Kotimaa

Helsingin piispan Teemu Laajasalon rahankäytöstä tehty sel­vi­tys­pyyn­tö - yöpyi matkalla "Kuninkaan sviitissä", kuitteja hukassa

Helsingin piispan Teemu Laajasalon rahankäytöstä on tehty selvityspyyntö, joka on osoitettu muun muassa Helsingin tuomiokapitulille. Arkistokuvassa myös eläkkeelle siirtynyt edeltäjä, piispa Irja Askola.
Kotimaa 9.1.2018 22:50 | Päivitetty 9.1.2018 23:03
STT, Kaleva

Helsingin piispan Teemu Laajasalon rahankäytöstä on tehty selvityspyyntö, joka on osoitettu muun muassa Helsingin tuomiokapitulille.

Asiasta kertoi ensin Kirkko ja Kaupunki. STT on saanut haltuunsa Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Johanna Korhosen tekemän asiakirjan.

Kirkko ja Kaupunki kertoo, että Korhonen on lähettänyt kymmeniä kysymyksiä sisältävän asiakirjan myös muun muassa Helsingin seurakuntayhtymän ja Kallion seurakunnan johdolle sekä Laajasalolle itselleen.

Korhonen kertoo selvittäneensä Laajasalon rahankäyttöä. Hän moittii Laajasaloa muun muassa kirkkotyönantajan luottokortin holtittomasta käytöstä, kun Laajasalo toimi Kallion kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana. Laajasalo valittiin piispaksi syksyllä.

Korhosen mukaan tuore piispa on hukannut suuren osan vuoden 2017 luottokorttikuiteistaan. Hänen selvityksensä mukaan niistä puuttuu yli neljäsosa. Kuitittomia luottokorttimenoja on Korhosen mukaan vuonna 2017 yli 2 600 euron edestä.

Korhonen vaatii vastauksia Laajasalolta myös muun muassa Israelin-matkasta keväällä 2017. Korhosen mukaan matkalla viranhoidolliset tehtävät olivat vähissä. Samaten Korhonen ihmettelee Laajasalon yöpymistä hotellin sviitissä Savonlinnassa.

Korhonen penää tietoja myös virvoitusjuomahankinnoista.

– Maksukorttitositteiden mukaan olet suhteellisen usein ostanut kortilla Coca-Colaa. Kallion seurakunnassa neuvottelutarjoilujen hankinta ei kuulu kirkkoherran tehtäviin. Miksi olet ostanut Coca-Colaa seurakunnan varoilla? Korhonen kysyy paperissaan.

Huolimattomuutta

Laajasalo kiistää Kirkolle ja Kaupungille käyttäneensä seurakuntayhtymän luottokorttia yksityisiin menoihinsa. Puuttuvat kuitit hän laittaa huolimattomuuden piikkiin.

– Kuittien kanssa olen jatkossa tarkkana, Laajasalo sanoo lehdelle.

Virkamatka Israeliin viime keväänä oli Laajasalon mukaan asianmukainen. Sen hän myöntää, että Savonlinnassa hänen olisi pitänyt selvittää tarkemmin, millainen hotellihuone tuli varattua. Hän yöpyi "Kuninkaan sviitissä".

– Pyysin virkailijalta "hyvää huonetta", enkä kysynyt hintaa. Minulle sitä ei ole siis myyty tuolla nimellä, nykyinen piispa selvittää.

Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Korhonen ehdottaa Helsingin seurakuntayhtymän sisäiselle tarkastukselle ja tilintarkastukselle yksityiskohtaista tutkintaa Laajasalon luottokortin käytöstä. Hän haluaa myös Laajasalolta vastauksia esittämiinsä kysymyksiin.

Laajasalo lupaa Kirkolle ja Kaupungille vastata Korhosen kysymyksiin.

