Kotimaa

Hetemäki jatkaa val­tio­sih­tee­ri­nä hallituksen kehysriiheen – valmisteilla oleva virkapaketti kans­lia­pääl­li­köis­tä kuumentaa tunteita

Valtiosihteeri Martti Hetemäki jatkaa valtiovarainministeriön kansliapäällikkönä odotettua pitempään. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 22.1.2020 12:47
Aki Taponen

Iltalehden mukaan vihreät ajavat yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiää sisäministeriön kansliapäälliköksi ohi ansioituneemman Supon päällikön Antti Pelttarin.

Suomen vaikutusvaltaisimpana virkamiehenä pidetty valtiosihteeri Martti Hetemäki jatkaa valtiovarainministeriön kansliapäällikkönä ennakoitua pitempään. Ministeriö tiedotti keskiviikkona, että hän jatkaa tehtävässään 9. huhtikuuta saakka ja siirtyy työelämäprofessoriksi vasta huhtikuun puolivälissä.

Syynä on se, että hallituksen kehysriihi, jossa linjataan valtion seuraavien vuosien tuloja, menoja ja muun muassa työllisyystoimia järjestetään 7. huhtikuuta.

– Kehysriihessä käydään talouspolitiikan kannalta ensimmäisen vuosipuolikkaan tärkeimmät keskustelut ja tehdään päätöksiä. Siksi on hyvä, että päädytty Hetemäen jatkamiseen riiheen saakka, ylijohtaja Juha Majanen valtiovarainministeriöstä sanoo.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) haastattelee Hetemäen seuraajaehdokkaat tällä viikolla ja ensi viikolla. Haastateltavana ovat valtiovarainministeriön virkamiehet Päivi Nerg, Leena Mörttinen ja Markus Sovala, Suomen Pankin johdon neuvonantaja Lauri Kajanoja ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.).

Iltalehden mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksessa on valmisteilla laaja virkapaketti, jossa hallituspuolueet sopivat keskenään useammista vapautuvista kansliapäällikön viroista. Hallituskumppanit antaisivat Kulmunin valita mieleisensä ehdokkaan valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi. Haastateltavista kukaan ei ole keskustalainen.

Vihreiltä kohunimitys?

Kova poliittinen kohu nousi sen sijaan siitä, että Iltalehden mukaan sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) aikoo esittää sisäministeriön kansliapäälliköksi yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiää, vaikka pätevämpänä ehdokkaana pidetään Suojelupoliisin päällikköä Antti Pelttaria.

Pimiä on poliittiselta taustaltaan vihreä ja toiminut aiemmin oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) erityisavustajana. Pelttari on kokoomuslainen ja työskennellyt aiemmin sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) valtiosihteerinä ja sisäministeriön kansainvälisten asioiden yksikön ylijohtajana.

Pimiän mahdollista nimitystä pidetään perinteisenä poliittisena virkanimityksenä, vaikka vihreät ovat aiemmin antaneet ymmärtää vastustavansa niitä. Kokoomuksen kansanedustajan Wille Rydmanin mukaan vihreät on Suomen ylivoimaisesti tekopyhin puolue.

– Mikään muu puolue ei yhtä innokkaasti heristä paheksunnan sormea muille, eikä mikään muu puolue toimi yhtä härskisti vastoin kaikkea sitä, mitä itse opettaa, Rydman kirjoitti Twitterissä.

Iltalehden mukaan nimityspakettiin kuuluisi, että työministeriön kansliapäälliköksi nousee sosiaalidemokraatti kokoomuslaisen Jari Gustafssonin virkakauden päättyessä. Sdp saisi oman henkilönsä myös liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäälliköksi. Opetusministeriön kansliapäälliköksi voisi tulla vasemmistotaustainen henkilö. Nämäkin nimitykset noudattelisivat ministeriötä johtavan ministerin puoluekantaa.

Ministeri Krista Mikkosen (vihr.) johtaman ympäristöministeriön kansliapäälliköksi vahvin ehdokas olisi vihreiden ministerien valtiosihteerinä toiminut Katariina Poskiparta, joka toimii Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön toimitusjohtajana. Keskustalaiset tosin haluaisivat paikalle eduskunnasta pudonneen entisen ympäristöministerin Kimmo Tiilikaisen (kesk.).

