Kotimaa

Hal­li­tus­puo­lu­eet jyräsivät: Sote-valiokunta lopetti asian­tun­ti­joi­den kuulemisen äänestyksen jälkeen

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontui maanantaina jatkamaan sote-uudistuksen käsittelyä. Ennen kesätaukoa valiokunnan ilmapiiri oli tulehtunut.
Kotimaa 20.8.2018 14:13 | Päivitetty 20.8.2018 15:35
Aki Taponen

Hallituspuolueiden edustajat ottivat tahtipuikon käsiinsä, kun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta palasi maanantaina kesätauolta. Valiokunta päätti hallituspuolueiden äänin 10–7 lopettaa sote-uudistuksen asiantuntijoiden kuulemisen, jota oppositio olisi halunnut jatkaa.

Nyt näyttää siltä, että valiokunta voi saada mietintönsä valmiiksi syyskuussa lähetettäväksi perustuslakivaliokunnan tarkastettavaksi.

– Totesimme, että meillä on yhteinen tahtotila saada tämä syyskuussa valmiiksi, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) sanoi valiokunnan kokouksen jälkeen.

Valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) mukaan valiokunta päätti yksituumaisesti syksyn aikatauluista.

– Katsoimme, että syyskuun osalta meillä on kiire. Jatkamme työskentelyä niin, että tiistaista perjantaihin pyrimme tämän työn tekemään aamupäivisin niin, että välttäisimme maanantaipäiviä.

Kiurun mukaan aikatauluista sopiminen kertoo siitä, että valiokunta on toimintakykyinen ja hyvässä iskussa. Tarkemmin hän ei suostunut mietintöjen valmistumisajankohtaa ennakoimaan.

Varapuheenjohtaja Heikkisen mukaan äänestys asiantuntijakuulemisten lopettamisesta antoi hyvän lähtöstartin syksylle.

– Jossain vaiheessa vain pitää todeta, että hallituksen vastineet ovat riittäviä. Nyt siirrytään seuraavaan vaiheeseen, jossa käydään valmistavat keskustelut myös valinnanvapaudesta. Jossain vaiheessa lähiviikkoina meillä on mietinnöt pöydällä, Heikkinen sanoi.

Valiokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen (vas.) piti asiantuntijakuulemisten lopettamista valitettavana.

– Olisin toivonut asiantuntijakuulemisten jatkamista. Emme pyytäneet mitään mittavaa kuulemiskierrosta. Nyt pelätään, että perustuslakivaliokunta joutuu tekemään sen työn, jonka sosiaali- ja terveysvaliokunta jättää nyt tekemättä, Pekonen sanoi.

Hallitus näytti kaapin paikan?

Näyttikö hallitus opposition edustajille valiokunnassa kaapin paikan, kun asiantuntijakuulemiset lopetettiin, puheenjohtaja Krista Kiuru?

– En usko, että tuonkaltainen keskustelu johtaa suuntaan tai toiseen. Kyllä eduskunnassa on aina totuttu siihen, että asioista äänestellään, Kiuru vastasi.

Valiokunta kuuli maanantaina aamupäivällä laajasti sote- ja maakuntauudistuksen keskeisiä virkamiehiä, kun se sai hallituksen lopullisen vastineen perustuslakivaliokunnan keväällä antamasta lausunnosta.

Ministeriöille varattiin mahdollisuus antaa vielä vastineensa valiokunnan kesän aikana saamista uusista asiantuntijalausunnoista.

Kiurusta oli kanneltu

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jäi heinäkuun alussa kesätauolle riitaisena, kun valiokunnan keskustalaiset jäsenet ja yksi sinisiin kuuluva jäsen kantelivat puheenjohtaja Krista Kiurun toiminnasta puhemiesneuvostolle. Kantelukirjelmän mukaan Kiuru olisi tehnyt oppositiopolitiikkaa viivyttämällä tarkoituksella valiokunnan työtä.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) epäili silloin, ettei valiokunta oisi enää toimintakykyinen eikä se kykene nykyisillä toimintatavoilla saamaan uudistusta läpi syksyn aikana läpi.

