Kotimaa

Helsingin piispan Teemu Laajasalon rahankäytöstä tehty sel­vi­tys­pyyn­tö - yöpyi matkalla "Kuninkaan sviitissä", kuitteja hukassa

Helsingin piispan Teemu Laajasalon rahankäytöstä on tehty selvityspyyntö, joka on osoitettu muun muassa Helsingin tuomiokapitulille. Arkistokuvassa myös eläkkeelle siirtynyt edeltäjä, piispa Irja Askola.
Kotimaa 9.1.2018 22:50 | Päivitetty 9.1.2018 23:03
STT, Kaleva

Helsingin piispan Teemu Laajasalon rahankäytöstä on tehty selvityspyyntö, joka on osoitettu muun muassa Helsingin tuomiokapitulille.

Asiasta kertoi ensin Kirkko ja Kaupunki. STT on saanut haltuunsa Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhosen tekemän asiakirjan.

Kirkko ja Kaupunki kertoo, että Korhonen on lähettänyt kymmeniä kysymyksiä sisältävän asiakirjan myös muun muassa Helsingin seurakuntayhtymän ja Kallion seurakunnan johdolle sekä Laajasalolle itselleen.

Korhonen kertoo selvittäneensä Laajasalon rahankäyttöä. Hän moittii Laajasaloa muun muassa kirkkotyönantajan luottokortin holtittomasta käytöstä, kun Laajasalo toimi Kallion kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana. Laajasalo valittiin piispaksi syksyllä.

Korhosen mukaan tuore piispa on hukannut suuren osan vuoden 2017 luottokorttikuiteistaan. Hänen selvityksensä mukaan niistä puuttuu yli neljäsosa. Kuitittomia luottokorttimenoja on Korhosen mukaan vuonna 2017 yli 2 600 euron edestä.

Korhonen vaatii vastauksia Laajasalolta myös muun muassa Israelin-matkasta keväällä 2017. Korhosen mukaan matkalla viranhoidolliset tehtävät olivat vähissä. Samaten Korhonen ihmettelee Laajasalon yöpymistä hotellin sviitissä Savonlinnassa.

Korhonen penää tietoja myös virvoitusjuomahankinnoista.

– Maksukorttitositteiden mukaan olet suhteellisen usein ostanut kortilla Coca-Colaa. Kallion seurakunnassa neuvottelutarjoilujen hankinta ei kuulu kirkkoherran tehtäviin. Miksi olet ostanut Coca-Colaa seurakunnan varoilla? Korhonen kysyy paperissaan.

Huolimattomuutta

Laajasalo kiistää Kirkolle ja Kaupungille käyttäneensä seurakuntayhtymän luottokorttia yksityisiin menoihinsa. Puuttuvat kuitit hän laittaa huolimattomuuden piikkiin.

– Kuittien kanssa olen jatkossa tarkkana, Laajasalo sanoo lehdelle.

Virkamatka Israeliin viime keväänä oli Laajasalon mukaan asianmukainen. Sen hän myöntää, että Savonlinnassa hänen olisi pitänyt selvittää tarkemmin, millainen hotellihuone tuli varattua. Hän yöpyi "Kuninkaan sviitissä".

– Pyysin virkailijalta "hyvää huonetta", enkä kysynyt hintaa. Minulle sitä ei ole siis myyty tuolla nimellä, nykyinen piispa selvittää.

Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Korhonen ehdottaa Helsingin seurakuntayhtymän sisäiselle tarkastukselle ja tilintarkastukselle yksityiskohtaista tutkintaa Laajasalon luottokortin käytöstä. Hän haluaa myös Laajasalolta vastauksia esittämiinsä kysymyksiin.

Laajasalo lupaa Kirkolle ja Kaupungille vastata Korhosen kysymyksiin.

