Kotimaa

Hoi­ta­ja­mi­toi­tus ei ehdi eduskuntaan tänä vuonna – laskentatapaa on tarkennettu

Ympärivuorokautisen hoivan sitova 0,7:n henkilöstömitoitus tarkoittaisi käytännössä sitä, että jokaista kymmentä hoidettavaa kohti olisi aina seitsemän työntekijää. Lakiin kirjattua mitoitusta on pidetty tärkeänä keinona parantaa vanhuspalvelujen tilaa. KUVA: Mikko Halvari
Kotimaa 14.12.2019 11:00
STT

Paljon puhuttua ja odotettua uudistusta viilataan edelleen. Mitoituksen kustannusarvio saattaa vielä nousta.

Hoivakotien epäkohtiin puuttuva lakiesitys henkilöstömitoituksesta annettaneen vasta ensi vuonna. Vielä loppukesästä pääministeripuolue SDP lupasi, että hallituksen esitys sitovasta mitoituksesta viedään eduskuntaan tämän vuoden loppuun mennessä. Tavoite ei kuitenkaan toteudu, sillä lainvalmistelu on kesken.

Ympärivuorokautisen hoivan sitova 0,7:n henkilöstömitoitus tarkoittaisi käytännössä sitä, että jokaista kymmentä hoidettavaa kohti olisi aina seitsemän työntekijää. Lakiin kirjattua mitoitusta on pidetty tärkeänä keinona parantaa vanhuspalvelujen tilaa.

Johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) kertoo, että esitysluonnosta käsitellään tällä hetkellä lainsäädännön arviointineuvostossa. Luonnoksen on käytävä myös kuntatalouden ja -hallinnon neuvottelukunnan pöydän kautta, sillä sen vaikutukset kuntien toimintaan on arvioitava.

Hallituksen ero ja sitä seurannut lyhyt toimitusministeristön jakso hidastivat lainvalmistelua, mutta Kumpulaisen mukaan henkilöstömitoitusesityksen valmistuminen olisi joka tapauksessa venynyt teknisen valmistelun vuoksi yli joulun.

Viivästys ei todennäköisesti vaikuta lakiesityksen käsittelyaikatauluun eduskunnassa, sillä työ siellä olisi muutenkin päässyt toden teolla alkamaan vasta eduskunnan lomien jälkeen.

Henkilöstömitoituksesta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei ehtinyt tällä viikolla kommentoida STT:lle esityksen etenemistä.

Rahoitus tarkentuu jatkovalmistelussa

Mitoituksen rahoituksessa on edelleen avonaisia kysymyksiä. Aiemmin on arvioitu, että henkilöstömitoituksen toteuttaminen maksaa vuositasolla noin 230 miljoonaa euroa. Lausuntokierroksella tulleissa kommenteissa nostettiin kuitenkin esiin, että vuosikustannukset voivat olla jopa sata miljoonaa euroa enemmän.

Kumpulainen ei halua vielä ottaa kantaa siihen, mihin rahoituksen lopullinen taso asettuu. Rahoituskuviota on selkiytetty lausuntokierroksen palautteen perusteella, mutta laskelmat tarkentuvat vielä jatkovalmistelun aikana.

–  On eritelty esimerkiksi tietojärjestelmäkustannuksia ja koulutuksiin liittyviä kustannuksia, jotka aiemmin olivat sellaisena könttäsummana, Kumpulainen kuvailee.

Mitoituksen laskentatapaa täsmennetty

Marraskuussa päättyneellä lausuntokierroksella monen tahon huomio kiinnittyi siihen, että esitysluonnoksessa hahmoteltu tapa laskea henkilöstömitoituksen toteutumista oli epäselvä tai monitulkintainen.

STM:n Kumpulainen kertoo, että nyt laskentatapaa on tarkennettu ja sen kannalta keskeiset käsitteet on kirjattu lakipykäliin.

Laskentatavan toimivuus on olennaista sen kannalta, että suunniteltu mitoitus todella toteutuu ympärivuorokautisessa hoivassa. Tavan olisi hyvä olla valtakunnallisesti yhtenäinen, jotta hoivakotien tilanteita pystyttäisiin vertailemaan.

Esitysluonnoksessa on määritelty tarkasti mitoitukseen luettava henkilöstö, johon kuuluvat muun muassa sairaan- ja terveydenhoitajat, geronomit sekä fysio- ja toimintaterapeutit. Hoivayksiköiden tukitehtävät, kuten siivous ja ruokahuolto, on rajattu mitoituksen ulkopuolelle.

Henkilökunnan riittävän määrän seuraamista monimutkaistaa se, että mitoitukseen luettavat työtehtävät on eritelty tarkkaan. Yksittäisen työntekijän työajasta osa voi mennä mitoituksessa huomioitavaan välittömään asiakastyöhön ja osa taas mitoituksen ulkopuoliseen, välilliseen työhön.

