Kotimaa

Henkirikoksen uhrin omaisten on vaikea saada korvauksia – Onko uhrin omaisilla oikeuksia?

KUVA: Markku Ulander
Kotimaa 13.2.2018 7:26
Liisa Laine

Kalevan luetuimpiin nettijuttuihin on viime päivinä kuulunut vuonna 2016 murhatun naisen omaisten tilitys siitä, kuinka rikoksentekijällä tuntuu olevan enemmän oikeuksia kuin uhrin omaisilla.

Vuoden 2016 elokuussa vankimielisairaalasta karannut mies tappoi naisen tämän kotitilalla Loviisassa. Mies ei tuntenut uhria ennestään.

Nainen asui hevostilallaan yksin. Omaiset saivat surun ja murheen keskellä selvitettäväkseen tilan käytännön asiat. He yllättyivät siitä, kuinka hankalaa oli saada korvauksia. Heidän mielestään rikoksen tekijällä on enemmän oikeuksia kuin uhrin omaisilla.

Nyt omaiset tilittävät kokemuksiaan kirjoituksessa, joka leviää kovaa vauhtia sosiaalisessa mediassa. Pelkästään Kalevan nettisivuilla jutulla on ollut liki 30 000 lukijaa ja sitä jaetaan runsaasti.

Valtiokonttori ei kommentoi yksittäistä tapausta, mutta vastaa yleiselle tasolla.

Onko todellakin niin, että rikoksen uhrina kuolleen omaiset voivat jäädä lähes täysin ilman korvauksia, jos tekijä on syyntakeeton tai varaton, valtiokonttorin lakiasiainmies Pekka Syrjänen?

– Sillä ei ole merkitystä, onko tekijä syyntakeeton tai varaton. Korvaukset määräytyvät puhtaasti rikosvahinkolain mukaan riippumatta siitä, maksaako korvaukset rikoksen tekijä vai valtio. Käytännössä kuolemantapauksen johdosta maksetaan hautajaiskulut ja elatuksen menetystä tai erityisen läheisille omaisille sairaanhoitokustannuksia.

Jos korvauksia ei ole tullut, mikä voi olla syynä? Omat vakuutukset?

– Tavallaan. Kaikki mitä tulee vakuutuksista, vähennetään rikosvahinkolain perusteella maksettavista korvauksista.

Miksi oikeudenkäyntikuluja peritään takaisin?

– Pelkkiä oikeudenkäyntikuluja ei korvata. Oikeudenkäyntikuluja maksetaan erikoisvahinkolain perusteella silloin, kun korvauksenhakija saa jotakin muutakin korvausta, jota rikosvahinkolain perusteella maksetaan. Jos niitä ei makseta, oikeudenkäyntiä ei korvata.

Entä milloin rikosvahinkolain mukaisia korvauksia ei makseta, vaikka rikos olisi tapahtunut?

– Yksi yleisimmistä syistä on, että on tuomittu vain kärsimysten ja oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen.  Kärsimyksen korvaaminen valtion maksamana poistui rikosvahinkolaista 1.1.2006. Syytetyltä sitä voi oikeudessa edelleen hakea.

Miksi valtion maksamasta kärsimyskorvauksesta luovuttiin?

–Rikosvahinkolain uudistuksen yhtenä tavoitteena oli, että aineettomien etujen korvauksista luovutaan ja korvataan enemmän reaalisia kustannuksia.

Kävikö näin?

- Kyllä, rikosvahinkolain perusteella maksettujen korvausten summa on kasvanut tuplaksi sen jälkeen.

Onko järjestelmä sekava?

–  Ei missään tapauksessa. Siitä voidaan tietysti aina keskustella, onko se riittävä.

Kehitysjohtaja Jaana Koivukangas Rikosuhripäivystyksestä, kuinka yleistä kirjoituksen kuvaama omaisten karu kokemus on?

– Jokainen tilanne on yksilöllinen. Valitettavasti kuvattu surullinen tilanne ei ole ainoa laatuaan.

Yllättikö siinä mikään?

– Ei varsinaisesti. Kun tarvitaan monenlaista apua, on vaarana, ettei paikkakunnalta löydy asiantuntemusta kaikkiin tilanteisiin.

Millainen on rikoksen uhrien omaisten asema Suomessa tällä hetkellä?

