Kotimaa

Hänninen: Vas­tuul­li­sis­sa tehtävissä olevien jaettava liikkeen yhteiset näkemykset

SRK:n pääsihteeri Tuomas Hänninen ei suoraan sano aiotaanko Leppänen erottaa koko liikkeestä. KUVA: Pekka Ala-aho
Kotimaa 6.3.2012 16:53 | Päivitetty 6.3.2012 19:54
Minna Akimo

Suomen Rauhanyhdistyksen (SRK) pääsihteeri Tuomas Hännisen mukaan lestadiolaisliikkeessä vastuullisiin tehtäviin valittavien ihmisten toivotaan olevan ”jakamattomassa rakkaudessa”.

Hännisen mukaan termi tarkoittaa sitä, että vastuutehtävissä olevilla on yhteinen ymmärrys keskeisistä opinkysymyksistä, siis uskon vanhurskauteen liittyvissä asioissa.

”Jakamattomalla rakkaudella” Hänninen otti kantaa myös lietolaisen pappisvihkimyksen saaneen Mari Leppäsen tilanteeseen. Leppänen on ensimmäinen vanhoillislestadiolainen nainen, joka on ottanut pappisvihkimyksen.

Kotimaa24–verkkolehden mukaan pappisvihkimyksen ottaneelta Leppäseltä on evätty kaikki luottamustoimet Turun rauhanyhdistyksessä.

Hänninen ei suoraan sano aiotaanko Leppänen erottaa koko liikkeestä.

”Mari Leppänen on Mari Leppäsenä tervetullut kaikkiin tilaisuuksiin, mutta seurapuhujana häntä ei voida käyttää”, Hänninen sanoo.

Lue lisää 07.03.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Yle Ajankohtainen kakkonen eilen 6.3., kerrottiin, että Mari Leppänen on Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan, Mikael Pentikäisen sisko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jakamaton rakkaus lähimmäisiin? Taitaa olla "lestajargonia" parhaasta päästä Mielestäni naiset voivat toimia pappeina ihan hyvin, joissakin tilanteissa ovat jopa parempia kuin miespapit (tunneäly). Joskus lestadiolaisia ovat olleet työkavereinakin ihan ok väkeä yksittäin, mutta useamman joukossa tyhmyys (tai usko) tiivistyy ja ulkopuoliset muuttuvat jotenkin syntisemmiksi. Puheenaiheet muuttuvat heti "valvotuiksi". Vapaa-ajalle he eivät välttämättä edes tunne syntisäkkejä. Liike on suljettu ja voivat mielestäni pysyäkin sillä tavalla keskenään. Uskoa saa jokainen mihin haluaa tai vaikka olla uskomattakin. Itse osaan ajatella vapaasti ja en voisi kuvitella ryhtyväni jonkun maallikkosaarnaajan 1800-luvun tulkintojen orjaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen Jumalaan ja vedetkin viiniksi muuttaneeseen Kristukseen luottava tavallinen ihminen, mutta en halua taivaaseen lestatiolaisten kanssa. Se olisi niin synkkä, huumoriton ja viinitön paikka, että Herra minua siitä varjelkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hänninen on oikeassa,mutta miksi ei voi puhua selvää suomea. Lässyttää vaan jostakin jakamattomasta rakkaudesta. Selväähän se on,että ei voi toimia tehtävässä, jos arvot ei Lestadiolaisen ajatusmaailman kanssa kohtaa. Jokainen ymmärtää,että ei voi vasemmistolaisena edustaa kokoomusta. Mutta miten se on niin vaikea käsittää,että pitää olla lestadiolainen, jos aikoo lestadiolaisuutta edustaa. Kyllä Mari valintaa tehdessään tiesi, mikä on lestadiolaisten kanta naispappeusasiassa. Eli valitsi, ollakko pappi,vai lesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lestadiolainen liike on hiljaa,hitaasti muutoksessa,avoimemmaksi. Moniin marginaalisiin uskonlahkoihimme verrattuna toivottavasti edellakavija.
Muistuttaisin etta liike tekee hyvaa tyota mika perustuu paljolti arvoihin jotka tukevat ihmisen, yhteison yhteiseloa.
(Tahan en viitsi edes luetella niita perusarvoja joita niin paljon hukassa ihmisilta tanapaivana)
Myrkky mika on lahes suvaitsemattomassa yhden totuuden ja vallankaytonkin lahkokulttuureissa, poistuu avoimmuudella, tulemalla tahan paivaan, ...mita lestadiolaisen liikkeen nuorempi polvi varmasti jo on.

Kaikkea ei tarvitse hyvaksya, arvoista voi mitaa kiinni, Taman paivan yhteiskunnan hyvinvoinnissa, pahoinvoinnissa ei Lestadiolaisuus ole ollut kuormittamassa taakkaamme vaan paremminkin osaltaan kantamassa.

Maailmalla, mm. esimerkkina Usa on lahkoja joka lahtoon, tuon valossa voi tarkastella uudestaan kaytavaa keskustelua Suomi,Kirkko, Kristillisyys jne. Myos katolisen kirkon opit naissa keskusteluissa tuotu esille, muistetaampas nama ja laitetaan asiat kasivarren mitan paahan tarkasteltavaksi, jaita hattuun.

