Kotimaa

Helsinki on kiinnostunut olym­pia­lai­sis­ta – kau­pun­gin­joh­ta­ja odottaa OK:lta ja valtiolta heti kutsua

Talviolympialaisten isännyys kiinnostaisi Suomessa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 21.11.2016 13:50
Lauri Nurmi

Helsingin kaupunki on kiinnostunut talviolympialaisten järjestämisestä, kertoo kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

– Totta kai Helsinki kaupunkina on kiinnostunut lähtemään hankkeeseen mukaan, Pajunen kommentoi haastattelua, jossa Suomen Olympiakomitean uudeksi puheenjohtajaksi nouseva Timo Ritakallio esittää, että Suomessa harkittaisiin vakavasti vuoden 2026 talviolympialaisten hakemista.

– Suomi on talviurheilukansa. Talviolympialaiset ovat tärkeintä, mitä talviurheilussa voi tehdä. Olisi luontevaa, että Suomessa talviolympialaiset olisivat joskus. Jos alppihiihtoon ja kelkkailuun liittyvä problematiikka saadaan järjestettyä, en näe mitään estettä talviolympialaisten järjestämiselle Suomessa ja Helsingissä. Jos kisojen saaminen on jollakin tavalla realistista, uskon jo sen, että olemme mukana haussa, olevan arvo sinänsä ja tuottavan näkyvyyttä koko kansakunnalle, Pajunen korostaa Lännen Medialle.

Pajunen odottaa seuraavaksi Suomen Olympiakomitealta ja Opetus- ja kulttuuriministeriöltä kutsua yhteiseen tapaamiseen, jossa arvioidaan olympialaisten hakemisen mahdollista toteuttamista ja aloitetaan tarvittaessa hakuvalmistelujen suunnittelu.

– Olympialaiset ovat kumppanuushanke, jossa keskeisiä toimijoita ovat Helsingin kaupungin rinnalla valtiovalta ja urheilujärjestöt. Ensin olisi hyvä selvittää, onko tapahtunut jotain muutosta suhteessa 2006 talvikisojen hakuun. Samassa tilanteessa ei kannata lähteä hakemaan kisoja, Pajunen viittaa siihen, että jaettujen kisojen on oltava aito vaihtoehto Kansainväliselle Olympiakomitealle (KOK) .

– Jos saamme KOK:lta uutta tietoa, meidän kannattaa lähteä kokoamaan kumppanuusprojektia, jossa Helsingin, valtion ja urheilujärjestöjen lisäksi voi olla mukana jokin muukin paikkakunta.

Pajunen: ”Aika suuri todennäköisyys meillä on saada kisat”

Jos KOK näyttää pientäkin vihreää valoa jaetuille talvikisoille, Pajunen arvioi Suomen olevan vahvoilla talviolympialaisten isännäksi.

– Suomen uskottavuus talviurheilukansana on niin kovaa luokkaa, että aika suuri todennäköisyys meillä on saada kisat. Helsinkiin ei kovin monta uutta urheilupaikkaa tarvitsisi rakentaa. Pikaluisteluhalli saattaisi olla jopa ainoa uusi rakennus. Suorituspaikkatilanteemme on hyvä, eikä hanke välttämättä olisi niin kallis kuin joissain muissa kaupungeissa.

Pajunen arvioi Helsingin ja Suomen matkailun hyötyvän paljon olympialaisista. Samalla Suomen pääkaupunki ja muut mahdolliset järjestäjäpaikkakunnat nousisivat Pajusen mukaan kiinnostaviksi sijoittumispaikoiksi yritysten silmissä.

– Maailman kaupungit kilvoittelevat kovasti siitä, minne matkailuvirrat ja yritysvirrat kohdistuvat. Helsinki haluaa olla kilpailussa mukana. Kun mielenkiinto kaupunkia kohtaan kasvaa, se tarkoittaa myös sitä, että yleisesti tiedossa oleva ja urheilun sekä kulttuurin kautta leimautunut paikka saa helposti alueelleen yrityksiä. Kun yritykset miettivät sijaintipaikkakysymyksiä, kaupungin tunnettuus vaikuttaa päätöksiin, Pajunen perustelee sitä, miksi Helsinki haluaa myös taloutensa näkökulmasta järjestää tulevaisuudessa talviolympialaiset.