Punavihreä turvallisuuskoneisto

Kun Antti Pelttarin kausi Supossa on katkolla ensi vuonna, demarit haluaisivat paikalle vasemmistohenkisen poliisijohtajan. Vihreissä ja sdp:ssä ajatellaan Iltalehden mukaan niin, että jos sisäministeriötä johtaa vihreä kansliapäällikkö ja Suojelupoliisia vasemmistohenkinen päällikkö, seuraavan hallituksen mahdollisen perussuomalainen sisäministerin kädet olisivat ikään kuin sidotut.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan tilanteessa alkaisi olla kaikuja sotien jälkeiseltä ajalta 1940-luvulla. Silloin sisäministerinä oli kommunisti Yrjö Leino ja punaista Valpoa –Suojelupoliisin edeltäjää– johti lähellä kommunisteja ollut entinen sosialidemokraatti Otto Brusiin.

– Turvallisuuskoneisto miehitettiin fanaattisilla, mutta kaikeksi onneksi kyvyttömillä ihmisillä, Halla-aho kirjoitti Twitterissä.

 

MAINOS

Kommentoi

Kokoomus sekoomus on vain huolissaan kun sen kymmenien vuosien hallitusaikana nimitetetyt virkamiehet vähenee ja muitakin tulee päättäville paikoille,on jo aika vain vaihtaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pupulistit toimii tosi härskisti muka vihreyden voimalla varsinaisia city pupuja ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti noihin virkoihin valitaan osaavimmat henkilöt, eikä perusteena saa olla puolueen jäsenkirja. Koskahan nämä poliittiset nimitykset saataisiin loppumaan ja tehtäviin pätevimmät henkilöt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noh, eikö kokoomuslaiset ja persut ole tietoisia, että ovat oppositiossa? Hehän ovat miehittäneet johtopaikat olessaan hallituksessa, joten viisas nykyhallitus vaihtaa tietenkin tyhmät edellisen hallituksen henkilöt osaavampiin. Luulisi tuota nyt kyky-puolueissa tajuavan, että mitä tuli tehtyä hallituksessa olleessa, tai pitäisi ainakin tajuta! Pois vain kaikki kyykyttäjät johtopaikoilta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityinen työnantaja saa asiallisin perustein valita kenet haluaa, koska itse maksaa palkan sille. Veronmaksajien maksamiin virkoihin on sensijaan valittava lain mukaan tehtävään pätevin henkilö. Pätevyyttä arvioitaessa ei voida käyttää puhtaasti mielipidettä, vaan tässä on arvioitava mm. koulutusta ja työkokemusta. Tällä estetään julkisen rahan väärinkäyttö, jossa nimitettäisiin kavereita kaikkiin mahdollisiin virkoihin "musta tuntuu" perustaisesti.

Helposti voisi ajatella että sisäministeriössä aiemmin työskennellyt ja poliisin ylimmässä johdossa toiminut henkilö on pätevämpi ja kokeneempi johtamaan tätä sisäisen turvallisuuden ministeriötä. Pitää muistaa että poliisin ohella myös pelastuslaitos ja rajavalvonta kuuluvat sisäministeriön hallinnonalaan.

