Kotimaa

Hoi­to­suo­si­tus­ten tekijöillä kytköksiä lää­ke­teol­li­suu­teen – Onko tässä seuraava ”vaa­li­ra­ha­ko­hu”?

Enimmillään käypä hoito -suositusten tekijällä on ollut jopa kolmekymmentä sidonnaisuutta lääketeollisuuteen. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 23.5.2015 6:00
Katja Kärki

Suomalaisten lääkäreiden työtä ohjaavat Käypä hoito -suositukset. Suosituksia tekevät eri lääketieteen alojen asiantuntijat, ja monilla näitä hoitosuosituksia tekevillä on paljon yhteyksiä lääkealan yrityksiin.

Tampereen teknillisen yliopiston tutkija Jaakko Salonen keräsi muutama vuosi sitten yli sadan Käypä hoito -suosituksen laatijoiden sidonnaisuudet. Salonen havaitsi, että yhdellä suositusten tekijällä on enimmillään yli 30 sidonnaisuutta, ja näistä suurin osa oli lääkeyhtiöihin. Sidonnaisuuksia ovat muun muassa luentopalkkiot ja maksetut matkat kongresseihin.

Lääketeollisuus myös maksaa ja järjestää lääkäreiden täydennyskoulutusta. Tämä napanuora pitää katkaista, sanoo psykologi Aku Kopakkala, joka arvostelee hoitosuosituksia perjantaina julkaistussa kirjassaan Masennus – Suuri serotoniinihuijaus.

Kopakkala irtisanottiin vuosi sitten työstään Mehiläisen kuntoutusjohtajana, kun hän oli ollut mukana masennuslääkkeitä kriittisesti käsitelleessä Ylen MOT-ohjelmassa.

– On hyvin erikoinen tilanne, että lääkärien kouluttaminen perustuu lääketeollisuuteen eikä tieteeseen. Lääketeollisuus ei sinänsä tee hyvää eikä pahaa, se tekee rahaa ja pyrkii tuottamaan voittoa. On lääketeollisuuden etu, että lääkärit määräävät paljon lääkkeitä, Kopakkala sanoo.

Sidonnaisuudet ovat ongelma

Helsingin yliopiston ortopedian ja traumatologian professori Teppo Järvinen on Kopakkalan tavoin vaatinut, että kansallisten hoitosuositusten laatijoilla ei saisi olla merkittäviä sidonnaisuuksia – etenkään kaupallisia.

Järvisen mukaan asiantuntijoiden sidonnaisuudet ovat merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, eikä suomalainen terveydenhuolto ole sille immuuni.

– On hyvin epäilyttävää, jos kansallisista hoitosuosituksista päättävät tahot, joilla on merkittäviä taloudellisia kytköksiä lääketeollisuuteen. Suomessa jostain syystä kuvitellaan, että sidonnaisuudet ovat ongelma vain muualla mutta ei meillä.
Käypä hoito -suositusten tekijöiden sidonnaisuuksien hyväksymistä on perusteltu sillä, että työryhmien lääketieteellinen taso laskisi, jos niissä ei olisi kaikkia parhaita voimia mukana.

Järvisen mukaan tämä on kestämätön perustelu.

– On eri asia, kuka valmistelee päätökset ja kuka tekee ne. Valmistelussa tarvitaan lääketieteellisen alan tuntemusta, mutta päätöksenteossa ei. Päätösten pitäisi olla puolueettomien näytönarvioinnin asiantuntijoiden työtä.

Järvisen mukaan sidonnaisuuksissa on pohjimmiltaan kyse siitä, mihin suomalaisten verorahoja terveydenhuollossa käytetään: Käytetäänkö niitä hoitoihin, joista oikeasti on hyötyä vai hoitoihin, jotka hyödyttävät lääketeollisuutta?

– Suomalaisessa lääkärikunnassa ei ymmärrettävästi haluta keskustella asiasta. Ainoa keino muuttaa tilanne on se, että kansalaiset havahtuvat ja alkavat vaatia muutosta.

Tilannetta voi Järvisen mukaan verrata poliitikkojen vaalirahakohuun.

