Kotimaa

Hedelmäpuut ja pensaat ovat myyrien ja jänisten herkkua – Yli­puu­tar­hu­ri: "Hedelmäpuut ja arat kasvit kannattaa suojata ensin"

Eläinsuojaverkot ovat jo valmiina muun muassa Ainolanpuiston julkisten omenapuiden varressa. Eläinsuojaverkko on tärkeässä osassa etenkin siinä, että nuoret omenapuut säilyvät hengissä talven yli. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 31.10.2019 6:19
Mirko Siikaluoma

Jänisten ja myyrien talvella tekemien tuhojen torjunta kannattaa aloittaa loppusyksystä.

Puutarhan varustaminen talvikuntoon on ajankohtaista loppusyksystä. Erityisesti hedelmäpuut ja pensaat ovat herkkiä jänis- ja myyrävahingoille.

Oulun kaupunkialueella elää jonkin verran rusakoita ja kaupungin ympäristöpalvelut ovatkin varautuneet talveen verkoilla, etteivät jänikset ja rusakot pääse tekemään tuhojaan. Eläinsuojaverkot ovat jo valmiina muun muassa Ainolanpuiston julkisten omenapuiden varressa.

– Viime talvena tuli paljon myyrävahinkoja. Pensaita jouduttiin leikkaamaan paljon alas keväällä ja myyrät tuhosivat satunnaisesti myös pihlajia. Kaupungin taimistolla tuli myös jonkin verran myyrätuhoja, kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen kertoo.

Myyräkannat ovat runsastuneet ja Pohjois-Suomen myyräkanta näyttää jatkavan kasvamistaan. Luonnonvarakeskus ennusti lokakuussa, että mikäli kannat säilyvät elinvoimaisina ensi kevääseen, myyrähuippu on odotettavissa syksyllä 2020 suurimpaan osaa pohjoista Suomea.

Viime talven aikana huomattavasti runsastuneet myyräkannat koettelivat erityisen pahasti Oulun yliopiston kasvitieteellistä puutarhaa (Kaleva 15.5.2019). Kasvitieteellisessä puutarhassa peltomyyrille ja jäniksille olivat tuolloin maistuneet monet pensaat, katajat, pihlajat ja jopa ruusupuskat.

Oulun yliopiston ylipuutarhurin Tuomas Kauppilan mukaan kasvitieteellisen puutarhan yli kymmenen hehtaarin kokoisella ulkopuutarha-alueella ollaan pitkälti luonnon armoilla. Joitain yksittäisiä arempia kasveja voidaan suojata.

– Hyöty- ja lääkekasviosastolla, jossa ovat esimerkiksi omenapuut, on aidattu eläinverkolla koko alue. Myyriä varten ei pystytä oikeastaan tekemään mitään, Kauppila arvioi.

"Mitä paremmin lajit kestävät talven, niin sitä vähemmän ne maistuvat jäniksille. Hedelmäpuut ja arat kasvit kannattaa suojata ensin."

Loka-marraskuun vaihde eläinsuojaverkkojen asentamisen sesonkiaikaa. Oulun Bauhaus-tavaratalossa on huomattu, että pensaiden ja puiden suojaaminen talveksi on lisääntynyt viime vuosien aikana. Eläinsuojaverkkoa esittelee apulaistavaratalopäällikkö Jarmo Leskelä. KUVA: Jukka Leinonen

Ylipuutarhuri Kauppilan mukaan kotipuutarhurilla ei ole juurikaan poppaskonsteja, joilla suojata puutarhaansa myyriltä tai jäniksiltä. Perussuojauksella pääsee pitkälle: tiheäsilmäinen ja riittävän korkea kasvien rungon ympärillä on tehokas.

– Nuorissa omenapuissa on aika yleisesti se ongelma, että ne tulevat syödyksi, jos suojaaminen epäonnistuu. Jos on todella kova myyrävuosi, niin piikkiset ruusupensaatkin tulevat syödyksi, Kauppila muistuttaa.

Osa ihmisistä käyttää tuhojen torjuntaan hajusteita, mutta niiden tehokkuudesta Kauppila ei ole varma.

Kauppila linjaa, että talvenarat kasvit, joilla talveen valmistautuminen saattaa jäädä kesken, ovat usein makeampia ja maistuvat jäniksille paremmin.

– Mitä paremmin lajit kestävät talven, niin sitä vähemmän ne maistuvat jäniksille, se on meidän huomiomme. Hedelmäpuut ja arat kasvit kannattaa suojata ensin, Kauppila vinkkaa.

Kauppila suosittelee pitämään talven mittaan silmällä lumen pinnan nousua. Jänis yltää kevättalvella syömään syksyllä riittävän korkealla olleen suojaverkon yläpuolelta. Verkkoa kannattaakin nostaa tarvittaessa ylemmäs, jos haluaa omenapuidensa säilyvän ensi kesään.

Myös pihan monimuotoisuus voi Kauppilan arvion mukaan suojella kasveja pahimmilta tuhoilta ja näin ainakin osa kasveista säilyy talven yli.

– Jos laajalla nurmialueella on yksi omenapuu, on todennäköistä, että jänis käy syömässä sitä.

Ylipuutarhurin vinkit kotipuutarhurin talveen

Suojaa kasvit ajoissa.

Käytä tiheäsilmäistä eläinsuojaverkkoa.

Asenna verkko tarpeeksi korkealle.

Talvenarat kasvit maistuvat myös jäniksille.

Hedelmäpuut ja talvelle arat kasvit kannattaa suojata ensimmäisenä.

Seuraa lumen tuloa ja tarvittaessa nosta suojaverkkoa, etteivät jänikset pääse syömään sen yläpuolelta.

Yksittäistä hedelmäpuuta voi suojata polkemalla lunta puolen metrin päästä puusta, jolloin jänisten kulku puulle vaikeutuu.

Monimuotoisuus voi suojata puutarhaa pahimmilta eläintuhoilta. Jos laajalla nurmialueella on yksi omenapuu, on todennäköistä, että jänis käy syömässä sitä.

Myyräkannat vaihtelevat vuosittain. Vilkkaana myyrävuotena jyrsijöille maistuvat lähes kaikki kasvit.

MAINOS

Kommentoi

Tavallisesti ensilumen aikaan näkyy myyrän jälkiä. Nyt ei yhtään. Kato on onneksi ollut liki totaalinen. Rusakoita sen sijaan riittää ja ne ovat myyriäkin pirullisempia. Metsäjänis ei kokemukseni perustella puutarhakasveista piittaa, eikä niitä täällä kaupunkialueella olekaan. Rusakko pitäisi tulokaslajina laittaa vapaasti pyydettävien listalle. Onhan siinä vielä maukas lihakin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä on suojata myöskin vaahtera sekä luumupuu jäniksiltä.. Kelepaa oikeen hyvin muuten kute ittelle kävi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:32
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
9:52
OP:n syksyn toiset yt-neuvottelut päättyivät – irtisanottuja tällä kertaa ainakin 270, ei vaikutuksia Pohjois-Suomeen
9:51
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
8:50
Hepokankaantien risteykseen jumittunut raskas ajoneuvo sulki Hyrynsalmentien Puolangalla yli tunniksi
8:28
Vaaralliset pensaspalot piinaavat Australiaa, Sydney savun peitossa – Australian MM-ralli peruttiin
8:10
Silloin isäkin itki Lukijalta
8:04
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – poliisi pyytää kuljettajaa ilmoittautumaan poliisille
48
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
47
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
12
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
5
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image