On toki päivänselvää, että kun myös maahanmuutto kuuluu sisäministeriön hallinnonalaan, haluaa Ohisalo selkeästi vihreät arvot hallinnoimaan tätäkin asiaa suojelupoliisin näkemysten sijaan. Onhan Ohisalo jo poliisia ohjeistanutkin että poliisi saa hakea mellakkavarusteet vasta kun mellakka on alkanut, ei etukäteen - paitsi jos kyseessä on oikeistolainen mielenosoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa pohdittiin kun Pelttari junailtiin aikanaan Kokoomuksen ja Keskustan äänillä Supon päälliköksi ohi koneimpien ja pätevämpien poliisitaustaisten juristien. Jos ja kun Pimiä nimitetään pistävät sisäministeriön poliisiosaston ja Pohan poliisit jarrupolkimen pohjaan, vatuloidaan ja vetkutellaan ei hötkyillä. Äkkiä siinä 3 vuotta kuluu ja saadaan isoimmat vahingot torjuttua. Heh, hyvää näissä vihervasemmiston sekoiluissa on että taas PS:n kannatus nousoo prosentin verran, ainakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se mihin Vihreä koskee, ei todellakaan muutu kullaksi.
Seuraavaa kannatusmittausta odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamiehet puuttuu nykyään jo keskeneräisiin asioihin joko ollaan populistisessä äärioikeisto maassa, toivottavasti ei.
Demokratia tarkoittaa sitä että ministeri valitsee kuka nimitetään mihinkin virkaan, eikä oikeuskansleri puutu kaikkiin asioihin.
Ministeri valitsee henkilön joka hoitaa hänen mielestään parhaiten asiat. Maalittaminen ja vihapuheet kriminalisoitava.
Helsinki on kuin vanha Neuvostoliitto jossa jokainen nousee pykälän kerrallaan huippua kohti, siksi mikään ei toimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkopuolisena ja puoluettomana kysyn, millä perusteella Pelttari on pätevämpi kuin Pimiä?
Molemmilla on sekä päällikkötason kokemusta että taustaa poliittisena avustajana.
Tekeekö kokoomuksen jäsenkirja hänestä sitten pätevämmän ja valittaisivatko vihreät, jos kokoomusministeri valitsisi Pelttarin ohi Pimiän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pimiällä ei ole kokemusta sisäministeriön hallinnon alalta. Pelttarilla on paljonkin kokemusta. Lain mukaan ansioitunein pitää valita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä työnantaja valitsee sen, jonka katsoo parhaiten selviävän tehtävästä. Sitä arvioidaan muun muassa työhaastattelulla ja testeillä. Pelkästään se, että on istunut tietyssä virassa tietyn aikaa ei vielä tuo riittäviä ansioita saada virka. Kyse on myös siitä, mitä on saanut työssään aikaan. Mitä he ovat siis saaneet? Minä en ole kuullut kummankaan saavutuksista, koska olen sen verran ulkopuolinen.

Minulle oikeusministeriö ei kuulosta niin erilaiselta sisäministeriöön, jotta siellä saatuja ansioita ei laskettaisi. Sisäministeriö kuitenkin on vähän joskaan ei paljon enemmän kuin poliisiministeriö ja oikeuslaitos ja poliisilaitos liittyvät vahvasti toisiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Kokoomus sai Kataisen sitran ylijohtajaksi vaikka vastassa oli täysin ylivertainen hakija joka onkin siirtynyt toisen maan palvelukseen taitojaan käyttämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus nimitti aikoinaan oman miehensä suojelupoliisin johtoon aika lailla poliittisin perustein. Myös edellisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreiden tekopyhyydestä. Ydinvoimaa vastustavina istuivat eräässäkin hallituksessa koko ydinvoimavalmistelun ajan. Vasta kaikkien tiedossa olevan lopullisen hyväksynnän tullessa, huomasivat että hallituksessa olo ei ole lähestyvien vaalien vuoksi näiden edun mukaista. Sellaista vihreyttä sillä kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:20
Omakotitalo syttyi palamaan Haapavedellä, talo tuhoutuu korjauskelvottomaksi
19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
19:00
Viherbuumi käy kuumimmillaan – oululainen kotipuutarhuri idättää siemeniä maitopurkeissa ja ihmettelee tomaatin hentojen versojen putkahtamista ylös mullasta Tilaajille
19:00
Voi rottien kevät: Leuto talvi ja koronaepidemia ennakoivat runsaita rottatuhoja kaupunkeihin – lutikkaongelmakin voi räjähtää käsiin Tilaajille
17:37
Pudasjärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen huolestuttaa terveyskeskuksen asiakkaita – Yhteispäivystys ei kuormitu sen takia, vakuuttaa vastuualueen johtaja
16:35
Omakotitalo palaa Oulaisten keskustassa Keskuskadulla, naapurustossa pyydetään sulkemaan ikkunat savun vuoksi
15:35
Suomessa on nyt 25 koronakuolemaa – määrä nousi viidellä vuorokauden aikana
82
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
56
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
23
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
13
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image