Kotimaa

Heroiinia käytettiin Suomessa ys­kän­lääk­kee­nä sodan jälkeen

Kotimaa 8.4.2009 7:34
STT, EEVA NIKKILÄ-KIIPULA
Suomi nousi heroiinin suurkuluttajaksi suuren laman aikana 1930-luvulla. Sodan jälkeen menekki oli niin hurjaa, että YK:ssa sitä jo kummeksuttiin. Vuonna 1949 maailmanjärjestö tivasi Suomelta selitystä, miksi meillä kului heroiinia vuodessa sama määrä kuin muissa maissa keskimäärin 25 vuodessa.

Sisäministeriön vastaus oli yksinkertainen: Heroiini oli halvin olemassa oleva lääke yskään ja kivunlievitykseen, kirjoittaa filosofian tohtori Mikko Ylikangas keskiviikkona julkistetussa tutkimuksessaan Unileipää, kuolonvettä, spiidiä (Atena). Se kertoo huumeiden historiasta Suomessa vuosina 1800-1950.

Sisäministeriön YK:lle antama perustelu sisälsi ajatuksen, jonka mukaan heroiinia tarvittiin meillä kansanterveydellisistä syistä yskän hillitsemiseksi. Kansan heikentynyttä yleisterveyttä ministeriö perusteli sodalla ja ilmastolla. Koska sodan aikana Suomen heroiinivarastot olivat tyhjentyneet, maassa olisi sisäministeriön mukaan itse asiassa tarvittu sitä vielä lisää!

Suomen selitykset eivät mitä ilmeisimmin vakuuttaneet YK:ta, joka suunnitteli lähettävänsä tänne asiantuntijoita selvittämään heroiinin korkean kulutuksen todellisia syistä.

Hyllyt täynnä heroiinia

Heroiinin kulutus lähti kasvuun 1930-luvun puolivälin jälkeen. Sisäministeriön arvion mukaan vuonna 1936 sitä tuotiin maahan yli 30 kiloa.

"Koska laillista heroiinia oli yhä enemmän ja verraten helposti saatavilla maan jokaisessa apteekissa, on selvää, että laillisen käytön ohella myös heroiinin väärinkäytölle oli olemassa hyvä tilaisuus", Ylikangas kirjoittaa.

Alkuun heroiinin ei uskottu aiheuttavan riippuvuutta. Itse asiassa sitä pidettiin niin vaarattomana, että sitä suositeltiin lääkkeeksi jopa lapsille.

Talvisodan aikana heroiinia käytettiin rintamaoloissa yskän lisäksi myös reumaattisiin vaivoihin ja muihin särkyihin. Joukko-osastojen lääkintämiehillä oli runsaasti heroiinitabletteja, joita he jakoivat miehille.

Eräs veteraani muisteli myöhemmin, kuinka korsujen hyllyt ja lääkintämiesten laukut olivat täynnä heroiinia. Heroiinia käytettiin myös haavoittuneiden kivunlievitykseen, vaikka morfiini olikin vielä ensisijainen kipulääke.

Heroiinia jokaiselle haavoittuneelle

Jatkosodan aikaisilla lääkintäaliupseereilla oli laukussaan muun muassa oopiumi- ja heroiinitabletteja ja lääkintäupseereilla näiden lisäksi vielä kokaiini- ja morfiiniampulleja.

Heroiini- ja morfiinitabletteja myös käytettiin runsaasti. Jatkosodan aikana puolustusvoimissa niitä kului noin 250 miljoonaa tablettia. Oopiumitabletteja kului puolestaan paljon muun muassa vaikean ripulin hoidossa.

"Talvi- ja jatkosodan aikana morfiini- ja heroiinilääkitystä käytettiin lähes jokaisen haavoittuneen kohdalla", Ylikangas huomauttaa.

Sotaa seuranneina pulavuosina lääkärit määräsivät yhä edelleen heroiinia erilaisiin särkyihin ja hengitystievaivoihin, koska se oli halpaa ja sitä oli paljon olemassa.

"Sota-aikana ja heti sen jälkeen heroiini oli Helsingissä muotihuume, osaksi helpon saatavuutensa vuoksi", Ylikangas toteaa.

Jatkosodan jälkeen kadulla oli myynnissä myös heroiinia, joka mitä luultavimmin oli peräisin armeijan varastoista. Heroiinin katoaminen johtui Ylikankaan mukaan pitkälti kansainvälisen valvonnan kiristymisestä sekä maahamme kohdistuneesta kansainvälisestä kritiikistä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Kattavampi juttu helsingin sanomissa: http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Heroiini+oli+pula-ajan+Suomen+suosittu+superl%C3%A4%C3%A4ke/1135244950759

