Kotimaa

Hoivakotien työvuorojen peukalointi voi olla petos – van­hus­ten­huol­lon lai­min­lyön­tien rikosvastuu on monisäkeinen vyyhti

Yrityksen hallitus vastaa siitä, että hoivakotien sisäinen valvonta on asianmukaista. KUVA: Emil Bobyrev
Kotimaa 11.2.2019 18:05
Anu Kerttula

Professori: Hoitajia tuskin nähdään oikeuskäsittelyssä petoksesta syytettynä.

Alkuvuoden aikana viranomaiset ovat keskeyttäneet kahden yksityisen hoivakodin toiminnan vakavien laiminlyöntien takia. Sulkemisen taustalla vaikuttavat lääkehoitoon, esimiestyöskentelyyn ja hoitajien määrän vääristelyyn liittyvät seikat.

Oikeusministeri Antti Häkkänen muistutti sunnuntaina tiedotteessa, että hoitajamääriä vääristelevä, taloudellista hyötyä tavoitteleva taho voi syyllistyä petokseen.

– Kun kuntia tai palvelun käyttäjiä laskutetaan palvelusta, sopimuksessa on sovittu tietty hinta, ja mitä siihen kuuluu. Jos sitä palvelua ei olekaan sopimuksen mukaisesti tehty, sitä voidaan tutkia petoksena, sanoo Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Eli jos palveluntarjoaja laskuttaa sopimuksen mukaan tehtävästä työstä ja antaa valheellisesti ymmärtää, että hoitajia on ollut töissä sopimuksen edellyttämällä tavalla, esimerkiksi vääristelemällä työvuorolistoja, kyseessä voi olla petos.

Kansliapäällikkö: "kyseessä vaikea tulkinta"

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee muistuttaa, että viranomaiset pystyvät vaikuttamaan rikossyytteiden ulkopuolelta, esimerkiksi sulkemalla toimintayksikön väliaikaisesti.

– Aikana kaukana on se tilanne, että otettaisiin käyttöön rikossyytteitä suoraan. Valvonnan keinoin, ilman rikossyytteitä on päästy asiassa eteenpäin.

Hänen mukaansa työvuorolistojen peukalointien ja mahdollisten väärien tietojen antamisten osalta kyseessä on vaikea tulkinta, sillä työvuorolistoihin tulee sairastapauksien ja muiden syiden takia muutoksia.

– Missä vaiheessa voidaan ajatella, että annetaan virheellistä tietoa, Sillanaukee kysyy.

Hänen mukaansa rikossyyte on varsin voimakas työkalu asiassa. Kansliapäällikön mukaan valvontaviranomainen etsii yhteisiä pelisääntöjä yksityiselle ja julkiselle puolelle.

Korkein johto hankalaa saada vastuuseen

Mahdollinen rikostutkinta tulee Tolvasen mukaan kohdistaa korkeimpaan johtoon saakka. Näytön kerääminen korkeinta johtoa vastaan on vaikeaa. Petosrikosten oikeuskäsittelyssä on oleellista osoittaa teon tahallisuus eli se, että syytetyt ovat tietoisia tapahtuneesta.

– Muutamat toimitusjohtajat ovat ilmoittaneet, että he eivät ole tienneet. Heillä ja hallituksilla on selkeä vastuu siitä, mitä laitoksissa tapahtuu.

Hän ei usko, että laitosten hoitajia nähdään oikeuskäsittelyssä petoksesta syytettynä. Esimerkiksi väärien tietojen antamisen osalta tuskin mennään laitosjohtoa alemmaksi.

Valvontavastuu hallituksella

Yrityksen hallitus ja toimitusjohtaja vastaavat siitä, että rahaa ja henkilökuntaa on riittävästi.

– Jos joku kuolee tai vammautuu sen takia, että laitoksessa ei ole pystytty huolehtimaan riittävällä tavalla asukkaista, silloin vastuuta voidaan lähetä hakemaan organisaatiosta ylempää.

