Kotimaa

Hedelmäpuut ja pensaat ovat myyrien ja jänisten herkkua – Yli­puu­tar­hu­ri: "Hedelmäpuut ja arat kasvit kannattaa suojata ensin"

Eläinsuojaverkot ovat jo valmiina muun muassa Ainolanpuiston julkisten omenapuiden varressa. Eläinsuojaverkko on tärkeässä osassa etenkin siinä, että nuoret omenapuut säilyvät hengissä talven yli. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 31.10.2019 6:19
Mirko Siikaluoma

Jänisten ja myyrien talvella tekemien tuhojen torjunta kannattaa aloittaa loppusyksystä.

Puutarhan varustaminen talvikuntoon on ajankohtaista loppusyksystä. Erityisesti hedelmäpuut ja pensaat ovat herkkiä jänis- ja myyrävahingoille.

Oulun kaupunkialueella elää jonkin verran rusakoita ja kaupungin ympäristöpalvelut ovatkin varautuneet talveen verkoilla, etteivät jänikset ja rusakot pääse tekemään tuhojaan. Eläinsuojaverkot ovat jo valmiina muun muassa Ainolanpuiston julkisten omenapuiden varressa.

– Viime talvena tuli paljon myyrävahinkoja. Pensaita jouduttiin leikkaamaan paljon alas keväällä ja myyrät tuhosivat satunnaisesti myös pihlajia. Kaupungin taimistolla tuli myös jonkin verran myyrätuhoja, kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen kertoo.

Myyräkannat ovat runsastuneet ja Pohjois-Suomen myyräkanta näyttää jatkavan kasvamistaan. Luonnonvarakeskus ennusti lokakuussa, että mikäli kannat säilyvät elinvoimaisina ensi kevääseen, myyrähuippu on odotettavissa syksyllä 2020 suurimpaan osaa pohjoista Suomea.

Viime talven aikana huomattavasti runsastuneet myyräkannat koettelivat erityisen pahasti Oulun yliopiston kasvitieteellistä puutarhaa (Kaleva 15.5.2019). Kasvitieteellisessä puutarhassa peltomyyrille ja jäniksille olivat tuolloin maistuneet monet pensaat, katajat, pihlajat ja jopa ruusupuskat.

Oulun yliopiston ylipuutarhurin Tuomas Kauppilan mukaan kasvitieteellisen puutarhan yli kymmenen hehtaarin kokoisella ulkopuutarha-alueella ollaan pitkälti luonnon armoilla. Joitain yksittäisiä arempia kasveja voidaan suojata.

– Hyöty- ja lääkekasviosastolla, jossa ovat esimerkiksi omenapuut, on aidattu eläinverkolla koko alue. Myyriä varten ei pystytä oikeastaan tekemään mitään, Kauppila arvioi.

"Mitä paremmin lajit kestävät talven, niin sitä vähemmän ne maistuvat jäniksille. Hedelmäpuut ja arat kasvit kannattaa suojata ensin."

Loka-marraskuun vaihde eläinsuojaverkkojen asentamisen sesonkiaikaa. Oulun Bauhaus-tavaratalossa on huomattu, että pensaiden ja puiden suojaaminen talveksi on lisääntynyt viime vuosien aikana. Eläinsuojaverkkoa esittelee apulaistavaratalopäällikkö Jarmo Leskelä. KUVA: Jukka Leinonen

Ylipuutarhuri Kauppilan mukaan kotipuutarhurilla ei ole juurikaan poppaskonsteja, joilla suojata puutarhaansa myyriltä tai jäniksiltä. Perussuojauksella pääsee pitkälle: tiheäsilmäinen ja riittävän korkea kasvien rungon ympärillä on tehokas.

– Nuorissa omenapuissa on aika yleisesti se ongelma, että ne tulevat syödyksi, jos suojaaminen epäonnistuu. Jos on todella kova myyrävuosi, niin piikkiset ruusupensaatkin tulevat syödyksi, Kauppila muistuttaa.

Osa ihmisistä käyttää tuhojen torjuntaan hajusteita, mutta niiden tehokkuudesta Kauppila ei ole varma.

Kauppila linjaa, että talvenarat kasvit, joilla talveen valmistautuminen saattaa jäädä kesken, ovat usein makeampia ja maistuvat jäniksille paremmin.

– Mitä paremmin lajit kestävät talven, niin sitä vähemmän ne maistuvat jäniksille, se on meidän huomiomme. Hedelmäpuut ja arat kasvit kannattaa suojata ensin, Kauppila vinkkaa.

Kauppila suosittelee pitämään talven mittaan silmällä lumen pinnan nousua. Jänis yltää kevättalvella syömään syksyllä riittävän korkealla olleen suojaverkon yläpuolelta. Verkkoa kannattaakin nostaa tarvittaessa ylemmäs, jos haluaa omenapuidensa säilyvän ensi kesään.

Myös pihan monimuotoisuus voi Kauppilan arvion mukaan suojella kasveja pahimmilta tuhoilta ja näin ainakin osa kasveista säilyy talven yli.

– Jos laajalla nurmialueella on yksi omenapuu, on todennäköistä, että jänis käy syömässä sitä.

Ylipuutarhurin vinkit kotipuutarhurin talveen

Suojaa kasvit ajoissa.

Käytä tiheäsilmäistä eläinsuojaverkkoa.

Asenna verkko tarpeeksi korkealle.

Talvenarat kasvit maistuvat myös jäniksille.

Hedelmäpuut ja talvelle arat kasvit kannattaa suojata ensimmäisenä.

Seuraa lumen tuloa ja tarvittaessa nosta suojaverkkoa, etteivät jänikset pääse syömään sen yläpuolelta.

Yksittäistä hedelmäpuuta voi suojata polkemalla lunta puolen metrin päästä puusta, jolloin jänisten kulku puulle vaikeutuu.

Monimuotoisuus voi suojata puutarhaa pahimmilta eläintuhoilta. Jos laajalla nurmialueella on yksi omenapuu, on todennäköistä, että jänis käy syömässä sitä.

Myyräkannat vaihtelevat vuosittain. Vilkkaana myyrävuotena jyrsijöille maistuvat lähes kaikki kasvit.

MAINOS

Kommentoi

Tavallisesti ensilumen aikaan näkyy myyrän jälkiä. Nyt ei yhtään. Kato on onneksi ollut liki totaalinen. Rusakoita sen sijaan riittää ja ne ovat myyriäkin pirullisempia. Metsäjänis ei kokemukseni perustella puutarhakasveista piittaa, eikä niitä täällä kaupunkialueella olekaan. Rusakko pitäisi tulokaslajina laittaa vapaasti pyydettävien listalle. Onhan siinä vielä maukas lihakin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä on suojata myöskin vaahtera sekä luumupuu jäniksiltä.. Kelepaa oikeen hyvin muuten kute ittelle kävi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:14
Hyyde hiljensi hetkeksi Hupisaarten purot Oulussa – vahingot taimenille selviävät vasta kesällä
6:00
Pienet koulut ovat joutuneet taistelemaan olemassaolostaan vuosia Lukijalta
6:00
Oikeusasiamiehen linjaus näkyy Rukalla ja Syötteellä – koulut ovat jopa peruneet liikuntapäiviä Tilaajille
6:00
Suomalainen joutuu Venäjän rajalla pian selvittämään entistä tarkemmin matkatavaroitaan – Myös kymppitonnin käteisvarojen alkuperä on kerrottava Tilaajille
6:00
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa 
jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä maan pohjoisosassa lumisateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image