Kotimaa

Hä­vit­tä­jäeh­dok­kai­den testaus jatkuu Pirkkalassa – vuorossa on ranskalainen Dassault Rafale

Dassault Rafale lensi Ilmavoimien lentonäytöksessä Tikkakoskella vuonna 2018. Arkistokuva. KUVA: Jari Toivonen
Kotimaa 21.1.2020 8:00
Taneli Koponen

Kyseessä on Ilmavoimien testaus- ja todennustapahtuma tarjouskilpailussa mukana oleville hävittäjäkandidaateille. Tilaisuudessa on paikalla ennakkotiedon mukaan Rafale-tiimin lisäksi myös Ranskan puolustusministeriön edustaja.

Ilmavoimien HX-Challenge-tapahtuma jatkuu tiistaina Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohdassa. Tällä kertaa vuorossa on ranskalaisen Dassault Rafale-hävittäjän testiviikko.

HX-hankkeessa korvataan nykyisin Ilmavoimien käytössä olevien Hornetien suorituskyky monitoimihävittäjillä. Puolustusvoimat on linjannut tarjouspyynnössä hankittavien koneiden määräksi 64 kappaletta ja hankkeen hintakatoksi 10 miljardin euroa.

Tammikuun alkupuolella alkaneen testaustapahtuman tavoitteena on todentaa hävittäjävalmistajien ilmoittamat tiedot tasapuolisesti Suomen olosuhteissa ja suomalaisten määrittämin testein. Jokaisen kandidaatin testeihin on varattu seitsemän arkipäivää. Ensimmäisenä testattiin Eurofighter-hävittäjää.

Rafale-hävittäjät saapuivat Pirkkalaan jo maanantaina iltapäivällä. Tilaisuudessa on paikalla ennakkotiedon mukaan lentokonevalmistaja Dassaul Aviationin Rafale-tiimin lisäksi myös Ranskan puolustusministeriön edustaja.

Rafalen lisäksi Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi ovat ehdolla Yhdysvalloista F/A 18 Super Hornet, jota valmistaa Boeing, F-35-hävittäjä valmistajanaan Lockheed Martin, ruotsalaisen Saabin valmistama Gripen E sekä brittiläisen BAE Systemsin Eurofighter Typhoon -hävittäjä.

Puolustusvoimien mukaan testitapahtuman tarkoituksena on todentaa, että kandidaattien ominaisuudet ja järjestelmät vastaavat suorituskyvyltään valmistajien ilmoittamia tietoja.

Suorituskykyarvioinnin toisessa vaiheessa käytetään armeijan mukaan HX-Challengessa todennettuja suoritusarvoja. Vaihe toteutetaan virtuaalisimulaattoreilla, jossa testataan neljän koneen parven menestyminen tarjouspyynnössä asetetuissa skenaarioissa.