Tolvanen korostaa hoivahenkilökunnalle annettujen ohjeiden merkitystä ja töihin annettuja voimavaroja.

– Viime kädessä vastuu potilaiden turvallisuudesta on niillä, jotka ovat töissä. Jos katsotaan, että ei kerta kaikkiaan pystynyt toisin toimimaan, vastuuta ei tule.

Yrityksen hallitus vastaa siitä, että sisäinen valvonta on asianmukaista.

– Yksityistä puolta on vaikeampi laittaa vastuuseen huonosta hoidosta, koska se edellyttää yleensä, että joku on joutunut konkreettiseen vaaraan.

Julkisella puolella rikosvastuu on yksityistä selkeämpää, sillä virkavelvoitteista säädetään lailla.

Kuolemantuottamus voi olla kyseessä

Potilasvahingot ovat tapaturmaluontoisia tapauksia tai hoitovirheitä. Hoidon laiminlyöntiä ei välttämättä lasketa potilasvahingoksi.

– Heitteillepano on konkreettinen esimerkki. Jos on annettu ohjeet siitä, että pedistä pudonnutta potilasta ei saa nostaa ennen aamua, niin silloin ohjeiden antaja voi olla yllyttäjänä rangaistusvastuussa.

Jos potilasturvallisuutta ei kyetä ylläpitämään ja johto ei puutu tilanteeseen, yrityksen hallitus voi olla vastuussa jopa kuolemantuottamuksesta.

– Petoksessa pitää olla tarkoitus huijata. Kuoleman- ja vammantuottamuksessa riittää se, että olisi pitänyt toimia huolellisuusvelvollisuuden mukaisesti, Tolvanen sanoo.

Kaksi sulkemispäätöstä

Attendo Pelimannin toiminta keskeytettiin Länsi-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä viime perjantaina. Alavudella Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva hoivakoti ehti olla toiminnassa noin kuukauden.

Pelimannin toiminnan vastuu on toistaiseksi Kuussote-kuntayhtymällä. Attendo vuokraa koko henkilöstön kuntayhtymän käyttöön.

Tammikuun lopulla sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Caren pyörittämän hoitokoti Ulrikan suljettavaksi välittömästi.

Esperin toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni erosi tehtävästään, kun Ulrikan ongelmat tulivat julki.

Valviralla on lain suoma valta sulkea toimintayksikkö välittömästi, jos asiakasturvallisuus on vaarantunut. Kristiinankaupungissa sijaitsevan Ulrikan tapaus oli ensimmäinen kerta, kun Valvira käytti tätä keinoa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (31)

Kyllähän tuossa työmitoituksessa aliarvioidaan ja halvennetaan täysin koulutettua työvoimaa ja koko toimialaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työvuorolista elää sairaustapauksin ja tuurausten mukaan mutta lista täytyy silti olla ajantasalla. Valvovan viranomaisen täytyy esim yllätyskäynnillä saada tietää montako henkilöä on tänään töissä, montako oli eilen jne. Jos joku ilmoittautuu aamulla sairaaksi, niin kai sen nyt järjestelmään kirjataan? Eihän tövuorolista ole mikään tulkintavaikeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valvonnan keinot on ollut olemassa nyt rikosoikeudellisessa vastuussa on valvonta.
Valvonta ei saa perustua valevalvontaan vaan se on oltava oikeaa ja todellista, jos valvonta
on laiminlyöty on selvitettävä todennäköisesti syyllisyyttä rikolliseen menettelyyn.

Kuntien sopimat hoitopaikat pitää täyttää sovitut ehdot ja niitä tulee
myös valvoa.

Kyse taitaakin olla rakenteellisesta
ongelmasta, joka mahdollistaa ammattimaisen vilpillisen
mahdollisesti myös rikollisen
menettelyn.

Valvojan tehtävä on selvittää kuntien toimivaltaansa tehdyt toimenpiteet ja viedä "valehoitajia" tai kaukoparantajia käyttäneet yrittäjät vastaamaan teoistaan.