– Kun luottamus menee, sitä on hyvin vaikea saada takaisin. Meidän lääkäreiden tulee olla ensisijaisesti vastuussa potilaillemme ja olla heidän asiallaan, ei kenenkään muiden.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (96)

Suomalainen lääketiede verhoutuu salaperäisyyteen ja kaupallinen aktiivisuus antaa loppusilauksen tälle "keisarin uudet vaatteet" -ilmiölle.
Masennuslääkkeiden vaikutuksen/vaikutuksien tutkimus on niiden käyttömäärään nähden puutteellista. Ihmisiä ei saa käyttää koemielessä
edes lääketieteessä. On kuitenkin huomattava, miten monitahoinen ilmiö on kyseessä. Lääkärit ovat elinkeinonharjoittajia, joten työmoraalia
tulee tarkastella hiukan siitä(kin) näkökulmasta, että omaa tulotasoa voi liian helposti säädellä keinoilla, jotka eivät ole enää moraalisesti hyväksyttäviä. Lääkärin ammattiin sisältyykin kohonnut vaatimus paitsi työmoraalista, myös tiedon tasosta. Yksinäisyyttä, kuten monia muitakin elämän ilmiöitä ei voi muuttaa lääkkeillä paremmiksi. Syntyy lääkkeiden käyttäjien "laatupiirejä", joista ei hyödy kukaan.
Mielenkiintoinen ilmiö sote-keskustelussa on ollut käytetty semanttinen (kielellinen) keinottelu : valinnanvapaus -sanaa käytetään tuon tuostakin ikäänkuin kansalaisten olisi pakko valita annetuista vaihtoehdoista. Perusterve ihminen ei ole edes kansanterveystyön koekaniini, eikä niitä tutkimuksia tarvitse käydä läpi, jotka tuottavat tietoa "tuleville sukupolville" tai "antavat tietoa suomalaisesta tautiperinnöstä". Itseäni ei kiinnosta yhtään mikään tautiperintö, varsinkin kun tiedetään yleisesti, miten tieteen parissa askartelevat ihmiset ovat julkisuuden kipeitä ja saatuja tuloksia liioitellaan. Soteuudistuksen jälkeenkään eivät ihmisten terveys ja elämä saisi olla kuin kauppa, jossa henkilön yksityiskohtaisia ja henkilökohtaisia tietoja vaihdetaan pilleripurkkiin tai hyvä päivää-näkemiin tapaamisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa kerrankin todella hyvä artikkeli. Lääketeollisuuden kytkökset eivät saa vaikuttaa hoitosuosituksiin,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä niin tiedossa vähänkin tutustuu asiaan. Lääketeollisuus ja rokotetutkimuksien taustat ei kestä päivän valoa.
Älytöntä vielä kun ihmiset uskoo esim rokotteisiin.
Olkaa hyvät ihmiset kriittisiä lääketeollisuuden ja THL:n tuputtamaan propakandaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös Valviran puuhat pitäisi tutkia. Missä on se rohkea journalisti? Sitä on odotettu esiin jo pitkään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta tuo.. mulla on tahdistimen säädön jälkeen syötetty vaan enemmän lääkkeitä, ennen oli asetettu 70, nyt 80 ja päälle tuli aamulla otettavaksi uusi lääke, ja alkuillasta toinen. Mitähän pointtia siinäkin oli, musta oli parempi, kun se oli säädetty siihen 70 eikä tarvinnut syödä kahta lääkettä lisää per pv.. pitää kysyä lääkäriltä (kardiologi) perustelut tähän omaan tilanteeseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lääkärien kouluttaminen perustuu lääketeollisuuteen eikä tieteeseen. " Tällä Aku Kopakkalan väitteellä ei ole pohjaa. On totta, että monet koulutustilaisuudet ovat taloudellisesti helpompia järjestää, kun mukana on lääke-esitteliljöiden ständit erillisessä tilassa, josta ne maksavat. Toki osallistumismaksutkin silti ovat kolminumeroisia lukuja. Luentosalien anti on kuitenkin täysin lääketieteellisellä pohjalla, ja luennoitsijat alansa arvostettuja asiantuntijoita. Tällä ei ole tekemistä lääketeollisuuden kanssa mitenkään, lääkkeitä käsitellä kauppanimillä tai tarkoitushakuisesti ja jokainen luennoitsija esittää myös sidonnaisuutensa. Siitäkin huolimatta, että yleisö kyllä tietää, mistä noissa "sidonnaisuuksissa" on kyse: asiantuntijatehtävistä, kuten vaikkapa lääketieteellisestä luennosta. - Väliajoilla voi sitten keskustella kollegoiden lisäksi erilaisten lääkkeiden ja laitteiden valmistajien kanssa ja saa tietää, mitä sillä rintamalla tapahtuu. Lääke on lääkärin työkalu ja olisi täysin moraalitonta, jos hän ei kuulisi lainkaan mitä valmistaja tuotteestaan ja sen vaikutusmekanismeista kertoo. Jos lääke lunastaa lupaukset, se saattaa jäädä markkinoille. Ellei, se poistuu. Ensisijaiset kriteerit lääkkeen määräämiselle ovat lääketieteellinen tieto tautien patogeneesistä ja miten niihin voidaan vaikuttaa parhaiten sekä omat ja kollegojen käyttökokemukset. Korruptio sijaitsee aivan muualla kuin lääkärien koulutuksissa. Jos haluatte välttämättä heikentää sitä ja samalla hoidon tasoa, niin jatkakaa tätä disinformaatiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tämän puheenvuoron taustalla joku nuorehko lääkärinalku, jolle ei maailma ole vielä avautunut?

