Kotimaa

Helsingin poliisin ylikomisario teki ri­ko­sil­moi­tuk­sen kan­san­edus­ta­ja Ano Turtiaisesta – taustalla kan­san­edus­ta­jan tviitti

Kotimaa 27.1.2020 20:46
STT

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen on tehnyt rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisen (ps.) tviitistä, jossa Turtiainen luonnehti hänen kuuluvan "munattomaan nillittäjäryhmään".

Turtiainen vastasi lauantaina Taposen sananvapautta koskevaan tviittiin. Taponen kertoo STT:lle, että hän antoi Turtiaisen vastausta käsittelevän rikosilmoituksen kirjattavaksi maanantaina.

Taponen on Helsingin poliisin ennalta estävän poliisitoiminnon johtaja. Alkuperäisessä julkaisussa hän kirjoitti, että sananvapaus on keskeinen perusoikeus, joka ei kuitenkaan ole täysin rajoittamaton.

– Sanan kohteena olevilla ihmisillä on myös oikeutensa, joita yhteiskunta suojelee, Taponen kirjoitti.

Turtiainen vastasi sanomalla, että sananvapaus on vapaus sanoa mitä tahansa.

– Se on toinen juttu, jos sanoilla syyllistyy johonkin rikokseen, esim. uhkailuun tai vaikka rikokseen kehottamiseen. Mutta sinua tai kaltaistesi munatonta nillittäjäryhmää voi sanoin kuvailla ihan miksi vain, kansanedustaja kirjoitti.

Turtiainen huvittui huomiosta

Taponen kertoo STT:lle, että hänen tviittinsä liittyi poliisin viime viikolla aloittamaan kampanjaan somehäiriköinnistä.

– Siinä puhutaan perusoikeuksien välisestä suhteesta, eli toisella perusoikeudella ei voi loukata toista perusoikeutta. Tai kyllä näin voi tehdä, mutta sitten on mahdollista, että jälkikäteen arvioidaan sen vastuuta.

Mahdollisena asianomistajana Taponen ei halua kommentoida Turtiaisen vastausta. Hän arvioi, että tutkinnanjohtaja kirjasi rikosilmoituksen maanantaina.

Turtiainen sanoo kommentoineensa Taposen tilapäivitystä, koska kokee sananvapauden tärkeäksi asiaksi. Taposen tekemää rikosilmoitusta Turtiainen kommentoi sanomalla, että palautteen saaminen kuuluu virkamiehen ja poliitikon asemaan.

Tapauksen saamaa huomiota Turtiainen kuvailee huvittavaksi.

– Jos minua sanotaan munattomaksi, ei tulisi mieleenkään lähteä tekemään siitä mitään rikosilmoitusta, hän sanoi STT:lle.

Tapauksesta kertoi aiemmin Iltalehti.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Kumpikin kaveri toimii tässä asiassa lapsellisesti. Ei ole kummallakaan aikuisen etiikkaa.

Nämä puheet "munattomasta" eivät kuuluu julkiseen kielenkäyttöön ja ei minun mielestäni myöskään nämä rikosilmoitukset kuuluu tämmöisen asian ympärille. Suomessa on varmasti poliisilla paljon muuta tekemistä ja samoin kansanedustajalla huolehtia Suomesta ja suomalaisista. Tähän on tultu, kun ollaan päästy siihen pisteeseen, että ollaan ihmisten mielestä rajoittamassa sananvapautta niissä asioissa, jotka olivat ennen täysin relevantteja. Nyt ne ovat kiellettyjä. Yhteentörmäyksiä tulee siis väistämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tavalliselta kansalaiselta varastetaan polkupyörä tai seinää töhritään, poliisia ei kiinnosta. Eikö poliisin pitäisi asettaa rikosten selvittämisiä johonkin tärkeysjärjestykseen eikä lähteä mukaan näihin someprovoiluihin? Myös Kyllikki Saaren tapaus on edelleen ratkaisematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huonoa käytöstä yhteiskunnan varoilla. Kaikenlaisesta ilkeilystä yritetään tehdä nykyään luonnollista. Sanan vapauden merkitystä ei ymmärretä.
Paremmin pääsee tavoitteeseensa, kun keskustelee rakentavasti. Tämä taito on ihmisiltä kadonnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näytä ole muutan tekemistä enään kytilläkään kun tuollasia joutavointia kerkeevät harjottamaan.. Naurettavaa mutta no olemmehan sääntäsuomi maassa jossa naurettava hallitus tehny itestään pellen jos sipilän aikana joten :D :D Tiistai aamun naurut tästäkin sai kiitos vain