STT ei tavoittanut tiistaina illalla Laajasaloa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

Täällä huudetaan suureen ääneen parin tonnin laskusta, kun samalla hyväveliverkostossa jää tuomitsematta kymmenien miljoonien eurojen veronkierrot ja muut "voitelut". Mutta saahan tässä kansa "oikeutta", ja todelliset rikolliset vain nauravat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työtön ja toimeentulotukea saava köyhä olisi käyttänyt verottomasti rahoja tuossa laajuudessa, viranomaisten tietoon tullessa olisi hänen ja hänen perheensä elämä täysin sekaisin ja kaikki rahantulo katkennut. Laajasalo on jatkanut kuin mitään olisi tapahtunut. Jopa puolustajia lainrikkomisille löytyy vieläpä entisiä kansanedustajia. Mona Salinille naapurissa Ruotsissa riitti paljon pienempi rike-oliko suklaapatukka väärällä kortilla-ja hommat loppu siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iltasanomissa oli aika hyvä juttu edellisen piispan toiminnasta ja niiden tutkimatta jättämisestä. Nykyinen piispa on vain jatkanut entistä toimintamallinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika mitättömiä pengotaan .Jos itäsuomalainen kirkkoherra sai henkeviä jutustelemalla kartanon ja 300 hehtaaria maata ja tuomiokapituli siunasi en ole sen jälkeen kyseiselle poppoolle veromarkkoja kantanu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkollisveron maksu loppui tänään ja nyt minäkin voin ostaa shampanjaa sekä Coca-Colaa kasvaneella määrällä käteen jäävää omaa rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvityspyynnön piispan luottokortin käytöstä teki Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja ja toimittaja Johanna Korhonen. Herääkin kysymys, onko Laajasalo liian "vanhoillinen". Luottokortin käyttö sinänsä oli myös muidenkin tiedossa, jotka olisivat voineet asiaan puuttua. Mikseivät he näin tehneet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei edes ministerit saati pääministerit eroa vaikkka on mitä epäselvyyksiä sukulaisten suosimista vakuuskuoria ja jne.. toisin on ruotsissa tai muualla maailmassa siellä henkilöt tekevät viisaan pääätöksen eroamalla esim mona salin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhät kyykkyyn! Taitaa noi Piispat tykätä reissaamisesta. Odotan vain milloin Oulun Piispa jää eläkkeelle.
Onko oikein että kokoajan jossain reissussa? Jotain rotia tuohon hommaan.
Siksikö maksan kirkollisveroa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkon jäsenmaksu ON vapaaehtoinsta! Mitä tarkoittaa perustuslain määräys Uskonnon, Järjestäytymisen ja Mielipiteen vapaudesta? Maassamme on noin sata (100) virallisesti rekisteröitynyttä uskonnollista härjestöä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korhonen sai potkut muutama vuosi sitten. Työnantaja syytti epärehellisyydestä, joten Korhoselle on kokemusta näistä asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Korhosella ole mitään taustallaa, vaan nämä herrojen sutkuilut pitää saada loppumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa rohkea piispa meille valittu. Minäkin tykkään luxuksesta; kuplivasta ja kaikesta ihanan kalliista. Kirkko pyristelee rahapulassaan, mutta mitäs meidän piispa vaan huvittelee kirkon rahoilla (lue: kansan rahoilla). Ei tartte ihmetellä kirkosta eroavia. Minäkin eroan kirkoista, niin saan pari Tallinnan kuplivaa reissua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuommoinen joutaa erottaa tehtävästään kuten Mona Sahlinillekin teki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkohan epäkohtiin on puuttua,ei tässä venäjällä olla.Muuten homma jatkuu aina vaan.Joillain on rohkeutta puuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkko tekee paljon arvokasta työtä ja olen siksi vielä maksanut kirkollisveroa ihan mielelläni. Tämmöinen piispan toiminta ja yhden ahdasmielisen suunnan tökeröt mielipiteet pistävät kyllä vakavasti harkitsemaan, että josko sen 1.800 euroa antaisi itse hyväntekeväisyyteen ja eroaisi kirkosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1 800 euroa kirkollisveroa?
Oulun kirkollisveroprosentilla vuositulojen pitää olla nollavähennyksillä 140 000 euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se muka paljon? Liigan peruskiekkoilijat tienaa enemmän, jos tekee 30 pistettä kaudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

21:47
Viikko alkaa Oulun seudulla viileänä, mutta sitten alkaa lämmetä ja tuulla – loppuviikosta tulee vettä ja sitten lunta
21:44
OLS:n ryhtiliike palkittiin vakuuttavalla kotivoitolla – Haudanlampi ja alasarjalöytö Karvonen viihdyttivät Kastellin monitoimitalon yleisöä maaleillaan
20:33
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
191
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Hyvä Pontus! Niin minäkin, ja olen arvostanut aina, maalta kun kotoisin olen. Ja pellot vuokralla vain nimelliskorvausta... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image