Kotimaa

Henriksson: Uskon taakse ei saa piiloutua

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat erityisen moitittavia. KUVA: Mauri Ratilainen/com.pic
Kotimaa 3.5.2012 6:11
Mirja Niemitalo

Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ovat oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mielestä niin vakavia rikoksia, että niissä ei saa lepsuilla ja piiloutua uskonnollisen yhteisön omien käytäntöjen taakse.

”Uskonnon taakse ei saa piiloutua. Aikuisten on otettava vastuu asioista ja rikoksiin syyllistyneet rangaistava. Näihin asioihin on suhtauduttava erittäin vakavasti”, Henriksson tiivistää.

Lapsiin kohdistuvat seksuaali- ja väkivaltarikokset ovat Henrikssonin mukaan erityisen moitittavia.

”Ne vaikuttavat lapseen koko eliniän riippumatta siitä, kuka on tekijä tai mihin uskonnolliseen yhteisöön tekijä kuuluu”, Henriksson toteaa.

Hyväksikäyttötapausten anteeksiantaminen ei voi oikeusministerin mukaan olla jumalasuhteen tai uskonnollisen yhteisön sisäinen asia, vaan ne kuuluvat aina rikoslainsäädännön piiriin. ”Näitä asioita ei saa lakaista maton alle.”

Lue lisää 03.05.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

KYLLÄPÄ VL:T OVAT NYT "SUOSIOSSA". Tiedotusvälineet paasaa ja poosaa
yötä päivää, kyllästyttää jo! Tällaisia sairaita ihmisiä (esim.pedofiileja) löytyy kyllä aivan varmasti
muualtakin kuin vl::n keskuudesta. Ihan ilman uskontotaustaakin tällaisia ihmisiä on olemassa,
uskonto ja uskominen ei liity millään tavalla tällaiseen vakavaan sairauteen.
Kukaan vl:n ei varmasti väitä, etteikö lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö olisi rangaistava teko.
Tässä yhteiskunnassa sairastetaan monella laillla, pedofiilia, rikollisuus, huumeet,
alkoholismi,väkivaltarikokset, perhedraamat ym. näkyvät jo jokapäiväisen
elämän uutisoinnissa. Muistakaa vielä se, että ihminen, joka tällaista tekee, ei ole
uskovainen, vaikka hän siellä uskovaisten matkassa kulkisikin. Niitä mustia lampaitakin
mahtuu joka yhteisöön.

Jotka epäilette vl:n toimintaa menkää toimitalolle eri tilaisuuksiin katsomaan, mitä siellä touhutaan,
eipähän tartte takanapäin puhua kuvitelmia ja luuloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Uskonnon taakse ei saa piiloutua. Aikuisten on otettava vastuu asioista ja rikoksiin syyllistyneet rangaistava. Näihin asioihin on suhtauduttava erittäin vakavasti”, Henriksson tiivistää.

JA LAPSI on jumalan lahja.Jos lahjaasi arvostat,sinä et sitä tuhoa milläänlailla! Sinä pidät sitä kuin kallista kristallia ettei sitä kukaan satuta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä juttu saa jo aika surkuhupaisia piirteitä. Vanhoillislestadiolaiset ovat ihmisiä siinä missä muutkin, ja siihen joukkoon mahtuu näitä pedofiileja (tutkitusti saman verran kuin ylipäätään suomalaisiin) ja muittenkin rikosten tekijöitä. Kuten myös ihan tavallisia lainkuuliaisia kansalaisia. Aika huvittava ajatus, että organisaation johto olisi vastuussa kaikista rikoksista, joita vanhoillislestadiolaiseen yhteisöön kuuluvat tekevät. Liikkeessä on aina opetettu, että rikoksista pitää vastata myös maallisen oikeuden edessä, jos lakia rikkoo. Lastensuojelussa työtä tekevänä hyväksikäyttötapauksissa tekijä pyrkii peittämään tekonsa ja vaientamaan uhrinsa JOLLAKIN TAVALLA, joka vanhoillislestadiolaisuudessa sattuu olemaan syntien anteeksipyytäminen. Ja kuten Päivämiehessä todettiin, tällaisessa tilanteessa evankeliumia käytetään väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehdessä julkaistu oikeusministerin täydellinen haastattelu oli hyvin asiallinen. SRK:ssakin ollaan sitä mieltä, ettei uskon varjolla saa lakaista rikoksia maton alle.