Lääkkeet eivät ole tietenkään ole kaikki oletusarvoisesti pahasta, mutta lääketeollisuus on tästä huolimatta yksin korruptuneimpia aloja ja sen lonkerot kyllä tasan tarkkaan ylettyvät myös käypähoitosuositusten laatioihin. Lääketeollisuuden korruptuneisuuuden ei tarvitse alkaa edes väittelemään, koska kaikki merkittävät lääketehtaat maksavat järkyttäviä summia jo pelkästään erilaisista paljastuneista törkeistä väärinkäytöksistä. Ja he tekevät sen tietäen, että ne ovat puhtaita markkinointia kustannuksia.

Alkuun jokaisen lääkärin pitäisi lukea riippumattoman Cochrane säätiön Peter Gøtzsche:n kirja "Lääketeollisuus ja järjestäytynyt rikollisuus".

Puoleetonta tutkimusta tehdään lääkkeistä liian vähän. Usein lääkkeiden teho perustuu pelkästään lääketehtaiden itsensä rahoittamiin tutkimuksiin. On tutkitusti todistettu, että lääketehtaiden rahoittamat tutkimukset päätyvät huomattavasti useammin osoittamaan positiviisia tuloksia lääkken kannalta, verrattuna puolueettoman tahon teettämään tutkimukseen.

Käypähoitosuositustenlaatijat ovat merkittävä markkinointi kohde lääkefirmoille, koska niillä on merkittävä vaikutus lääkkeiden määräämiseen. Jotta voisimme luottaa puolueettomiin käypähoitosuositukseen, pitäisi käypähoitosuositusten laatioiden sidonnaisuudet olla pyöreä 0. On naiivia kuvitella, että jollei tätä asiaa pyritä mitenkään suitsemaan, että asiat menisivät parempaan suuntaan.

Lääkkeillä on paikkansa, mutta ne ovat myös iso ongelma. Lääkkeet ovat hieman tilastointi tavasta riippuen 3. yleisin kuolin syy maailmassa. Kelatkaahan sitä.

Lääkkeillä on paikkansa, mutta monia lääkkeitä syödään aivan liikaa, kuten masennuslääkket, joiden vaikutuksen tiedetään olevan placebon tasoa. Samoin Statiineja tyrkytetään terveille ihmisille ja happosalpaajia syötetään jatkuvina kuureina, vaikka niiden tiedetään lisäävän vatsalaukun syövän riskiä.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herätys kommentoi tärkeitä asioita, mutta valitettavasti argumentein, jotka eivät ole totta.
Sidonnaisuudet eivät ole yksiselitteinen asia. Jos osallistun lääkeyhtiön kustantamaan seminaafiin, jossa käyn aivan muilla kuin lääkehoitoa käsittelevillä luennoilla - muodostuuko minulle näin sidonnaisuus, enkä ole kelvollinen asiantuntijaksi hoitosuosituksiin? Tulenko paremmaksi asiantuntijaksi, jos en käy koulutuksissa?

Lääkärit kävisivät mielummin työnantajan maksamisssa koulutuksissa, mutta koulutusrahat ovat niukat. Em. syystä on Suomen kokoisessa maassa mahdotonta saada hoitosuosituksia tekeviin ryhmiin asiantuntijoita, joilla ei ole mitään sidonnaisuuksia.

Lääketutkimusta tehdään myös muiden kuin lääketehtaiden toimesta. Kaikkien tutkimusten kriittinen tulkintataito on lääkärien keskeinen taito.

