Kotimaa

Helsingin Sanomien toimittaja riitauttaa kotiinsa tehdyn etsinnän ja takavarikot - "Etsinnälle ei ollut lainmukaisia perusteita"

Helsingin Sanomien uutisointia tutkitaan epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena. Poliisi tutkii myös mahdollista tietovuotoa epäiltynä virkasalaisuuden rikkomisena. Kuvassa HS:n päätoimittaja Kaius Niemi. KUVA: Com.pic/Mauri Ratilainen
Kotimaa 15.1.2018 9:53 | Päivitetty 15.1.2018 10:38
STT, Kaleva

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisointiin osallistunut toimittaja riitauttaa hänen kotiinsa tehdyn erityisen kotietsinnän ja takavarikon, kertoo asianajaja Kai Kotiranta.

– Katsomme, että erityiselle kotietsinnälle ei ole näissä olosuhteissa ollut lainmukaisia perusteita. Näkemyksemme mukaan se on kokonaisuudessaan laiton ja täten myös asiassa tehdyt takavarikot ovat laittomia. Ylipäänsä toimittajan työvälineisiin tehdyt takavarikot ovat länsimaisessa demokratiassa ongelmallisia ja tässä tapauksessa ei ole ollut lakiin perustuvia syitä näin menetellä, sanoo toimittaja Laura Halmista ja Helsingin Sanomia edustava Kotiranta.

Poliisi teki kotietsinnän Halmisen kotiin HS:n Viestikoekeskus-uutisointia seuraavana päivänä ja takavarikoi hänen tietokoneensa, puhelimia ja muuta materiaalia.

Kotietsintä sai alkunsa, kun pelastuslaitos sai hälytyksen kellaripalotehtävälle. HS:n mukaan toimittaja oli aiemmin sunnuntaina vasaroinut hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot.

Kovalevyn rikkomisesta aiheutui savua, ja hän kutsui itse palokunnan paikalle.

Poliisipartio kertoi tietonsa eteenpäin keskusrikospoliisille. Sen jälkeen asuintalon kellarissa palanut tietokone määrättiin takavarikoitavaksi. HS:n tietojen mukaan koneella ei ole tiedustelulakiartikkeliin liittyvää materiaalia.

Tämän jälkeen asuntoon ja kellaritiloihin määrättiin erityinen kotietsintä keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajan päätöksellä kiireellisenä. Normaalisti erityisestä kotietsinnästä päättää tuomioistuin.

Erityinen kotietsintä tarkoittaa koti- tai paikanetsintää, jossa on syytä olettaa, että etsinnän kohteella on sellaista tietoa, jota koskee laissa yksilöity takavarikkokielto.

Takavarikkokiellon alaista materiaalia voi olla muun muassa asianajotoimistoissa, lääkärien tiloissa tai esimerkiksi toimittajien kodeissa, joissa voi olla lähdesuojan alaista materiaalia.

Helsingin Sanomien uutisointia tutkitaan epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena. Poliisi tutkii myös mahdollista tietovuotoa epäiltynä virkasalaisuuden rikkomisena.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ehdottomasti tutkittava, ei mitään ihme selityksiä tapahtuneelle. Taloyhtiön yleisissä tiloissa tapahtuva tulipalon vaara on aina ilmoitettava viranomaiselle, ja saatiinhan samalla tapahtuneelle itse tekijä kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisi toimii täysin oikein. Paikalle kutsuttu palokunta, mistä sen tiesi, millainen tuhopolttaja on kyseessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinaisen tapahtuman ohella pitäisi huomata se yleisilmiö, että media ja oikeuslaitos tukevat toistensa villiä riippumattomuutta, vaikka molempien kuului valvoa tehokkaasti toistensa riippumattomuuden rajoja. Molemmat rikkovat omia rajojaan ja molemmat suojelevat toistensa rajarikkomuksia.

Parlamentaarinen toiminta on pelkkää farssia, koska politiikot eivät myöskään puutu oikeuslaitoksen ja median riippumattomuuden rajanylityksiin, vaan kiemurtelevat näiden laitosten koukuissa tai ratsastelevat ylityksillä tavoitellessaan omaa etuaan.

Riippumattomuus kuuluu turvata vain siltä osin, kuin se on tarkoitettu. Siis tarkoituksen mukaiset rajat, oikeuslaitoksen puolueettomuus ja median asiallisuus, kuuluu valvoa.

