Kotimaa

Helsingin poliisille tehty useita tut­kin­ta­pyyn­tö­jä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan

poliisi KUVA: Heikki Uusitalo
Kotimaa 22.11.2019 11:46
STT

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen avasi marraskuun alussa tutkinnan Päivi Räsäsen vanhasta kirjoituksesta, ja Pirkka-Pekka Petelius pyysi anteeksi vanhoja sketsejään.

Helsingin poliisille on tehty useita sellaisia tutkintapyyntöjä, jotka koskevat julkaisuajankohdaltaan vanhoja tv-sarjoja. Niissä pyydetään tutkimaan mahdollista kiihottamista kansanryhmää vastaan, poliisista kerrotaan STT:lle.

Poliisin mukaan tutkintapyyntöjen takia poliisissa on käynnistetty esitutkintalain mukainen esiselvitys. Asian ollessa vielä keskeneräinen, poliisi ei kerro, mihin julkaisuihin tai keihin henkilöihin tutkintapyynnöt on kohdistettu.

Vanhojen kulttuurituotteiden tai kirjoitusten rikollisuuden arvioiminen nykylainsäädännön valossa on herättänyt keskustelua sen jälkeen, kun valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen avasi marraskuun alussa poliisin jo sulkeman tutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) homoseksuaalisuutta koskevasta vanhasta kirjoituksesta.

Räsäsen teksti koski Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisemaa kannanottoa, jossa hän muun muassa väittää, että nykyinen seksuaalikasvatus yhdistettynä homoseksuaalisuuden hyväksyntään saattaa avata väylän seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Sama tutkinnanjohtaja kuin Räsäsen pamfletissa

Tv-ohjelmien tutkinnassa esiselvityksestä vastaavaksi tutkinnanjohtajaksi on nimetty Helsingin poliisin rikoskomisario Markku Silén. Hän on sama mies, joka päätyi aiemmin tänä syksynä siihen, ettei Räsäsen pamfletissa ole syytä epäillä rikosta.

Silén perusteli pitkää ja pohdiskelevaa syyskuista päätöstään muun muassa sillä, että Räsäsen pamfletti on konservatiivinen, kirkkopoliittinen ja hengellisesti motivoitunut puheenvuoro, joka käsittelee suomalaisen yhteiskunnan tilaa 2000-luvun alussa.

– Räsänen on kirjoittanut pamflettinsa sellaisesta positiosta, josta katsottuna konservatiivisen kristillisen arvomaailman vaikutus suomalaiseen yhteiskuntapolitiikkaan on ohenemassa, hän perusteli päätöstä.

Silénin mukaan päätöksenteossa oli kyse muun muassa siitä, missä määrin uskovainen henkilö tai uskonnollinen yhteisö voi esittää omaan uskonnolliseen vakaumukseensa palautuvia moraalisävytteisiä tulkintoja yhteiskunnassa vallitsevista perhearvoista.

– Mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistava, Silén päätteli.

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen kuitenkin määräsi tutkinnan avattavaksi ja perusteli sitä sillä, että on punninnut keskenään sananvapautta, uskonnonvapautta ja syrjimättömyyttä koskevia perus- ja ihmisoikeuksia toisin kuin poliisi.

STT ei ole tavoittanut Siléniä kommentoimaan sitä, miten valtakunnansyyttäjän päätös mahdollisesti vaikuttaa poliisin punnintaan arvioitaessa vanhojen nykymoraalikäsityksen valossa loukkaavien kulttuurituotteiden laillisuutta.

Petelius pyysi anteeksi vanhoja saamelaissketsejä

Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius esitti eilen julkisen anteeksipyynnön kaikille saamelaisille sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat kysyi Toiviaiselta haastattelussa, voivatko Peteliuksen ja Aake Kallialan vanhat tv-sketsit täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Peteliuksen anteeksipyyntö koski Peteliuksen 1980- ja 1990-luvulla tekemiä tv-sarjoja, joissa saamelaisia on kuvattu syrjivällä ja vääristelevällä tavalla.

– Pyydän anteeksi sitä haitallista vaikutusta, joka sketseillä on ollut. Ymmärrän vastuuni kansanedustajana ja kulttuurin tekijänä, Petelius sanoi.

Peteliuksen mukaan sketsit ovat oman aikansa tuotteita, eikä hän tänä päivänä allekirjoita niitä. Petelius toivoo, ettei ongelmallisia sketsejä enää tietoisesti esitettäisi. Petelius ja Kalliala tekivät sketsihuumoria saamelaisista Hymyhuulet-, Pulttibois- ja Manitbois-sketsisarjoissa.

Peteliuksen teko keräsi Twitterissä niin kiitosta kuin kritiikkiä. Muun muassa demarinuorten puheenjohtaja, saamelainen Mikkel Näkkäläjärvi kiitteli Peteliuksen tekoa. Osa sen sijaan kysyi, miksi Petelius ei pyydä anteeksi myös muilta vähemmistöiltä, joista hän on aikoinaan vitsaillut, ja kuinka pitkältä ajalta anteeksipyyntöjä on tehtävä.

