Kotimaa

Halpeneeko sähkö Oulussa? "Tavoitteemme on olla Suomen kolmen edullisimman sähkönmyyjän joukossa"

Oulun Seudun Sähkön toimitusjohtaja Risto Kantola kertoo, että tavoitteena on olla Suomen kolmen edullisimman sähkönmyyjän joukossa. KUVA: Heli Rintala
Kotimaa 15.1.2020 6:13
Petri Hakkarainen

Oulun Energia, Oulun Seudun Sähkö ja kahdeksan muuta sähkönmyyjää ovat yhdistäneet toimintansa. Uudet sähkönmyynti- ja asiakaspalveluyhtiöt aloittavat huhtikuussa.

Oulun Energian ja Oulun Seudun Sähkön lisäksi mukana ovat Lahti Energia, Pori Energia, Vantaan Energia sekä nykyisen Oulun Sähkönmyynnin osakkaat Tornion Energia, Haukiputaan sähköosuuskunta, Raahen Energia, Rantakairan Sähkö ja Tenergia. Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi kaupan lokakuussa. Järjestely toteutetaan liiketoimintasiirrolla, jossa osakasyhtiöt siirtävät sähkönmyynti- ja asiakaspalveluliiketoimintonsa yhteisesti omistettavaan konserniin. Henkilöstö siirtyy yhteisyrityksen palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Uuden yhtiön tavoitteena on kasvaa Suomen suurimmaksi sähkönmyynti- ja palveluyhtiöksi.

Oulun Seudun Sähkön toimitusjohtaja Risto Kantola, miksi uusi yhteisyritys perustettiin?

– Suurin osa mukaan tulleista yhtiöistä on tehnyt yhteistyötä vesivoimaenergian saralla. Olimme yhtä mieltä siitä, että menestyäksemme kovasti kilpailuilla markkinoilla, joille on tulossa mukaan yhä uusia toimijoita, meidän on oltava aktiivisia ja tarjottava uusia palveluja ja tuotteita. Suurella yhtiöllä on siihen paremmat mahdollisuudet kuin pienellä.

Miten muutos näkyy asiakkaille?

– Uudet sähkönmyynti- ja asiakaspalveluyhtiöt aloittavat huhtikuun 1. päivänä, mutta asiakkailta muutos ei edellytä mitään toimia. Asiakkaiden sopimukset siirtyvät uuteen yhtiöön sellaisinaan ja jäsenalennukset säilyvät. Sähköenergiasta ja sähkönsiirrosta laskutetaan edelleen yhdellä laskulla.

Saavatko Oulun seudun asukkaat jatkossa nykyistä halvempaa sähköä?

– Hintoja ohjaa sähkömarkkinoiden kehitys, mutta tavoitteemme on olla Suomen kolmen edullisimman sähkönmyyjän joukossa.

Millaista kilpailu sähkömarkkinoista on? Käytetäänkö kilpailussa kyseenalaisia keinoja?

– Kilpailu on kovaa. Haluamme vastata siihen hyvällä palvelulla ja edullisilla hinnoilla. Kilpailun epäterveet ilmiöt liittyvät lähinnä eräiden toimijoiden harjoittamaan puhelinmarkkinointiin. Yhteisyrityksemme perustamiseen liittyen on kuluttajille muun muassa valehdeltu, että lopetamme kokonaan sähkönmyynnin.

Myös Energiaviraston ylläpitämän sähkönhinta.fi -sivuston kautta yrittävät eräät toimijat harhauttaa kuluttajia, kun yhden kuukauden tarjoushinnan perusteella lasketaan koko vuoden sähkönkulutuksen hintaa.

Mitä sanotte kuluttajille, joiden mielestä sähkönhinnan kilpailutus on turhaa, koska noin puolet laskun summasta mudostavaa siirtohintaa ei voi kilpailuttaa?

– Siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, mutta sähköenergian hinnan vertailulla voi saada säästöjä. Vertailu ei tosin ole aivan helppoa, ja siksi siihen kannattaa käyttää aikaa. Edulliselta vaikuttavaan tarjoukseen ei kannata suostua ilman hinnoittelun ja myyntiehtojen huolellista tarkastelua.

Millaisia uusia palveluja tarjoatte kuluttajille?

– Asiakkaat haluavat ympäristöystävällisiä palveluja sekä vähentää energiankulutustaan. Tarjoamme esimerkiksi aurinkosähköpalveluja ja ratkaisuja sähköautojen lataamiseen. Palveluumme voi liittyä myös erilaisia kodinturvaratkaisuja, kodin sähkö- ja putkimiespalveluja ja vaikka vakuutuksia. Näissä teemme yhteistyötä alan ykköstoimijoiden kanssa. Olemme heille kiinnostava yhteistyökumppani, kun olemme riittävän suuri yhtiö.