Olen käynyt 50-luvulta asti seuroissa, ja aina on saarnattu, että rikokset pitää sovittaa yhteiskunnan lakien mukaan.

Ei ole aihetta vihanpitoon oikeusministeriä kohtaan. Ministeri vastaa, kun kysytään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä vl piirejä kismittää kun eivät saaneet ujutettua vl veljeä oikeusministerin pallille....pikku hiljaa pitäis tehdä lakialoite etteilahkolaisilla saisi olla pääsyä korkeimpiin päättäviin virkoihin! Upeaa Anna-Maija,olen kultaakin kalliimpi ja puolustat kommenteilläsi 95% kansasta.Tämän lausunnon pistän seinälle jotta en ikinä unohtaisi tätä rehtiä ja oikeutettua liikettä vaikka tiesit sohaisevasi ampiaispesää ja nyt saat puolinaisia uhkailuja ja vihan pitoa vl piireistä. Olet hieno ja oikeuden mukainen ihminen,pidä huoli itsestäsi että pysyt yhtä somana ja viisaana!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luithan yhtä innostuneesti ja huolella Henrikssonin kommentin: "Liikettä ei saa leimata sen mukaan, että jotkut ovat syylistyneet näihin tekoihin. Se on tärkeä pitää mielessä."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeinki löytyi selkärankainen politiikko joka uskalsi asian sanoa ääneen! usko oikeuslaitokseemme ja moraaliin säilyy vain tämän oikeusministerin vuoksi.Vielä kun oikeuslaitos tuomitsisi kaikki hyväksikäytöt ja raiskaukset ehdottomina niin kansankin olisi helpompi ymmärtää oikauslaitostamme.Upeaa ja kiitos että uskalsit!!! Puhut juuri asiaa ja saat varmasti raivoisan lv porukan niskaasi mutta käytä maalaisjärkeä ja huolehdi että laki täyttyy .Ei haukku haavaa tee mutta inhottavahan sitä on kuunella,minulla kun sattuu olemaan suku heitä täynnä joten tiedän tunteesi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikella kunnioituksella oikeusministeriä kohtaan, on kuitenkin sanottava, ettei se anna kovin luotettavaa ja puolueetonta kuvaa oikeusministeristä, kun lähtee noin vain ottamaan kantaa lehtitietojen,osittain oikeidenkin mutta pääasiassa panettelevien juorujen perusteella. Uskon, että se on kömmähdys.
Sen jälkeen kuin lapsiin kohdistunut hyväksikäyttö on tullut SRK: n tietoon, siellä on tehty kaikki voitava sen kitkemiseen. Sitä ei ole yritetty peittää. Jossakin alkuvaiheessa on ollut ymmärtämättömyyttä niiden hoitamisessa ja tiedot ovat rippisalaisuuksina jääneet ao. tietoon. Laki ja lain sisältö on ollut tuntematon hyvin monille.
On vielä kehotettu niitä, jotka tietävät sellaisia tapauksia, olkootpa ne sitten vl -läisiä tai ulkopuolisia viemään asiat tuomioistuimen tuomittavaksi. Näiltä 40 - vuoden ajalta, josta tapauksia on tullut esille toista sataa, ei näistä vanhoista tapauksista ole tiennyt tämä sukupolvi. Totta kai se on ollut järkytys, kun se on tullut tietoisuuteen. Se on hyvä, että nyt ne ovat oikeuden tuomittavina. Kansan ryhmän vihaan kiihoittava kirjoittelu vl -lestadiolaisista ei näytä ollenkaan huolettavan oikeusministeriä, vaikka varmaan tietää tai ainakin aavistaa, että tuhannet pienet lapset, samoin nuoret kouluissa, kuin myös monissa yrityksissä, viroissa ja vaativissakin tehtävissä toimivat joutuvat painostuksen alle. Ainakin lasten ja nuorten kohdalla pitäisi vastuullisissa viroissa ja ehkäpä lehdistönkin olevien käydä suojelemaan juuri näitä, joiden puolesta he ovat (muka) taistelevinaan.
Vidaan kysyä, onko oikeusministeri tehnyt kaikkensa niiden yli tuhannen ei lestadiolaisten vuotuisen rikollisten, ja heidän taustojen selvittämiseksi ja uhrien auttamiseksi. Kenen selän taakse nämä saavat jäädä turvaan?
Jos tällaiset esim. lasten hyväksikäyttöön syyllistyneet ihmiset saavat synnistä tunnon, niin edelleenkin niille annetaan kaikki anteeksi Syntisten Vapahtajan nimessä, mutta maallista lakia kohtaan tehdyt rikokset on sovitettava lain vaatimusten ja rangaistusten mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkille Oikeusministerin pitäisi tietää - ja Kalevan kriitikoille:
Turha on moittia oikeusministeriä lausunnoista ja Kalevaa uutisoinnista, kun liikkeen johtokin toteaa Päivämies-lehdessä:
"Kirjan kuvaama hyväksikäyttö ja hylkääminen on yksiselitteisesti väärin. Kirjan kuvaus tavasta hoitaa Maijan asiaa kertoo, että opetusta ripistä ja anteeksiantamisesta on sovellettu väärin".