Tämäkin tapaus kuuluisi käsitellä "rajarikkomusepäilynä", mutta mitäs teet, kun "pukki on kaalimaan vartijana"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä tänäpäivänä myös toimittajilla pitäisi olla jonkinlaista ymmärrystä ja harkintakykyä siitä, mistä kannattaa ja mistä voi kirjoittaa. Valtakunnan turvallisuus ei ole mikään leikin asia. Uhkia on aivan riittävästi ilman että niitä edelleen lisätään kotikutoisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on kyse maan turvallisuudesta ja käytetään sotalakia asiassa toimittajan olisi pitänyt tietää tämä jälkikäteen turha riitauttaa mitään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava asiaa, että tekin saatte huomata miten laillisesti poliisi nykyään toimii!
Nyt valitatte! Saitte mitä tilasitte!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helmisen asuntoon ja kellaritiloihin mtehtiin kotietsintä keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajan päätöksellä kiireellisenä.

Normaalisti erityisestä kotietsinnästä päättää tuomioistuin - Törkeää suhmurointia poliisin toimesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanotaanko nyt näin että jos epäilty hävittää todisteita parhaillaan kotonaan vasaroimalla tietokonetta niin ei silloin voida jäädä odottelemaan tuomioistuimen päätöksiä vaan silloin on kohtalaisen kiire.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Normaalisti erityisestä kotietsinnästä päättää tuomioistuin - "
Kyllä
Poikkeustapauksissa (kiire) päätösen tekee tutkinnanjohtaja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli etsintä on tehty lainmukaisesti, kiireellisenä kotietsintänä, kuten laki mahdollistaa.
Mikä tässä on niin vaikeaa ymmärtää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisilla ei ollut tässä tapauksessa oikeutta kotietsintään. Tämä porukka haluaa turhan usein näyttää, että he ovat tavallisen kansan yläpuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä vaiheessa, kun epäillään, että hävitetään todistusaineistoa, niin kyllä poliisilla on oikeus kotietsintään ja ihan ilman oikeuden päätöstä.
Sen päätöksen kotietsintään myöntää poliisipäällikkö tarvittaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisissa arvioidaan, onko tietovuodon lähde sittenkin istuvan presidentin joukoista? Sauli Niinistö kieltää tämän jyrkästi - arvattavin syin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tarinasi tietolähteestä on kumottu aikoja sitten. Seuraappa tilannetta tarkemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikoksesta on olemassa kiistattomat todisteet. Syylliset on tuomittava elinikäisiin vankeusrangaistuksiin maanpetoksesta. Rikoslakia on pikaisesti muutettava siten, että elinkautisen vankeusrangaistuksen ohelle asetetaan elinikäinen vankeusrangaistus, joka voidaan tuomita myös ennen lakimuutosta tehdystä rikoksesta ja johon ei ole mahdollisuutta saada armahdusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulin, että HS:n maanpetosjuttu olisi jo sovittu kaikessa hiljaisuudessa, kun Herlin kävi Niinistön luona. Otaksuin Hänen palauttaneen varastetun aineiston. Mielestäni näin vakavan rikoksen tutkinnassa Poliisilla on oikeus ja velvollisuus suorittaa perusteellinen kotietsintä ja myös tietokoneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästäkin nähdään millä alhaisella ja valheellisella tasolla HS todellisuudessa on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä puoli tässä maanpetosjutussa oli, että nyt tuli lopullinen syy irtisanoa tilaus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:35
Tallinnaan nousee iso kokous- ja konserttikeskus – laivayhtiö Tallink mukana suurprojektissa
13:33
Kuusi suojelijaa estää hakkuita Hietasaaressa – "Tilanne on silti rauhallinen"
13:31
Suomalaiset oppaat eivät pääse vierailemaan Teneriffan eristyshotellissa – hotelli vastaa asiakkaidensa ruokailusta
13:27
Poliisi: Pohjoispohjanmaalaisen tilan hätäteurastuksessa ei tehty rikosta – myöskään eläinlääkäristä tehty kantelu ei aiheuttanut seuraamuksia
13:09
Hurja tilanne Oulujärvellä: Jää petti alta ja traktori vajosi järven pohjaan
12:58
Veljensä sorakuopalle ampunut hovioikeudessa: ”Purskahdin hysteeriseen itkuun” Tilaajille
12:47
Jokinen ja Karvinen takaisin kokoonpanossa, Annusen paluu venyy ­– Manner kasasi uuden kakkosketjun HPK-peliin: ”Uskon, että tuossa on nyt oikea koostumus”
61
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
28
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
20
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
19
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
17
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
13
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – "Varotoimenpiteenä on tehty ylimääräinen tehosiivous"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

199 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image