Katoaako nykyisten sähköyhtiöiden paikallisuus uuden suuryhtiön myötä?

– Ei katoa. Vaikka toimimme koko maassa, haluamme olla samalla paikallinen, juureva toimija. Oulun Seudun Sähkön ja Oulun Energian tunnuksetkaan eivät katoa.

420 000 asiakasta

Uusi yhteisyritys aloittaa toimintansa 1.4.2020.

Sähkönmyynti- ja palveluyhtiöiden nimet kerrotaan tammikuun aikana.

Sähkönmyyntiyhtiö on hieman yli 10 prosentin markkinaosuudellaan ja 420 000 asiakkaallaan Suomen kolmanneksi suurin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (155)

Kyllähän sähkän siirron voi kilpailuttaa, 101 kansanedustajaa voi kansallistaa koko Suomen sähköverkon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkö niin ,entäs siirto maksu. Myykää enemmistö yhtiöstä niin saadaan sähkön hintakin kohdalleen. Kohta on vettä liian vähän ja muuta sellaista syitä on keksittyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät ole kulut todellisia. "Kuplia" on kuluissa. Sähkönsiirtoyhtiöt tienaavat hyvin, koska ilman sähköä ei nykyaikana tule toimeen. Sähköenergian tuotanto aggregaatilla ja aurinkosähköllä on mahdollista, mutta molemmat vaativat investointeja, mutta se kannattaa pitemmällä aikavälillä. Pienellä investointisummalla pääsee alkuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pienenee sähkölasku oulussa, kyllä kilpailu pitää siitä huolen, eikö niin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkönsiirron toteuttaa aina paikallinen siirtoyhtiö.

Sähkömaksu pitää poistaa. Sähkövero riittää !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna miekka ja kypärä kun valmistuin sähköasentajaksi niin silloin oli vielä joka kunnassa oma sähköyhtiö, jopa kylillä oli omat sähköosuuskunnat. Kuntalaiset myivät tämän omaisuuden yhtiöille koska rahanhimossa ei nähty muuta vaihtoehtoa koska sähköverkkojen ylläpito oli liian vaikeaa ja kallista. Nyt maksellaan näiden sähköyhtiöiden liikevoittoja ja valitellaan kalliita hintoja. En tiedä kumpi on ihmisen pahempi vitsaus, tyhmyys vai rahanahneus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin yhdentekevää - niin kauan kun sähkönsiirrolla ja varsinkin perusmaksulla terrorisoidaan varsinkin vähiten sähköä käyttäviä pienasiakkaita.

Sähkönparusmaksu on rikkaita ja enemmän sähköä käyttäviä suosiva tasavero, jollaisesta ei tietääkseni Suomessa ole missään äänestetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkönsiirtoyhtiöt pitäisi kansallistaa maksamalla vain heidän hankintahintansa takaisin, sillä he ovat ryöstäneet kansallisomaisuudella kansaa röyhkeästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aivan sama kuka luukuttaa ja mitä, mutta siirrossa on aina paikallisen monopolin hallitseva ryöstöhinta, jota ei nimenomaan voi kilpailuttaa.

Sähkön siirrolle pitäisi saada sama monopolin murto kuin kiinteälle laajakaistalle. Siellä kaapeli on pakko vuokrata kilpailijalle, jos hinta ei ole kilpailukykyinen. Tämä on helppo hoitaa lainsäädännöllä, jos poliitikot olisivat kansan asialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion haltuun sähkönsiirtoyhtiöt pakkolunastuksella ja tämän jälkeen maksimi voittotuottokatto 1%.

Sähköveroon myös päätös, että siihen ei kosketa, tai se puolitetaan niinkuin persut ovat linjanneet.
Tämäkin vero tuli kokonaan uutena verona vuonna 1997, jota on hilattu kokoajan suuremmaksi.

Sähköveron loi Lipposen sateenkaarihallitus, jossa hääräsi kas kummaa SDP, kokoomus, RKP, vasemmistoliitto sekä vihreät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai että halpenee? Mitä hyötyä siitä on kun siirtohintoja nostetaan samaan aikaan. Nämä hintojen alennus uutiset ovat ihmisten huijausta, mikään ei nykyaikana oikeasti halpene, valehtelu on tämänpäivän rehellinen uutinen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Saavatko Oulun seudun asukkaat jatkossa nykyistä halvempaa sähköä?"