– Kansainvälisessä vertailussa verrattain hyvä. Henkirikoksen uhrin lähiomaiset ovat pääasiallisesti uhrin eli asianomistajan asemassa. Heillä on oikeus esittää vaatimuksia käsittelyn yhteydessä. Suurempi ongelma on, että osaaminen on hajallaan ympäri Suomea. Ei ole selkeää palveluketjua, jossa huomioitaisiin kaikki mahdollinen tuki.

Mitä tapahtui

2016 Kellokosken psykiatrisesta sairaalasta karannut vanki tappoi Loviisassa entisen kotinsa nykyisen asukkaan veitsellä.

Oikeus jätti miehen rankaisematta syyntakeettomana.

Kärsimyskorvauksia määrättiin 18 600 euroa sekä oikeudenkäynti- ja muita kuluja 23 000 euroa. Mies on varaton ja kor-vaukset maksaa valtio.

Omaisten mukaan juuri mitään ei ole saatu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Eihän suomessa saa syytön muuta kuin "laskun" maksettavaksi.sillälaillahan suomen valtion oikeustaju toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunta ne lait säätää. Valitukset oikeusjärjestelmän toimimattomuudesta on siis syytä osoittaa sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surullista, että nykyhallituksen köyhät kyykkyyn -politiikan ansiosta mielenterveysongelmien määrä kasvaa samalla kun itse mielenterveyshoito heikkenee, joten tällaiset tapaukset tulevat lisääntymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin järjetöntä, että oma vakuutus pienentää mahdollisia korvauksia, sillä eihän vakuutus liity millään lailla tapahtumaan, sitäpaitsi vakuutus on itse otettu ja maksettu. Uhreja vedetään kölin alta, että vesi roiskuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lun puheenjohtajana istuu lapsituomari, naisen- tai miehenpuoli, ei lopputulos ole muusta kuin kaavakirjasta ja taulukosta kaivettu. Anteeksi vain. Koskee myös ylempää oikeusastetta. Eli tuomareilta, onneksi ei kaikilta, puuttuu pelisilmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä miksi kuolemanrangaistusta ei voida käyttää. Erittäin käytännöllinen ja toimiva ratkaisu rikolliskierteen katkaisuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on asiantuntijoiden mukaan asiat hyvin Suomessa? Itse koen olevani asiantuntija, koska olen henkirikokseen menehtyneen äiti. Kyllä, Valtionkonttori maksaa hautajaiskulut. Mutta meillä maksujen käsittelyyn meni 1,5 vuotta ja lisäksi maksusta vähennettiin omavastuu. Kärsimyskorvauksia ei maksettu enkä niitä ole ollutkaan vailla. Raha ei korvaa lastani. Meidän perheessä on kaikki muuttunut lapsemme väkivaltaisen kuoleman jälkeen. On ollut pitkää terapiaa ja siitä huolimatta kaksi vielä työikäistä on joutunut jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle. Ja eläke on pieni. Koko perhe on henkisesti vammautunut. Meilläkin tekijä ei ollut ensimmäistä kertaa asialla. Oli päässyt kuukausi aikaisemmin ehdonalaiseen tapon yrityksestä saamastaan tuomiosta. Tuomiot on "sieltä ja syvältä". Loukkaavaa on se, että varattoman tekijän oikeudenkäyntikulut maksaa valtio ja omaiset joutuvat ahdinkoon maksaessaan kalliit kulut itse.Oikean elinkautisen saa henkirikoksen uhrin omainen eikä se, jolle se kuuluisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karmeeta viranomaisroskaa - tottakai sitä voi esittää mitä vaan vaikka Elvistä... Fakta vain on että sosialismissa on ihanne että yksilön arvo on nolla ja organisaation arvo ääretön ja sillä mennään. Kuunnelkaa niitä kontuloita ja kiljusia ja äänestäkää niitä niin sama jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei saa oikeutta. Ei rangaistusten muodossa eikä varsinkaan korvausten muodossa Suomen nykyinen rikosoikeusjärjestelmä, alkaen poliisin esitutkinnasta KKO:n ratkaisuun asti ynnä korvaukset eri muodoissaan ovat vasemmistolaisten rikosoikeusprofessorien käsialaa. Suunnan muutos alkoi jo 1970-1980 luvulla Kekkosen viimeisinä vuosina, jolloin rikosasioiden vankeus tuomioita ryhdyttiin summittaisesti laskemaan, ja samalla ryhdyttiin lieventämään rikoslaissa säädettyjä rangaistuksia ja korvaussummia. Tämä kehitys on jatkunut viime vuosiin saakka. On hyvä huomata, että Ruotsissa esim. pahoinpitelyrikoksista tuomitaan lähes poikkeuksetta ehdottomia vankeustuomioita kun Suomessa rangaistus on 30 päiväsakkoa. Taustalla on aikanaan sosialistisesta Suomesta haaveillen taistolaisten ja heitä myötäilleiden rikosoikeusoppineiden ultraliberaalit ajatukset. He näkivät poliisin, tuomarit porvarillisen Suomen valkoisena väkivaltakoneistona, luokkaoikeutena. Se piti ensin hävittää kokonaan pois ja rakentaa tilalle sosialistinen oikeusjärjestelmä missä ei esim. tunneta vahingonkorvausten maksamista yksityisille ihmisille, koska kaikki omaisuus olisi valtion eli kaikkien kansalaisten yhteistä. Kun vallankumousta ei saatu aikaiseksi, "taistolaiset hakkerit soluttautuivat" oikeusjärjestelmän sisälle ja ryhtyivät muuttamaan oikeutta lainsäädännön kautta, ja onnistuivat siinä hyvin Osin tämän takia meillä on eri vähemmistö kansalaisuuksilla omia "oikeusjärjestelmiä" jotka pitävät sisällään erilaisia rangaistulajeja; sovittelun ynnä rahakorvauksena, väistämisen ja verikoston sekä tietenkin saria oikeuden omat ankarat säännöt. Kehitys kulkee myös valtaväestön keskuudessa tähän suuntaan, esim. erilaisia korvauksia voidaan hakea rikoksen tekijältä "myymällä" korvaussumma vaikka rikollisjengille, joka perii rahat omalla tavallaan ja saa siitä tietyn prosenttiosuuden. Tällöin korvauksella ei tarvitse olla tukena oikeuden päätöstä eikä sen tarvitse olla ulosottokelpoinen. Riittää kun tekijälle on ilmoitettu että hänen pitää maksaa tietty summa tietyssä ajassa, ja ellei maksa niin "perintä" lähtee käyntiin. Meillä kotona Karjalassa tämä on hyväksytty toimintamalli, palvelus palveluksesta. Ja ellei se tepsi, Norilskin leirillä syvällä hiilikaivoksessa kovempikin kaveri oppii nöyräksi. Kyllä oppii, Daa daa Harasoo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan otettiin se - no se on sosialistinen idea se - että yksilö on ympäristönsä tuotos joten ei ole vastuuta teoista joten sitten vankeinhoitokin on ikäänkuin sairaanhoitoa (tuomiot on seuraamuksia eikä rangasituksia, vankila sopeuttaa yhteiskuntaan jne) ja vankila kaltereineen siten kielteinen hoitomuoto. Vankilassahan ei noin vain parane eikä suljetussa tilassa tule järkevämmäksi vaan hullummaksi. Siitä seurasi se että vankilassa eik juuri kukaan happane mutta homman osaaminen on lapsen asteella sen sopeuttamisen kanssa... Tässä ikään kuin unohtui sitten se yksilön vastuu (samalla liittyy siihen se elämän tarkoituskin mutta se on jo vähän monimutkaisempi juttu) ja sen jäljet on nyt edessämme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei ole syytesuojaa muilla kuin rikoksen tekijällä , on menty perä edellä puuhun !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On olemassa ylimääräinen muutoksenkhakukeino jos oikeudenkäynnistä löytyy moitittavaa.