Hakuprosessi ei Pajusen arvion mukaan muodostuisi liian kalliiksi vaan maksaisi itsensä näkyvyyden ansiosta takaisin.

– Talviolympialaisten hakukustannukset sinällään eivät ole jättisuuret. Talviolympialaisten mahdollisia pitopaikkoja on maailmassa rajallinen määrä. Silloin hakukustannukset pystyttäisiin pitämään hyvinkin kohtuullisina. Mitä varsinaisiin järjestämiskustannuksiin tulee, niin valtaosa kustannuksista on ennen kaikkea urheilupaikkojen rakentamista. Siltä osin, kun kisat järjestetään Helsingissä, meillä on hyvä tilanne. Ehkä pikaluisteluhallia lukuun ottamatta kaikki suorituspaikat olisivat jo olemassa, Pajunen arvioi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Täältä pohjoisempaa katsottuna Helsinki näyttää suorastaan uivan rahassa, sitä voi näköjään syytää surutta joka suuntaan. Surullisia hankkeita veronmaksajalle...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se Helsinki muka järjestää talviolympialaisia meinaako ne vesisuksilla hiihättä kun eihän siellä ole lunta !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi veljet missä siellä alppihiihtoa ja mäkihyppyä ilmeisesti kesä ja talviolympialaiset sekaisin kannattaisi katsoa karttaa missä Pohjoinen sijaitsee
Levi,Pyhätunturi,Luosto,Suomu,Ruka, Saariselkä,Kiilopää,Ounasvaara,Sallatunturi ja Saanatunturi jos puhutaan talvilajista taitaa hemppu käynyt Dubaissa sielä lasketaan hallissa eletään sitä Pohjoisessakin nää jutut ovat taas Helsinki sekaisin 5 cm lunta täällä puhutaan syväntalvella 120-175 cm lumipeitteistä aikoihin eletty"Evp S Majuri

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nämä helsikiin kuuluu. Ei siellä oo ees mäkejä eikä latuja. Hullua hommaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne talvikisat pitää varmaankin järjestää Kuusamoon, koska ei etelä- Suomessa ole lunta. Onhan pelleilyä, jos lumi tuodaan jostakin sinne etelään. Se pelleily maksaa ja paljon, mutta meillähän on rahaa millä mällätä kaikkiin turhakkeisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko aika laittaa vaihtoon tuo GuggeliPajunen...melkoisen kalliiksi mies tulee veronmaksajille....hinkuaa hullun lailla Guggenheimiä ja nyt vielä talviolympialaisia!!!!
Meinaako ihan hiihtostadionin pystyttää Paloheinään.....
Herra varjelkoon tuollaisilta visionääreiltä.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsinki haluaa olympialaiset, guggen, virotunnelin, pisararadan, länsimetron, ... jne. jne. Ja kaikki on koko valtakunnan etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingissä voi helmikuussakin olla lumetonta, tekolumenko varaan lasketaan? Ja missä ihmeessä ne alppilajit järjestetään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ouluunhan nuo talaviolumppialaiset pitää saada. Oulu on The Capital of The Northern Scandinavia ja Hesa vain Suomen pääkaupunki. Meillä täällä Oulussa on sentään kallioparkki, Valkea ja Rotuaari. Ehkä vuoteen 2026 mennessä meillä on jopa uusi asemakeskus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo. Oulussa on sentää mäkiäkin. Vesitornin mäkikin lähes kymmenen metriä ja Heinäpäässä toinen. Hiihtoladut Sankivaaraan,on jopa viiden metrin nousujakin. Mäkikisa Virpiniemeen,siellähän voi leuskauttaa jopa 50 metrin hyppyjä. Kyllä Oulu aina Hesan voittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

" Toinen on ”yhden ajatuksen -syndrooma”: siinä ihminen on niin tarrautunut johonkin kantaan (usein ajasta jäljessä olev... Lue lisää...
Hihiii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image