Kotimaa

Hovi: Junes Lokan huu­mausai­ne­ri­kos­ta kä­sit­te­le­väs­sä oi­keu­den­käyn­nis­sä meneteltiin vir­heel­li­ses­ti

Oulun kaupunginvaltuutetun Junes Lokka huumausainetuomio joudutaan käsittelemään uudelleen Oulun käräjäoikeudessa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 22.8.2017 11:35 | Päivitetty 22.8.2017 11:55
Kaleva

Oulun käräjäoikeus joutuu käsittelemään uudelleen oululaisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan (asyl.) huumausainerikossyytteen menettelytapavirheen vuoksi.

Käräjäoikeus tuomitsi Lokan huumausainerikoksesta 100 päiväsakon rangaistukseen viime joulukuussa.

Tuossa oikeudenkäynnissä puheenjohtaja määräsi, että Junes Lokan pitäisi viedä kaikki tekniset laitteet käräjäoikeuden odotustilan lukolliseen kaappiin. Puheenjohtajan mielestä hän ei objektiivisesti arvioituna tarvinnut niitä puolustautumiseensa.

Lokka ei noudattanut määräystä, joten puheenjohtaja langetti Lokalle 500 euron järjestyssakon. Paikalle kutsuttiin vartija, joka poisti Lokan ja laitteet salista.

Tämän jälkeen käräjäoikeus käsitteli syytteen ilman Lokan läsnäoloa.

Tuomion mukaan Lokalle annettiin mahdollisuus huolehtia puolustuksestaan joko itse, haluamansa avustajan tai viran puolesta määrättävän puolustajan avulla, mutta hän kieltäytyi kaikista näistä vaihtoehdoista.

Hovioikeus: Käräjäoikeus toimi virheellisesti

Junes Lokka vaati käräjäoikeutta käsittelemään asian uudelleen. Se jätti vaatimuksen tutkimatta, minkä jälkeen Lokka teki useita valituksia Rovaniemen hovioikeuteen. Se antoi niistä päätöksensä maanantaina.

Hovioikeus määräsi, että käräjäoikeuden huumausainerikostuomio poistetaan ja asia palautetaan käräjäoikeuteen. Sen täytyy ottaa viipymättä asia uudelleen käsiteltäväksi.

Hovioikeuden mukaan perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen säännösten perusteella Lokalla olisi tullut olla oikeus puolustautua henkilökohtaisesti syytettään vastaan.

– Koska Lokka oli saapunut käräjäoikeuden pääkäsittelyyn ja hän ei ollut poistunut istuntosalista omasta aloitteestaan, vaan hänet oli

poistettu puheenjohtajan päätöksellä, on ilmeistä, että hän ei ollut vapaaehtoisesti luopunut tästä oikeudestaan, hovioikeus totesi.

Se katsoi käräjäoikeuden menetelleen siten virheellisesti toimittaessaan pääkäsittelyn ilman Lokan läsnäoloa.

Sakkokin kumottiin

Hovioikeus kumosi myös järjestyssakon määräämistä koskevan päätöksen eli Lokalle tuomittu sakko poistetaan.

Lokka vaati hovioikeudessa myös sitä, että käräjätuomari tuomittaisiin menettelystään rangaistukseen ja että asian tultua palautetuksi käräjäoikeuden puheenjohtajana toimisi joku muu.

Hovioikeuden mukaan se ei voi päättää, kuka toimii käräjäoikeuden puheenjohtajana vaan toimivalta asiassa on käräjäoikeudella. Puheenjohtajaa koskevan rangaistusvaatimuksen hovioikeus jätti tutkimatta.

MAINOS

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tuliko katsottua MOT työnvälityksestä

Mauno Koivisto siteerasi aikoinaan jotain henkilöä sanoin: "Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan liike." Tässäkin asiassa tun... Lue lisää...
Rivien välistä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image