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kaikilla on tuollainen asenne,niin ei siitä hyvä heilu. Yhteiskunnassa on sääntöjä, joita pitää noudattaa. Noihin sääntöihin kuuluu mm. asiallinen käytös. Termi kyttä jo osoittaa jotain, mutta olkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskuntamme arvokkuudesta ei ole kohta enää yhtään mitään jäljellä kun siellä edelleen istuvat rikolliset vain kehuvat tuomioillaan.
Kansakuntamme valtava rappio on järkyttävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika jännää, kumpikin oli oikeastaan oikeassa. Taponen selitti, että sanan kohteena olevilla ihmisillä on myös oikeutensa ja Turtiainen selitti, että sana ei ole vapaa jos sanoilla syyllistyy johonkin rikokseen. Tässähän ilmaistaan sama asia vähän eri tavoin, ihme kyllä Turtiainen vain tuntui provosoituneen ja lisänneen hiukan vettä myllyyn.

Rikosilmoituksen jättämisen jälkeen nyt sitten selvitellään, syyllistyikö Turtiainen rikokseen. Siis siihen minkä hän itse kertoi olevan vapaan sanan raja.

Toki Turtiaisen alkuperäinen viesti oli ristiriitainen: Sanoa saa mitä tahansa, mutta ei mitä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taposen omat twiitit eivät ole kunniaksi, Suomen poliisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on jakautunut kahtia. Tässä sen taas huomaa. Toiset ovat sitä mieltä että neuvostoliitosta tutulla meiningillä parannetaan sananvapautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, persut yllättävän
neuvostoliittolaisia ja jotkut persut sai vaalitukea kiinasta
asti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persu-Turtiainen kommunikoi menemällä henkilökohtaisuuksiin ja se on hänen mielestään sananvapautta.

Luulin että hakkarais-ilmiöstä olisi jo päästy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustajan tulee esiintyä arvokkaasti ja niin edespäin.

Itsepähän sanoi enemmän tai vähemmän suoraan, että sanomisia ei voi edeltä estää, mutta sanoja vastaa sanoistaan vaikka oikeudessa. Siinäpähän vastaa. Hyvä, että joku teki rikosilmoituksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sananvapaus joko on tai ei ole. Välimuotoja ei ole. Taposen poliittisen taustan ja aiemmat tempaukset huomioiden rikosilmoitus ei yllätä ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö sinä tiedä, että vapauteen kuuluu myös vastuu? Kuinka vaikeaa se voi olla ymmärtää? Jos sanomisillaan rikkoo lakia, saattaa joutua vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ei ole mitään aineksia vastuun kyselyyn. Kansanedustajallla tai kansalaisella on täysi oikeus kritisoida poliisiviranomaisia värikkäästikin, ainakin länsimaisissa demokratioissa. Taponen taas munasi itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sydämen sivistystäkin kannattaa pitää yllä. Rumat puheet eivät ole kritisointia, ne ovat ilkeilyä. Kunnioita lähimmäistäsi, vaikka olisitkin eri mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kummallista miten mielestään sananvapauden suurimmat puolustajat hyökkäävät välittömästi mitä erikoisimmilla tavoilla sitä henkilöä vastaan, joka erehtyy mitään poikkipuolista tai erimielistä heidän ajatusmaailmastaan sanomaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikolta todella tyhmää ja huonoa käytöstä. Tuollainen vain lisää epäluottamusta päättäjiä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

10:12
Poliisikyselyn hyytävät tulokset: Poliisit eivät usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta
10:03
Jari Sillanpää paikalla oikeudessa, syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä – laulajatähti kiistää syytteet
10:02
Butterfly Ventures pyrkii hiilineutraaliksi pääomasijoittajaksi
9:19
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
8:45
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
8:43
Väitös Oulun yliopistossa: Mobiilipelien grafiikkaoptimoinnin haasteet on mahdollista ratkaista
7:00
Päivän leffapoiminnat: Arto Paasilinnan Ulvova mylläri sai Asterix-käsittelyn – ranskalaisessa kyläkomediassa on sadunomaisia piirteitä
23
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
11
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen
6
Koirille uusi puistoalue Toppilan Rantapuistoon
4
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
3
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
3
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image