Petelius lisäsi myöhemmin Twitterissä olevansa valmis keskustelemaan myös muiden vähemmistöjen kanssa ja kertoi lähettäneensä jo Romaniasiain neuvottelukunnalle tapaamispyynnön.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tutkintapyyntöjen tekijät ne pitää oikeuteen laittaa aiheettomasta ja perusteettomasta virkavallan kuormittamisesta ja haitanteosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäs sarjojen tuottajien sekä julkaisien olla huolissaan,kuka on tuottaja kuka julkaisia missä on heidän vastuunsa.Eikös näyttelijä näytele tuottajan sekä maksajan hyväksymiä juttuja.Saamelaiset ovat huolissaan kun käsitöitä ei osteta,kun ihmiset pelkää pitää niitä päällä.Ehkä myös pitäs miettiä ihmisiä pohjoisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi vuorossa ovat ajatukset, kohta mikään muu ei erota Suomea Pohjos-Koreasta, kuin sijainti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ollaan jo lähellä keskiaikaisia noitavainoja, vain roviot puuttuvat. Kuvataiteilijana haluaisin ilmaista nykytilanteen kuvalla jossa syytettynä olevat palavat roviolla, En vaan uskalla pelossa että valtakunnansyyttäjä näkeekin yhdennäköisyyttä itsensä ja rovion sytyttäjän välillä. Pelkään ylintä valtaa syyttäjälaitoksessa pitäviä syyttäjiä niin että, hui oikein kylmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee! Ei kymmeniä vuosia sitten tehtyjen TV-ohjelmien sisältöjä tarvitse arvioida nykypäivän mittapuun mukaan. Ne olivat oman aikansa tuotteita sen aikaisten "sopivuuskäsitysten" mukaan. Muistelkaapa myös sitä, kuinka monta TV-ohjelmaa silloin kiellettiin/sensuroitiin, jotka nykypäivänä eivät aiheuttaisi minkäänlaista kohua. Maailma muuttuu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtakunnansyyttäjä avasi itse tämän Pandoran lippaan, kun päätti käynnistää esitutkinnan Räsäsen 15 vanhoista kirjoituksista. Haastattelussa hän sanoi, että vanhoista sisällöistä voi olla edelleenkin vastuussa, jos on edelleenkin samaa mieltä. Nyt kaikki mielensä pahoittajat voivat kaivella vanhoja ohjelmia ja tekstejä ja tehdä niistä rikosilmoituksia. Valtakunnansyyttäjä ilmoitti ottavansa sananvapausrikokset erityisseurantaan.
Nyt yhdenvertaisuuden nimissa kaikkien puolueiden kansanedustajista pitää tehdä tutkintapyyntö vanhoista jutuista.
Tämä alkaa muistuttaa kulttuurin puhdistusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy ilmeisesti tuhota suomiviihde kokonaan, musiikki, kirjat, sarjakuvat, taide jne. Miten käy viivi ja wagner hupailun, entä fingerpori, loppuiko se sitten siihen? Welcome to Hölmöland.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi sai elää 60-90 lukujen välisenä aikana, parasta aikaa suomen historiassa. Järjen käyttö kuoli 2000-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tainnut Petelius tietääkkään millaisen Pandoran lippaan avauksen sai aikaan tällä myöhäisellä omantunnon tuskallaan ja oikaisullaan.
Tälläkin hetkellä tuhansia rikoksia tutkimatta resussien vähäisyyden takia ja sanoisinpa, että tälläinen tulee todella kalliiksi veronmaksajille ja on täysin absurdia luoda tälläinen holhoukseen ja säätelyyn menevään yhteiskuntaa, johon se on menossa, jos kaikkeen toista loukkaavaan/sivuavaan asiaan tartutaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tässä voitaisi käyttää samaa menettelyä kuin luvattomien aseiden keruussa aikoinaan? Jos nyt tutkinnassa olevan materiaalin toimittaa poliisille määräpäivään mennessä, säästyy seuraamuksilta. Vihamateriaalin hallussapidon kriminalisointi on joka tapauksessa seuraava luonteva askel.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä on tilattu, tätä on haluttu ja nyt elämme sen mukaan. Lipas on avattu ja Orwellilainen maailmankuva näyttää tulevan todeksi.
Jonkun pitäisi ymmärtää viheltää ottelu päättyneeksi. Niinistö tai muu riittävän iso vaikuttaja. "Keisari on alasti!"
Voisimme yhdessä todeta, että yhteiskuntamme voi olla jotain muuta kuin tämä irvokas näytelmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, tästä tämä ajojahti alkaa. Jotta asia saisi oikeat mittasuhteet, ehdotan, että jokainen kaivaa nyt muistiaan ja tekee valituksen kaikeasta mahdollisesta, mitä on nähnyt ja kuullut tv.ssä, radiossa ja netissä viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana ja josta on voinut edes vähän loukkaantua. Uskon, että tutkittavaa tulee aika paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituspuolueen Julkkis-kansanedustaja on pyytänyt anteeksi ja se saa luvan kelvata kaikille vähemmistöille. Ei täällä oikeasti kenenkään aika riitä kaikenlaiseen henkiseen kyykyttämiseen puuttumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä meet kysymään että mikä se on näiden elämän tärkein tehtävä ja melko varmasti ne vastaa että just se sormella osoittaminen ja kyykyttäminen esim. lapsuuden varastamisesta (siis kun on tehnyt niin kuin muutkin).

Meidän olisi jo kaksivuotiaina pitänyt nousta kapinaan ja muutta viitakkoon järsimään sieltä löytyvää vegaania ja päästötöntä einestä (mikä lieneekään, kasvisruoka tuppaa teettämään metaanipäästöä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:35
Puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero tuskin johtaa Antti Rinteen seuraajan valintaa – "Ei ole tällä tiedolla tulossa, vaan on sairauslomalla"
15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
68
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
48
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
32
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
31
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
20
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
12
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image