Kotimaa

Heinäkuussa mitattiin niin lämpö- kuin kyl­myy­sen­nä­tyk­siä – Pohjois-Pohjanmaalla satoi harvinaisen vähän, Ylivieskassa päästiin pakkasen puolelle

Heinäkuun alkupuoli oli kolea, mutta kuukauden viimeisenä viikonloppuna lämpötila nousi paikoin jopa poikkeuksellisen korkeaksi. KUVA: Valtteri Pöyhtäri
Kotimaa 1.8.2019 13:25
Kaleva

Heinäkuussa rikottiin havaintoasemakohtaisia ennätyksiä niin päivän ylimpien kuin alimpienkin lämpötilojen osalta. Myös sademäärä oli poikkeuksellisen pieni, Ilmatieteen laitos tiedottaa. 

Heinäkuun keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin noin 12 asteesta maan etelä- ja lounaisosan runsaaseen 17 asteeseen. Keskilämpötila oli lähes koko maassa pitkän ajan keskiarvojen alapuolella.

Koleinta oli maan itäosassa, missä kuukauden keskilämpötila oli enimmillään 2–3 astetta pitkän ajan keskiarvojen alapuolella sekä maan pohjoisosassa, missä keskiarvoista jäätiin noin 1–2 astetta.

Maan etelä- ja länsiosassa poikkeamat olivat pienempiä, ja paikoin lämpötila oli hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoja.

Lämpötila vaihteli laidasta laitaan

Heinäkuussa lämpötila vaihteli kuitenkin laidasta laitaan. Kuukausi alkoi hyvin koleana, ja ensimmäistä päivää lukuun ottamatta lämpötilat pysyivät selvästi hellerajan alapuolella yli kuukauden puolivälin.

Heinäkuun alin lämpötila, -1,7 astetta, mitattiin 5. heinäkuuta vastaisena yönä Ylivieskan lentokentällä.

Hallaöitä, eli öitä jolloin lämpötila laskee maanpinnassa nollan alapuolelle, oli heinäkuussa runsaasti. Eniten halloja oli Alajärven Möksyn havaintoasemalla, missä hallaa mitattiin seitsemänä yönä.

Tätä enemmän hallaöitä on heinäkuussa ollut kyseisellä havaintoasemalla edellisen kerran vuonna 1975, jolloin hallaa havaittiin yhdeksänä yönä.

Kuukauden puolivälin jälkeen sää alkoi vähitellen lämmetä, ja kuukauden viimeisenä viikonloppuna lämpötila nousi jopa poikkeuksellisen korkeaksi.

Havaintoasemakohtaisia lämpöennätyksiä rikottiin ensin 26. päivä Ylitorniossa ja Pellossa, ja sitten 28. päivä maan eteläosassa. Kuukauden ylin lämpötila, 33,7 astetta, mitattiin kuun 28. päivä Porvoon Emäsalossa.

Tämä oli kyseisen havaintoaseman uusi lämpöennätys. Samana päivänä rikottiin myös Suomen pisimpään toimineen havaintoaseman, Helsingin Kaisaniemen, lämpöennätys. Kaisaniemessä lämpötilaa on mitattu vuodesta 1844 lähtien.

Pohjois-Pohjanmaalla erityisen kuivaa

Heinäkuun sademäärä vaihteli vain muutamasta millistä noin 90 millimetriin. Maan keski- ja pohjoisosassa sademäärät jäivät paikoin poikkeuksellisen pieniksi, eli näin kuivaa on keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin.

Erityisen kuivaa oli Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa ja Lounais-Lapissa, missä kuukauden sademäärä jäi alle 10 millimetriin. Vähiten heinäkuussa satoi Siikajoella, missä kuukauden sademäärä oli vain 2,3 millimetriä. Tämä oli kyseisen aseman mittaushistorian pienin heinäkuun sademäärä.

Etelärannikolla ja paikoin maan lounais- ja itäosassa sademäärät olivat kuitenkin lähellä pitkän ajan keskiarvoja, paikoin jopa hieman keskiarvojen yläpuolella. Eniten heinäkuussa satoi Punkaharjulla, missä sademäärä oli 93,4 milliä. Suurin vuorokauden sademäärä, 43,4 millimetriä, mitattiin 2. heinäkuuta Lappeenrannassa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ilmastonmuutos puhuttaa kaikkialla maailmassa. Jäätiköiden sulaminen huolettaa ja syytä on, sillä merenpinnan nousu kiihtyy. Viileät ilmat ovat olleet monelle helpotus, sillä kuuma auringonpaiste on väsyttänyt kaupungissa asuvia ja kuivattanut viljapellot. Ilmaston nopea lämpeneminen täytyy saada hidastumaan niin, että se on lähellä ilmaston luonnollista pitkänajan vaihtelua. Ihmiset voivat omalla kulutuskäyttäytymisellään ja valinnoillaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Sopii kokeilla, ei ole vaikeaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maan keskilämpötila vaihtelee vuosittain nollan ja viiden asteen verran. Eli tänä vuonna voi olla viisi astetta kylmempää kuin viime vuonna jne. Nyt panikoidaan 1,5 asteen muutoksesta sadassa vuodessa. Suomessa kesän ja talven lämpotilaero on yli 60 astetta. Kävipä yksittäisen vuoden hellepiikki tai pakkaspiikki ennätyksessa tai ei, niin sillä ei ole juurikaan merkitystä. Tämän kesä hellepiikistä huolimatta kesä on ollut ollut paikkapaikoin jopa kylmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kaisaniemessä lämpötilaa on mitattu vuodesta 1844 lähtien."
Minkälaisella mittarilla mahdettiin mitata vuonna 1844? Pikaisella googletamisella on aika antiikin näköinen mittari. Siitä ei revitty luotettavia asteen kymmenysosia sataan vuoteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä perusteella ensimmäinen päivä jätetään lukuunottamatta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylmää vaan pukkaa ja ilmastopölhöpopulistit höpisee lämpenemisestä, on ne säälittäviä. Ei paljoa lämpeneminen näy ilmastonmuutoksessa, kun jääpeitteet vain kasvaa napajäätiköillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image