Kotimaa

Hau­ta­jais­päi­vää sävyttivät kyyneleet ja hymyt, moni halusi muistella myös Koivistolle ominaista huumoria

Presidentti Mauno Koivisto siunattiin Helsingin tuomiokirkossa. KUVA: Valtioneuvoston kuvapankki
Kotimaa 25.5.2017 19:49 | Päivitetty 25.5.2017 20:36
STT, Kaleva

Presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuudessa viimeinenkin silmänurkka kostui viimeistään siinä vaiheessa, kun poikakuoro Cantores Minores lauloi Finlandia-hymnin.

Myös presidentin siunannut piispa Eero Huovinen liikuttui kyyneliin laulun aikana Helsingin tuomiokirkossa.

Koiviston hautajaisissa ei kuitenkaan vain itketty. Huumori oli presidentille mieluisaa, joten oli luontevaa, että häntä muisteltiin myös hymyssä suin. Koskettava ja arvokas siunaustilaisuus olikin hyvin presidentti Koiviston näköinen. Koivisto halusi välttää liioittelua ja tarpeettomia korostuksia, sanoi piispa Huovinenkin puheessaan.

–  Elleivät tavalliset sanat riittäneet, ylimääräisillä korostuksilla ei saavutettu yhtään parempaa, ajatteli Koivisto Huovisen mukaan.

Huovinen myös kertoi, kuinka Koivisto ei paljon omasta uskostaan puhunut, mutta virsien veisaaminen maistui entiselle NMKY:n kuoromiehelle. Auton takapenkillä adjutantin kanssa ja sikariportaan miesten sairaalakäynneillä veisattiin virsiä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön liikutus näkyi jo hänen ja puoliso Jenni Haukion tullessa Tuomiokirkkoon. Niinistö piti tavattoman hienon puheen, jossa tunteet kulkivat laidasta laitaan, kunnioituksesta, kaipauksesta ja surusta iloon ja hauskoihin hetkiin yhdessä.

Rouva Tellervo Koivisto laski miehensä arkun luo punaisia ruusuja. KUVA: Lännen Media

Liikuttavinta kirkossa oli kuitenkin lähes 70 yhdessäolovuoden jälkeen leskeksi jäänyt Tellervo Koivisto. Sydäntäsärkevää oli, kun hän adjutantin taluttamana käveli arkulle laskemaan ruusuvihkonsa.

Myös molemmissa puheissa muisteltiin pariskunnan syvää rakkautta.

–  On suurmiehiä ja on suurnaisia. Yhdessä uskomattoman suuria. Ei heitä mikään erota, sanoi Niinistö, ja taas itkettiin.

Kirkossa siunaustilaisuutta seurasi noin tuhat ihmistä. Siitä huolimatta hiljaisuus oli täydellinen ja suru käsinkosketeltavaa, kun Narvan marssi alkoi soida ja kenraalit kantoivat presidentti Koiviston arkun Tuomiokirkon käytävää pitkin ulos Helsingin auringonpaisteeseen.

Tuuli toi kukkien tuoksun

Ulkona tuuli kantoi suurten kukkaseppeleiden tuoksun kauas Tuomiokirkon edustalta. Kun surusaatto lähti, jäi pystyssä päin esiintynyt Tellervo Koivisto katsomaan miehensä perään tyttärensä Assi Koivisto-Allosen ja tämän puolison Heikki Allosen tukemana.

Presidentinlinnan edessä koettiin jälleen herkkä hetki, kun Maa-, Meri- ja Ilmavoimien kunniajoukkueista koostuva osasto suoritti sotilaalliset kunnianosoitukset viimeisen kerran entiselle ylipäällikölleen.

Surusaatto ja kunniaosasto pitivät hiljaisen hetken, jonka jälkeen Maa-, Meri- ja Ilmavoimien kunniajoukkueista koostuva osasto suoritti sotilaalliset kunnianosoitukset entisen ylipäällikön tarkastaessa sotilasjoukon viimeisen kerran.

