Kotimaa

Helsingin poliisi kouluttaa henkilöstöään etnisen profiloinnin kitkemiseen

Kotimaa 16.5.2018 18:49 | Päivitetty 16.5.2018 22:43
STT

Helsingin poliisi on aloittanut toukokuussa koulutuksen, jonka yhtenä tavoitteena on varmistaa, ettei kiellettyä etnistä profilointia tapahdu. Koulutuksella pyritään ehkäisemään syrjintää poliisin toiminnassa ja toisaalta kohdistamaan ulkomaalaisvalvontaa laittomasti maassa olevien löytämiseen, kertoo ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisista.

Ulkomaalaislaissa kielletyllä etnisellä profiloinnilla tarkoitetaan sitä, että ihminen poimitaan tarkastukseen esimerkiksi ihonvärinsä tai etnisyyden, kuten arabi- tai romanitaustaisuuden perusteella.

- Se on ollut kiellettyä meillä koko ajan, ja nyt vielä koulutetaan erikseen, miten se tulee huomioida, Lehtinen sanoo.

Poliisihallituksen viime kesällä julkaisema selvitys ei löytänyt poliisin toiminnasta etnistä profilointia. Samalla Poliisihallitus myönsi, että asiaa on vaikea valvoa.

Tuore tutkimus kuitenkin kertoo, että käytännössä poliisi profiloi etnisesti. Pysäyttämistä, henkilöpapereiden kysymistä ja seuraamista oli koettu muun muassa kaduilla, rautatieasemilla ja kauppakeskuksissa, kertoo huhtikuussa julkaistu Pysäytetyt-tutkimusraportti, jonka on tehnyt Helsingin yliopiston Svenska social- och kommunalhögskolan.

"Pitäisi lähteä siitä, että yhtään kokemusta ei olisi"

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on saanut yksittäisiä kanteluita poliisin etnisestä profiloinnista, viimeksi viime vuonna. Valtuutettu Kirsi Pimiän mukaan kuitenkin jo se, että ihmisillä on Pysäytetyt-hankkeessa esiin tulleita kokemuksia, on liikaa.

- Pitäisi lähteä siitä, että yhtään tällaista kokemusta ei olisi.

Raportin mukaan kielteiset kokemukset heikentävät luottamusta viranomaisiin.

- Tämä on se dramaattisin vaikutus. Totta on se yksittäisen ihmisen kokemus syrjinnästä, mutta laajempi vaikutus on, että luottamus heikkenee, Pimiä sanoo.

MAINOS

Kommentoi

"Älkää tehkö samoja virheitä kuin me, lausahti ruotsalainen poliisijohtaja".

Nyt poliisilta viedään aseita käsistä joka rintamalla; ei profilointia, ei tietoa vankilassa radikalisoituneista, jne.

Samaan aikaan väkivalta poliisia kohtaan on lisääntynyt ja syitä tähän kierrellään sanomasta suoraan kovinkovasti.
Käytössä on koodisto "nuorten miesten kunniakäsitys" ja kasvojen säilyttäminen oman viiteryhmän keskuudessa" kuten Aamutv:stä kuulimme. Pidätys pitää tehdä kahdella partiolla, että pidätetty kokee olevansa sen arvoinen.

