Kotimaa

Hälyttävä tulos kan­san­edus­ta­jien tasa-ar­vo­ky­se­lys­tä: Seksuaalista häirintää kertoi kokeneensa 12 naista ja 17 miestä – eduskunta ryhtyy nopeisiin toi­men­pi­tei­siin

Eduskunta keskustelee sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntymisestä.
Kotimaa 12.9.2018 13:16 | Päivitetty 12.9.2018 13:27
Kaleva, STT

Eduskunnan tasa-arvotilanteesta on saatu tutkittua tietoa.

Kansanedustajille suunnatussa kyselyssä seksuaalista häirintää kertoi kokeneensa 12 naista ja 17 miestä. Kyselyyn vastasi 149 kansanedustajaa.

Eduskunnan tasa-arvotilanne koetaan kyselyn mukaan yleisesti hyväksi. Epäkohtina mainitaan muun muassa kansanedustajien verkostojen sekä valiokuntien sukupuolittuneisuus.

Eduskunnan kyselyyn vastanneista 72,3 prosenttia kertoi saaneensa suoria uhkauksia sosiaalisessa mediassa. Sukupuolella ei ollut yhteyttä kokemusten yleisyyteen.

Puhemies Paula Risikko (kok.) kertoo käynnistäneensä toimet seksuaalisen häirinnän ja kansanedustajiin kohdistuvien uhkausten kitkemiseksi.

– Tänään julkistetussa Tasa-arvo eduskunnassa -tutkimuksessa esille nousseet tiedot ja luvut epäasiallisesta käytöksestä, seksuaalisesta häirinnästä ja edustajiin kohdistuvasta uhkailusta ovat vakava viesti, Risikko sanoo mediatiedotteessaan.

Risikko toteaa, että eduskunnan kanslian henkilöstöä varten on olemassa ohje epäasiallisen kohtelun ja häirinnän estämiseksi. Ohjeen mukaista toimintamallia käytetään soveltuvin osin myös kansanedustajien kohdalla. Muiden työpaikkojen tapaan eduskunnassa on työsuojelutoimikunta ja aktiivinen työterveyshuolto.

– Eduskunta on kansanedustajien työpaikka, jossa on noudatettava hyvän työympäristön pelisääntöjä, varmistettava työturvallisuus ja tarvittaessa ryhdyttävä työsuojelutoimiin.

Puhemies on käynyt asiaa läpi eduskuntaryhmien johdon kanssa ja tänään aihetta on käsitelty puhemiesneuvostossa.

 

– Olen pyytänyt, että tasa-arvoselvityksen ohjausryhmä jatkaa työtään ja että kansliatoimikunta saa konkreettiset esitykset asiaintilan parantamiseksi jo tänä syksynä.

 

Toimenpiteet toteutetaan puhemiehen mukaan nopealla aikataululla.

MAINOS

Kommentoi

Eikö nuo ihmiset tuolla eduskunnassa ole ihan aikuisia ihmisiä? Jos mua työpaikalla ahistelee joku epäasiallinen ja epäasiallisesti käyttäytyvä ihminen, niin täältä pesee! Kuuluu ja kauas. Eikö osaa selvästi ja tarpeeksi kovaäänisesti siittä huomautta??? Ehkä mulla tuota ikää on sen verran, että uskaltaa. Eriasia on lapset, josta pitää tehdä nyt sydämen asia. Lapset ei asiaa edes ymmärrä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa huonolta. Onko tämä jo varmasti läpäissyt perustuslakivaliokunnan käsittelyn?
Mutta syntyypi epäillys, että yritetäänkö tähän kohu ongelmaan siirtää nyt huomio asioista, jotka edustajien tulisi oikeasti hoitaa, mutta eivät tahdo saada aikaiseksi, kun on "aikatauluongelmia", siis paljon muuta kiireempää mukavaa tekemistä, kaupungilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edustajat voisi keventää taakkaansa tässäkin asiassa ja käyttää ahdisteluihin avustajiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunnassa pitäisi olla maan kerma, joka tarkoittaa: hyvää käytöstä, ystävällistä esiintymistä/kielenkäyttöä ja esimerkillistä suomalaisuutta. En voi ymmärtää sitä raukkamaista esiintymistä - mitä esim. kyselytunnilla tapahtuu. Olenkin jo ajat sitten lopettanut eduskunnan lähetysten seurannan. Huomattava osa edustajista käyttäytyy ja huutaa alta kaikkien hyvien käytöstapojen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei veli Tuomas, eduskunta on kansa pienoiskoossa ! Huom: Jutussa ei oleteta, että edustajat kiusaisivat toisiaan, vaan myös ulkopuoliset voivat osallistua kähmintään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kansa pienoiskoossa. Ne, jotka hakeutuvat eduskuntaan, usein hakeutuvat sinne "vääristä" syistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole todellakaan kansa pienoiskoossa, köyhällä ei ole tuohon eliittiin mitään asiaa, ja sen huomaa päätöksenteossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi kun puolueita ei nimetty, olisi ollut kiva nähdä missä puolueissa ongelmia ilmenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllätti tuo häirittyjen mieskansanedustajien määrä. Olisi hyvä saada tieto heidän kohdaltaan olivatko häiritsijät mies- vai naispuolisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helppoa kuin heinänteko,käsittääkseni kansanedustajat kun säätävät lait niin ei muuta kuin sellanen laki välittömästi voimaan,et kansanedustajia ei saa seksuaalisesti häiritä eikä uhkailla!Tosin mikä nyt sit mikä on seksuaalista häirintää,mikä uhkailua?Herkkähipiäisimmät kun kokee viattoman flirtinkin vähintään raiskaukseksi tai vähänkään omasta näkemyksestä poikkeavan mielipiteen uhkailuksi.Please,lopettakaa tää liiallinen tutkiminen,alkaa tuntuun,et nykyäänkin jo Suomessa on kaikki rangaistavaa,kohta joka Uuno ja Alma luokitellaan rikolliseksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ahdistaisi olla ahdistelija vuonna 2018. Onneksi ei tuollaisia vinkeitä koskaan ollut itsellä.
Nämä ahdistelijat tunnistaa kyllä myös kommentointityylistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvaisivat nyt ensin kansalaiset ja sen jälkeen tai ohessa itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotimaiset roskat ehtii lakaista myöhemminkin
Tärkeintä omat taskut ja muualta tulleiden asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Uutisvirta

117
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
89
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
60
Asiantuntija: Perussuomalaiset saattavat kiriä vihreiden ohi eduskunnassa — Sdp:n ja kokoomuksen vääntö ykköspaikasta tiivistyy vaalipäivään
52
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
32
Oululaisyhtiö Suomen Hoivatilat jatkoi rajua kasvua – operatiivinen tulos kasvoi 41 prosenttia
31
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
31
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illalla maan pohjoisosassa jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi tulen äänestämään Keskustaa?

Likapyykin pesu alka heti vaalien jälkeen, kun tulos tai ulos on ULOS. Tämänaamuisiessa HS:n kannatuskyselyssä kepun k... Lue lisää...
SMP(b)

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image