutkinta on yhä kesken

Aarniolla on entuudestaan kolmen vuoden lainvoimainen tuomio niin sanotussa Trevoc-jutussa.

Seurantalaitteita valmistavan Trevoc-yhtiön tapauksesta Aarnio tuomittiin rekisterimerkintärikoksesta sekä petoksesta, lahjuksen ottamisesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä, jotka olivat kaikki muodoltaan törkeitä.

Tuomion mukaan Aarniolla osallistui esteellisenä seurantalaitteiden hankintaan, vaikka hänellä oli päättävä asema ja taloudellinen intressi Trevoc-yhtiössä.

Tapauksessa Aarnio johti oikeuden mukaan Helsingin poliisilaitosta harhaan ja oli mukana salaamassa rooliaan Trevoc-yhtiössä.

Lisäksi Aarnio on epäiltynä vuonna 2003 tehdystä murhasta, jonka tutkinta avattiin uudestaan viime vuoden heinäkuussa.

Epäilynä on, että Aarnio tiesi turkkilais-ruotsalaisen rikollisen Volkan Ünsalin suunnitellusta palkkamurhasta eikä estänyt sitä, vaikka oli vastuuasemassa huumepoliisin päällikkönä.

Ünsal murhattiin sen jälkeen, kun hän oli vienyt osan Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tehdyn rahankuljetusryöstön saaliista.

Viime viikolla Aarnio taas vapautettiin virkarikossyytteistä yhdessä esimerkiksi eläkkeelle jääneiden entisen poliisiylijohtaja Mikko Paateron ja Helsingin poliisipäällikkö Jukka Riikosen kanssa.

Lähes viisi vuotta kestäneessä tutkinnassa puitiin sitä, rikkoivatko syytetyt virkavelvollisuuttaan, kun Helsingin huumepoliisi ei pitänyt kirjaa käyttämistään tietolähteistä eli "vasikoista" kuten säännökset vaativat.

MAINOS

Kommentoi

Tuo homma ei selviä totuudenmukaiseksi ikikuunapäivänä. Ei ole polliisi ennää niin kuin oli ennen, juoppojen taksikuskeja on heistä on tullut. Aarnion esimiehet ovat todella syyllistyneet laiminlyönteihin jos eivät tiedä mitä kentällä tapahtuu. Samaan koppiin kaikki istumaan, eiköhän homma selviä, näinhän ne armeija aikanakin löyty ns. kadonneet tavarat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

40
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
36
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
24
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
14
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
8
Tuoreet miehet heti ratkaisuroolissa Kärppien vierasottelussa Tampereella: "Paljon paremmin ei olisi voinut alkaa"
7
Suomalainen Hanna Jauhiainen halusi vastustaa ilmaston lämpenemistä – päätyi slovakialaiseen vankilaan ja paikallisiin uutisiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

133 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image