Kaleva.fiPalvelussa huoltokatko. Yritä hetken kuluttua uudelleen.

Kotimaa

Helsingin yliopistossa on kehitetty hoitoa keliakiaan – sie­dä­tys­hoi­dos­ta vehnän gluteenille on saatu hyviä tuloksia

Keliaakikot joutuvat noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota koko elämänsä ajan. Arkistokuva. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Kotimaa 27.2.2020 9:49 | Päivitetty 27.2.2020 9:50
Anna Leinonen

Helsingin yliopiston tutkija Tobias Freitag tutkmuksessa on käynyt ilmi, että keliakiaa sairastava olisi mahdollista totuttaa sietämään ainakin gliadiinia, mikä on osa venhän gluteenivalkuaisista, kerrotaan Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Freitag kehitti ja testasi yhdessä teollisuuden kanssa gliadiinia sisältävien nanohiukkasten vaikutusta immuunijärjestelmän uudelleenohjaamiseen ja sen myötä keliakian hoitamiseen.

Keliakia syntyy, kun immunologinen toleranssi gluteenille katoaa. Se voi tapahtua missä iässä tahansa.

Kun tutkimuksessa hiirten vereen ruiskutettiin gliadiinia sisältäviä nanohiukkasia, T-soluaktivaatio, tulehdus ja kudosvaurio vähenivät merkittävästi. Tästä seurasi myös se, että immunologiseen toleranssiin liittyvien geenien ilmentyminen aktivoitui.

– Nämä havainnot tukevat ajatusta, että saattaa olla mahdollista uudelleenohjelmoida immuunijärjestelmä keliakiapotilailla ja ohjeistaa T-lymfosyyttejä sietämään gluteenia, Freitag toteaa.

Kliinisiä tutkimuksia Yhdysvalloissa

Keliakia on autoimmuunitauti, johon liittyy yliherkkyys gluteenille. Gluteeni on vehnän, ohran ja rukiin sisältämien proteiinien yhteisnimi.

Jos keliakiapotilaat voidaan jatkotutkimuksissa siedättää gluteenille, voi nanohiukkashoito johtaa keliakian paranemiseen. Potilaat voivat siten pystyä syömään jälleen normaalia ruokaa ilman haitallisia seurauksia.

Freitagin mukaan samanlaisia nanohiukkasia voidaan kehittää myös muiden autoimmuunisairauksien kuten diabeteksen, multippeliskleroosin ja narkolepsian hoitoon.

Edellytyksenä kuitenkin on, että tautia ylläpitävä tekijä tunnetaan.

Tulosten perusteella on Yhdysvalloissa tehty alustavat kliiniset tutkimukset keliakiapotilailla. Tulosten mukaan keliakiapotilaiden nanohiukkashoito vaimentaa tai vähentää tulehdusta aiheuttavia soluja veressä.

Keliakiaa sairastaa 0,3–2,4 prosenttiakoko maailman väestöstä ja Suomessa noin 2 prosenttia. Keliakiapotilailla on tyypillisesti suolistovaivoja, ripulia ja vatsanväänteitä, mutta usein henkilöt ovat oireettomia tai tietämättömiä taudistaan.

 

MAINOS
Kaleva.fiPalvelussa huoltokatko. Yritä hetken kuluttua uudelleen.

Kommentoi

Kaleva.fiPalvelussa huoltokatko. Yritä hetken kuluttua uudelleen.

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jussi jyrähti

Tuon olivat keksineet MTK ja VL:n Myllykoski jo viikkoja sitten.Vai oikein jyrähti.Enemmänkin inahti. Lue lisää...
Skönäri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Kaleva.fiPalvelussa huoltokatko. Yritä hetken kuluttua uudelleen. Kaleva.fiPalvelussa huoltokatko. Yritä hetken kuluttua uudelleen. Kaleva.fiPalvelussa huoltokatko. Yritä hetken kuluttua uudelleen.

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image