Lopullinen voimaantulo selviää eduskuntakäsittelyssä

Julkisuudessa on ollut myös huolta siitä, mistä tarvittavat työntekijät saadaan vanhuspalveluihin. Pulaa pyritään ratkomaan muun muassa lisäämällä koulutusmahdollisuuksia. Esitysluonnoksessa on ennakoitu, että vuonna 2025 lisähenkilöstön tarve olisi kaikkiaan 5  300 työntekijää.

Henkilöstömitoituksen on arvioitu tulevan voimaan ensi vuoden elokuussa. Ehdotukseen kuuluu pitkä siirtymäaika, joka kestäisi vuoden 2023 aprillipäivään. Siirtymäaikanakin mitoituksen pitäisi olla vähintään 0,5 työntekijää asiakasta kohden eikä potilasturvallisuus saisi vaarantua. Hoivayksikköön voitaisiin soveltaa myös 0,7:ää korkeampaa mitoitusta, jos asiakkaat tarvitsevat enemmän hoitoa.

Lopullinen voimaantuloaikataulu riippuu siitä, miten vauhdikkaasti esitys käsitellään eduskunnassa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

Tosi röyhkeää, mutta jos pahimmillaan vielä näyttäisi olevan tarvehakuista tällainen aikataulukikkailu,
minkä arkisena lopputulemana,
taasko pakkosäästöjen tai yksityisellä sektorilla - voittojen aikaan saaminen tai vielä kohtalokkaimmin seurauksin nykyhallituksen ylimitoitetuista, vaalilupauksista aikataulusta lipsuminen!
Luvatun hoitajamitoituksen pikamuutksen tuli taata vanhuksille asiallista hoitoa, niin nytkö henkensä pelastava, tosin lupaajien jo ennakkoon hoitohenkilöstön todellisen määrävajeen takia aidoksi valelupaukseksi, vaalitärpiksi puettu, oikeasti budjetoitava parannus joudutaanko vain piilottamaan jonnekin hamaan tulevaisuuteen?
Eikö /eikä suurella suulla esiintynyttä lupaajapuoluetta edes hävetä moiset sadut!

Eikö siis edes koskaan toteutettavaksi tarkoitettukaan hoitoapu lisäystä, saatikka jos vielä tiedostaen, että joidenkin lähiomaistemme kohdalla tämä aikatauluviivyttely johtaakin heidät kolkosti, vain yhteiskunnan luulemasti, pelkäksi kulueräksi määriteltyinä, liian pikaisesti hautaansa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne lienee päätetty jättää iäisyyden hoidettavaksi. Hoito rahat siirretään globaaleille toimijoille, joilla ei ole kovinkaan suurta mielenkiintoa hoidettavien suomalaisvanhusten hyvinvoinnista. Arvokas elämän loppuminen Suomessa on utopiaa, pääasia että korpporaatiot menestyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun suuri ikäluokka on siinä kunnossa, että he makaavat avustettavina terveyskeskuksissa, niin mitoituksella 0,7 hoitajaa per hoidettava saavutamme Suomessa täystyöllisyyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä 15 vrk ja ala jää taakse. En jää kattomaan ja toivomaan että tuleeko lisää työkavereita. Tuskin. Eri alalle lähen joulun vieton jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uuden määrittelyn mukaan jokainen hoitokodin ohikulkija voidaan laskea "hoitajaksi". Hehän hoitavat mummojen yksinäisyyttä näyttäytymällä ikkunassa. Mikään todellinen ei tule muuttumaan. Hoitokoteja pitävät firmat rahastavat hulluna ja vievät rahat veroitta Suomesta "konsernilainojen maksuna" tai muuna mukavana veronkiertona. Surullista, mutta totta. Näin toimitaan nyky Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hehän hoitavat mummojen yksinäisyyttä näyttäytymällä ikkunassa."
Jos näin niin silloinhan Antti Rinteen visio ikkunasta kurkkivasta postimiehestä toteutuu täysimääräisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon sitä on ennen vaaleja luvattu, mutta käytännön teot eivät oikein vielä täytä noita lupauksia!? Hitaasti etenee tämä hoitajamitoitusasiakin, mutta pitäähän siinä nyt eduskunnan pitää joululomat välissä, että tulee tärkeimmät asiat ensin hoidettua!? Eipä sitä vappusatastakaan ole näkynyt meidän pienituloisilla eläkeläisillä, vaikka piti kyllä vuoden alusta muutama kymppi tulla, mutta eipä näy tulevan sitäkään!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten lasketaan nämä opiskeluharjoittelijat mitoitukseen, tekevät kyllä täyttäpäivää. Ohjaaja voi olla vaikka sairaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilman hoitohenkilökuntaa ei pärjätä. Ihmisen korvaavia robotteja ei tule olemaan vielä pitkään aikaan hoitoalalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välinehuolto desinfiointi ei toimi edes hammashuollossa kuten kuuluisi saati sairaaloissa eikä esim. Jätteen käsittely kuten ruiskut ja muu. Siivous on sitä että jos avaa oven vessaan ei näy roiskeita ovi kiinni hyvä oli. Ne on siivottava desinfioitava kunnolla kun sadat ihmiset käyttää niitä. Luistamattomia kenkiä ei ole ei villatakkeja. Virtsa haisee likomärät vaipat hautuu ihon rikki virtsatulehduksiin eikä lääkettä siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän mikään tietenkään muutu, olipa "mitoitusta" mitä vaan. Rahat vain pois iäkkäiltä ja sairailta, ja vielä mahdollisimman härskisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valviran käyntien jälkeen on mitoitus huonontunut entisestä, eikä parannusta asiaan näy eikä kuulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin on unohdettu kaikki lupaukset.. Vanhukset jäi al-Holin varjoon ne jotka ovat vapaaehtoisesti sinne mennyt ne pitää nyt valtion kustannuksella saada vaikka väkisten takaisin. On kyllä niin ihmeellistä touhua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitoitukseen henkilö joka on ko toimipisteessä kokoaikatöissä 100 % hoitotehtävissä.
100% hoitotehjtävissä toimivien osa-aikaisien työaika lasketaan yhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoitajamitoitus saa olla mitä tahansa, mutta jos ei ole rahaa eikä hoitajia, niin
haaveeksi jää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutaman tunnin homma siirtyi 3 1/2 vuotta eteenpäin. Vappu100 unohtui myös, kyllä demarit osaa nämä hommat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole unohtunut , ensimmäinen erä on jo laitettu maksuun ja loput tulevat hallituskauden aikana kuten Rinne alunperin lupasi. Aika epätoivoista on opposition toiminta kun samasta asiasta pitää valehdella jatkuvasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koskee vain minimi kansaneläkettä jatakuueläkettä. Rierne lupasi satasen käteen kaikille alle 1400 € eläkeläisille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pärjää alle tonnin kuussa se on se summa minimi mikä kävisi perustuloksi koko eurossa ja sen päälle työ niin moni eri nimellä oleva tuki jäisi pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

