Kotimaa

Helsingin po­lii­si­pääl­lik­kö saa puolet palkastaan hyllytyksen ajalta – Si­sä­mi­nis­te­riö: Päätös oli vaikea

Lasse Aapio on toiminut Helsingin poliisilaitoksen päällikkönä vuodesta 2014 lähtien. KUVA: ARI LAHTI
Kotimaa 16.5.2018 15:40
Rebekka Härkönen

Sisäministeriön mukaan korkeita virkamiehiä koskevien vaatimusten on oltava linjassa. Ex-valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen tapaus viitoitti ratkaisumallia poliisipäällikön jutussa.

Sisäministeriö päätti keskiviikkona pidättää virkarikoksesta epäillyn Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapion virantoimituksesta. Aapio joutuu väistymään tehtävistään heti.

Hyllytys on voimassa, kunnes Aapiota vastaan nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta on käsitelty oikeudessa.

– Virasta pidättäminen ei ole kannanotto Aapion syyllisyyteen tai syyttömyyteen, totesi sisäministeri Kai Mykkänen keskiviikkona ministeriön tiedotteessa.

– Katsoimme, ettei Aapiolla ole edellytyksiä johtaa Helsingin poliisilaitosta oikeusprosessin aikana. Kansalaisten luottamusta poliisiin ja muihin viranomaisiin on varjeltava kaikissa tilanteissa.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Esko Koskisen mukaan päätös Aapion hyllyttämisestä oli vaikea.

– Ainahan tällaiset päätökset ovat. Korkeita virkamiehiä koskevien vaatimusten on oltava linjassa, Koskinen sanoo Lännen Medialle.

– Harkinta tehdään aina tapauskohtaisesti. Mutta kun kyse on korkeisiin virkamiehiin kohdistuvista samankaltaisista epäilyistä, myös ratkaisumallit ovat samankaltaiset, Koskinen toteaa.

Koskinen myöntää, että tässä mielessä ex-valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen tapaus viitoitti myös Helsingin poliisipäällikön kohdalla tehtyjä ratkaisuja.

Hyllytetylle poliisipäällikölle maksetaan puolet hänen palkastaan virasta pidättämisen ajan. Sisäministeriön mukaan hyllytys jatkuu tarvittaessa niin kauan, että asiasta on saatu lainvoimainen tuomio.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan jutun käsittely on tarkoitus aloittaa syksyllä.

– Jos oikeus vapauttaa Aapion syytteistä, hänelle maksetaan loppuosa palkasta jälkikäteen, kansliapäällikkö Koskinen kuvailee.

Epäilty virkarikos liittyy entisen huumepoliisin päällikön Jari Aarnion rikosvyyhtiin, jossa tietolähteitä käsiteltiin ja kirjattiin lainvastaisesti poliisin rekistereihin vuosina 2012 ja 2013. Valtakunnansyyttäjän mukaan tapahtuma-aikaan apulaispoliisipäällikkönä toiminut Lasse Aapio laiminlöi velvollisuutensa puuttua tilanteeseen.

Samasta asiasta syytteen saivat myös silloinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero ja Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Jukka Riikonen. Koska kyseiset herrat ovat jo eläkkeellä, ministeriön virkamiesoikeudellinen menettely ei koske heitä.

Helsingin poliisipäällikön tehtäviä hoitaa toistaiseksi apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen. Jos Aapion hyllytys venyy pitkäksi, ministeriö ja Poliisihallitus pyrkivät ratkaisemaan asiaan pysyvämmällä sijaisjärjestelyllä.

– Hyllytyksen pituudelle ei ole mitään takarajaa, mutta totta kai toivomme, että tuomioistuin käsittelee asian nopeasti, sisäministeriön Koskinen sanoo.

Virkamies voi valittaa hyllytyspäätöksestä hallinto-oikeuteen.

Helsingin poliisilaitos on Suomen suurin poliisiyksikkö. Lasse Aapio on johtanut laitosta vuodesta 2014 saakka.

Laitoksella työskentelee noin 1600 henkilöä, joista poliiseja on noin 1300.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ennenkuin alatte vaahtoamaan miksi saa puolet palkasta, niin kerron että ihan voimassa olevien lakien mukaan niin täytyy tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalastuslomalla siis kesäaikana niin kauan että todetaan ettei seuraamuksia tule ja sitten saa palkan jälkikäteen täysimääräisenä. Meneekö oikein?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö käytäntöjen pitäisi olla kaikille sama ylimmästä virkamiehestä alimpaan. Miksi juuri ylimpien virkamiesten kohdalla päätökset ovat vaikeita. Tarkoittanee sitä, että meillä on sisäasiainministeriössä huonoja päätöksentekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kehen voi suomessa luottaa jos ei enään poliisiin?????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korkeissa viroissa oleville järjestetään puolet palkasta, vaikka olisi virasta pidätettynä. Ei ole laki kaikille sama. Kuinkahan monelle duunarille maksetaan palkka mahdollisen rikoksen tutkimisen aikana. Voin vastata, jottei aika mene miettiessä hukkaan. Ei yhdellekään duunarille.Tämä on sitä suomalaista tasa-arvoa, jota ei edes tasa-arvoksi ilkeä kutsua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, mutta kyseessähän olikin tiukasta linjastaan tunnettu Valtiovarainministeriö. Eivät tehneet mitään, koska.......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image