Kotimaa

Hoi­to­suo­si­tus­ten tekijöillä kytköksiä lää­ke­teol­li­suu­teen – Onko tässä seuraava ”vaa­li­ra­ha­ko­hu”?

Enimmillään käypä hoito -suositusten tekijällä on ollut jopa kolmekymmentä sidonnaisuutta lääketeollisuuteen. KUVA: Maiju Torvinen
Kotimaa 23.5.2015 6:00
Katja Kärki

Suomalaisten lääkäreiden työtä ohjaavat Käypä hoito -suositukset. Suosituksia tekevät eri lääketieteen alojen asiantuntijat, ja monilla näitä hoitosuosituksia tekevillä on paljon yhteyksiä lääkealan yrityksiin.

Tampereen teknillisen yliopiston tutkija Jaakko Salonen keräsi muutama vuosi sitten yli sadan Käypä hoito -suosituksen laatijoiden sidonnaisuudet. Salonen havaitsi, että yhdellä suositusten tekijällä on enimmillään yli 30 sidonnaisuutta, ja näistä suurin osa oli lääkeyhtiöihin. Sidonnaisuuksia ovat muun muassa luentopalkkiot ja maksetut matkat kongresseihin.

Lääketeollisuus myös maksaa ja järjestää lääkäreiden täydennyskoulutusta. Tämä napanuora pitää katkaista, sanoo psykologi Aku Kopakkala, joka arvostelee hoitosuosituksia perjantaina julkaistussa kirjassaan Masennus – Suuri serotoniinihuijaus.

Kopakkala irtisanottiin vuosi sitten työstään Mehiläisen kuntoutusjohtajana, kun hän oli ollut mukana masennuslääkkeitä kriittisesti käsitelleessä Ylen MOT-ohjelmassa.

– On hyvin erikoinen tilanne, että lääkärien kouluttaminen perustuu lääketeollisuuteen eikä tieteeseen. Lääketeollisuus ei sinänsä tee hyvää eikä pahaa, se tekee rahaa ja pyrkii tuottamaan voittoa. On lääketeollisuuden etu, että lääkärit määräävät paljon lääkkeitä, Kopakkala sanoo.

Sidonnaisuudet ovat ongelma

Helsingin yliopiston ortopedian ja traumatologian professori Teppo Järvinen on Kopakkalan tavoin vaatinut, että kansallisten hoitosuositusten laatijoilla ei saisi olla merkittäviä sidonnaisuuksia – etenkään kaupallisia.

Järvisen mukaan asiantuntijoiden sidonnaisuudet ovat merkittävä yhteiskunnallinen ongelma, eikä suomalainen terveydenhuolto ole sille immuuni.

– On hyvin epäilyttävää, jos kansallisista hoitosuosituksista päättävät tahot, joilla on merkittäviä taloudellisia kytköksiä lääketeollisuuteen. Suomessa jostain syystä kuvitellaan, että sidonnaisuudet ovat ongelma vain muualla mutta ei meillä.
Käypä hoito -suositusten tekijöiden sidonnaisuuksien hyväksymistä on perusteltu sillä, että työryhmien lääketieteellinen taso laskisi, jos niissä ei olisi kaikkia parhaita voimia mukana.

Järvisen mukaan tämä on kestämätön perustelu.

– On eri asia, kuka valmistelee päätökset ja kuka tekee ne. Valmistelussa tarvitaan lääketieteellisen alan tuntemusta, mutta päätöksenteossa ei. Päätösten pitäisi olla puolueettomien näytönarvioinnin asiantuntijoiden työtä.

Järvisen mukaan sidonnaisuuksissa on pohjimmiltaan kyse siitä, mihin suomalaisten verorahoja terveydenhuollossa käytetään: Käytetäänkö niitä hoitoihin, joista oikeasti on hyötyä vai hoitoihin, jotka hyödyttävät lääketeollisuutta?

– Suomalaisessa lääkärikunnassa ei ymmärrettävästi haluta keskustella asiasta. Ainoa keino muuttaa tilanne on se, että kansalaiset havahtuvat ja alkavat vaatia muutosta.

Tilannetta voi Järvisen mukaan verrata poliitikkojen vaalirahakohuun.

