Kotimaa

Harvinainen tilanne eduskunnassa: "Anteeksi rouva puhemies, onko täältä lehteriltä lupa puhua?" kysyi oululaismies

Kansalaisaloitteen tekijä Pertti Latvala suuttui ministerin lausunnosta, joka koski jääkiekossa vammautunutta. Arkistokuva. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 17.5.2018 19:53 | Päivitetty 18.5.2018 15:02
Aki Taponen

Eduskunnassa koettiin harvinainen tapahtuma, kun kansalaisaloite vakuutuslääkäreiden "mielivaltaa" vastaan oli torstaina suuressa salissa lähetekeskustelussa.

Yleisölehterillä keskustelua seurannut kansalaisaloitteen tekijä pyysi puheenvuoroa ennen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) vastauspuheenvuoroa.

– Anteeksi rouva puhemies, onko täältä lehteriltä lupa puhua? Olen ensimmäistä kertaa tällä salissa, ja tein tuon aloitteen...

Kop..kop..kop..

– Pyydän, että lehterillä ei käytetä kommentteja, varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) keskeytti lehteripuhujan kohteliaasti.

Aloitteen tekijää, oululaista Pertti Latvalaa ei kuitenkaan häädetty lehteriltä, vaan hän sai jatkaa istunnon seuraamista eduskunnan vahtimestarin valvonnassa.

"Ministeri teki älyttömän loukkauksen"

Latvala kertoi eduskuntaistunnon jälkeen Lännen Medialle, että kansalaisaloitteen tekijälle ja hänen varamiehelleen pitäisi antaa oikeus puhua, kun aloite on eduskunnan lähetekeskustelussa.

Valiokunnat voivat kutsua kansalaisaloitteen tekijöitä kuultaviksi. Latvala kuitenkin epäilee, ettei häntä välttämättä kutsuta.

– Ei kai siellä valiokunnassa ministeri Mattila ole. Hän teki puheessaan niin älyttömän loukkauksen suomalaisia vammautuneita kohtaan, Latvala sanoi.

Mattilan mielestä pitäisi keskustella siitä, ettei jääkiekko olisi niin väkivaltaista. Puheenvuoro liittyi siihen, kun Hjallis Harkimo (ln) oli ottanut esille jääkiekossa vammautuneen tilanteen.

Jos Latvala olisi saanut puheenvuoron, hän olisi kertonut eduskunnalle mielivallasta, jossa kielteistä päätöstä ei perustella muuten kuin, että se hylätään "saamiemme lääketieteellisten selvitysten perusteella.

– Siinä ei ole lääkärin nimeä eikä oppiarvoa ja lisäksi vain valitusosoitus.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan, että vakuutus- ja eläkelaitosten lääkäreiltä on myös "poistettava mielivaltainen oikeus kumota potilasta hoitavan lääkärin lausuntoja".

Kansanedustaja Jari Ronkainen on jättänyt lakialoitteen samasta aiheesta kuin eduskunnan käsittelyyn tullut kansalaisaloite.

Kansanedustaja Niilo Keränen (kesk.) ei sanaa mielivaltainen hyväksynyt.

– Päinvastoin kuin aloitteessa mainitaan, vakuutuslääkäri ei kumoa hoitavien lääkäreiden lausuntoa.

– Hoitavien lääkäreiden lausunnot ovat erittäin kirjavia eikä se, että hoitava lääkäri ilmoittaa potilaan olevan työkyvytön, riitä. Hoitavan lääkärin tulee kuvata työnteon esteet niin, että vakuutuslääkäri pystyy arvioimaan työkyvyn, vakuutuslääkärinä itsekin toiminut Keränen sanoi.

"Kunnia ja omatunto" ei muuttaisi mitään

Kansalaisaloitteessa vaaditaan myös, että vakuutuslääkäreiden pitäisi vahvistaa lausuntonsa ja todistuksensa samoin kuin muidenkin lääkäreiden vakuuttamalla ne oikeiksi kunnian ja omantunnon kautta.