Hietaniemen hautausmaalla Koiviston entiset adjutantit laskivat presidenttinsä arkun presidenttien Risto Rydin ja Urho Kekkosen läheisyyteen.

Ennen hautaan laskua veisattiin virsi Sun haltuus, rakas Isäni. Tellervo Koivisto laski arkun päälle yhden punaisen ruusun miehensä mukaan.

Mauno Koivisto haudattiin Hietaniemen hautausmaalle. KUVA: Valtioneuvoston kuvapankki

Säätytalon muistotilaisuudessa pidetyissä puheissa tunnelma oli kiitollinen ja valoisa – ja hymyileväkin, kuten jo siunaustilaisuudessa.

Moni kehui erityisesti entisen pääministerin Paavo Lipposen (sd.) puhetta, jossa hän jakoi omakohtaisia muistoja Koivistosta. Lipponen itse sanoi tilaisuuden jälkeen halunneensa tuoda puheeseen tarinoita ja huumoria, jota juuri Koivistolla riitti.

Muistotilaisuudessa puhui entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.). KUVA: Valtioneuvoston kuvapankki

Lipponen kuvasi päivää omalta osaltaan sanomalla, että se oli vaativa paikka, koska hän on ollut Koivistoa lähellä.

–  Ihailen Tellervo Koivistoa, kuinka hän tämän päivän jaksoi. Pitkä päivä, todella pitkä, ja varmasti hänelle pitempi kuin muille, Lipponen sanoi.

Lämminhenkisen tilaisuuden avasi presidentin vävy Heikki Allonen. Muita puhujia olivat pääministeri Juha Sipilä ja entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Presidentti Koiviston haudan ympärillä seisoo kunniavartio iltakymmeneen saakka.

Katso kuvia hautajaisista.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kauniit ja koskettavat hautajaiset. Urhea Tellervo jaksoi, vaikka oli niin pitkän rakkaustarinan viimeinen hetki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein hienot ja kunnioittavat hautajaiset päämiehelle, jolle saamme olla kiitollisia elämäntyöstään. Suomi olisi kovin erilainen ilman Maunon kädenjälkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauniit kunnioittavat hautajaiset. Osanottoni omaisille vielä kerran. Yksi asia kiinnitti huomioni.
En oikein ymmärtänyt miksi Assi oli niin hätäisesti viemässä Tellervoa pois haudalta,kun hän oli heittänyt ruusun arkun päälle,ehkä hän olisi halunnut hetken seisahtaa haudan äärellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä tuli joku suojelureaktio, hauras ja sureva äiti haluttiin vetää kameran edestä, että kuvaisivat jo seuraavat kohdetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:51
Omistajaohjausministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokratyövoiman käytön lakon ajaksi
19:13
Toni Piispanen taipui MM-hopealle – tuttu kilpakumppani vei voiton
19:05
IL: "Husu" Hussein on tuomittu kolmesta petosrikoksesta – erehdytti Kelaa ja sosiaalitoimea
18:43
Julkiset kuulemiset ovat käynnissä Washingtonissa – "Trump välitti enemmän Biden-tutkinnasta kuin Ukrainasta"
18:42
Ruotsalaisseurasta lähtenyt Ville Leskinen helpottui sopimuksensa purkamisesta – paluu Kärppiin ei ole viime kauden tehomiehen mukaan poissuljettu vaihtoehto
18:28
Asuntovarkaat iskivät joulun aikaan: Oululaiskodeista varastettiin kymmenien tuhansien eurojen edestä aseita, muumimukeja ja muuta omaisuutta
18:00
Kommentti: Eikö Linnanmaan kampuksen etu ollut, että kaikki löytyvät saman katon alta? Mahtaa olla kyseessä suuren luokan sumutus
206
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
69
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
48
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
41
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
34
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
25
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
25
Junayhteyden nopeutuvat hieman Oulun ja Helsingin välillä joulukuun alussa, myös junavuoroja tulee lisää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

261 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image