Talle Naispapille onnea ja menestysta, kiitokset rohkeudestasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

itse olen tavallinen ja lukenut ja nähnyt kaikenlaista.kyllähän arvot on hyvä olla mutta ei kai se synnyttäminen tällaisessa yli kansoitetussa maailmassa ole enää niin tärkeää naiselle .voihan sitä uraakin luoda ja mistä ruoka ? että kyllä se otetaan pellosta eikä taivaasta.että ei ne aina ne raamatun neunot pidä paikkaansa,olen realisti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Mari Leppänen minun mielestä pidäkkään itseään vanhoillislestaadiolaisena,vaan media pitää.Silti Leppänen Leppäsenä saa käydä seuroissa ja muissakin tilaisuuksissa kuten kaikki muutkin liikken ulkopuoliset ihmiset.Ei rauhanyhdistyksen seuratilaisuudet ole suljettuja tilaisuuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis varmaan parempi että vanhoillislestaadiolaiset perustais oman kirkon niin ei tarvis elää tämän ajan kansankirkon holhouksessa ja hyväksyä kaikkia ulkopuolelta tulevia tasa-arvo paineita jotka esim. tässä naispappi asiassa sotii vanhoillislestaadiolais liikkeen persuarvoja vastaan . Ja tässä minun oma mielipiteeni niin ei se Leppänen ole oikeasti uskomassa niin kuin vanhoillislestaadiolainen uskovainen on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja mulla kun on kokemus, että usko on täysin henkilökohtainen suhde Jumalaan. Sitä ei multa eikä muilta kukaan toinen voi viedä. Miten ihmeessä vanhoillislestat suorastaan uskaltavat tuomita toisten ihmisten uskoa ??? Sitä en ymmärrä. Vain Jumala yksin tietää jokaisen. Vanhoillislestathan suorastaan ottavat itselleen Jumalan paikan kun ovat tuomitsemassa muiden uskoa. Ei meissä ihmisissä ole yhtään täydellistä, vain Jeesus yksin eli täydellisenä ihmisen elämän. Kyllä se pitäisi olla selvää vl:llekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämä iiläinen tuomitsi? Ei sanallakaan sanonut, että ei olisi uskovainen. Sanoi vaan, että ei ole samalla tavalla, kuin mitä vanhoillisletadiolainen on. VL:n kannan naispappeuteen tietää ja samoin tietää myös naispapin kannan. He uskovat tässä asiassa eri tavalla. Ja jokaisella vapaus uskoa omalla tavallaav, niin Marilla, kuin vanhoillislestadiolaisilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Imeellistä, miten asia kiinnostaa noin laajasti. Miksi liikkellä ei saisi olla periaatteita, joista pitää kiinni. Varsinkin kun esim. naispappeusasiassa eivät ole näkemyksineen edes yksin. Monet muutkin pitävät naispappeutta raamatun vastaisena. Eikä esim. katollisessa ja ortodoksissa kirkossa edes keskustella asiasta, juurikaan. Usein vielä ne, jotka pitävät ekumeenista menoa ko. kirkkojen kanssa hyvinkin hienona ja aikaan sopivana, eivät suvaitse oman kirkkonsa "sisäistä ekumeniaa". Taitaa joitakin huolettaa, että jos ne ovat sittenkin oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hienoa tuo raamattuun perustuva opillisuus.Ei olla tuuliviirinä tämänmaailman kaikissa virtauksissa.Tottakai vastustajia ja mustamaalaajia riittää ,mutta se ei saa olla oikean opin esteenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihme porukkaa. Ei kukaan täysipäinen ala edes keskustelemaan "uskon vanhurskaudesta" tai "jakamattomasta rakkaudesta". Yhtä hyvin horoskoopeista tai menninkäisistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Leppäsen asiassa olekaan kyse siitä, että hänellä olisi hinkua puhujaksi. Papin virka ja yhdistyksen puhujana toimiminen on kaksi täysin eri asiaa. Maallikko on maallikko ja pappi on pappi. Rauhanyhdistykset kutsuvat omat puhujansa edelleen. Konttori tekee väkisin tästä ongelman, josta rivikristityt kärsivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän nämä VL:t MIEHET ovat tuomitsemaan ketään mistään ja millään tavalla. Ihan kuin Mari olis tehnyt syntiä saadessaan pappisvihkimyksen??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kait nyt sentään kaikki lestanttisuviseuroihin osallistuvat tuota allekirjota???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä tästä jappasemaan. Kaikilla yhteisöillä on omat arvonsa jne. Ei kait voi olla niinkään että lestadiolaiset pakolla pitävät ketään jäsenenään, kait sieltä on vapaus lähteä jos noin paljon on poikkeavasti eri mieltä. Suoraselkäisyyttä tarvitaan, eikä joka asiassa tarvitse olla kompromisseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnioitan tätä vl-liikkeen perinteikkyyttä. Ev. lut. kirkkomme toiminta on karkaamassa lapasesta nykyoppeineen ja liberaalipiispoineen, ei vastaa enää raamattua. Kohta kai se on liityttävä ortodoksiseen kirkkoon joka kunnioittaa vanhoja toimintatapojaan. Ei kaikkea tarvitse lyödä lekkeriksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:48
Oulun torihotellin työmaan suuri torninosturi rikkoutui ja puretaan – nosturi tarkoitus saada töihin taas keskiviikkona
15:39
Riikka Moilanen valittiin hallintojohtajan viransijaiseksi Oulaisiin
15:29
Kokoomus vaatii tiukennuksia terrorismilakeihin – syyttää keskustaa kahden lakimuutoksen pysäyttämisen hyväksymisestä
14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
40
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
22
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
18
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
16
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
15
Tuore selvitys on herätys työnantajille: Rahalla palkitseminen motivoi eniten työntekijöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

199 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Oletko itse iloinen ja onnellinen toisten ihmisten hyvästä tuurista ja menestyksestä? Miten ilmaiset sen? Oletko itse hy... Lue lisää...
Väärät ystävät sinul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image