13:30
Oulun Hiukkavaarassa alkaa Family Fortnite -pelikurssi varhaisnuorille ja heidän vanhemmilleen
13:05
Yhdysvalloissa esivaalikisa virkistyy miljardööristä – Michael Bloomberg mukaan demokraattien vaaliväittelyihin
12:37
KRP: Suomalaisyhtiö Cargotecin esimiesten epäillään huijanneen yhtiöltä 14 miljoonaa – tapaus siirtyy syyttäjän harkittavaksi
12:36
Arvio: Nykysirkuksen selfie ihmistä ajavasta kisavietistä – Nilas Kronlid ja Manel Rosés lentävät vipulaudalla nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin Tilaajille
12:04
Tuore tutkimus: Joka kolmas koira kärsii ääniarkuudesta, ei-toivotussa käyttäytymisessä eroja rotujen välillä – "Yksi suurimpia eroja löytyi vieraiden ihmisten pelossa"
11:59
Poliisilta lisätietoa Raitotien neljän auton kolarista: Kuorma-auto tönäisi henkilöauton vastaantulevien kaistalle, vastaan tullut auto törmäsi rajusti keulaan
11:58
Kuopion koulusurman syytteennosto lykkääntyi puolella vuodella – Krp on yhä vaitonainen miekkamiehen motiiveista
38
Oulun kauppakamari: Työvoimapulasta voi tulla matkailualan kehityksen este, oman auton käyttöä työmatkoihin pitäisi syrjäseudulla tukea
20
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
19
Ulosottovelallinen voi saada puoli vuotta aikaa, jolloin palkkaa ei ulosmitata – Lykkäystä pitää hakea, ja viime vuonna puolelle hakijoista sanottiin "ei"
18
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
14
Lehti: Suomalaiset innostuivat muovinkierrätyksestä niin, että muovipakkausjätettä joudutaan pian viemään ulkomaille kapasiteetin loppuessa
10
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
10
Jokien vedenpinnat ovat korkealla ja hyydepadot uhkaavat Pohjois-Pohjanmaalla – "Ei tämä ole normaali helmikuun tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi keskiyöstä alkaen Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

357 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karjasillan hometalo

Nimenomaan. Purkuun vain. Ja voihan siitä uudesta tehdä saman näköisen. Mitään spesiaalia ei noissa karjasillan mörskiss... Lue lisää...
Kopio.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image