Viimeisessä suorituskykyarvioinnin vaiheessa selvitetään hävittäjäehdokkaiden operatiivinen tehokkuus pelaamalla ja simuloimalla pitkäaikainen sotapeli. Siinä käytetään kahden ensimmäisen vaiheen tuottamia mitta-arvoja. Sotapelissä kukin HX-kandidaatti kaikkine järjestelmineen on osa Suomen koko puolustusjärjestelmää.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Hornetin valinta tarkoittaa, että velkaannumme hirvittävästi suoraan ja epäsuorasti federal-reservelle, joka painaa ja lainaa US-dollareita. IMF on juutalaispankkiirien omistama korpporaatio, jota myös fed osaomistaa, ja rahoittaa. Suomi on jo juuttunut dollari-katiskaan, mistä irtipääsy on tuskallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole kovin tarkkaan seurannut tätä hävittäjäkeskustelua, mutta järkeni sanoo, että paras valinta on tositoimissa eli sodassa testatuin eli käytetyin konemerkki. MIkä se lienee näistä kandidaateista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään ehdokkaista ei ole tainnut käydä valtavasti sotaa. Ovat kohtalaisen uusia malleja ja länsimaat eivät paljoa sodi. Ehkä Rafale ja Super Hornet sotakokeneimpia.
Rafale on toiminut Malissa ja Irakissa (ISISiä pommittamassa).
Eurofighter Typhoon Libyassa.
Gripen (edellinen malli, nykyinen E on vasta valmistumassa) oli Libyassa mutta vain tiedustelu/ilmavalvonnassa.
Super Hornet on ampunut Syyriassa koneen alas ja pommittanut mm. Irakissa.
F-35 ei ole tainnut ehtiä paljoa tehdä (sekin, niin kuin Gripen E, erittäin uusi malli), mutta Israelin ilmavoimat muistaakseni pommittivat jotain kohteita 2018.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei meillä ole varaa järjettömyyteen 10 mrd aseostoihin velkaannumme jo'600000 tuhatta tunnissa ja velkamme paisunut 135 mrd.Mitä terveyden huollossa hajetaan 3 mrd säästöjä SOTE uudistuksella aivan käsittämätöntä.Eikä meidän turvallisuus parane elämme 2000-lukua eikä 1944-lukua maat rakensivat suoja-alueita tykistölle.Kriisin tullessa ohjukset tulevat 10-6500 km kohteeseen 1 cm tarkuudella ja Suomi on ruudutettu vakoilusateenliittimillä.Jokainen ymmärtää Iran jo näytti Natosotilailla tuli piilopaikoista uupelo..Hölyn pölyä..Suomea uhkaa taloudellinen kriisi ei Horneteilla paikata...Olisikohan Suomalaisilla aika käydä kyllässä Idässä Eikä nukkua kirves tyynyn alla..Jos Puolusvoimat tarttee jotain härvilöä liisat Ruotsista Grippe-35 10 kpl ja kilpailuttaa ilmavalvonta Norjan,Tanskan,Ruotsin ja Venjän kanssa kellä halvitarjous..Ei sillä väliä kuka Lapin siniselle taivaalle saastevan jättää...Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä meillä ole varaa jättää myöskään maanpuolustusta hoitamatta. Sotilaallinen tyhjiö tuppaa täyttymään. Mietippä tätä, jos Venäjä olisi kuten vaikkapa Ruotsi, niin Suomen ei tarvitsisi käyttää läheskään niin paljon rahaa puolustukseen. Fakta on se, että sotilaallinen uhka tulee idästä ja sitä varten pitää varustautua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olkiluodon kolmosreaktorin piti alun perin valmistua vuonna 2009, mutta voimalayksikön rakentaminen on viivästynyt lukuisia kertoja.
Eikös tämäkin tilattu Ranskasta....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman modernein ydinvoimala, automatiikkaa ei ollut rakennustöiden alettua vielä edes olemassa, automatiikan toimittaa, tai siis olisi pitänyt toimittaa saksalainen Siemens.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rafael F-4 on yksi parhaista tarjokkaista.Vahva sukkela kone jonka omasuojaus on parasta mahdollista.Viime kesänä näitä lensi Rovaniemellä,ja ne kyllä erottuivat edukseen Horneteista.
Ja simulaattoriharjoituksissa jenkkikoneille on tullut noutaja.Vahva ehdokas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vahva ehdokas", joka ei kelpaa maailmalla. Koneita on valmistettu peräti 196 kappaletta.

Ei jatkoon...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:48
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
20:15
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
20:07
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
19:47
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
19:32
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii
19:20
Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Haapavedellä – liekit löivät katosta läpi pelastuslaitoksen saapuessa paikalle
19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
83
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
62
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
27
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
24
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
14
Koronavirukseen kuoli Ranskassa yli 1 100 ihmistä vuorokauden aikana – Espanjassa kuollut runsaasti ihmisiä virukseen vanhainkodeissa

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image