Kun nimimerkki Oikeusministerin pitäisi tietää vielä kirjoitat: "Näiltä 40 - vuoden ajalta, josta tapauksia on tullut esille toista sataa, ei näistä vanhoista tapauksista ole tiennyt tämä sukupolvi." ja "Totta kai se on ollut järkytys, kun se on tullut tietoisuuteen."

Kysykääpä itseltänne avoimin mielin, miksi ei ole tullut aiemmin tietoisuuteen, miksi ei ole tiennyt tämä sukupolvi? Ei siihen ole kuin yksi vastaus - tuo Päivämiehessä lausuttu totuus: opetusta ripistä ja anteeksiantamisesta on sovellettu väärin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän on vain hyvä, että oikeusministeri ottaa kantaa, luo ihmisille kuvaa, että asioihin puututaan. Muistaakseni lestadiolaisen liikkeen puheenjohtaja totesi aiemmin, että asioita olisi myös voitu hoitaa paremmin asioiden tultua tietoon. Eli ei siellä todellakaan ole tehty kaikkea mahdollista rikosten ja rikollisten kitkemiseen. Sen takia on hyvä, että myös tiedotusvälineet uutisoi asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selväähän se on, että kun tietyn yhteisön piirissä tapahtuu rikollisia asioita ja varsinkin, kun vielä syyllistytään peittelyyn yhteisön johtohenklöä myöten, leimautuu koko yhteisö samalla. Sama ilmiöhän on käynyt esimerkiksi perussuomalaisten kohdalla, kun muutamat henkilöt päästelevät sammakoita niin koko puoleen maine kärsii. Lestadiolaiset ovat saaneet ihmisten silmissä leiman, niin vastenmielisiä asioita ja niiden peittelyä siellä on tapahtunut, että leimaantumista ei voi enää mitenkään estää. Harmi liikkeeseen kuuluvien tavallisten kansalaisten puolesta, mutta keskittäkää ennemmin turhautumisenne liikkeenne suojissa piileskeleviä rikollisia, älkääkä mediaa kohtaan. Sen tehtävä on uutisoida ja tiedottaa ihmisille asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeuden tärkein tehtävä ei saa olla rikollisen suojeleminen vaan rikollisen rankaiseminen riittävän kovilla tuomioilla . Lapsiin kohdistuva hyväksi käyttö on törkeää joten siittä on aina langetettava ehdotonta vankeutta minimissää viisi vuotta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo ole kaikille selvää, ettei tuollaisia tekoja saa tehdä eikä uskonnollinen yhteisö ole siinä mielessä mikään poikkeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevassa Henriksson sanoo olevan tärkeää, ettei koko liikettä saa leimata hyväksikäyttötapausten myötä. "Liikettä ei saa leimata sen mukaan, että jotkut ovat syylistyneet näihin tekoihin. Se on tärkeä pitää mielessä", Henriksson toteaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puolen suomen sanomalehti KALEVA voisi lopettaa lopultakin nämä