Kotimaa

Hovi ei muuttanut Kärkkäisen tuomiota juu­ta­lais­kir­joi­tuk­sis­ta - katso aikajana

Kotimaa 17.10.2014 12:11 | Päivitetty 17.10.2014 13:28
Kaleva

Rovaniemen hovioikeus ei ole muuttanut Juha Kärkkäisen juutalaisvastaisista kirjoituksista saamaa tuomiota.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi Kärkkäisen viime vuoden lokakuussa 90 päiväsakon rangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Juha Kärkkäinen julkaisi J. Kärkkäinen Oy:n kustantamassa Magneettimedia-lehdessä ja sen verkkosivuilla artikkeleita, jotka käsittelivät juutalaisuutta. Käräjäoikeuden mukaan kirjoitukset olivat omiaan herättämään suomalaisessa lukijassa suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja mahdollisesti jopa vihaa juutalaisia kohtaan.

Tänään antamassaan tuomiossa hovioikeus ei ole nähnyt syytä arvioida artikkeleita toisin. Hovioikeuden mukaan Juha Kärkkäisen kertomat syyt kirjoitusten julkaisulle eivät oikeuttaneet julkaisemaan kirjoituksia, jotka selkeästi panettelevat tai solvaavat juutalaisia kansanryhmänä.

Firma maksaa yhteisösakon

Juha Kärkkäinen valitti tuomiostaan hovioikeuteen ja vaati sen muuttamista. Myös J. Kärkkäinen Oy valitti tuomiosta. Käräjäoikeus tuomitsi sen maksamaan 45 000 euron yhteisösakon kirjoitusten vuoksi.

Tänään antamallaan tuomiolla hovioikeus ei ole muuttanut myöskään yhteisösakkoa koskevaa ratkaisua.

Hovioikeuden mielestä J. Kärkkäinen Oy:n tuomitsemista yhteisösakkoon ei ole pidettävä kohtuuttomana. Sen mukaan sillä ei ole edellytyksiä jättää yhteisösakkoa tuomitsematta.

Oikeuskulut omasta pussista

Juha Kärkkäinen ja J. Kärkkäinen Oy vaativat hovioikeudessa, että Suomen valtio määrättäisiin maksamaan heidän oikeudenkäyntikulunsa sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa.

Juha Kärkkäisen oikeudenkäyntikulut ovat yhteensä noin 34 000 euroa ja J. Kärkkäinen Oy:n noin 20 000 euroa. Hovioikeus päätti, että kumpikin taho saa maksaa oikeuskulunsa itse.

Jutun alla oleva liikuteltava aikajana valottaa Magneettimedian ympärillä vuosien varrella olleet kohut.

Internet Explorerilla aikajana ei toimi kunnolla versiota 8 vanhemmilla selaimilla. Aikajana ei toimi välttämättä oikein myöskään kaikilla mobiililaitteilla.

 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä rasistisista kirjoituksista pitääkin tuomio tulla. Juutalaisuus ei nimittäin ole vain uskonto se on kansanryhmä aivan kuin suomalaisuuskin. Pitäisikö suomalisuuskin kieltää sitten? Kaikki sellainen mielipide joka on solvaava tai vihaan kiihottava oli se sitten uskontoa tai rotua tai etnistä ryhmää koskeva on ehdottomasti tuomittava. Mikä ihme riivaa ihmisiä että ei voida sovussa elää ja antaa muidenkin elää. Samaa tomua ollaan ihan kaikki se on kylmä totuus. ei ole parempaa eikä huonomåaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähdenpä Kärkkäiselle ostoksille, ihan vaan kannustuksen vuoksi. Älytön tuomio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin minäkin teen. Sikapäivilläkin oli porukkaa, kun vieläkin hyllyt vajaana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olivat ihan tavallisia kirjoituksia. Huuhaasta pitää jokaisen osata itse muodostaa mielipiteensä, lukekaa vaikka raamattua ja miettikääpä sitten kuka kiihottaa ketä eri ryhmiä vastaan? Vammaiset, orjat, homot, äpärät, juutalaiset, amalekilaiset ja vegetaristit.. Meillä on semmoinen valtionuskontona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki sodat johtuu älyttömistä uskonnoista ....kaikki uskonnot pitäis lailla kieltää loppus sodat ja tyhyjänpäiväinen valehtelu ,semmosesta mikä ei ole mitenkään mahdollista ihan huuhaata kaiki ..minä en us ko kuin itteeni ja hyvin menee ja olen kaikkien kaveri.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että maassamme linjataan mitä voi ja saa kirjoittaa tai muuten väittää.
Sanavapaus on ja täytyy olla perusoikeus mutta sekään ei ole rajaton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet siis valmis riistämään väkivaltakoneiston avulla ihmiseltä oikeuden kritisoida juutalaisten eliitin tekemisiä ja puheiden julkisuuteen levittämistä koska joku pahoitti sen takia mielensä?

