Kotimaa

Heijastuvatko Brasilian sademetsien maastopalot ja mahdollinen kaup­pa­so­pi­muk­sen hyllytys suomalaisen kah­vi­ku­pil­li­seen? – Näin vastaa Paulig

Brasilian seuraavasta kahvisadosta ennustetaan maan historian suurinta.
Kotimaa 23.8.2019 16:06
Aki Taponen

Amazonin alueen sademetsien laajat maastopalot huolestuttavat, koska neljäsosa maailman metsien hiilivarastoista on sitoutunut Brasilian sademetsiin. Paloja sytytetään pääasiassa sen takia, jotta länsimaihin myytävät naudanliha ja soijarehu saisivat lisää viljelyalaa.

Brasilian painostamiseksi on vaadittu, että EU panisi vapaakauppaneuvottelut Brasilian kanssa hyllylle. Euroopan unioni ja Mercosur-kauppavyöhykkeen maat mukaan lukien Argentiina, Paraguay ja Uruguay pääsivät kesäkuussa alustavaan sopimukseen vapaakaupasta. Sopimus vaatii kaikkien EU-maiden ja Euroopan parlamentin hyväksynnän.

Brasilia on maailman suurin kahvin tuottaja. Onko metsäpaloilla vaikutusta kahvin tuotantoon, Pauligin raakakahvin hankinnasta vastaava András Koroknay-Pál?

– Ei pitäisi olla. Lähtökohtaisesti kahvi ei kasva Amazonin sademetsäalueella, vaan etelämpänä.

Kahvipensaat vaativat kasvaakseen runsaasti sadetta. Voivatko Amazonin maastopalot vaikuttaa niihin?

– Mitä olen keskustellut brasilialaisten kumppaneidemme kanssa, tällaista vaikutusta ei oleteta. Paikallisia eroja voi toki olla.

– Kahvin satokausi on tällä hetkellä siinä vaiheessa, että seuraavan kahden kuukauden aikana kyllä nimenomaan tarvittaisiin sateita, jotta kahvipuun kukinta lähtisi käyntiin. Siinä mielessä eletään kriittisiä aikoja, mutta mitään sellaista ei ole näköpiirissä, joka suuresti vaikuttaisi sateisiin. Amazonilta alueille, joilta Paulig hankkii kahvia, on matkaa lähes 2 000 kilometriä.

Jos EU panisi Mercosur-vapaakauppasopimuksen hyllylle, vaikuttaisiko se Brasiliasta hankittavaan raakakahviin tai sen hintaan?

– Ei, koska tähänkään saakka raakakahvista ei ole maksettu tullia. Tullia maksettaisiin vain pikakahvista ja muista valmiista tuotteista, jos niitä tuotaisiin.

Keskusteluissa on heitetty esiin kuluttajien mahdollisuus ryhtyä boikotoimaan brasilialaisia soijatuotteita ja lihaa vastalauseena Amazonin sademetsien polttamiselle. Näettekö, että tällainen keskustelu voi levitä myös brasilialaiseen kahviin, kun teilläkin on esimerkiksi sellainen tuotemerkki kuin Brazil, jonka kuluttaja helposti yhdistää Brasiliaan?

– Totta kai seuraamme julkista keskustelua. Brasilia vastaa yli 35 prosenttia maailman kahvin tuotannosta ja on monissa kahvisekoituksissa mukana.

– Meillä on Brasiliassa kumppanuushankkeita, joissa teemme yhteistyötä kahvinviljelijöiden kanssa. Pyrimme nykyisillä viljelyaloilla parantamaan tuottavuutta, jolloin tekemällä asiat oikein myös ympäristöjalanjälki saadaan pienemmäksi. Brasiliassahan on myös sääntö, että 20 prosenttia kahvitilasta on oltava luonnonsuojelualuetta.

– Kahvi on merkittävä elinkeino, ja moni perhe on siitä riippuvainen. Mikäli kahvia ei jatkossa hankittaisi Brasiliasta, se voisi synnyttää uusia ongelmia varsinkin pienviljelijöille, joita maassa on satojatuhansia.

Eikö suomalaisen kahvinjuojan siten tarvitse olla huolissaan Brasilian metsäpaloista?