Olennaista lienee se, että jokainen meistä ymmärtää olevansa vaikuttamisen kohteena ja kykenee silti kriittisiin päätöksiin. Lääketrhtaiden rahoittamat tutkimukset eivät mihinkään häviä - kuten eivät muidenkaan myytävien tuotteiden vakmistajien rahoittamat tutkimukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt viitsisi vouhkaamisen ja kohu-uutisoinnin sijaan hieman tutustua noihin suosituksiin, niin huomaisi, että moneen asiaan suositellaan mm. liikuntaa ja ruokavalion muuttamista. Lääkäri ei ensisijaisesti määräisi esim. 2 tyypin diabeetikolle tai lievästä verenpaineesta kärsivälle lääkkeitä, vaan suosittelee potilasta syömään terveellisesti ja liikkumaan. Se on vaan aika harvoin, kun näitäkin uutisia pöyristyneenä ja tuohtuneena kauhisteleva kansalainen todellisuudessa itse viitsii ottaa vastuuta omasta terveydestään ja lähteä lenkille ja syödä porkkanaa.

Kun yleisimpien "flunssien" yms. osalta hoitosuosituksessa käsketään olemaan määräämättä antibioottia virustautiin, mutuileva kansalainen sitä silti itse vaatimalla vaatii, koska omasta mielestään luulee tietävänsä paremmin.

Kun lääkäri ei määrää laiskalle läskille "mulla on se kilppari" -tyypille lääkettä, niin taas on lääkäri ihan paska ja huono.

Koittakaa nyt kansalaiset päättää on ne lääkärit paskoja kun määrää lääkkeitä vai paskoja kun ei määrää lääkkeitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole samaa mieltä, että hoidoksi pääsääntöisesti osoitetaan sitä "oikeaa" hoitokeinoa ja tasapäisesti kaikille. Esimerkiksi vanhuus-iän tuomiin yleisiin sairauksiin tarjoillaan lääkkeeksi varmasti enemmän lääkkeitä, kuin elämäntapamuutosta.Varmasti vanhempi väestö saa reseptiä moninverroin enemmän, kuin nuoret, vaikka ei välttämättä olisikaan tarvis.Lääkäri pääsee helpommalla, kun tarjoaa reseptin, kuin aloittaa keskustelu elämäntapa muutokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkäri suosittaa sen enempää asiaan perehtymättä ruokaympyrää terveellisenä ruokavaliona, joka ei todellakaan vähennä lääkitystä diabetekseen.
Liikkuminen on hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ei ole mikään lintukoto. Pahimpia korruptoituneita ja "hyvä veli" järjestöjen pyörittäjiä ovat lääkärit ja lakimiehet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyyppi-esimrkki suomalaisestya korruptiosta , lääkärit työskentelevät aamupäivät julkisella sekstorilla suorittaen asiakashankintaa omille yksityisvastaanotoilleen , johon riennetään iltapäivällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi otsikossa viitataan vaalirahakohuun, vaikka kysymys ei ole ollenkaan sellaisesta!? Taas meitä lukijoita juksataan!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä kutsutaan korruptioksi. Suomi, maailman vähiten korruptoitunein maa. Kiertoilmaisuja keksitään aina..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sidonnaisuudet näkyvät jokaikisen käypä hoito-suosituksen lopussa, sieltä voi itse kukainenkin käydä lukemassa paljonko niitä sidonnaisuuksia loppuviimeksi suositusten laatijoilta löytyy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (96)

Uutisvirta

15:38
Oulun yliopiston kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin 1870 hakijaa – hakemuksia tuli sadasta maasta
15:32
Oulun viestintäjohtajan virasta kilpailee enää kolme hakijaa – Päivi Laajala tekee päätöksensä helmikuussa
14:58
Kreikan parlamentti valmistautuu jännittävään äänestykseen Makedonian nimestä
14:57
Kolmatta kertaa nuorten MM-pronssille hiihtänyt Anita Korva: "En olisi pari kuukautta sitten uskonut"
14:46
Puhe kansakunnan tilasta on yli 200 vuotta vanha perinne – Asiantuntija ei usko tradition katkeavan, vaikka puheen ajankohdasta tuli kiistakapula Yhdysvalloissa
14:22
Maarit Feldt-Rannan syöpä on uusiutunut – SDP:n kansanedustaja jää sairauslomalle
14:14
Suomessa noin 500 maitotilaa lopettaa toimintansa vuosittain – Erilaisina tuotteina kulutetusta maidosta joka kolmas litra tulee ulkomailta
69
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
56
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
55
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
38
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
34
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
26
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image