Ministeri Pirkko Mattila (sin.) mukaan vakuutus- ja eläkelaitoksen lääkäreillä ei ole oikeutta tehdä päätöksiä ilman vastuuta lausunnoistaan.

– Vakuutuslaitoksen asiantuntijalääkäri osallistuu päätöksentekoon vakuutuslaitoksessa samalla tavalla kuin muutkin vakuutuslaitoksen asiantuntijat ja korvauskäsittelijät. He kaikki toimivat virkavastuulla.

– Asiantuntijalääkäri on siten viime kädessä rikosoikeudellisessa vastuussa tekemisistään ja kannanotoistaan. Siksi kannanoton vahvistamisella kunnian ja omantunnon kautta ei olisi juridista sisältöä tai merkitystä eikä se lisäisi asiantuntilääkärin vastuuta.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on laadittu toimenpideohjelma vakuutuslääkärijärjestelmän kehittämiseksi. Huhtikuussa ministeriö asetti laajapohjaisen neuvottelukunnan jatkamaan asiantuntijalääkärijärjestelmän kehittämistä.

– Lääkkeeksi on kaavailtu laajempaa koulutusta ja sähköistä lausunnonantolomaketta. Tiedän kuitenkin lukuisia tapauksia, joissa vakuutusyhtiö on kiistänyt vammoja, joista on usean erikoislääkärin lausunto, kansanedustaja Jari Ronkainen (ps.) sanoi.

Ministeri Pirkko Mattila lähetti perjantaina vastineen uutiseen.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

Voihan vakuutuslääkäri olla oikeassakin. Vamma saattaa aiheuttaa, ettei entistä ammattia esimerkiksi jääkiekkoa voi enää harjoittaa, mutta johonkin muuhun ammattiin voi täysin pätevä. Sama on kaikissa muissakin ammateissa. Korvaava ja jopa parempi kuin aikaisempi voi löytyä oman rajoittuneen näkökulman ulkopuolelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakuutuslääkäreissä ei ole mitään puolueetonta. Järkikin sanoo että etsivät ainoastaan syitä,keksittyjä tai oikeita, evätä etuudet, muutenhan yhtiöt olisivat konkurssissa jos alkaisivat korvata kaiken mitä ehdoissa luvataan vakuutuksen ottamisen hetkellä. Poistettakoon lakisääteiset vakuuttamisen velvoitteet koska lain mukaisesti ei korvauksiakaan myönnetä. Toivottavasti kalikka kalahtaa noilla moraalittomilla omaan nilkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi vakuutuslääkärit ei pyydä lisäselvityksiä, jos ne puuttuvat esm. jos hoitava lääkäri ei ole kirjoittanut raporttiin, miksi työnteko ei enää ole mahdollista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi eivät pyydä lisäselvityksiä, koska se ei ole vakuutuslääkärin tehtävä.
Sairaskertomus tulee olla lisäselvityksineen ja liitteineen täydellisiä ennen kuin ne edes lähetetään vakuutuslääkärin arvioitavaksi.
Vakuutuslääkärin arvioitavaksi jää, onko potilas mahdollisesti kykenevä opiskelemaan uuden ammatin ja näin pystyy jatkamaan työelämässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakuutuspäätöksiin täytyisi olla täysin puolueeton elin. Nimellisesti sellinen on, mutta vain paperilla. Lähinnä vitsi koko homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jääkiekko on väkivaltaviidettä, jossa rampautuu ja loukkaantuu pysyvästi invaliideksi pelaajia.
Järjetöntä ja rikollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väkivaltaviihdettä ja rikollisuutta löytyy televisiosta,netistä ja vaikkapa rappukäytävästä paljon enemmän,joten pysyhän kotona virkkaamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jääkiekossa sattuvat vammat ei kuulu korvattavaksi
ovat oma aloitteisesti syntyneet rahan-ahneudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei toteudu tavallisen kansalaisen oikeusturva näissä tapauksissa millään muotoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos hoitavan lääkärin lausunto riittäisi, Suomi menisi konkurssiin, koska puolet kansasta hakeutuisi silloin työkyvyttömyyseläkkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– Vakuutuslaitoksen asiantuntijalääkäri osallistuu päätöksentekoon vakuutuslaitoksessa samalla tavalla kuin muutkin vakuutuslaitoksen asiantuntijat ja korvauskäsittelijät. He kaikki toimivat virkavastuulla."