Ja syljeskely/kivienheittely on arkipäivää. Kovasti on mattimeikäläisten tavat muuttuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minuakaan ei saa profiloida, eikä sitten kutsua ominaisuuksiltani Pohjois-Eurooppalaisia rotupiirteitä edustavaksi. Kutsukaa mieluummin vaikka olioksi tai epäihmiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole montaa vuotta, ehkä 5-6, kun Poliisiammattikorkeakoululla Tampereella pyöri etnisen valvonnan käyttökurssi. Kurssia suositeltiin operatiivisen kenttätoiminnan ja rikostutkinnan sekä ulkomaalaistehtäviä hoitaneille ryhmänjohtajille ja vararyhmänjohtajille eli poliisin työnjohtoportaalle. Kurssin johtajana oli muistaakseni nykyään Poliisihallituksessa ja silloin Helsingin poliisilaitoksella ylikomisarion tehtävissä pp Aapion alaisuudessa toiminut poliisimies. Näin se poliisin maailman kuva muuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten suoritetaan ulkomaalaisvalvontaa jos esim. ihonväriin yms. ei kiinitetä huomiota ? Jättäkää huuhaa pois ja keskittykää TODELLISEEN maailmaan, ettei mennä samaan ,kuin Ruotsissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää vain valvontaa ja nekilöllisyyksien tarkastuksia. Ei haittaa jos vaikkapa kassajonossa tai bussissa yms. tarkistetaan paperit. Kaikkien etu ja ei siihen mene kuin muutama minuutti aikaa. Mys yleisötapahtumiin ja urheilukisoihin kuten futismatseihin mennessä on helppo järjestää kaikille tarkastus, tuleepahan lisää turvallisuusvalvontaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvää päivää tätäkin sääntövääntöä, poliisi ei siis saisi käytännössä tarkistaa henkilöpapereita lainkaan, siihenhän tuollaisella käytännössä pyritään! Ihan käsittämätöntä, otetaanpa nyt esimerkiksi puhuttu kieli: keskimäärin jos kuulee suomalaisen puhuvan rautatieasemalla savoa ja sitten vaikkapa viereisen seurueen vaikkapa arabiaa niin saapiko poliisi suorittaessaan ulkomaalaisvalvontaa tarkistaa arabiaa puhuvien henkilöllisyyden ja jättää savoa puhuvan tarkastamatta? Varma vastausvaihtoehto: ei saa, ei ainakaan niiden mielestä jotka ajavat tätäkin asiaa tietyn suuntauksen mukaisesti. Mihin tämä Suomi onkaan menossa, eihän poliisille jää mitään mahdollisuuksia toimia. Vaihtohtona tällöin tuleekin ajaa jo esillä ollutta lakiesitystä että kielteisen oleskeluluvan saaneet yms. maassa laittomasti olevat otetaan säilöön niin kauaksi kun saadaan poistettua maasta. Onneksi seuraavissa vaaleissa saadaan poliittista tahtotilaa tämänkin asian järkeistämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selittäisikö joku mulle miten "se ammattilainen" muuttuu paremmaksi ihmiseksi jos hän ei profiloi työssään?
Poliisit , järjestysmiehet ja vartijat oppivat kokemuksella mistä ja kenestä "napataan" rikollinen kyytiin!?
Pitääkö heidän tutkia jokaista tyyppiä olevia ihmisiä ihan siksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli jos poliisi etsii laittomasti maassa olevia, hänen täytyy pysäyttää vaaleaihoinen suomalaiselta näyttävä yhtä todennäköisesti kuin tummaihoinen irakilaiselta näyttävä? Sehän se sitä järjenkäyttöä on! Sama kuin raskaanliikenteen valvonnassa pysäyttäisi mopoauton ja vasta punnitessa huomaisi, että sehän painaa vain sata kiloa. Samalla vierestä ajelisi kuorma-auton näköisiä autoja ohi. Jos joku on laillisesti maassa, ei luulisi olevan mitään ongelmaa, jos poliisi pysäyttää ja kysyy papereita. Esim minut saa pysäyttää vaikka joka kerta, kun tulee vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Esim minut saa pysäyttää vaikka joka kerta, kun tulee vastaan."

No sullahan on ihan takuuvarmasti henkilöllisyystodistus AINA mukana vaikka olisit koiraa ulkoiluttamassa? Ja ei ottaisi yhtään päähän vaikka poliisi pyytäisi todistamaan henkilöllisyytesi useamman kerran päivässä? Varmaan työnantajasi tykkäisi kun joutuisi ihmettelemään että missä se ajoäijä kuhnii, pitäisi olla perillä jo.

En usko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

... no jos olisin jossain " nevadassa" niin totta kai AINA henkkarit mukana😀 , miksi ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, minulla on AINA henkkarit mukana, myös kun ulkoilutan koiraani. Ja minulta se ne kysyä. Mikä tässä nyt on niin vaikeata?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

esim. ranskassa on jo vuosikymmenet kaikilla pitänyt olla henkkarit mukana
ja koska tahansa on ne voinut joutua näyttämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image