Rikosuhripäivystyksen kehitysjohtaja tunnustaa avoimesti seuraavassa lainauksessa " Suurempi ongelma on, että osaaminen on hajallaan ympäri Suomea."
Tämä kuvaa varsin selkeästi Suomen oikeusjärjestelmän nykyistä tilaa. Oikeutta käydään ja todistusaineistojen todistusarvoja punnitaan eri oikeusasteissa alan juristikoulutuksen saaneiden keskuudessa vaikka yleisesti tiedetään että asiantuntemus ja osaaminen on hajallaan ympäri Suomea. Juristien kyky arvioida eri osaamisalueiden asiantuntijoiden lasuntoja on hyvin rajoittunut. Huolimatta tästä vakavasta puutteesta vain hyvin harvoin tuomari päätyy siirtämään ratkaisua ja pyytämään utta perusteellisempaa asiantuntijaselvitystä, jotta oikeus pystyisi suorittamaan moitteetta sille asetetun tehtävän. Puutteita eivät osaa kyseenalaistaa edes asianajajat saati syyttäjä. Syyttäjän pääasiallinen intressi on tai ainakin pitäisi olla todistusaineistojen luotettavuuden arviointi ja edes jonkinlainen yritys syytekynnyksen ylittymisen jälkeen saada rikoksentekijälle tuomio ja katsoa sen perään että uhri saa lainmukaisen hyvityksen ja korvauksen. Nykyisen rikosuhtrilain mukaan jonkun on myös arvioitava ja selvitettävä uhrin ja läheisten avun tarve oikeudenkäynnin aikan aja myös sen jälkeen.