– Kun luottamus menee, sitä on hyvin vaikea saada takaisin. Meidän lääkäreiden tulee olla ensisijaisesti vastuussa potilaillemme ja olla heidän asiallaan, ei kenenkään muiden.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (108)

Kenelle tämä tuli yllätyksenä? Jos käypähoito porukalla ei olisi kytköksiä lääketehtaisiin, lääkekannabis olisi käypähoitona itse ms-tautiin (ei pelkästään spaspisuuteen), syöpiin (ei pelkästään pahoinvointiin ja kipuun), suolistosairauksiin, alzhaimeriin jnejne.. kenen ruokaa syöt sen lauluja laulat, nii se vaan on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nii-in. Käypä hoito -ohjeissa on paljon höpöä, mikä edistyneimmissä maissa on jo ymmärretty. Kakkostyypin diabeteskin on mahdollista saada oikealla ruokavaliolla (lue: hiilarit minimiin) remissioon siten, ettei 'potilas' tarvitse enää lääkkeitä. Mutta meillä kakkostyypin diabetes on 'etenevä ja parantumaton sairaus'. Ravitsemusohjeistukset neuvovat syömään niin, ettei potilaan tila taatusti parane. Syödä mussuttaa pitää koko ajan, ja kuusi palaa leipää päivässä. Siis sokeria sokeritautisille, auta armias. Ensin metformiinit, sitten insuliinit... Ja lääketeollisuus kiittää. Itse syön 1-2 kertaa päivässä oikeaa ruokaa enkä ultraprosessoitua höttöä, ja minulla puolestaan kiittää elimistö .

