Kotimaa

Helsingin autopommin takaa paljastui kiemurainen ih­mis­suh­de­vyyh­ti

Kotimaa 7.3.2003 17:33
STT
Helsingin Kampissa viime heinäkuussa räjäytetty autopommi on paljastunut taustoiltaan hyvin poikkeukselliseksi henkirikokseksi.

Helsingin rikospoliisi on saanut valmiiksi tapauksen esitutkinnan, jonka perusteella iskun epäillään olleen palkkamurha.

Motiivi ei kuitenkaan ollut raha tai rikollisten välienselvittely, vaan teettäjäksi epäillään taustoiltaan kunnollista miestä ja murhasuunnitelma näyttää saaneen alkunsa kiemuraisista pari- ja ihmissuhteista.

Tekijäksi värvättiin ulkopuolinen, jolle luvattiin 100 000—200 000 markan palkkio.

Räjähdyksessä Pohjoisella Rautatiekadulla sai surmansa 31-vuotias helsinkiläismies, joka oli jo puoli vuotta aiemmin yritetty ampua hengiltä. Aiempi murhayritys liittyi samaan tapahtumaketjuun kuin autopommi-isku.

Teoista epäiltyinä on vangittu kolme miestä ja yksi nainen, jotka ovat kolmekymppisiä normaaleissa töissä käyviä ihmisiä.

Kellään heistä ei ole aiempaa rikostaustaa, päihdeongelmaa tai mielenterveyden ongelmia, vaan heitä voisi ulkoisesti arvioiden kutsua "tavallisiksi kansalaisiksi".

Räjäyttäjäksi epäilty 28-vuotias vartija, niin sanottu Audi-mies, ei poliisin mukaan tuntenut entuudestaan uhria eikä murhan tilaajaa, vaan havitteli palkkiota.

"Kysymys ei ollut siitä, että hän olisi ollut ahdingossa tai pikkurahan puutteessa, vaan yksinkertaisesti lisäraha näyttäisi kelvanneen", tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs sanoo.

Rahaa Audi-mies ei ehtinyt saada kuin korkeintaan vähäisen etumaksun, sillä hänet otettiin kiinni pian räjäytyksen jälkeen.

Tilaajan epäillään yrittäneen ensin itse

Palkkamurhan tilaajaksi epäillään 31-vuotiasta miestä, joka nykyään seurustelee uhrin entisen avovaimon kanssa.

Myös entinen avopuoliso, 30-vuotias nainen, on vangittu epäiltynä osallisuudesta sekä autopommi-iskuun että aiempaan ampumiseen.

Osapuolten välille näyttää toissa vuoden aikana rakentuneen juopa, joka lähti purkautumaan uhrin ja 30-vuotiaan naisen erottua toisistaan.

Puhtaasta mustasukkaisuudesta tai jostain yksittäisestä teosta ei poliisin mukaan ole kysymys, vaan monimutkaisemmasta vyyhdestä, josta on esitetty erilaisia tulkintoja.

Tilanne kehittyi niin pitkälle, että 31-vuotiaan epäillään yrittäneen ampua seurustelukumppaninsa ex-miehen Ruskeasuon siirtolapuutarhassa toissa vuoden joulukuussa. Uhriin osui useita luoteja, mutta hän selvisi hengissä.

Ensimmäisen yrityksen epäonnistuttua 31-vuotiaan epäillään palkanneen Audi-miehen. Tässä häntä auttoi 27-vuotias mies, jonka epäillään järjestäneen yhteyden miesten välille.

Välikäden motiivina oli ilmeisesti puolittain ystävänpalvelus, puolittain pienehkö palkkio.

Audi-mies ohjeistettiin hyvin, sillä poliisin mukaan hänellä oli hyvät ennakkotiedot murhan aiotusta kohteesta, tämän autosta ja liikkeistä.

Kampin iskuun liittyen 31-vuotiasta epäillään yllytyksestä murhaan ja 27-vuotiasta avunannosta. Molemmat ovat epäiltyinä myös Ruskeasuon tapahtumista.

Kuulusteluissa epäillyt ovat kertoneet tapahtuneesta vaihtelevasti. Osa kiistää epäilyt kokonaan.

Aineisto syyttäjälle ensi viikolla

Poliisin esitutkinta-aineisto siirtyy ensi viikolla valtionsyyttäjä Jukka Rappen harkintaan. Aineisto käsittää satoja sivuja kuulusteluja, liitteitä ja teknisen rikostutkinnan materiaalia.

Autopommijuttu käsitellään aikanaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

että työeläkettä saava maksaa myös omalla tekemällään työllä. Miten et osaa arvostaa tehtyä työtä? Taidat saada liikaa s... Lue lisää...
unohdat aina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image