Riippuu siitä, keneltä ostaa sähkönsä. Ei Oulussa asuminen tarkoita automaattisesti sitä, että ostaa sähkönsä paikalliselta yhtiöltä. Sähkön voi nykyään kilpailuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helenillä todella törkeä kulttuuri myyjien suhteen.. Ovella oleva myyjä tarjosi huomattavasti kalliimpaa sopimusta, kuin nykyinen OE:n sopimus. Lopulta laittoi jalan oven väliin, saatesanoin "sinä siis et halua pelastaa pingiivinejä?". Suorastaan törkeää yrittää syyllistää mahdollista asiakasta, ja tällä tavoin myydä hänelle epäedullisempi sopimus.
Alkoi niin ärsyttää, että sanoin pojalle tarkan paikan mihin voi pingviininsä työntää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmen vuoden mökkisähköt muutama euro, siirrron perusmaksut samalta ajalta n. 400€. Suomessa ei ole yhtään sähkönsiirtoyhtiötä, jossa perusmaksu olisi 0€ tai suht kohtuullinen. Sähkön myyntipuolella löytyy molempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon voisi varmasti hakea oikeudesta kohtuullistamis päätöstä. Varmaan täyttää kiskonnan tunnusmerkit. Tuolla ryöstämisellä kannattaa jo hankkia mökkikohtainen agregaatti sähkön tuottoon.
Sähkö on ollut monopoli tuote. Seuraavaksi otetaan vesi samanlaiseen asemaan, sitten hullut ekonomit miettivät miten tuuli ja aurinko voitaisiin voitaisiin yleisesti pistää (mukavuus) verolle. Jos että vielä ole huomanneet, niin paskavesilaki nosti vedenkäytön kustannukset myös pilviin. Siinä sivussa kunta laskuttaa vielä huleveden juoksutuksesta mielivaltaisesti.
Onhan meillä näitä mielivaltaisuuksia Yleveron muodossa, erillaisten ajoneuvoverojen ja kaikkien verojen isoäitinä "räppänävero", jos joku vielä muistaa koulussa historiaa lukeneensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun vesi tekee yli 20% tulosta vuosi vuodelta ja tilittää voitot kaupungille. Vesiyhtiöt ovat vihjanneet vanhoista putkista, jotka joudutaan uusimaan kohtapuolin.

Arvatkaa kuka sen maksaa? No tulevissa vesilaskuissa tietenkin tulevat kuluttajat.

Vähän sama homma kuin autoilijoilla. Vuosikausia kynitään veroja ja tilitetään valtiolle. Kun on uusien investointien aika niin voitot on jo tuhlattu ja nostetaan hintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos halpenee, niin armeijan ruumiitten kävelyttäminen tulee halvemmaksi.
Säästöä sekin..!
Ti-Ti-Ti--Taa-Taa-taa--Taa-ti, Taa-ti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisella on merkitystä ainoastaan jos myös SÄHKÖNSIIRTO halpuu. Sirrolla on rahastettu viimeaikoina!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin Saksalaiset maksaa sotakorvaukset,kun polttivat Lapin ja toki Amerikka,Britit,Venäjä maksaa meille sotakorvaukset aloittivat sodan ja tukivat Venäjää.Olen ynnännyt yhteen 1940-2020 korkoineen tekisi 2000 mrd euroa riihikuivaa raha saman verran mitä Norjalla jemmassa.Siinä olisi korvauksia köyhälle maalle tai eikä tarttisi itkeä joka centistä sähkönhinnasta...Puskin Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (155)

Uutisvirta

10:24
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa
10:14
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli kahdeksaankymmeneen – Aasian pörssit ja matkailuosakkeet laskivat
9:36
Aurinko innosti Nallikarin edustalla ja muuallakin jäällä - lukijat kuvasivat valoisten pakkaspäivien touhuja
9:15
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
9:09
NBA-koripallotähti Kobe Bryantin ja hänen tyttärensä kuolemaa on surtu ympäri maailman – tämä helikopteriturmasta tiedetään
9:00
Auton lämmitysjohdosta lähtenyt palo tuhosi henkilöauton ja uhkasi sytyttää katoksen Muhoksella
8:24
Suunniteltu tehtaan laajennus vetää jo yrityksiä Kemiin – "Kaupungille tulevien erilaisten kyselyiden määrä on moninkertaistunut" Tilaajille
48
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
40
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
9
Metsäteollisuus vastaa lakkoon kolmen päivän työsululla, sovintoa haetaan valtakunnansovittelijan toimistolla
8
Metsänomistajille on suunnitteilla ensimmäinen valtiontuki täysin ja ainoastaan ilmastolähtökohdista – kompensaatioiden taustalla hiilinielujen vahvistaminen
8
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
6
Talvinen sää palaa Ouluun: Tällä viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
3
Keihäsmatkat-sarja on humalainen pätkä suomalaista matkailuhistoriaa – ensin ollaan kivassa kännissä ja sitten iskee krapula

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Minulla on omakotitalossani jopa kaksi vessaa. Voin ihan huvikseni käydä kummassa vaan sen mukaan miten huvittaa. En ymm... Lue lisää...
Äly hoi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image