Kotimaa

Hovioikeus aloittaa tänään po­lii­si­po­mo­jen vir­ka­ri­kos­syyt­tei­den pääkäsittelyn – ma­ra­ton­ju­tul­le varattu hovissa 42 kä­sit­te­ly­päi­vää

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot helmikuun alussa menossa virkarikosjutun valmisteluistuntoon Helsingin hovioikeudessa. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 28.2.2020 6:00
Rebekka Härkönen

Syyttäjä vaatii kahdeksalle entiselle ja nykyiselle poliisille neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tietolähdetoimintaan liittyvistä laiminlyönneistä. Kaikki syytetyt kiistävät rikokset.

Poliisijohdon virkarikossyytteiden pääkäsittely alkaa tänään Helsingin hovioikeudessa. Jutun pääkäsittely kestää kesäkuun puoleenväliin saakka.

Syyttäjä vaatii neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tai ankaria sakkoja peräti kahdeksalle poliisimiehelle, eli käytännössä koko Helsingin huumepoliisin tietolähdetoiminnasta vastanneelle komentoketjulle. Syytteessä on nykyisiä ja entisiä poliiseja.

Kaikki syytetyt kiistävät rikokset.

Hovioikeus on varannut jutun käsittelylle yhteensä 42 käsittelypäivää, joista 7 on varapäiviä. Käräjäoikeudessa vyyhdin käsittely kesti 60 päivää.

Hovikäsittely alkaa perjantaina syyttäjän asiaesittelyllä ja vaatimuksilla sekä epäiltyjen vastauksilla.

Maaliskuun aikana hovioikeus käy läpi syyttäjän asiaesittelyn lisäksi syytettyjen asiaesittelyjä. Lisäksi maaliskuun aikana hovioikeus kahlaa läpi jutun kirjallisia todisteita.

Syytettyjen kuulemisen oikeus aloittaa vasta huhtikuussa. Tämän jälkeen vuorossa ovat juttuvyyhdin todistajat ja loppulausunnot.

Pääkäsittelyn jälkeen hovioikeus pohtii tuomiota, jonka se tulee antamaan aikaisintaan ensi syksynä.

Vuosien takaisia rikoksia

Poikkeuksellinen rikosjuttu liittyy Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion huumerikoksiin, joista tämä on saanut maksimituomion käräjäoikeudessa.

Syyttäjä epäilee virkavelvollisuuden rikkomisesta muun muassa ex-poliisiylijohtaja Mikko Paateroa, KRP:n päällikkö Robin Lardotia, Helsingin poliisilaitoksen entistä päällikköä Jukka Riikosta ja nykyistä päällikköä Lasse Aapiota.

Virkarikoksista epäiltyjen joukossa on myös alemmissa virkatehtävissä työskenteleviä poliisimiehiä.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kaikki poliisijohtoa koskevat virkarikossyytteet viime kesäkuussa. Syyttäjä valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka myönsi jatkokäsittelyluvan syyskuussa.

Jatkokäsittely vaatii hovioikeuden lupaa, jos käsiteltävien rikosten maksimituomio on lievempi kuin kahdeksan kuukautta vankeutta.

Alun perin poliisijohtoa koskevassa virkarikostutkinnassa oli epäiltyinä yhdeksän virkamiestä, mutta yhden kohdalla juttu ehti vanhentua ennen syytteen nostamista.

Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosille 2008–2013.

Mahdollistivat Aarnion toiminnan?

Syyttäjä uskoo, että Aarnio sotki tarkoituksellisesti tietolähderekisteriä salatakseen hämäräpuuhiaan poliisin sisällä. Syyttäjän mukaan loput syytetyt tiesivät ongelmista, mutta katsoivat niitä läpi sormien mahdollistaen näin Aarnion rikollisen toiminnan.

Tietolähderekisteri on poliisin salainen työkalu. Sääntöjen mukaan poliisin on kirjattava tietolähteensä ja kaikki näiden kanssa tehty yhteistyö, kuten tapaamiset, keskustelut ja palkkiot rekisteriin. Vain tällä tavoin toimintaa on mahdollista valvoa.

Tietolähdetoiminta tarkoittaa poliisin ja rikollismaailman vinkkimiesten välistä salaista yhteistyötä, jossa poliisi saa tietoa esimerkiksi rikoksista. Valvomattoman toiminnan riskinä on esimerkiksi poliisimiesten ja rikollisten liiallinen lähentyminen.

Osa virkarikoksista epäillyistä poliiseista toimii nykyään muissa tehtävissä kuin epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan. Paatero ja Riikonen ovat eläkkeellä.

Apulaispoliisipäällikön tehtävästä Helsingin poliisin johtoon noussut Lasse Aapio ja KRP:n päällikkö Robin Lardot olivat vuoden verran virastaan pidätettyjä. He palasivat töihin, kun käräjäoikeus hylkäsi syytteet.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image