Käypä hoito -asiantuntijat ovat kytköksissä lääketeollisuuteen, maan johtavat ravinto'tieteilijät' virvoitusjuomateollisuuteen ja viljantuotantoon... Metsikköön mennään kansanterveysmenojen kannalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Esidiabetes olisi huomioitava lääkärien taholta, eikä tuijotella pelkkiin diabeteksen viitearvoihin. Nykyään kun odotetaan, että diabetes puhkeaa ja sitten lääkitään🧐...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärit ovat todennäköisesti poliittisesti oikealla ja jopa äärioikealla.
Kokoomus on heidän poliittinen kotinsa. Koska se on Kokoomus ei siitä pidetä suusta meteliä. MIksi , siksi että muunsuuntainen mielipide luetaan "vastustukseksi"
Se alkaa jo yliopistossa tämä voitelu jota lääketehtaat tekee. Mite saatais neutraloitumaan. Olemme puhuneet täsät asiasta jo ainakin 40 vuotta . Kuka päättää asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, tässä on melkoinen rahareikä, kun Kela korvaa turhaan määrättyjä lääkkeitä ja pienituloiset ihmiset joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen kun rahat eivät riitä lääkkeisiin. Tämä kaikki raha on pois suomalaisten hyvinvoinnista ja päätyy ulkolaisten lääkejättien rahakirstuun. Suomessa ei sitten ole rahaa ihmisten hoitoon, tai vaikkapa nyt hoitajien palkkoihin. Lääketehtaat lobbaa sen kun ehtii. Tehtaat uhataan siirtää Suomesta muualle, jolloin täällä menetettäisiin työpaikkoja ja verotuloja. Siksi ilmeisesti asiasta ollaan hiljaa. Lukekaa ihmiset semmoinen kirja, kun Tappavat lääkkeet. Valaisee hyvin lääketeollisuuden todellisuutta. Ihan käsittämätöntä, ettei tästä puhuta enempää. Kiitos Kalevalle, että nostitte tämän jutun uudelleen esiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavaa kun kirjoitatte rokeasti, nyt pitäisi saada tilanne muuttumaan!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On täyttä hölmöyttä olettaa lääkäreiden toimivan lainmukaisesti, korkealla moraalisella tasolla tai edes eettisesti. Tunnen liian monta eri ikä-luokan lääkäriä uskoakseni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma on siinä, että länsimäinen lääketiede hoitamaa oireita, ei sairautta ja sen syitä. Parannettu potilas on menetetty asiakas lääkefirmoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri noin, ja esimerkiksi kilpirauhasen sairaus on yksi esimerkki myös. Siihen olisi hoito mutta sitä ei saa käyttää koska jäisi lääketehtailta isonippu lääkeitä myymättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on aivan totta. Kilpirauhassairauksien hoito on maassamme surkean retuperällä.
Julkiselta ei saa edes diagnoosia. Yksityiselle on pakko maksaa kalliisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen lääketiede verhoutuu salaperäisyyteen ja kaupallinen aktiivisuus antaa loppusilauksen tälle "keisarin uudet vaatteet" -ilmiölle.
Masennuslääkkeiden vaikutuksen/vaikutuksien tutkimus on niiden käyttömäärään nähden puutteellista. Ihmisiä ei saa käyttää koemielessä
edes lääketieteessä. On kuitenkin huomattava, miten monitahoinen ilmiö on kyseessä. Lääkärit ovat elinkeinonharjoittajia, joten työmoraalia
tulee tarkastella hiukan siitä(kin) näkökulmasta, että omaa tulotasoa voi liian helposti säädellä keinoilla, jotka eivät ole enää moraalisesti hyväksyttäviä. Lääkärin ammattiin sisältyykin kohonnut vaatimus paitsi työmoraalista, myös tiedon tasosta. Yksinäisyyttä, kuten monia muitakin elämän ilmiöitä ei voi muuttaa lääkkeillä paremmiksi. Syntyy lääkkeiden käyttäjien "laatupiirejä", joista ei hyödy kukaan.
Mielenkiintoinen ilmiö sote-keskustelussa on ollut käytetty semanttinen (kielellinen) keinottelu : valinnanvapaus -sanaa käytetään tuon tuostakin ikäänkuin kansalaisten olisi pakko valita annetuista vaihtoehdoista. Perusterve ihminen ei ole edes kansanterveystyön koekaniini, eikä niitä tutkimuksia tarvitse käydä läpi, jotka tuottavat tietoa "tuleville sukupolville" tai "antavat tietoa suomalaisesta tautiperinnöstä". Itseäni ei kiinnosta yhtään mikään tautiperintö, varsinkin kun tiedetään yleisesti, miten tieteen parissa askartelevat ihmiset ovat julkisuuden kipeitä ja saatuja tuloksia liioitellaan. Soteuudistuksen jälkeenkään eivät ihmisten terveys ja elämä saisi olla kuin kauppa, jossa henkilön yksityiskohtaisia ja henkilökohtaisia tietoja vaihdetaan pilleripurkkiin tai hyvä päivää-näkemiin tapaamisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa kerrankin todella hyvä artikkeli. Lääketeollisuuden kytkökset eivät saa vaikuttaa hoitosuosituksiin,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä niin tiedossa vähänkin tutustuu asiaan. Lääketeollisuus ja rokotetutkimuksien taustat ei kestä päivän valoa.
Älytöntä vielä kun ihmiset uskoo esim rokotteisiin.
Olkaa hyvät ihmiset kriittisiä lääketeollisuuden ja THL:n tuputtamaan propakandaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös Valviran puuhat pitäisi tutkia. Missä on se rohkea journalisti? Sitä on odotettu esiin jo pitkään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta tuo.. mulla on tahdistimen säädön jälkeen syötetty vaan enemmän lääkkeitä, ennen oli asetettu 70, nyt 80 ja päälle tuli aamulla otettavaksi uusi lääke, ja alkuillasta toinen. Mitähän pointtia siinäkin oli, musta oli parempi, kun se oli säädetty siihen 70 eikä tarvinnut syödä kahta lääkettä lisää per pv.. pitää kysyä lääkäriltä (kardiologi) perustelut tähän omaan tilanteeseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lääkärien kouluttaminen perustuu lääketeollisuuteen eikä tieteeseen. " Tällä Aku Kopakkalan väitteellä ei ole pohjaa. On totta, että monet koulutustilaisuudet ovat taloudellisesti helpompia järjestää, kun mukana on lääke-esitteliljöiden ständit erillisessä tilassa, josta ne maksavat. Toki osallistumismaksutkin silti ovat kolminumeroisia lukuja. Luentosalien anti on kuitenkin täysin lääketieteellisellä pohjalla, ja luennoitsijat alansa arvostettuja asiantuntijoita. Tällä ei ole tekemistä lääketeollisuuden kanssa mitenkään, lääkkeitä käsitellä kauppanimillä tai tarkoitushakuisesti ja jokainen luennoitsija esittää myös sidonnaisuutensa. Siitäkin huolimatta, että yleisö kyllä tietää, mistä noissa "sidonnaisuuksissa" on kyse: asiantuntijatehtävistä, kuten vaikkapa lääketieteellisestä luennosta. - Väliajoilla voi sitten keskustella kollegoiden lisäksi erilaisten lääkkeiden ja laitteiden valmistajien kanssa ja saa tietää, mitä sillä rintamalla tapahtuu. Lääke on lääkärin työkalu ja olisi täysin moraalitonta, jos hän ei kuulisi lainkaan mitä valmistaja tuotteestaan ja sen vaikutusmekanismeista kertoo. Jos lääke lunastaa lupaukset, se saattaa jäädä markkinoille. Ellei, se poistuu. Ensisijaiset kriteerit lääkkeen määräämiselle ovat lääketieteellinen tieto tautien patogeneesistä ja miten niihin voidaan vaikuttaa parhaiten sekä omat ja kollegojen käyttökokemukset. Korruptio sijaitsee aivan muualla kuin lääkärien koulutuksissa. Jos haluatte välttämättä heikentää sitä ja samalla hoidon tasoa, niin jatkakaa tätä disinformaatiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan tämän puheenvuoron taustalla joku nuorehko lääkärinalku, jolle ei maailma ole vielä avautunut?

