Kotimaa

Ham­mas­tek­nik­ko­jen koulutus uhkaa loppua kokonaan

Kotimaa 9.6.2013 3:35
STT

Hammasteknikkojen koulutus uhkaa loppua koko maassa. Suomen ainoa hammasteknikoita kouluttava ammattikorkeakoulu Metropolia on aikeissa lopettaa hammastekniikan koulutusohjelman ensi vuodesta alkaen.

Syynä ovat ammattikorkeakoulujen säästötoimet. Hammastekniikan koulutusohjelma joutui uhan alle muun muassa korkeiden koulutuskustannusten takia.

- Ohjelma on pieni, ja käsityömäinen ammatti vaatii paljon ohjausta ja taitojen opettelua. Meidän täytyy miettiä, onko meillä edellytykset toteuttaa sitä jatkossa, kun rahoituksemme vähenee, sanoo Metropolian rehtori Riitta Konkola.

Suomen Hammasteknikkoseuran puheenjohtaja Ilkka Tuominen arvostelee rankasti lopettamisaikeita.

- Päätöksellä vaarannettaisiin suomalaisten suun terveydenhuollon kokonaissaatavuus. Pelkästään irrotettavien hammasproteesien käyttäjiä on Suomessa 900 000, Tuominen sanoo.

Hammasteknikoita työskentelee Suomessa noin tuhat. Jos koulutus loppuu kokonaan, ei Suomessa enää valmisteta oikomiskojeita, hammaskruunuja tai purentakiskoja nykyisen ammattikunnan poistuttua työelämästä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Ennen annettiin rippilahjaksi lapselle tekohampaat-nyt sekin lahjaetu viedään pois.Seuraavana lienee hammaslääkärikoulutuksen lopettaminen?EU:hun liittymisen myötä olemme jatkuvassa köyhyydessä ja tulemme pysymää-kuten laulussakin sanotaan-"on maamme köyhä ja siksi jää" jne:-(

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ei ole kyse mistään muusta kuin Metropolian kiristyksestä leikkauksia kohtaan. Ammattikorkeissa ei ole halua järkevöittää kustannuksiansa, joten tämmöinen yhdessä koulussa opetettava ammatti on hyvä keppihevonen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylisuuri hallintohenkilökunnan määrä ja hulppeat toimitilakustannukset... siihen ne koulutuksen rahat Suomessa nykyisin menevät! Ei koulujen hallinto itseltään mitään leikkaa tai mistään säästä - hallinnon kerskabileet jatkuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin siinä kävi kun Euroopan Unioniin jäsenyyttä anottiin? Pian koittaa uusi aika jolloin tekohampaitten lonksuttelemisen sijaan saamme maiskutella pelkkiä ikeniämme.

Kuluuhan ne päivät ikeniä maiskutellen ja soseruokia syöden. Kun ajattelee tarkemmin alan kadehtia niitä jotka voivat lonksutella tekohampaitaan suussaan. Kadehdin myös niitä jotka voivat joka ilta laittaa tekohampaansa muovimukiin yön ajaksi. Kadehdin myös tasaisen kaunista välkehtivää tekohammasrivistöä jonka hymy paljastaa. Tietysti voi myös pelkillä ikenillä hymyillä. Ikenillä hymyily on yhtä viatonta hymyä kuin pienen vauvan hymy.

Ehkä joudumme turvautumaan hevosen hampaisiin tulevina vuosina. Hevosen hampaat ovat vahvat ja hevosen hampailla voi purra kovempaakin leipää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista, kun lukee Metropolian vuosikertomusta ja rehtorin kirjoituksia niin rahasta ei näytä olevan puutetta,

Jos Metropolia ei halua kouluttaa työtätekevää väkeä niin sen koulutuksen voi varmasti ulkoistaa mihin Suomen korkeakouluista tahansa. Tulisi myös halvemmaksi. Varmasti on jo työtätekeviä hammasteknikoita Suomessa jotka voisivat olla hyviä opettajiakin tähän ammattiin.

Vai oliko tässä taas ja jälleen kysymys rahankerjuusta jo voittoa tuottavalle yritykselle. ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä se kansan kaipaama kapitalismi pahimmillaan on. Kannattaisi miettiä ennekuin uurnille astelee vääntämään lumeron markkinatalouden vapaudelle. Palataan näköjään viisikymmentä vuotta taaksepäin kun ukot puukonnysällä leivänkannikkaa pienivät parihampaiseen suuhun mussuteltavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kohti näet kapitalismia tässäkin? Kyseessähän on julkisen sektorin laitos, jonka rahoitus tulee verorahoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metropolianin vedätys ja heti oli huomio taattu. Jos supistaisivat jotain yleisempää koulutusta ei se ketään kiinnostaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa taas viisasta ja suunniteltua, kuten monet asiat nykyään! Sitten voidaankin taas tuoda ko. henkilöitä eri puolilta maailmaa ja heidän ammatti- ja kielitaitonsa on mitä satuu!!! Ja meillä vain työttömyys kasvaa! Nyt jo koulutamme ilmaiseksi suuren joukon ulkomaisia opiskeljoita, jotka eivät jää tänne! Olisi viisaampaa kouluttaa omia sellisille aloille, joilla on työtä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä taas viedään ulkomaille osaaminen ja rahat taas kerran, kiitos suomi.
Tulee päivä jolloin pitää pyrkiä norjaan elintaso-pakolaiseksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

intiasta katuteknikoita nehän on itseoppineita ammlaisia .suomemn voi pistää kiinni viim sammuttaa valot

