Kotimaa

Hätäisimmät demarit antaisivat Antti Rinteelle jouluun asti aikaa – puolue on nyt his­to­rial­li­ses­sa kan­na­tus­kuo­pas­sa

Yhden käsityksen mukaan pääministeri Antti Rinteen kabinetissa kuvitellaan sdp:n voittaneen viime kevään eduskuntavaalit. Nykyisten kannatuslukujen valossa se ei todellakaan voittanut. KUVA: Joonas Salli
Kotimaa 16.11.2019 18:15 | Päivitetty 16.11.2019 22:36
Sakari Muurinen

Aika puheenjohtaja Antti Rinteen (sd.) kellossa juoksee. Pääministeri lupasi vaalien alla, että kannatus pysyy korkealla, mutta toisin kävi.

Demarit ovat historiallisessa kannatuskuopassa. Tuoreimmassa Ylen mittauksessa tolppa pysähtyi 13,9 prosenttiin.

Porin puoluevaltuuston virallisessa osiossa epäsuosioon suhtauduttiin korostetun viileästi. Selittelyt olivat niitä tavallisia: kyllä se siitä, kunhan kansa näkee, miten hyvää politiikkaa me tehdään ja vastuunkanto maksaa.

Kulisseissa alkaa silti kuplia. Varsinkin sosiaalidemokratian huippuvuodet eläneelle vanhemmalle kenttäväelle 13 prosentin kannatus on aivan liian vähän. Äkkipikaisimmat puhuvat, että laivan pitää kääntyä vielä tämän vuoden aikana.

Rohkeimmat Rinne-kriitikot uskaltavat pohtia, onko pääministeri tilanteen tasalla. Epäilys on, että Antti Rinne on koonnut itselleen massiivisen esikunnan ”Sorsa-säätiön polvihousupojista”, jotka vain myötäilevät. Eräs pitkän linjan puolueaktiivi tiivistää asian siten, että Rinteen kabinetissa kuvitellaan sdp:n voittaneen viime kevään eduskuntavaalit.

Demarit ovat saaneet lunta tupaan erityisesti kahdesta asiasta, kun pienituloisten eläkeläisten vappusatanen jäi vajaaksi, eikä hoitajamitoitusta laitettu heti kuntoon. Rinteelle uskolliset taustajoukot vakuuttavat, että nämä asiat kyllä hoidetaan.

Rinteellä on paljon pelissä myös talven ja kevään työmarkkinakierroksen kanssa. Hän ei voi julkisesti puuttua työmarkkinaosapuolten neuvotteluihin, mutta palkansaajien kannalta huonot sopimukset olisivat katastrofi. Jos työväen pääministeri ei pysty takaamaan hyviä tai edes kohtuullisia sopimuksia, niin kuka sitten?

Demarit puhuvat yhä omilleen

Kenttäväen puheista käy hyvin selväksi, että ensisijainen uhka on perussuomalaiset. Se myönnetään, että sdp ei kykene viestimään yhtä selkeästi kuin kilpailija. Ihmiset eivät ymmärrä hallintojargonia.

Sosiaalidemokraattinen puolue muistuttaa uskonnollista liikettä siinä mielessä, että ulkopuolisilla ei niin ole väliä. Kun demari puhuu tv-kameralle, hän viestii ensisijaisesti omilleen, toissijaisesti suurille massoille. Puolueessa on totuttu siihen, että toverit voivat nostaa ja toverit voivat tiputtaa ihan kenet vain.

Järjestely toimi niin pitkään, kun sdp:llä oli kiveen hakattu 30 prosentin kannatus. Oman paikan hakeminen uudessa maailmanjärjestyksessä aiheuttaa kipuilua. Vaikka Rinne kuinka hokee sdp:n olevan tulevaisuuspuolue, niin mitä se itse asiassa tarkoittaa? Osaako hän itsekään vastata siten, että kansalaiset ymmärtävät.

Kuka olisi sopivin vaihtoehto?

Mikäli Rinteen aikoo haastaa, liikkeitä pitää tapahtua viimeistään helmikuuhun mennessä, kun ensi kesän puoluekokousedustajia valitaan. Moni vain miettii, että ensin pitäisi katsoa vuoden 2021 kuntavaalit.

Jos puheenjohtaja pistetään vaihtoon, seuraajaspekulaatioissa pyörivät tutut nimet: Ville Skinnari, joka on liian oikeistolainen, Sanna Marin, joka on liian samanlainen kuin puheenjohtajat Katri Kulmuni (kesk.) ja Li Andersson (vas.) sekä Antti Lindtman, joka on liian demari.

Taustakeskusteluissa nousee yllättäen ja kysymättä uusi nimi, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Voi olla, että nimi pulpahtaa ihan vain sen vuoksi, että ollaan hänen kotikentällään, mutta ajatus on mielenkiintoinen.