Lääkkeet eivät ole tietenkään ole kaikki oletusarvoisesti pahasta, mutta lääketeollisuus on tästä huolimatta yksin korruptuneimpia aloja ja sen lonkerot kyllä tasan tarkkaan ylettyvät myös käypähoitosuositusten laatioihin. Lääketeollisuuden korruptuneisuuuden ei tarvitse alkaa edes väittelemään, koska kaikki merkittävät lääketehtaat maksavat järkyttäviä summia jo pelkästään erilaisista paljastuneista törkeistä väärinkäytöksistä. Ja he tekevät sen tietäen, että ne ovat puhtaita markkinointia kustannuksia.

Alkuun jokaisen lääkärin pitäisi lukea riippumattoman Cochrane säätiön Peter Gøtzsche:n kirja "Lääketeollisuus ja järjestäytynyt rikollisuus".

Puoleetonta tutkimusta tehdään lääkkeistä liian vähän. Usein lääkkeiden teho perustuu pelkästään lääketehtaiden itsensä rahoittamiin tutkimuksiin. On tutkitusti todistettu, että lääketehtaiden rahoittamat tutkimukset päätyvät huomattavasti useammin osoittamaan positiviisia tuloksia lääkken kannalta, verrattuna puolueettoman tahon teettämään tutkimukseen.

Käypähoitosuositustenlaatijat ovat merkittävä markkinointi kohde lääkefirmoille, koska niillä on merkittävä vaikutus lääkkeiden määräämiseen. Jotta voisimme luottaa puolueettomiin käypähoitosuositukseen, pitäisi käypähoitosuositusten laatioiden sidonnaisuudet olla pyöreä 0. On naiivia kuvitella, että jollei tätä asiaa pyritä mitenkään suitsemaan, että asiat menisivät parempaan suuntaan.

Lääkkeillä on paikkansa, mutta ne ovat myös iso ongelma. Lääkkeet ovat hieman tilastointi tavasta riippuen 3. yleisin kuolin syy maailmassa. Kelatkaahan sitä.

Lääkkeillä on paikkansa, mutta monia lääkkeitä syödään aivan liikaa, kuten masennuslääkket, joiden vaikutuksen tiedetään olevan placebon tasoa. Samoin Statiineja tyrkytetään terveille ihmisille ja happosalpaajia syötetään jatkuvina kuureina, vaikka niiden tiedetään lisäävän vatsalaukun syövän riskiä.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Herätys kommentoi tärkeitä asioita, mutta valitettavasti argumentein, jotka eivät ole totta.
Sidonnaisuudet eivät ole yksiselitteinen asia. Jos osallistun lääkeyhtiön kustantamaan seminaafiin, jossa käyn aivan muilla kuin lääkehoitoa käsittelevillä luennoilla - muodostuuko minulle näin sidonnaisuus, enkä ole kelvollinen asiantuntijaksi hoitosuosituksiin? Tulenko paremmaksi asiantuntijaksi, jos en käy koulutuksissa?

Lääkärit kävisivät mielummin työnantajan maksamisssa koulutuksissa, mutta koulutusrahat ovat niukat. Em. syystä on Suomen kokoisessa maassa mahdotonta saada hoitosuosituksia tekeviin ryhmiin asiantuntijoita, joilla ei ole mitään sidonnaisuuksia.

Lääketutkimusta tehdään myös muiden kuin lääketehtaiden toimesta. Kaikkien tutkimusten kriittinen tulkintataito on lääkärien keskeinen taito.

Olennaista lienee se, että jokainen meistä ymmärtää olevansa vaikuttamisen kohteena ja kykenee silti kriittisiin päätöksiin. Lääketrhtaiden rahoittamat tutkimukset eivät mihinkään häviä - kuten eivät muidenkaan myytävien tuotteiden vakmistajien rahoittamat tutkimukset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (108)

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image