Kotimaa

Ham­mas­tek­nik­ko­jen koulutus uhkaa loppua kokonaan

Kotimaa 9.6.2013 3:35
STT

Hammasteknikkojen koulutus uhkaa loppua koko maassa. Suomen ainoa hammasteknikoita kouluttava ammattikorkeakoulu Metropolia on aikeissa lopettaa hammastekniikan koulutusohjelman ensi vuodesta alkaen.

Syynä ovat ammattikorkeakoulujen säästötoimet. Hammastekniikan koulutusohjelma joutui uhan alle muun muassa korkeiden koulutuskustannusten takia.

- Ohjelma on pieni, ja käsityömäinen ammatti vaatii paljon ohjausta ja taitojen opettelua. Meidän täytyy miettiä, onko meillä edellytykset toteuttaa sitä jatkossa, kun rahoituksemme vähenee, sanoo Metropolian rehtori Riitta Konkola.

Suomen Hammasteknikkoseuran puheenjohtaja Ilkka Tuominen arvostelee rankasti lopettamisaikeita.

- Päätöksellä vaarannettaisiin suomalaisten suun terveydenhuollon kokonaissaatavuus. Pelkästään irrotettavien hammasproteesien käyttäjiä on Suomessa 900 000, Tuominen sanoo.

Hammasteknikoita työskentelee Suomessa noin tuhat. Jos koulutus loppuu kokonaan, ei Suomessa enää valmisteta oikomiskojeita, hammaskruunuja tai purentakiskoja nykyisen ammattikunnan poistuttua työelämästä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ennen annettiin rippilahjaksi lapselle tekohampaat-nyt sekin lahjaetu viedään pois.Seuraavana lienee hammaslääkärikoulutuksen lopettaminen?EU:hun liittymisen myötä olemme jatkuvassa köyhyydessä ja tulemme pysymää-kuten laulussakin sanotaan-"on maamme köyhä ja siksi jää" jne:-(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ei ole kyse mistään muusta kuin Metropolian kiristyksestä leikkauksia kohtaan. Ammattikorkeissa ei ole halua järkevöittää kustannuksiansa, joten tämmöinen yhdessä koulussa opetettava ammatti on hyvä keppihevonen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylisuuri hallintohenkilökunnan määrä ja hulppeat toimitilakustannukset... siihen ne koulutuksen rahat Suomessa nykyisin menevät! Ei koulujen hallinto itseltään mitään leikkaa tai mistään säästä - hallinnon kerskabileet jatkuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin siinä kävi kun Euroopan Unioniin jäsenyyttä anottiin? Pian koittaa uusi aika jolloin tekohampaitten lonksuttelemisen sijaan saamme maiskutella pelkkiä ikeniämme.

Kuluuhan ne päivät ikeniä maiskutellen ja soseruokia syöden. Kun ajattelee tarkemmin alan kadehtia niitä jotka voivat lonksutella tekohampaitaan suussaan. Kadehdin myös niitä jotka voivat joka ilta laittaa tekohampaansa muovimukiin yön ajaksi. Kadehdin myös tasaisen kaunista välkehtivää tekohammasrivistöä jonka hymy paljastaa. Tietysti voi myös pelkillä ikenillä hymyillä. Ikenillä hymyily on yhtä viatonta hymyä kuin pienen vauvan hymy.

Ehkä joudumme turvautumaan hevosen hampaisiin tulevina vuosina. Hevosen hampaat ovat vahvat ja hevosen hampailla voi purra kovempaakin leipää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista, kun lukee Metropolian vuosikertomusta ja rehtorin kirjoituksia niin rahasta ei näytä olevan puutetta,

Jos Metropolia ei halua kouluttaa työtätekevää väkeä niin sen koulutuksen voi varmasti ulkoistaa mihin Suomen korkeakouluista tahansa. Tulisi myös halvemmaksi. Varmasti on jo työtätekeviä hammasteknikoita Suomessa jotka voisivat olla hyviä opettajiakin tähän ammattiin.