Kiurun ajateltiin olevan poliittinen ruumis viimeistään vuoden 2017 Lahden puoluekokouksen jälkeen, mutta niin vain hän nousi ja raivasi tiensä takaisin valtioneuvostoon. Se on selvää, että Kiurulle on matkan varrella kertynyt vihollisia, eikä edes oma, Suomen sosiaalidemokraattisin piiri pysty häntä yksimielisesti tukemaan.

Sitten on niitä, jotka Kiuru hurmasi sotkemalla Juha Sipilän (kesk.) soten.

"Vaikka Rinne kuinka hokee sdp:n olevan tulevaisuuspuolue, niin mitä se itse asiassa tarkoittaa? Osaako hän itsekään vastata siten, että kansalaiset ymmärtävät."

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (140)

Hajotetaan tämä valehallitus ja Sipilä kasaamaan uutt hallitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

panis antti hanskat tiskiin ja uudet vaalit,muuta ei oo ku jatkuvaa lakkoilua
lomat pitäs puolittaa kaikilta,ja verotuloista maksetuista palkoista 50%pois

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Tytti Tuppurainen kelpaisi? Tulisi Euroopan asiat samalla kuntoon, tai ainakin Euroopan, ja Afrikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pistäisivät sen ukon vaihtoon, jos haluavat yhtään kannatustaan ajatella !

Tollainen toiminta onneksi sataa meiti muiden laariin, että pitäköön "virkamiehensä" virassa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt meni mynkään. Kuka auttaa Rinnettä pääministerin tehtävissä, kun meni mollaaman Sipilää kirjassaan. Taisi palaa sillat takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näin on. Se on tämä haittamaahantulo, joka koskettaa meitä taviksia, tavallisilla alueilla, fiskaalisen talouden kautta kaikkia, PS esittää niin sanotusti rotia asiaan, ottaa ainakin ongelmat puheeksi, SDP ei voi edes sanoa, mitkä heidän mielestään on haittasiirtolaisuuden vuotuiset kustannukset, paljoksutaan vain esitettyjä arvioita, jotka on tehty julkisten tilastojen perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on auringonlasku puolue yhdessä Kepun kanssa.
Tulevaisuus on persujen ja viherpiipertäjien

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, näin se on, Rinne pystyy ryssimään ihan ite tään sossujen kannatuksen, katotaan kevääseen asti kun kannatus on kympin korvilla, silloin Anttille maantie maittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinne jää historiaan puoluejohtajana joka upotti SDP:n lopullisesti. Tämä on viimeinen hallitus missä demarit istuvat. SDP kuihtuu pois ja puolue lakkauttaa itse itsensä, mikä on ihan hyvä asia meille kaikille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luotan Antti Rinteeseen täysin. Oppositio on onnistunut valitettavan hyvin Rinteen lokaamiskamppanjassaan. Pysykäämme edelleen vasemmistopuolueiden kannatajina, muistaen kuinka kylmää oli kyyti Sipilän hallituskaudella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyyti oli kylmää vain elämäntapatyöttömille sekä valitettavasti myös ikääntyneille työhaluisille työttömille. Rapatessa roiskuu. Periaatteessa idea oli hyvä, mutta toteutus hanurista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa. Perussuomalaiset eivät kyllä ole tehneet oppositiossa yhtään mitään. Ei ole tarvinnut. Demarit on ryssineet ihan itse KAIKEN

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa kyytiä on kuin Sipilän hallituksessa, ai niin Sipilä hän on myös tässä hallituksessa, Antti poikain itse valkannut Sipilän hallitukseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei ole nyt reilua. Demarit ottaa kaikki iskut. Mutta yhtä paljon kuraa kuuluu kepulle, vihreille ja kommareilla. Niiden kannatus pitää saada myös romahtamaan!
Vihreiden romahdusta ei tapahdu. Siellä on naisia jotka eivät ajattele aivoilla. Niille on aate tärkeämpi vaikka suomi menisi konkurssiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraava kannatusgalloppi, mahtavan jyrkkä kannatuksen kasvu siintelee jo ennen Befanaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatuksen laskun jo siinä vaiheessa kun perusti haittapuolueista vihreät, vasemmisto ja rkp koostuvan hallituksen. Keskusta menee mukana, samasta syystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (140)

Uutisvirta

125
"Näyttää että tiistaina äänestetään pääministeristä" – Hallitusneuvottelut käynnistyivät odotetusti entisellä hallituspohjalla, Rinne jatkaa ainakin sdp:n puheenjohtajana
92
Sanna Marinista on tulossa uusi pääministeri, Marin voitti äänestyksessä Antti Lindtmanin täpärästi
71
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
69
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
51
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
44
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
41
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image