Kotimaa

Hirvikannassa on tapahtunut pe­ruut­ta­mat­to­mia muutoksia

Metsästys on muuttanut hirvikantaa geneettisesti, väittää väitöskirja. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 11.12.2009 9:13 | Päivitetty 11.12.2009 9:44
STT, PIRKKA SILTARI

 

Suomen hirvikannat ovat kehittyneet epävakaasti, ja lyhyessä ajassa kanta näyttää myös muuttuneen geneettisesti, ilmenee Joensuun yliopistossa perjantaina tarkastetusta väitöskirjasta.

Filosofian maisteri Tuire Nygrén tutki hirvikannan säätelyä sekä biologisena että luonnonvarapoliittisena kysymyksenä. Tutkijan mukaan kannan rakenteen muutos on johtanut ei-toivottuihin ja mahdollisesti jopa peruuttamattomiin muutoksiin.

Ongelmien taustalla on pyrkimys tuottavuuden maksimointiin. Valikoivalla metsästyksellä on pyritty ylläpitämään mahdollisimman hyvätuottoista, mutta vähän vahinkoja tuottavaa hirvikantaa. Pääluvusta on vuosittain poistettu kolmasosa.

Tuottavuutta on tehostettu vasaverotuksella ja naarashirvien säästämisellä.

– Sen seurauksena urosten osuudet ovat pienentyneet, urosten ja naaraiden ikäjakautumat eriytyneet ja kannan kehityksestä tullut epävakaata, tutkija luettelee.

Vuosituhannen vaihteessa Suomessa oli tuottavampi hirvikanta kuin missään muualla maailmassa.

– Tuottavuuden kasvulla on hintansa. Myös hirvivahingot ovat aika ajoin kasvaneet kohtuuttoman suuriksi.

Perimän muuttuminen näkyy siinä, että vajaan 20 vuoden aikana lapiosarvisten yksilöitten osuus on pienentynyt.

– Muutos on ollut yllättävän nopea, Nygrén toteaa.

Tutkimuksen mukaan epävakautta on korostanut 1990-luvun jälkipuoliskolta lähtien saaliskeskeinen kannansäätelypolitiikka.

– Kun kannan verotus on ollut vuodesta toiseen kaavamaista, metsästyksen jälkeen elämään jäävän kannan rakenne on ollut jatkuvassa muutoksen tilassa.

Utopiana kehityksen vakauttaminen

Nygrénin mukaan arvostetusta riistaeläimestä on tullut haitta, jonka arvo valtiontaloudelle on arvioitu negatiiviseksi.

Tutkimuksen lopuksi hän hahmottelee säätelyutopiaa, jolla kehitys voitaisiin vakauttaa. Tällöin muun muassa hirvivahingot olisivat pienempiä, kannan kestävyys varmempaa ja hirvenmetsästys arvostetumpaa.

Vakauden hintana olisivat jonkin verran alhaisemmat saaliit ja lihamäärät. Toisaalta sarvisaaliit olisivat paremmat.

 