Oudot arvot sinulla :( Minun mielestäni sananvapaus on paljon tärkeämpi asia kuin jonkun random jampan tunteet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkeen sitä liiketalo ja valtio rahaansa tuhlaa. Tosin oikeudenmukainen tuomio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoinen ratkaisu, jo julkaistua tekstiä julkaisemalla tulet rangaistuksi. Onko siis kaikki papitkin tuomittavissa, koska levittävät sanaa joka on jo julkaistu!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän magneettimedian kirjoitukset olivat hyvinkin provosoivia ja yksittäiseen kansanryhmään kohdistuvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoo ihminen joka ei ole vaivautunut lukemaan muuta kuin otsikot. Olen itse lkukenut jokaisen artikkelin alusta loppuun ja mistään en löytänyt kansan ryhmiin kohdistuvaa provosointia. Yhdessä juutalais kirjoituksessa luki vielä muistaakseni alussa että kirjoituksen tarkoitus ei ole leimata kaikkia juutalaisia vaan ainoastaan puhua pahojen ihmisten teoista. Miksi nykyään osa ihmisistä ei vaivaudu ottaan asioista selvää vaan uskoo kaiken mitä lehdissä lukee ja mitä valtamedia sanoo kun monstei ollaan sitten väärässä, sen näistä mielipiteistä huomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä hullumpaa olisi jos kerran julkaistua saisi rajattomasti painaa ja vain ensimmäistä voitaisiin rangaista. Materiaali siis muuttuisi lailliseksi kun joku onnistuisi sen saamaan julkisuuteen? Suomessa on sitä paitsi periaatteena että mitä tahansa saa julkaista kenenkään ennalta sitä tarkastamatta, ja jälkikäteen sitten katsotaan rikottiinko jotakin pykälää.
Kärkkäisen tapaus lienee ainutlaatuinen. Ihminen jolla on ollut järkeä rakentaa menestyvä liiketoiminta, on kaikainelaisten helppoheikkien ja äärioikeiston vietävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulemma myös jos Facebookissa jaat toisen julkaisemaa törkytekstiä, vaikka vain ihmetelläksesi kavereidesi kesken, syyllistyt samaan mahdolliseen rikokseen kuin alkuperäinen törkyilijä. Kannattaa opetella ymmärtämään, että näissä sosiaalisissa medioissa tuollainen jakomoka voi maksaa hyvässä lykyssä työpaikan, avioliiton ja talon. Elämme sairaita aikoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:45
Taalakaukaloissa vain kolme Sebastian Ahoa kovempaa maalinsylkijää – Oululainen viimeisteli kauden 34. maalinsa viime yönä Leena-äitinsä silmien edessä
9:04
Suomen Yrittäjien puheenjohtajakisa käyntiin – Petri Salminen Jyväskylästä ilmoittautui ehdokkaaksi
8:31
Oulussa opiskellut Ville Sarkkinen laittoi opinnot tauolle ja alkoi panostaa täysillä moottorikelkkailuun – "Opiskelu ja jatkuva matkustusrumba verottivat aivan liikaa ajohommia" Tilaajille
8:00
Jäteauto kiertää taloyhtiössä jopa viidesti, sillä kaikkia jätteitä ei voi kipata samaan kuormaan – "Ihmiset osaavat kierrättää, mutta on eri asia, viitsivätkö he tehdä sitä" Tilaajille
7:11
Asenteet "kolhooseja" kohtaan muuttuneet – yhteismetsien suosio kovassa kasvussa Tilaajille
7:00
Vielä löytyy matkailun laji, joka sitoo kaikenlaisia ihmisiä yhteen – "Ei ole väliä, onko siivooja vai johtaja" Tilaajille
7:00
Ei sittenkään niin epämukavaa matkailua – lupsakka brittikoomikko vie katsojan matkakohteisiin, jonne keskivertoturisti ei tohtisi mennä
72
Vaaranpihan kortteli nostaa uudet talot uusiin huikeisiin korkeuksiin – rakentaminen alkanee jo kesän jälkeen Tilaajille
15
Suomalaisten velkataakkaa suitsitaan lähivuosina – Eduskunta evästää keskiviikkona hallitusta, joka miettii vielä keinoja ylivelkaantumisen estämiseksi
7
Lapinpöllöt liikkeellä Oulun seudulla, saapuneet ehkä Savosta – lukijat ovat kuvanneet suurikokoisia pöllöjä
7
Lidl testaa parhaillaan omaa etukorttiaan – puhelimella käytettävä sovellus tulee ladattavaksi kevään 2020 aikana
6
Oulunsalon Salonpään kouluhankkeessa päästiin eteenpäin – Uuden koulun ja päiväkodin rakentaminen voi alkaa kesällä, ja valmista voisi olla tammikuussa 2022
5
Oulun kauppakamari: Työvoimapulasta voi tulla matkailualan kehityksen este, oman auton käyttöä työmatkoihin pitäisi syrjäseudulla tukea
5
Nainen huijasi chat-palvelussa seuraa hakeneita miehiä – Siirsi miesten tileiltä rahaa tuhansia euroja Raahessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image