STT ei tavoittanut tiistaina illalla Laajasaloa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

Täällä huudetaan suureen ääneen parin tonnin laskusta, kun samalla hyväveliverkostossa jää tuomitsematta kymmenien miljoonien eurojen veronkierrot ja muut "voitelut". Mutta saahan tässä kansa "oikeutta", ja todelliset rikolliset vain nauravat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos työtön ja toimeentulotukea saava köyhä olisi käyttänyt verottomasti rahoja tuossa laajuudessa, viranomaisten tietoon tullessa olisi hänen ja hänen perheensä elämä täysin sekaisin ja kaikki rahantulo katkennut. Laajasalo on jatkanut kuin mitään olisi tapahtunut. Jopa puolustajia lainrikkomisille löytyy vieläpä entisiä kansanedustajia. Mona Salinille naapurissa Ruotsissa riitti paljon pienempi rike-oliko suklaapatukka väärällä kortilla-ja hommat loppu siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iltasanomissa oli aika hyvä juttu edellisen piispan toiminnasta ja niiden tutkimatta jättämisestä. Nykyinen piispa on vain jatkanut entistä toimintamallinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika mitättömiä pengotaan .Jos itäsuomalainen kirkkoherra sai henkeviä jutustelemalla kartanon ja 300 hehtaaria maata ja tuomiokapituli siunasi en ole sen jälkeen kyseiselle poppoolle veromarkkoja kantanu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkollisveron maksu loppui tänään ja nyt minäkin voin ostaa shampanjaa sekä Coca-Colaa kasvaneella määrällä käteen jäävää omaa rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvityspyynnön piispan luottokortin käytöstä teki Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja ja toimittaja Johanna Korhonen. Herääkin kysymys, onko Laajasalo liian "vanhoillinen". Luottokortin käyttö sinänsä oli myös muidenkin tiedossa, jotka olisivat voineet asiaan puuttua. Mikseivät he näin tehneet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei edes ministerit saati pääministerit eroa vaikkka on mitä epäselvyyksiä sukulaisten suosimista vakuuskuoria ja jne.. toisin on ruotsissa tai muualla maailmassa siellä henkilöt tekevät viisaan pääätöksen eroamalla esim mona salin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhät kyykkyyn! Taitaa noi Piispat tykätä reissaamisesta. Odotan vain milloin Oulun Piispa jää eläkkeelle.
Onko oikein että kokoajan jossain reissussa? Jotain rotia tuohon hommaan.
Siksikö maksan kirkollisveroa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkon jäsenmaksu ON vapaaehtoinsta! Mitä tarkoittaa perustuslain määräys Uskonnon, Järjestäytymisen ja Mielipiteen vapaudesta? Maassamme on noin sata (100) virallisesti rekisteröitynyttä uskonnollista härjestöä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korhonen sai potkut muutama vuosi sitten. Työnantaja syytti epärehellisyydestä, joten Korhoselle on kokemusta näistä asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Korhosella ole mitään taustallaa, vaan nämä herrojen sutkuilut pitää saada loppumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa rohkea piispa meille valittu. Minäkin tykkään luxuksesta; kuplivasta ja kaikesta ihanan kalliista. Kirkko pyristelee rahapulassaan, mutta mitäs meidän piispa vaan huvittelee kirkon rahoilla (lue: kansan rahoilla). Ei tartte ihmetellä kirkosta eroavia. Minäkin eroan kirkoista, niin saan pari Tallinnan kuplivaa reissua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuommoinen joutaa erottaa tehtävästään kuten Mona Sahlinillekin teki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakkohan epäkohtiin on puuttua,ei tässä venäjällä olla.Muuten homma jatkuu aina vaan.Joillain on rohkeutta puuttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkko tekee paljon arvokasta työtä ja olen siksi vielä maksanut kirkollisveroa ihan mielelläni. Tämmöinen piispan toiminta ja yhden ahdasmielisen suunnan tökeröt mielipiteet pistävät kyllä vakavasti harkitsemaan, että josko sen 1.800 euroa antaisi itse hyväntekeväisyyteen ja eroaisi kirkosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1 800 euroa kirkollisveroa?
Oulun kirkollisveroprosentilla vuositulojen pitää olla nollavähennyksillä 140 000 euroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se muka paljon? Liigan peruskiekkoilijat tienaa enemmän, jos tekee 30 pistettä kaudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

131
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
73
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
58
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
41
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
41
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
35
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
32
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Juuri näin. Tässä ollaan niiden asialla jotka eivät pysty itse vaikuttamaan tilanteeseen. Työttömät, syrjäytyneet, vamm... Lue lisää...
Onnea, olet ymmärtän...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image