Vai oliko tässä taas ja jälleen kysymys rahankerjuusta jo voittoa tuottavalle yritykselle. ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä se kansan kaipaama kapitalismi pahimmillaan on. Kannattaisi miettiä ennekuin uurnille astelee vääntämään lumeron markkinatalouden vapaudelle. Palataan näköjään viisikymmentä vuotta taaksepäin kun ukot puukonnysällä leivänkannikkaa pienivät parihampaiseen suuhun mussuteltavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kohti näet kapitalismia tässäkin? Kyseessähän on julkisen sektorin laitos, jonka rahoitus tulee verorahoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metropolianin vedätys ja heti oli huomio taattu. Jos supistaisivat jotain yleisempää koulutusta ei se ketään kiinnostaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa taas viisasta ja suunniteltua, kuten monet asiat nykyään! Sitten voidaankin taas tuoda ko. henkilöitä eri puolilta maailmaa ja heidän ammatti- ja kielitaitonsa on mitä satuu!!! Ja meillä vain työttömyys kasvaa! Nyt jo koulutamme ilmaiseksi suuren joukon ulkomaisia opiskeljoita, jotka eivät jää tänne! Olisi viisaampaa kouluttaa omia sellisille aloille, joilla on työtä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä taas viedään ulkomaille osaaminen ja rahat taas kerran, kiitos suomi.
Tulee päivä jolloin pitää pyrkiä norjaan elintaso-pakolaiseksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

intiasta katuteknikoita nehän on itseoppineita ammlaisia .suomemn voi pistää kiinni viim sammuttaa valot

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EI VOI OLA TOTTA , täyttä skeidaa nyt joku päättäjä keksinyt ,eihän hammashoitoa voi ulkoistaa . Hammashoito ala ehdottomasti yksi taiteen laji käsityö ala joka täytyy saada jatkossakin . Onko nyt aprilli päivä ? Lopetetaan ennemmin alko monopoli Se on suomen SYÖPÄ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin kokonaisvaltaista ja suunnitelmallista on vain suomalainen ammattikasvatus ja -koulutus. Kun nämä kaikki tasavallan ammattikoulut, -opistot ja -korkeakoulut on määrätty tuottamaan "voittoa" omistajatahoilleen, johtaa se tähän pienet erikoiskoulutusta ja rahaa vaativat linjat lopetetaan. Nyt olisi aika jo nousta tätä suomalaista "hajautettua" koulutuspolitiikkaa vastaan.
Tietystihän se onnistuu kriisittömässä maailmassa niinkin, että hammaslääkäri tekee kuten ennenkin muotit, pakkaa ne laatikkoon ja Itella sitten kuljettaa mallin vaikka Intiaan halvan käsityön maahan tehtäväksi. Sitten tekele tulee taas aikojen päästä tohtorille ja huomataan, että kalusto ei ole potilaan suuhun sopiva ja rumba uusitaan kunnes potilas ja lääkäri ovat kuukausien päästä tyytyväisiä lopputulokseen. Yksi mahdollisuushan on tietysti kokeilla sitten myös poliisin hallussa olevaa löytötavara purentakalustoa, josko niistä löytäisi halvalla itselleen sopivat hampaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa minäkin toivon, Ouluun vain äkkiä tätä koulutusta suunnittelemaan hammaslääketieteellisen kanssa kivasti yhteistyöhön. Miksi ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomailla koulutetaan hammasteknikoita. Tänne Suomeen vaan tienaamaan ulkomaiden firmat ja ammatinharjoittajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan on taas yksi esimerkki typerimmistä suunnitelmista. Meitä kannikan purioita on vain 5 miljoonaa, joista 1/5 osa tarvitsee tämän ammattikunnan palveluita, niin mistä sitten apu, kun rusinasta ei saa otetta hapailla ?
Koulutus lopetetaan, työpaikat Kiinaan/Intiaan, eläkeikää pidennetään ! Hyvinvointi yhteiskuntako ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellisuudessa hammasteknikon palveluita tarvitsee huomattavasti suurempi määrä kuin 1/5 kansasta. Ne noin 900 000 irtoproteesin käyttäjää ovat vain murto-osa hammasteknisiä palveluita tarvitsevista / käyttävistä ihmisistä. Luvusta puuttuu kokonaan kiinteän protetiikan tarvitsijat, eli täytteet, kruunut, sillat, implanttirakenteet sekä oikomiskojeet. Hammasteknikot valmistavat myös kasvo- ja silmäproteeseja ja on kuulokojeisiinkin erikoistuneita teknikoita. Työkenttä on huomattava. Käytännössä lähes kaikki joutuvat turvautumaan hammasteknikon palveluihin jossain vaiheessa elämää. Suurin osa ei vain tiedä sitä. Yleinen luulo on, että hammaslääkäri tekee kaiken mitä suuhun laitetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

69
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
51
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
48
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
25
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
12
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
12
Tänään juhlitaan Koiranpäivää – Lähetä kuvia ja kerro, mitä jäi mieleen koirasi pentuajasta?
10
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Sosiaaliturvaan rinnastettavan eläkkeen tarkoitus on turvata jokaiselle vanhuudenpäivien toimeentulo. Varallisuutta sill... Lue lisää...
Kohtuus nimenomaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image