Virkavastuu? Tätä voisi Mattila nyt vähän avata. Ovatko vakuutusyhtiöiden työntekijät virassa? Eikö ministeri ymmärrä mikä on virkamies? Hälyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä organisaatiossa jossa ministeritkin työskentelee DUURIN osa työntekiöistä on aikalailla pihalla monestakin asiasta. Todellakin hälyyttävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakuutuslääkäritoiminta on siirrettävä tuomioistuinlaitoksen alaisuuteen, jotta tämä kummallinen jääviysongelma poistuu. Päätökset myötäilevät nykyään sen mielipidettä ja toiveita, joka viulut maksaa, eli vakuutusyhtiöiden.

Saisiko tätä edistettyä vaikka EU-tuomioistuimen kautta? Onhan kummallista, että keskeinen kansalaisten oikeusturvaa koskeva toimielin on pankkien ja vakuutuslaitosten sekä ne omistavien pääomasijoittajien käsissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos virkavastuulaki on ulotettu heitä koskemaan, niin ei ainakaan valvontaa ole ulotettu.
Itse uskon, ettei lakiakaan ole ulotettu vakuutuslääkärin tehtäviin, eli taisi ministeri puhua vähän laveasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos harrastusluonteinen toiminta on riskialtista, ei siitä pitäisi ansaita työkyvyttömyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräs kaikkein vaikein aihe tuntuu olevan päähän kohdistunut vamman aiheuttanut isku, kuten voi käydä esim. auton alle jäädessä tai polkupyörällä kolaroidessa. Suomessa on ihan sekava tilanne siinä kohtaa milloin päävamma aiheuttaa työkyvyttömuuden. Ainakin noissa tapauksissa pitäisi lähteä liikkeelle oireista eikä liian tieteellisistä perusteluista, joista neurologian ja aivotutkimuksen pätevätkin henkilöt keskenään kinastelevat. Lähinnä jos oireet muodostuvat niin vakaviksi, ettei työhön keskittyminen tai jaksaminen enää onnistu, olisi parempi suosiolla antaa se eläkepäätös kohtuullisen nopeasti eikä jättää yksilöä taistelemaan voimattomana valtavaa vakuutusyhtiöiden ja vakuutuslääkäreiden ylivoimaa vastaan. Yksilöitä varten pitäisi perustaa Vastavoima Oy, joka on olisi veronmaksajien eli valtion kustantama ja ajaisi vain yksilöiden asiaa ja oikeutta. Siellä pitäisi olla eri osa-alueisiin erikoistuneet huippulääkärit, jotka pystyisivät perustelemaan miksi joku ei enää kykene työhön. Iso määrä henkilöitä ei ole jaksanut taistella loppuun saakka saadakseen hänelle kuuluvan työkyvyttömyyseläkkeen, etenkin kun vamma on vienyt muutoinkin mahdollisuuden puolustautua normaalisti ja lisäksi pahimmillaan puolustautuminen vie yli 10 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän "ihmislääkäri/ vakuutuslääkäri" -ongelman voisi jollakin tapaa tiivistää. Lähtökohtana voidaan pitää, että vakuutusyhtiöiden suurin palkattu työntekijäryhmä on iät ajat suunnitelleet vain sitä, ettei vakuutuskorvauksia ikinä tarvitsisi maksaa kenellekään. Palkkalistoilla ovelimmat lakimiehet, jotka laativat aukottomia todisteita tavalliselle kansalaiselle, että "musta on valkea". Siitä myös kiistatta kertoo se kuinka ne ovat aina muhkeasti tuottaneet voittoja omistajilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Uutisvirta

95
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image