uutisoinnit yhtä kansanryhmää kohtaan. Suomen rauhanyhdistysten toiminta kaikkialla suomessa on laillista ja merkitty yhdistysrekisteriin. Jatkuvat uutisoinnit ruokkivat katkeria ihmisiä. Esimerkkinä mainittakoon vertaaminen moottoripyöräjengeihin, järjestätyneeseen rikollisuuteen yms. Lehdellä olisi mahdollisuus estää rasistiset kirjoitukset, mutta kun linja on valittu siitä on vaikea luopua. Tälläiset yleistykset masentavat tavallisia perheitä, etenkin pieniä lapsia, koululaisia, nuoria. Kaleva laita stoppi tälle asialle, lopetettiinhan se puskaradiokin muutama vuosi sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhoillislestadiolaisten lempisana: katkera. Mitä se oikeastaan tarkoittaa, ja miksi vl:t nimittelevät kaikkia muita ihmisiä katkeriksi? Erityisesti liikkeestä eronneita he mielellään sanovat "katkeroituneiksi". Onko se joku yhteisesti sovittu tai puhujasedän opettama nimitys, jota kaikkien on pakko käyttää liikkeeseen kuulumattomista tai liikettä arvostelevista ihmisistä? Olettavatko/luulevatko lestadiolaiset, että kaikki kys. liikkeen ulkopuolella elävät ihmiset ovat katkeria jostain? Ei ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ihmetellyt samaa asiaa. Pelkästään tämän jutun kommenteista löytyy monta kertaa jonkun lestadiolaisen kirjoittamana tuo sana "katkera". Taitaa olla jotakin seuroissa kuultua oppia sekin, että halutaan leimata kaikki muut ihmiset katkeriksi. Juttutuvan juttuja lueskellessakin tuo sana esiintyy todella usein, ja tuntuu olevan VL:ien ainoa "puolustuskeino" näitä syytöksiäkin vastaan. Esim. "Joku katkera kirjoittelee soopaa...jne"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oikeusministeri vois ottaa kantaa onko tämä lehtien leimaaminen rikos! lestadiolaisista on tehty rikollisia !!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä kohtelu ollut aika asiallista. Tosin välillä näyttää, että Kalevankaan moderointi ei oikein toimi. Nämä keskustelut ovat asiassa kuin asiassa vähän niin ja näin. Kun ihmiset eivät keskustele omilla nimillään, kaikki on mahdollista. Viestit voivat olla muutaman katkeran tekosia ym. Voisi olla paras kun ei niistä provosoituisi puoleen eikä toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet siis sitä mieltä, että liikkeeseen katkeroituneet kirjoittavat täällä. Varmasti lapsena raiskattu voi katkeroituakin ja varsinkin, kun raiskaajan teko salataan lestadiolaisella rippiopilla eikä tekijä saa tuomiota. Mikä se sellainen uskonto on, joka tuottaa katkeroituneita jäseniä? Siitähän aiheesta voisi tehdä seuraavaksi tutkimuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image