Kiuru on syyttänyt ongelmista hallituksen pirstaleisia esityksiä. Hän arvioi heinäkuun lopulla Uutissuomalaisen haastattelussa, ettei uudistus etene koskaan eduskunnan suuren salin käsittelyyn vaan pysähtyy perustuslakivaliokuntaan.

Maanantaina Kiuru ei halunnut vastata kysymykseen, onko hän yhä samaa mieltä.

Voimaantuloa lykättiin

Perustuslakivaliokunta näki keväällä hallituksen valinnanvapauslakiesityksessä vakavia ongelmia ja useita korjattavia säännöksiä. Sen jälkeen hallitus päätti lykätä uudistuksen voimaantuloa vuodella vuoden 2021 alkuun.

Hallituksen lopullinen vastine toimitettiin perjantaina sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Se sisältää maakuntavaalien ajankohdan lisäksi pääosin teknisiä muutoksia, joka johtuvat uudistuksen voimaantulon lykkääntymisestä.

Ensimmäiset maakuntavaalit toimitettaisiin eurovaalien yhteydessä 26. toukokuuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Uusvanha pyörsi on taas fanilla. Se on Nakke nakuttajan pikkuserkku. Sen luontainen taipumus on jatkuva naputtaminen. Sitä tapaa vain Helsingissä. Siellä on tavattu myös käärmeitä. Onnea otuksille. Älkää lisääntyykö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ryysyranta kyllä sote sotkee terveyspalvelut nyt ei ole kyse kelakyydeistä ja ne jotka oikeesti tarttee kyytiä voi olla jokin toimenpide päiväkirurgiassa ja ei saa ajaa omalla autolla annetaan lääkettä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samapa tuo. Eihän tämä nykyinen hallitus ole kuunnellut asiantutijoiden varoituksia tähänkään mennessä ja tulos on nähtävissä. Tärkeimmät lakiesitykset ovat järjestään kaatuneet huonoon valmisteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntijat lähettävät eduskuntaan laskun töistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tyhmät poliitikot järjen ääntä kuuntelisivat, kun puoluetoimistosta jaetaan valmiit käskyt äänestystä varten! Eikä se järkipuhe muutenkaan olisi poliitikoille perille mennyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ääniä sotesotkijoille, kokoomukselle ja keskustalle missään seuraavissa vaaleissa. Uurnilla tavataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän juttuun olisi voinut kertoa, montaako asiantuntijaa on kuultu tähän mennessä?
Lisäksi tätä uudistusta on aloitettu jo viime hallituksessa. Kuinka monta asiantuntijaa näissä asioissa voi Suomessa olla? Suomi on aika pieni maa.
Miten media ryhmittäisi näitä asiantuntijoita vaikka puolesta ja vastaan tai eri terveyden alan sektoreittain tai lakiasiantuntijoittain....
Kaleva voisi tehdä tällaisen artikkelin, olisi muillekin jaettavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On perustuslakivaliokunnan asia eikä sote-valiokunnan arvioida muutosten perustuslain mukaisuutta. Varmasti Annika Lapintie pystyy paremmin johtamaan valiokuntakäsittelyä kuin Krista Kiuru.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi vitsi kun oli hieno uutinen! Viimeinkin tahalliselle jarrutukselle saatiin toppi. Sote uudistusta kaivataan mitä pikimmin. Jokainen joka on avoimin mielin asioinut nyky systeemissä niin ei voi myöntämättä että Sotesta ei voi ainakaan huonompaa systeemiä saada. Niin tehoton, epätasa-arvoinen, byrokraattinen ja ennen kaikkea kallis on tämä nykyinen veronmaksajille. Läheltä pääsin seuraamaan mm tätä Kela taksi hommaa. Täysin omatoimisesti matkustamaan kykeneviä kyytitään taxilla hoitoon. Mainitsemassani tapauksessa julkiset kulkuvälineet olisivat hoitaneet homman tai henkilö olisi myös pystynyt itse ajamaan matkat, ajoihan siviiliajojakin heti kotiin päästyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotella on kiire, koska on luvattu sidosryhmien pääsystä apajille ja SINÄ maksat. Luvassa miljardien lisämenot näin alkuunsa ja jatkossa puhutaankin kymmenistä miljardeista. Suomessa OLI maailman halvin terveydenhuolto suhteessa BKThen. Kohta asia on päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä näin, mennään eteenpäin. Asiantuntijatkin jo ihmelleet, että samat kysymykset kysytään ja useampaan kertaan. Kyllä jarrua on jo painettu tarpeeksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaali-kaisa Heikkinen vähän balsamia haavoilleen mutta saattaa vielä hymyt hyytyä syksyn mittaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että kuulemisia olisi pitänyt jatkaa maailman tappiin saakka. Höpö ja höpö, taitaa valiokunnan puheenjohtajalla olla johtamiskyky hakosalla. Olen ymmärtänyt, että valiokunta on jo monen vuoden ajan kuunnellut asiantuntijoita ja joitakin jo useampaan kertaan eli mikä oli todellinen tarkoitus puheenjohtajalla.