– Ei kahvin hinnan takia. Kun ostaa Pauligin kahvia, joka on joko sertifioitua tai muuten vastuulliseksi varmennettua, siinä ympäristöasiat on paremmin huomioitu kuin muussa kahvissa. Kannattaa käyttää vähän aikaa kahvihyllyllä ja hieman penkoa kahvimerkin taustoja, mitä yritys on tehnyt ympäristöjalanjäljen pienentämiseksi.

– Luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta kyseessä on tietysti vakava asia ja toivomme, että se saadaan ratkaistuksi pian.

MAINOS

Kommentoi

En usko että EU saa mitään aikaan. Me ihmiset ei älytä mistään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on ne jo Brasilialle kauppasaarto pistämässä. Venäjälle ei tule mitään rangaistusta naapurimaiden luonnon ja kansalaiset vaarantaneista ydinkokeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä suomalaisten on nyt tehtävä oma osansa. Vastuuta ei voi pakoilla.

Lopetetaan saunan lämmitys puilla ja vaihdetaan dieselautot sähköisiin. Suomi on rikas maa, meillä on siihen varaa.

Vain konkreettisilla teoilla omatunto puhdistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksetaan mielellään kahvikupillsesta kymppi jos maailma sillä pelastuu. Maksan myös leivästä ylihintaa jos siitä on muille etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkkoja arvioita ei vielä ollut saatavilla, mutta mitä nyt nopeasti googletin, niin alustavien veikkausten mukaan Amazonin paloissa on jo nyt vapautunut 100-200 vuoden edestä hiilidioksidia mitä koko ihmiskunta kykenisi tuottamaan.

Kysymys kuuluu, että kun niihin IPCC-raportin laskelmiin lisää tuollaisen 100 vuoden hiilidioksidipäästöt, niin mitäs se sanoo? Raporttihan sanoi, että ihmiskunan tuottaman hiilidioksidin vuoksi maailmanloppu koittaa 2030. Ei esimerkiksi 2029, vaan se oli tarkka 2030. Joko haetaan kumpparit? Jäätiköt sulaa seuraavalla viikolla?

No leikki sikseen ja kumpparit voi jättää huoletta kotiin. Vapautuva massiivinen määrä hiilidioksidia ei aiheuta sitten niin minkäänlaista erityistä tapahtumaa maapallolla. Metsäpalot sammuvat aikanaan ja sademetsä kasvaa takaisin hetkessä. Napajäät eivät sula millin milliä eikä mitään mainittavaa tapahdu yhtään missään. Trump on presidentti lännessä ja Putin idässä ja koko maailmassa on juuri nyt rauha. Satuitko muuten tietämään, että nyt on todellakin ensimmäisen kerran ikinä rauha koko maailmassa? Vaan mitäpä tuosta puhumaan kun voivotellaan siitä "ilmastonmuutoksesta" ja kuinka kauhea "ilmastoahdistus" kaikilla on. Jostakinhan ne ongelmat on revittävä, kun jos ihmisillä alkaisi menemään hyvin ja pelko poistuisi, niin mitähän se tarkoittaisi eliitin ylivallalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiskunta tuotti vuonna 2018 arviolta 37,1 miljardia tonnia CO2 ilmakehään (Global Carbon Project). Erään tutkimuksen (Quantifying immediate carbon emissions from El Niño-mediated wildfires in humid tropical forests) mukaan Amazonin vuoden 2015-2016 El Niñon aikaisten palojen tuloksena ilmakehään vapautui noin 30 miljoonaa tonnia CO2. Eli siis noin 1236 kertaa vähemmän. Kyseisissä paloissa menetettiin noin miljoona hehtaaria metsää.

Toki palot ovat nyt laajemmat, mutta on aika paksua väittää, että sieltä olisi jo vapautunut 100-200 ihmiskunnan tuottaman vuoden edestä CO2, kun puhutaan kuitenkin noin kolmen dekadin suhteellisesta erosta.

Esimerkin 30 miljoonaa tonnia on kyllä aivan valtava määrä nuin lyhyessä ajassa, sillä se on yli puolet koko Suomen vuoden 2017 hiilidioksidipäästöistä (56,1 milj. t CO2-ekv).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korjaus edelliseen "Päästöt"-nimimerkillä lähettämääni kommenttiin

Päästöt siis vastaavat hakemieni tietojen perusteella puolta prosenttia, eivät puolta promillea, maailman vuotuisista päästöistä. Silti noin 40 000-kertainen ero siihen, mitä väitit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
39
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image