Omavalvonnassa havaitut
epäkohdat pitää johtaa toimenpiteisiin.
Onko omavalvonta suoritettu
pitääkö korjauksia suorittaa, vai luotetaanko, että kaikki on hyvin kun valvonta raportointia ei ole
eikä puutteita ole kirjattu.
Huonolaatuiseen hoitoon tai
ylipäätään mihinkään muuhunkaan tekemiseen ei hyväksyttävä syy saa johtua
huonosta tai puutteellisesta
valvonnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus ja keskusta ovat luoneet järjestelmän, jossa on otettu selvästi mallia Pohjois-Koreasta. Härskillä valehtelulla, pelottelulla ja omaneduntavoittelulla on saatu luotua itselle sopivat järjestelmät, jossa maksajina on veronmaksajat ja voittajina veroparatiisisaariin sijoittaneet osakkaat. Money talks. Sipilä perusti Valtion kehitysyhtiön omia etuja ajamaan.

Virallisen kerronnan mukaan Valtion kehitysyhtiö Vake Oy on valtionyhtiö, jonka toimialana on perustaa, omistaa, hallinnoida ja kehittää osakeyhtiöitä sekä luovuttaa tai vastaanottaa niiden osakkeita. Se tekee pääomasijoituksia listaamattomiin yrityksiin ja käynnistää uutta liiketoimintaa. Tällainen toiminta tunnetaan myös nimellä pääomakeinottelu.

Erikoista Vakessa on se, että aiemmin valtion omistuksiin liittyvät päätökset oli hyväksytty eduskunnassa, nyt kaupoista päättää hallitus, Vaken johto ja valtioneuvoston kanslian virkamiehet. Toisin sanoen valtion omaisuutta voidaan myydä mielipuolisesti ilman, että päätöksistä äänestää kansan valitsemat kansanedustajat.

Mikä sitten on Vaken olemassaolon todellinen tarkoitus? No tietenkin se, että valtion omaisuutta voidaan kaikessa hiljaisuudessa myydä kasvottomille kansainvälisille keplottelijoille. Kansan ei tarvitse tästä mitään kuulla ja samalla saadaan valtion kassaan tekohengitettyä läjäpäin lisää euroja. Näin saadaan tilastot luomaan illuusiota siitä, että Sipilän hallitus ja Kokoomus olisivat tehneet jotain nerokasta parantaakseen valtion taloutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka täällä vielä odottaa, ettei poliisi aloita rikostutkintaa. Jos ei Kokoomuksen ministereistä löydy selkärankaa niin Suomen Laista se teillekin löytyy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma että kukaan ei ole puhunut sanallakaan lääkärien vastuusta. Kovapalkkaista porukkaa, joka taatusti näkee, että hoito ei ole hallussa ja suostuu mukisematta palvelemaan ahneuden akselia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne voidaan sanoa että se on nyt nopeasti muuttunut, kun on oletettavaa että vanhusten vointi voi nopeasti huonontua eikä hoito ja tarve ole tarpeeksi nopeaa kohdanneet. Nykyiseen tilanteena on syy ulkoistaminen ja sijoittajien mukaan tulo voittojen mielessä. Tähän osasyynä on hoito alaa vallitseva määräaikaisuus että ei työsuhteita vakinaisteta vaan kirjoitellaan määräaikaisuuksia ja opiskelijat keikkailee tuntilaisina. Ei tarvitse lomarahoja maksaa ja säästyy kouluttamiselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Virallisten dokumenttien väärentäminen rahallisessa hyötyimistarkoituksessa ON ihan varmasti rikos ja törkeä sellainen. Kyseessä on ihmisten heitteellejättö ja en ymmärrä miten röyhkeitä työnjohto voi olla, kun kyse on rahasta. Ovat varmaankin keränneet itselleen palkankorotuksia ja boonuksia näillä sydämettömillä ja julmilla toimillaan. Ohjeet ja painostus on tietysti tullut ylemmältä johdolta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa lukea valkokaulus_psykopaattien luonteesta. Näissä fimoissa johtajat ovat juuri näitä. He ottavat miljoonansa keinolla millä hyvänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanha kansa tunnisti tutuksi sanonnan: Herran peleko on viisauven alaku! Tällä suuren kirijan lopulla voi kuvastaa myös sitä ennakointia, että myös nykyaikana tulee hallinnoinnisakin seisoa tehtävänsä virkavelvollisuuden velvottamalla vastuulla!

