Kotimaa

Haluatko lapsellesi hyvän parisuhteen? Opettele riitelemään puolisosi kanssa syyttelemättä

Lapset ottavat aina mallia vanhempiensa erimielisyyksien selvittelystä, parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow sanoo. KUVA: Monkey Business Images
Kotimaa 30.10.2017 19:00
Elina Pajunen

Jos omien lasten hyvinvointi kiinnostaa muutenkin kuin koulunkäynnin ja harrastusten osalta, joskus on hyvä pysähtyä miettimään, miltä vanhempien riidat lapsesta kuulostavat.

Tähän kehottaa parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

- Ainakin jommankumman vanhemman tulisi riidan keskellä pysähtyä tarkistamaan, ettei vanhempien erimielisyys tunnu kenestäkään pelottavalta, hän sanoo.

Stolbow muistuttaa, että vanhemmat ovat lasten tuki ja turva.

- Monesti ajatellaan, että uhkaavuus koskee vain perheväkivaltaa, mutta se voi olla myös esimerkiksi toisen vanhemman solvaamista. Uhkaava ilmapiiri syntyy helposti.

- Menkää hetkeksi lapsen asemaan ja miettikää, miltä suhde näyttää lapsen silmin katsottuna.

Toinen hyvä keino samastua lapsen tilanteeseen on miettiä, pystytkö itse lepäämään ja rentoutumaan kahden riitelevän lapsen välissä tai kuunnellessasi heitä viereisestä huoneesta.


Stolbown mielestä
vanhemmat ovat tärkeimmässä roolissa, kun mietitään, miten opitaan ja opetetaan rakentavaa riitelyä myös myöhempää elämää varten.

Stolbow korostaa, että tavoitteena ei ole poistaa erimielisyyksiä. Lapselle erimielisyys on loogista, jos riidoissa pysytään asiassa eikä lähdetä syyttelemään toisia.

- Ei erimielisyyttä saakaan kitkeä kodista, sillä sen kautta lapset oppivat puolustamaan omiakin kantojaan myös kodin ulkopuolella.

Jos omien näkemysten rakentavaa puolustamisen taitoa ei opi lapsena, sitä ei todennäköisesti osaa myöskään aikuisena.

- Jos lapsi kasvatetaan ensisijaisesti tottelevaiseksi, hän oppii, että jos haluaa olla rakastettu, pitää hoitaa hommansa, olla kiltti ja tottelevainen. Silloin on käytännössä mahdotonta puhua itselle vaikeista asioista myöskään parisuhteessa, Stolbow sanoo.


Lapsuudenperheen
malli ei-rakentavasta riitelykulttuurista voi aikuisuuden parisuhteissa ilmetä myös sitoutumiskammona tai konfliktien pelkona.

- Puhumattomaksi muuttuminen erimielisyyksien ilmetessä on kumppanille äärettömän turhauttavaa, sillä jotenkin eteenpäin olisi päästävä ja asiat saatava käsiteltyä, Stolbow sanoo.

Samalla kun ei kerro omia kantojaan, oma tyytymättömyys ja väsymys kasvavat.

Lapsuudessa saadut vinoutuneet riitelymallit voivat antaa myös vääriä käsityksiä siitä, mikä kuuluu tavalliseen välienselvittelyyn ja mikä on esimerkiksi henkistä väkivaltaa.

- Lapset ottavat vanhempiensa erimielisyyksien hetkistä mallia, halusimmepa sitä tai emme, Stolbow toteaa.

- Lapset oppivat, kuinka itse toimia riidassa tai omien kantojen puolustamisessa kodin ulkopuolella. Jos vanhempien suhde on sillä tavalla kallellaan, että toinen aikuisista esimerkiksi aina vaikenee tai ei tuo omaa kantaansa esille, ei tämä varmasti lisää lapsen käsitystä tasa-arvoisesta parisuhteesta.

MAINOS

Kommentoi

Hahahahaha, jo on aikoihin eletty, pitää osata riidelläkin oikein. Ei taida nämä "tohtorikoulutettavat" käsittää mikä on riidan olemus. Tarkoittavat tietysti, että erimielisyydet on voitava ratkaista syyttelemättä. Riiita on kokonaa eri asia joka ratkotaan yleensä oikeudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnon riita puhdistaa ilmapiirin, ei aina voi olla samaa mieltä ja lakaista riitoja maton alle. Minun kotonani riideltiin mutta sovintokin näytettiin. Åiti istui isän sylissä ja halasivatkin. Ei jäänyt mitään traumoja. Turhaa se on vältellä riitoja lasten nähden, niillä peijoneilla on hyvä vaisto, milloin "Ukkosta " on ilmassa, siitä ne traumat syntyy kun "meillä ei koskaan riidelty." Riitelykin kuuluu ihan tavalliseen elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos vaimon mielestä on pakko saada puolen miljoonan euron omakotitalo, tai muuten tulee ero, ja miehen mielestä ei ole, ei voi välttyä riidalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
24
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
19
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
16
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
6
Suorapuheinen Pippa Laukka ohjaa laihduttamaan – Esko Eerikäisen aamumunakas vaihtuu puuroon
6
Poliisilta lisätietoa Kalajoen kuolonkolarista: Mercedeksen mittari pysähtyi 165 km/h lukemaan, lähellä ollut maanjäristysmittari rekisteröi törmäyksen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image