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EI VOI OLA TOTTA , täyttä skeidaa nyt joku päättäjä keksinyt ,eihän hammashoitoa voi ulkoistaa . Hammashoito ala ehdottomasti yksi taiteen laji käsityö ala joka täytyy saada jatkossakin . Onko nyt aprilli päivä ? Lopetetaan ennemmin alko monopoli Se on suomen SYÖPÄ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin kokonaisvaltaista ja suunnitelmallista on vain suomalainen ammattikasvatus ja -koulutus. Kun nämä kaikki tasavallan ammattikoulut, -opistot ja -korkeakoulut on määrätty tuottamaan "voittoa" omistajatahoilleen, johtaa se tähän pienet erikoiskoulutusta ja rahaa vaativat linjat lopetetaan. Nyt olisi aika jo nousta tätä suomalaista "hajautettua" koulutuspolitiikkaa vastaan.
Tietystihän se onnistuu kriisittömässä maailmassa niinkin, että hammaslääkäri tekee kuten ennenkin muotit, pakkaa ne laatikkoon ja Itella sitten kuljettaa mallin vaikka Intiaan halvan käsityön maahan tehtäväksi. Sitten tekele tulee taas aikojen päästä tohtorille ja huomataan, että kalusto ei ole potilaan suuhun sopiva ja rumba uusitaan kunnes potilas ja lääkäri ovat kuukausien päästä tyytyväisiä lopputulokseen. Yksi mahdollisuushan on tietysti kokeilla sitten myös poliisin hallussa olevaa löytötavara purentakalustoa, josko niistä löytäisi halvalla itselleen sopivat hampaat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa minäkin toivon, Ouluun vain äkkiä tätä koulutusta suunnittelemaan hammaslääketieteellisen kanssa kivasti yhteistyöhön. Miksi ei?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomailla koulutetaan hammasteknikoita. Tänne Suomeen vaan tienaamaan ulkomaiden firmat ja ammatinharjoittajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johan on taas yksi esimerkki typerimmistä suunnitelmista. Meitä kannikan purioita on vain 5 miljoonaa, joista 1/5 osa tarvitsee tämän ammattikunnan palveluita, niin mistä sitten apu, kun rusinasta ei saa otetta hapailla ?
Koulutus lopetetaan, työpaikat Kiinaan/Intiaan, eläkeikää pidennetään ! Hyvinvointi yhteiskuntako ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellisuudessa hammasteknikon palveluita tarvitsee huomattavasti suurempi määrä kuin 1/5 kansasta. Ne noin 900 000 irtoproteesin käyttäjää ovat vain murto-osa hammasteknisiä palveluita tarvitsevista / käyttävistä ihmisistä. Luvusta puuttuu kokonaan kiinteän protetiikan tarvitsijat, eli täytteet, kruunut, sillat, implanttirakenteet sekä oikomiskojeet. Hammasteknikot valmistavat myös kasvo- ja silmäproteeseja ja on kuulokojeisiinkin erikoistuneita teknikoita. Työkenttä on huomattava. Käytännössä lähes kaikki joutuvat turvautumaan hammasteknikon palveluihin jossain vaiheessa elämää. Suurin osa ei vain tiedä sitä. Yleinen luulo on, että hammaslääkäri tekee kaiken mitä suuhun laitetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:20
Omakotitalo tuhoutui tulipalossa Haapavedellä – liekit löivät katosta läpi pelastuslaitoksen saapuessa paikalle
19:00
Paljastunut murhasuunnitelma ajoi aatelisherran maanpakoon – sitten hän tuli Lappiin ja ryhtyi kirjailijaksi Tilaajille
19:00
Viherbuumi käy kuumimmillaan – oululainen kotipuutarhuri idättää siemeniä maitopurkeissa ja ihmettelee tomaatin hentojen versojen putkahtamista ylös mullasta Tilaajille
19:00
Voi rottien kevät: Leuto talvi ja koronaepidemia ennakoivat runsaita rottatuhoja kaupunkeihin – lutikkaongelmakin voi räjähtää käsiin Tilaajille
17:37
Pudasjärven viikonloppupäivystyksen lakkauttaminen huolestuttaa terveyskeskuksen asiakkaita – Yhteispäivystys ei kuormitu sen takia, vakuuttaa vastuualueen johtaja
16:35
Omakotitalo palaa Oulaisten keskustassa Keskuskadulla, naapurustossa pyydetään sulkemaan ikkunat savun vuoksi
15:35
Suomessa on nyt 25 koronakuolemaa – määrä nousi viidellä vuorokauden aikana
82
OYSissa on hoidossa kahdeksan koronapotilasta – sairastuneita Pohjois-Pohjanmaalla on 73 ja koko maassa 1882
56
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
48
Taksiliitossa ollaan huolissaan siitä, että asiakkaan koronatartuntaa ei kerrota – sama taksi voi kuljettaa asiakkaita myös syöpähoitoihin
25
Satoja Oulun kaupungin työntekijöitä yt-neuvottelujen piirissä – lukuisilla sivistys- ja kulttuuripalvelujen henkilöillä palkanmaksu päättymässä
23
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50
23
Poliisi luopui tänään Uudenmaan tiesulkujen ympärivuorokautisesta miehityksestä – liikkuvaa valvontaa on lisätty
13
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

215 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Töitä tekkee ja palkka juoksee niin mikäs tässä on kotona istuskellessa. Vieressä istuskelee marsalkka vahva :) Lue lisää...
Mikäs tässä on töitä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image