STM:n kansliapäällikön Päivi Sillanaukeen tosi kummalliset haahuilut puheissaan, ettei ehkä maalaisjärjellä sekä tässä lainoppineidenkin selkeän käsityksen mukaan tahallista, tietoista ja varsinkin yritykselleen lisävoittoa tuottavaa; ei vain sopimusrikkomusta tulisi käsitellä petoksena, jolla tietysti on rangaistuksensa!

Varsinkin, kun hoivakotien valheellinen, sopimuksen hoitohenkilömitoituksen vaje- toiminto on aiheuttanut selkeitä vaaratilanteita tai niin kuin nyt on jo huomattu, valitettavia kuolemantapauksiakin.
Jos kansliapäällikön mielestä rikossyyte olisi voimakas työkalu valvovalle viranomaiselle, niin eipä sitten ihme, etteivät voittoa tuottavat hoivafirmat ole olleet lainkaan huolissaan toimiessaan jo vuosikymmenen aina vain röyhkeämmin tietoisesti ei noudattaen tehtyjä sopimuksia vaan niin kuin tänään jo tulee ilmi yksittäisten yksiköiden sairaanhoitaja-johtajien irtisanomisia, kun ovat hoitoetiikkansa takia kieltäytyneet tekemään vaadittuja sopimusrikkomuksistahan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiakirjaväärennös on rikos ja eiköhän nuissa laitoksissa ole myös syyllistytty heitteelle jättöön.Nyt on hoitajilla mahdollisuus kertoa ja puuttua räikeisiin laiminlyönteihin.Oikeutta heikommille johto vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä rikollisjärjetöt voivat suomessa imeä verorahat taskuihinsa erittäin kierolla toiminnalla, ilman mitään pelkoa syytteistä. Mutta mitenpä sitä estämään kun johtavat valkokaulusherrat ovat mukana näissä kuvioissa. Korruptio voi hyvin tässä maassa.

Ryöstät kaupasta 200€, joudut linnaan.
Ryöstät kansalta 5 000 000€, pääset presidentinlinnaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on virallisen syytteen alainen rikos? Eikö tässä vyyhdessä ole tullut jo monta rikostutkinnan kynnystä ylittävää tapausta.
Valehoitajia, törkeitä asiakirjojen väärentämisiä (?), petoksia jne. Valvira ja oikeusviranomaiset eivät hoida lainvaatimia toimiaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luuleeko joku ihan oikeasti, että kokoomuslaiset oikeus- ja sisäministerit alkaisivat vaatimaan rangaistuksia puolueen rahoittajille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajat ja heidän etujärjestönsä myös vastuuseen salailusta ja kanssarikollisuudesta. Muuten ei mikään muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Oulun Kaupngin kannattais tarkistaa ja ennenkaikkea puuttua myös vammaispalvelu yksiköiden toimitaan ”OMIEN”

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä on vaaliteemaa jollekin puolueelle; lainsäädäntö kuntoon, jotta puolustuskyvyttömien sairaiden ja vanhusten hädällä rahastajat saadaan kuriin. Veikkaisin toki, ettei ainakaan hallituspuolueissa ole tahtoa moiseen, sen verran tiukasti kun ovat vaalirahoituksellaan kiinni hoitoyrityksissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (31)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Demokratia on tuhon tiellä somen takia

Äänioikeus olisikin korkea aika muuttaa maksulliseksi ja kaupallisesti oikeudeksi. Tulisi harkintaa äänestyskäyttäytymis... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image