Kotimaa

Hiihtolomalla huolletaan mieli ja kroppa – "Hiih­to­kes­kuk­sis­sa meno ei ole enää pelkkää biletystä"

Etelä-Suomessa koulujen hiihtolomaviikko on alkanut. Moni perhe suuntaa matkansa kohti pohjoisen laskettelukeskuksia. Etelässä laskettelukeskusten asiakkaat ovat pääasiassa päivävieraita, jotka laskettelevat päivän ja palaavat takaisin kotiinsa.
Kotimaa 15.2.2020 14:11
Minna Akimo

Lumi jakaa Suomen kahtia. Pohjoisen hiihtokeskuksissa lomalaiset pääsevät luonnonlumille. Etelän keskuksissa lasketellaan vain lumeteuilla rinteillä. Eteläsuomalaisten lomaliikenne soljuu rauhallisesti.

Eteläsuomalaisten hiihtolomaviikko näkyy hiihtokeskuksissa iloisena tunnelma. Maantiellä liikenne on sujunut joustavasti.

– Lunta on niin paljon, että kaikilla on hyvä mieli, Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Harri Lindfors sanoo.

Lännen Media tavoitti Lindforsin puhelimen päähän Kiririnteiltä Posiolta.

Hiihtokeskuksille lumi on väkevä voima ja tänä vuonna lumitilanne on jakanut Suomen vahvasti kahteen kastiin. Pohjoisessa lunta on ennätyksellisen paljon, kun taas etelässä lunta ei ole ollut juuri nimeksikään.

– Etelässä on ollut todella vaikeaa, mutta tällä hetkellä kahta keskusta lukuun ottamatta kaikki muut keskukset ovat auki. Hiihtokeskuksissa on rinteet on onnistuttu lumettamaan ja sitähän hiihtolomalaiset haluavat; nähdä rinteissä lunta, Lindfors sanoo.

Hyvinvointi nousee bilettämistä tärkeämmäksi

Iso-Syötteen aluejohtaja Jussi Kiiskilä kertoo, että heillä lunta on paikka paikoin 120 senttiä.

Se on poikkeuksellisen paljon myös Pohjois-Pohjanmaan sydänmailla sijaitsevalle keskukselle paljon.

– Tuleva hiihtolomakausi näyttää hyvälle, ja talvi on parhaimmillaan. Etelä-Suomen keskuksille tilanne on taas ollut haastava, koska alkutalvesta ihmiset eivät ole päässeet harrastamaan. Tämä näkyy siinä, että osa hiihtolomalaisista suuntaan matkansa pohjoiseen, Jussi Kiiskilä sanoo.

Ylä-Lapissa Kittilän kunnan Sirkan kylässä sijaitseva Levi vetää eteläsuomalaisia hiihtolomalaisia puoleensa, pitkästä matkasta riippumatta.

Levin matkailun vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari on huomannut sen, että hiihtolomasta on tullut nimensä veroinen.

– Ihmiset keskittyvät yhä enemmän hyvinvoinnin hakemiseen ja lomalla halutaan liikkua ja rauhoittua yhdessä. Hiihtolomalla meno ei ole enää pelkkää biletystä, vaan liikutaan ja pidetään kropasta ja mielestä huolta.

Lumetus on etelän keskusten elinehto

Tampereen lähellä sijaitseva Sappee sai rinteet ensimmäisen kerran auki 13. joulukuuta. Keskuksen johtaja Jouko Poukkanen sanoo, että lumetus on heille elinehto.

– Lumetus on meille mahdollisuus tehdä talvi, kun talviolosuhteita ei luonnonlumella tule. Lumetuksen vuoksi lasketteluharrastuksen ei tarvitse jäädä tauolle, vaikka hiihtämään ei pääse, Poukkanen sanoo.

Toimiva lumetus vaatii kunnon järjestelmät sekä työvoimaa. Poukkasen mukaan Sappeella työskennellään kolmessa vuorossa kolmen työntekijän voimin.

– Heikkoina pakkastalvina lunta joudutaan tekemään lämpimissä olosuhteissa kuin aiemmin. Tänä vuonna työtä on jouduttu tekemään valtavat määrät, koska olosuhteet ovat olleet haastavia, hän sanoo.

Hiihtoloman liikenne sujuu rauhallisesti

Oulun liikennekeskuksen päivystäjä Riitta Orrelin mukaan menoliikenne kohti pohjoista on sujunut rauhallisesti.

– Suksiboksiautoja menee etelään erityisesti Rukan suuntaan Valtatie 20:lla. Isompia liikennemääriä ei kuitenkaan ole havaittavissa, hän sanoo.

Orre arvioi, että liikenne voi vilkastua vielä viikonvaihteen aikana.

– Huomiselle sunnuntaille on luvassa huonompaa keliä, joten jotkut voivat katsoa senkin mukaan milloin kannattaa lähteä liikkeelle. Tosin jos on mökki vuokrattu valmiiksi, silloin mennään, olipa keli mikä tahansa, hän sanoo.

Koulujen talvilomat pidetään seuraavan kolmen viikon aikana.

Ensi viikolla lomailevat pääkaupunkiseudun, Turun ja Porin koululaiset. Sen jälkeen eli viikolla yhdeksän talvilomaa vietetään muun muassa Hämeenlinnan, Jyväskylän, Kotkan ja Seinäjoen kouluissa.

Viimeisin lomavuoro viikolla kymmenen, jolloin hiihtolomalla ovat Pohjois- ja Itä-Suomen koululaiset.

MAINOS

Kommentoi

Hiihtokeskuksilla hätä koulujen päätöksen takia. Yksin syötteellä nelinumeroinen luku vähemmän asiakkaita verrattuna vuoden takaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meidän työpaikalla firman piikkiin Olok- ja Pallaksella perinteisesti pämpätään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika yksitotisen pitää olla ihmisen mieli, jos huviksi riittää mäki ylös ja mäki alas, jatkuvasti toistettuna. Luontoon jyrätty keinotekoinen rata kiinnostaa, mutta luonto ei. Melu parempi kuin luonnon äänet. Häikäisevät keinovalot antoisampia kuin kuu, tähdet ja revontulet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokeileppa joskus laskettelua. Hurjan hauskaa touhua. Sitten päivän päätteeksi voi vaikka käydä hiihtämässä, ja katsella niitä tähtiä. Minä myös moottorikelkkailen. Mahtava tunne ajaa keskelle ei mitään, sammuttaa kelkka ja vain istua möllöttää. Katsella auringonlaskua suon keskeltä. Sitten paistellaan makkarat, ja keitellään nokipannukahvit! Tämän jälkeen voikin surffailla takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Te kelkkailijat olettekin niitä pahimpia luonnon ja lomarauhan pilaajia tuolla hiihtokeskuksissa.. Hirveä pärinä kuuluu kauas lomalaisten mökkialueilla. Ja se pärinä ja pensan katku jatkuu ja jatkuu.. kunnes hiitolomaviikko on ohi ja matkaatte noissa peräkärrykaravaaneissa takaisin sinne mistä tulittekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image