Hyvä päätös, että homma jatkuu ja toivottavasti aikataulut pätevät. Tähän Pekosen kommenttiin voisi vastata sillä, että kysyy, että mitä edellinen hallitus sai aikaan, jossa oli vasemmistoliitto mukana. Taisi Arhinmäki sammua Sotshissa juopuneena. Siinä se taisi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttaa siltä, että hallitus on viemässä koko sote-esityksen läpi ilman eduskunnan käsittelyä, eikä olisi ensimmäinen kerta.
Sanoisinpa, että on härskiä vallankäyttöä, josta ei tule kuin sutta ja sekundaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt taitaa kommentoijalla olla tietokatkos Eduskunnan toiminnasta. Suomessa hallitus ei koskaan päätä mistään laista, vaan lait säätää Suomen tasavallan eduskunta. Valiokunta valmistelee asiat eduskunnan päätettäväksi. Ministeriöt laittavat lait täytäntöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan niin, mutta mitenkä kävi aktiivimallin käsittelyn eduskunnassa, ei tainnut olla hallituspuolueen edustajaa yhtäkään, puhumattakaan ministereistä eli se siitä hyvästä lainsäädännöstä, todella säälittävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

14:45
Suomalaisperhe rajussa onnettomuudessa Liettuassa – vanhemmat kuolivat heti, kolme lasta sairaalassa
14:32
Pohjois-Pohjanmaan pohjoisosissa saa ampua ilotulitteita venetsialaisissa – ilotulitus sallittua vain taajaman ulkopuolella
14:22
Auto ajautui ulos tieltä ja kierähti katolleen Kajaanissa, kuski loukkaantui lievästi
13:45
Porokello-sovelluksen ilmoittajien määrä on kasvanut 2500:lla alle kahdessa kuukaudessa – elokuussa poroja on vilkkaasti tiellä, mikä näkyy myös piikkinä kolaritilastoissa
13:32
Kapinalliset vetäytyivät keskeisestä kaupungista Syyrian Idlibissä
13:14
Helsingin Sanomien toimittaja ja KRP väänsivät työvälineiden takavarikosta suljettujen ovien takana – sotilastiedustelu-uutisoinnista lähtenyt rikostutkinta alkaa olla loppumetreillä
12:40
Pudasjärven ampumistapauksessa nostettu syytteitä taposta – oikeudenkäynti alkaa Oulun käräjäoikeudessa ensi viikolla
82
Viinaralli Virosta kiihtynyt rajusti, suurtuojat suhaavat edelleen kauemmas – "Kasvuluvut yllättävät rajuudellaan"
71
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
34
Kesälomalta palaava Sipilä kertoo saaneensa työtarjouksia – "En ole antanut ymmärtää, että olisin käytettävissä"
29
Orpo ikävöi vanhoja SDP:n vastuunkantajia – "Nyt on tämän vuosituhannen vasemmistolaisin hallitus"
27
Henkilöstöpalvelualalla pulaa työntekijöistä – toimitusjohtaja Merru Tuliaran mukaan työllistämiskynnystä tulisi madaltaa
23
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja
21
OP-ryhmä aloittaa peräti 3 000:a henkilöä koskevat yt-neuvottelut – irtisanomisia voi tulla jopa 250

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

"kalakisa"
Magge

Uusin lukijakuva

Sateen jälkeen.
Lukija

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image