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TERAPEUTTI HEI juo sä vaan viinas! turha tulla itkeen kun penskas dokaa järjen pois.. (vai tappoikohan se alkoholi aivosoluja??)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivunlievitykseenhän sitä käytetään yhä. En ymmärrä näitä huumehihhuleita joilla on niin kipeää elämää että tarvii ruveta narkkaamaan. Itse nautin elämästä ilman mitään huumeita ja päihteitä ja on kivaa!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, poltelkaa vaan höpöruohojanne. Turha tulla sitten itkemään kun skitsofrenia puskee päälle. Joopajoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta eihän sitä silloin ennen mitään huumeita ollut, tai näin ainakin jotkut tantat vieläkin päivittelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kulta ja öljy" kirjoittaa mielenkiintoisesta näkökulmasta asiaa. Politiikkoja tarvitaan näennäisdemokratiassa tukahduttamaan kansalaisten oikeutettu viha tätä todellista eliitin vallanpitoa kohtaan. Tyyliin "itsepähän olette valinneet tällaiset päättäjät", joten kärsikää seuraukset. Tämänhän osoitti juuri säädetty "lex nokia"-laki, jota suuri osa kansasta vastusti, mutta eduskunta siunasi eliitin tahdon mukaisesti. Presidenttikään ei pysty puuttumaan moraalittomaan laittomuuteen, joka maassamme rehottaa sanoen "kaikki mikä on laillista ei ole oikein". Maalaisjärjen mukaan silloin lait ovat vääriä, ja ne pitää muuttaa mutta se ei onnistu "hyvä veli"-järjestelmän takia, jossa eliitti jakaa toisilleen laillisia etuja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä uutta tuossa on, onhan nykyisissäkin yskänlääkkeissä kovia huumeita, mm. Dekstrometorfaania. Tästä varmaan 50 vuoden päästä mediassa kirjoitellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoista on se kuka jää koukkuun ja kuka ei, ja mistä koukkuun jääminen loppujen lopuksi johtuu. Onko syynä kasvatus vai perintötekijät vai molemmat? Päteekö muihinkin huumeisiin kuin viinaan sama 10% sääntö, ts. tämä joukko muodostaa ongelmakäyttäjät. Viinan kanssa lottaavistahan 10 % käyttää puolet koko alkoholimäärästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannabista ei sitten millään voi muka laillistaa. Nykyäänkin lääkäri määrää erittäin voimakkaitaa opiaatti pohjaisia lääkkeitä, joihin jää koukkuun ja aiheuttavat paljon sivuoireita. Kannabiksen ainut sivuoire on että on hyvä olla. Ihminen joka käyttää kannabista satunnaisesti ei sairastaa juurikaan flunssa, pääkipua,selkävaivoija,eturauhasvaivoija ym ym..........HERÄTKÄÄ VANAHANKANSAN IHMISET TEILLEKKIN OLISI KANNABIKSEN AVULLA LUVASSA VIELÄ PALJON ELINVUOSIA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa niin perusteltu juttu, että tuohon ei voi sanoa muuta kun kirjoittaja on teoinen aiheesta. Lisäämpä kuitenkin tähän: Muistatteko ajan kun naapurin isäntä tuli kylään, aikansa istuttua kaapasi valtuustosalkun ja sieltä sivutaskusta otti HOTA pulveri pussin ja sanoi, että taas raatelee päätä niin, että on otettava särkypulveria. Muistan, että pussin kyljessä oli intiaanin kuva. Aine oli vaaleanruskeaa paperillipuissa. Aika oli sotien jälkeen. Hota ei ollut aspiriinia vaan ooppiumin johdannaista. Taisipa siitä tulla jopa riippuvaiseksi. Ja myös tuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo...huumeet pitäis laillistaa, koska ne ovat niin terveellisiä. Näkeehän sen narkomaaneistankin. Tervettä porukkaa.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytetäänhän nykyäänki kivunlievitykseen opiaattipohjaisia lääkkeitä kivunlievitykseen! Alkoholi ja nikotiini ovat myös huumeita, muistakaa se!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hota piti sisällään kodeiinia, joka on sukua morfiinille. Käytetään nykyäänkin yskänlääkkeissä. Muutakin pulverissa oli

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hattua joutuu nostaan kullalle ja öljylle mutta ikävä tosiasia on että jos valtavirta osaisi ajatella laajemmin ei yhteiskuntamme toimisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki "Kulta ja öljy" on aika pilvessä luulen minä. Mutta taisi tässä talvisodan ihme ja suomalaisen sotilaan "urotyöt" saada uuden selityksen. Huumehöyryiset suomalaiset pisti kunnolla kampoihin kun luultiin itsestä suuria ja riveistä ei poistuttu kun ei olisi saanut heroiinia eikä morfiinia helposti. Puolustettiinko siellä loppujen lopuksi kotia ja isänmaata vai päivittäistä heroiiniannosta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nytkö unohdetaan huumeiden huonot puolet. Pitäisikö siis huumeet laillistaa ettei paha eliitti tästä pääsisi hyötymään. Köhköh sanon minä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

38
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
33
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
31
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
14
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
11
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
9
Kalen! kalluppi: Ookko nää käyny Virosa viinakaupasa?
8
SDP:n Marin puolustaa avaustaan lyhyemmästä työajasta – "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image