Jo lyhyt käytäntö rikosuhridirektiivin voimaantulon jälkeen on osoittanut ,että kukaan ei piittaa noudatetaanko tätä Eu pakotteesta kansallisesti säädettyä lakia. Tuskin sitä juuri kukaan tavis julkisella sektorilla toimijoista edes tuntee vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika absurdia keskustelua käydään tällä hetkellä, kun kehitellään kansallista syyllisyyttä ja huonoa omaatuntoa siitä, että "jalkansa Suomen oven väliin" ja ihan aiheesta ulos tyrkätty menetti henkensä Irakissa, koska koko maailmasta ei voida valitettavasti vastuuta ottaa, mutta samanlaista keskustelua ei synny, kun virkamies jättää tehtävänsä tekemättä ja aiheuttaa sellaisen henkilön kuoleman, joka verojensa kautta maksaa virkamiehille palveluista (elättää siis nämä) ja luottaa siihen, että nämä hoitavat tehtävänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Psyyke olisi terve ja itsetunto kunnossa niin kuka noita propagandatyyppejä kuuntelisi? Ei kukaan mutta nyt niillä on suuret määrät kuulijoita. Tulevaisuus näyttää niiden porukoille varsin lokoisalta vihreillä on esim. pääkaupunkiseudula jo valta-asema ja seuraava pressakin on kukaties sitä sorttia...

Täytyis (kansankin) tietää mitä sairastaa että osais hakea parannusta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi. Ihana oikeusvaltio. Hengen saa viedä tuosta vaan, tekijästä ollaan heti huolissaan onko kaikki hyvin. Vaan teeppä verorikos, tai joku muu valtiota koskettava omaisuusrikos. Sääliä et saa yhtään. Suomessa tuomiot jaetaan naamakertoimien mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota juuri oon ihmetellyt Suomen valtiossa kovasti: teet talous-/verorikoksen, niin tuomio napsahtaa ja vielä kova sellainen. Mutta jos teet rikoksen ihmisyyttä kohtaan: raiskaus, pahoinpitely, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, henkirikos; niin naurettavat tuomiot tulee ja yleensä vielä hovissa lievennetään. Miksi rikos ihmisyyttä vastaan on lievempi, kuin talousrikokset???????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Nyt vielä oululaiset haluavat vankilan keskelle Oulua jotta vangit pääsevät helpommin uusimaan tekoja. Onhan sieltä pelsolta matkaa kaupunkiin. Eipä paljon ajatella muita kuin rikollisia ja heidän hyvinvointiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Siitä voidaan tietysti aina keskustella, onko järjestelmä riittävä" Minusta pitäisi keskustella siitä, ketä varten yhteiskunta on.
Jotenkin tuntuu, että tietoisesti yhteiskunnan ulkopuolelle asettuneet, tai jo alunperin meikäläisen yhteiskunnan ulkopuolella olevat ovat niitä etuoikeutettuja.
Veikkaanpa, että esim Turun 100v-puukotuksen epäilty tekijä ei ole kärsinyt euronkaan taloudellista haittaa - eikä tule kärsimään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvän palkkion sai teostaan ja myöhemmin saa kansalaisuuden kun on ollut maassa vaaditun ajan. Oikeus olisi ollut palauttaa takaisin omaan maahansa. Olisi myös ollut esimerkkinä muille miten käy jos elää niin kuin huvittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kantaväestön sopeuduttava ja suvaittava?

Minusta työttömiä omia kansalaisiamme ei lainkaan tulisi verrata turvapaikanhakijoihin. Työttömille tulisi tehdä kaikki ... Lue lisää...
Ajatteleva Tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image