 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Koko väitöskirjateksti on luettavissa netissä osoitteella http://joypub.joensuu.fi/publications/dissertations/nygren_suomen/nygren.pdf Tosi mielenkiintoista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikenlaista paskaa sitä lehteen päästetäänkin, pelkkä valhetta taas koko juttu. Meilläpäin oli ennen 60/40 suhde uros / naaras suhde, siis silloin kun hirviä oli vähän. nykyisin ammutaan 50/50 ja naapuri seurassa 20/80 uros/naaras. Ennen ei ammuttu piensarvisia uroksia, paitsi mullikoita (ritsat tai tapit). nyt isosarvisia nähdään ja ammutaan useita joka vuosi. Se on totta, että pyyntimiehiä ei ole tarpeeksi, keksikäpä keino saada nuorisokin sotkimaan näppinsä, muuhunki kuin ketsuppiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taitaisi hirvien tuonti Alaskasta auttaa. Eroavat suomalaisesta (eurooppalaisesta) hirvestä kromosomiluvultaan, joten lisääntyminen lienee mahdotonta. Tosin tätä ei ole tietääkseni koskaan todistettu. Mutta myös ekologialtaan pohjoisamerikkalaiset eroavat meikäläisistä siinä määrin, että risteytyminen olisi todennäköistä lähinnä vain haitallista jälkeläisten selviytymiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olhavassa hirvet loppuivat jo marraskuun puolivälissä muutamaa ohijuoksijaa lukuunottamatta. Luvista vasta noin puolet käytetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä me olemme ainakin joutuneet ampumaan kaikki kohdalle sattuneet hirvet valikoimatta. Ylisuuresta lupamäärästä johtuen jää taas saamatta useita hirviä. Mielestäni ihan turha puhua liian vahvasta kannasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maanomistajat ottakaa maat pois metsästys-seuroilta. Metsästys seurat ovat isäntinä mellastamassa maillanne. (kukkona tunkiolla) Alkakaa itse metsästää maillanne kyl niitä metsästäjiä löytyy suvusta!! Metsästys-seurat ovat tämän maan mätäpaise!! Pitävät hirvikannan liian suurena! Herrojen Harrastusta!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos hirven ja suden risteyttäs niin miten kävis? Saaks täällä Suomessa enää ihmiset asua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirviporukoihin on lähes mahdoton päästä! Nämä vanhat ukot ei ota nuoria maattomia miehiä porukkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistähän tämän tutkimuksen saisi käsiinsä? Voisi lukea mistä oikeasti on kysymys. Käykääs itse katsomassa linkistä http://riistaweb.riista.fi/riistatiedot/riistatietohaku.mhtml miten niitä naaraita ja uroksia on ammuttu. Löytyy tietoa piireittäin ja Suomen tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottahan ne lihasaavit ovat täynnä ja täysi, koska nuorempia ei kiinnosta hirvenmetsästys lainkaan. Vanhat ukot siellä metsissä hirviä kaataa. Tämä nykyinen tehometsätalous on suosinut hirvien ekologiaa mitä suurimmissa määrin. Metsät hakataan paljaiksi puista, parissa vuodessa aukko työntää maitohorsmaa joka on hirven mieliruokaa. Metsät istutetaan pottitaimilla ja suositaan vain yhtä puulajia, mäntyä. Ei siinä ole lopulta hirvi-rassulla muuta syötävää metsässä kuin nuo männynlatvat, muut hirven ravinnoksi kelpaavat puulajit ovat häviteyt rahankiilto silmissä. Sitten valitetaan kun hirvituhoja ilmaantuu. Tuliko itse tehtyä itselle karhunpalvelus? Hirvien tekemien tuhojen myötä aletaan kiristämään metsästysseuroja metsästysvuokrasopimuksilla, sopimuksen katkeamisuhalla kiristetään metsästysseuroja oman eduntavoittelussa. Pitäisi nuo maitaan vuokraamatta jättäneet velvoittaa itse maksamaan tuhot kaksinkertaisina yhteiskunnalle. Hirvijahti on täyttä työtä, ei niitä hirviä sieltä metsästä niin vain mennä ja oteta. Saalislaukauksen ampuminen on vasta alkusoittoa, sen jälkeen ne työt vasta alkavat, sinne sopii tulla avustamaan jahtaajia. Jospa ymmärrys kasvaisi kun pääsee itse näkemään ja kokemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Le. Laki sanoo kyllä mielestäni niin että,naarashirveä jota vasa seuraa tai naarashirvi jolla on vasat ei saa ampua. naaraan voi toki jättää yksin, vaikka se joistakin tuntuu ehkä julmalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin harvassa ovat isosarviset sonnit. Nykyään on vaan tuo mettästys mennyt niin hifistelyksi, että oikein valitaan millainen hirvi kaadetaan. Ennen pienellä porukalla ei ollut juuri varaa valita. Ammuttiin ensimmäinen joka tuli passiketjuun, mutta ei tietenkään vasalta emää. Väittäisin, että viekkaimmat jäivät eloon. Eipä sillon ollu näin paljon hirviäkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsätalous jossa pitää saada tulosta, ei kestä näin suuria hirvituhoja kuin viime vuosina pohjois-pohjanmaalla on ollut. Ei metsää kannata omistaa metsän takia, onhan sen tuotettavakin. Ja jahtimiehenä voin sanoa, että kyllä täällä on totuttu saamaan pakastimet täyteen lihaa, säästetään naaraita ja aliarviodaan hirvikannan koko. Hirvikantaa pitää leikata raakasti ja saada metsästäjille asennemuutos ettei lihaa tule aina saavitolokulla, pari kiloa muutaman vuoden ajan olisi paikalllaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lopetetaanko pojat tuo hirvenpyynti pariksi kolmeksi vuodeksi ja katsotaan sitten mitä luonto tarjoaa? :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä Venäjältä tulevien vaellushirvien syyttelystä kotoisen hirvikantamme lisääjänä. Olen käynyt Laatokan Karjalasta tällä vuosituhannella joka kesä ja vasta tänä kesänä näin siellä ensimmäisen kerran vasan jäljet. Aikuisten hirvien jälkiä on siellä aiemmin näkynyt. Paikallinen karhukanta ja venäjän pojat osaavat hoitaa hirvikantansa todella tehokkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvenmetsästyksen arvostu kärsii asenteellisten tutkijoiden tarjoitushakuisesta panettelusta ja mollaamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehmiähän ei ammuta sen takia että vasallista emää ei saa lain mukaan jättää yksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmen viimeisimmän metsästysvuoden aikana ei seurueemme alueella ole nähty yhtään hirveä jolla olisi ollut yli viittä piikkiä puolellaan. Lähinnä kolme-nelipiikkisiä ovat isoimmat olleet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image