Kotimaa

Hal­li­tus­pe­lis­sä on vielä kaikki avoinna

Kotimaa 11.6.2018 18:48
STT

Viikonlopun puoluekokouksissa ladeltiin varovaisia ehtoja pitäen kaikki ovet avoinna hallitusneuvotteluihin

Kolmikolla tiukka kisa - kaikki hallituspohjat vielä mahdollisia

Kaavailut seuraavasta hallituspohjasta saivat vauhtia viikonloppuna, kun suuret hallituspuolueet keskusta ja kokoomus pitivät puoluekokouksiaan. Molemmista kuultiin kritiikkiä ja haastamista gallupien johdossa olevaa oppositiopuolue SDP:tä kohtaan, vaikka samalla korostettiin yhteistyön mahdollisuutta ja varottiin latomasta liian tiukkoja ehtoja hallitusyhteistyölle.

Tampereen yliopiston professori Tapio Raunio luonnehtii kuultuja ehtoja ja kritiikkiä melko varovaisiksi.

–  Puolueet eivät halua mitenkään sulkea itseään hallitusneuvottelujen ulkopuolelle.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan kaikki yhteistyöakselit ovat ainakin periaatteessa mahdollisia, sillä kolme suurinta puoluetta ovat kannatuskyselyissä lähes virhemarginaalin sisällä.

–  Kaikille kolmelle puolueelle ihan realistinen ja oikeastaan ainoa mahdollinen tavoite on lähteä tavoittelemaan suurimman puolueen ja pääministerin paikkaa seuraavissa vaaleissa.

Jokisipilä näkee SDP:llä nyt strategisen pohdinnan paikan: lähteäkö vaaleihin itsevarmalla asenteella luottaen siihen, että ykköspaikka tulee ja SDP pääsee valitsemaan hallituskumppaninsa, vai diplomaattisemmalla linjalla, joka mahdollistaisi hallitukseen pääsyn kakkosen tai kolmosen paikalta.

–  Tilanne olisi huomattavasti helpompi, jos SDP:n ero seuraavina tuleviin puolueisiin olisi muutaman prosenttiyksikön suurempi.

Peittoaako "yksi insinööri-Juha" Rinteen esiintymisessä?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vaihtoi Sotkamon puoluekokouksessa pääministerisilinterin puoluejohtajalippikseen ja esitteli "sitä rennompaa Juhaa" muun muassa nikkaroimansa neliapilan kanssa.

Jokisipilän mukaan Sipilän esiintymisessä näkyi se, että pääministerinä puolueen kentän hoitamiseen ei jää aikaa.

–  Hän halusi osoittaa, että hän on edelleen se sama autotallissa nikkaroiva insinööri, yksi insinööri-Juha muiden joukossa.

Temppu vetosi omiin Sotkamossa, mutta kysymys kuuluu, vakuuttaako se laajemmankin yleisön useamman pääministerivuoden jälkeen.

Raunio sanoo, että jos vaaleihin todella mennään hyvin pienillä marginaaleilla, paineet kasautuvat entistä kovemmin puoluejohtajille – miten he esimerkiksi pärjäävät keskeisissä televisioväittelyissä.

–  Tässä kohtaa varmaan suurimmat paineet ovat SDP:n Antti Rinteellä, koska hän on aikaisempien vaalien yhteydessä saanut aika paljon kritiikkiä esiintymisestään, Raunio sanoo.

Sinetöikö sote keskustan ja kokoomuksen kohtalon?

Sote- ja maakuntauudistus on pannut keskustan ja kokoomuksen välit tiukille, ja molemmat puolueet voivat joutua vielä maksamaan siitä poliittisesti.

Jokisipilä näkee uudistuksen kompuroinnin rassaavan keskustaa enemmän kuin kokoomusta.

–  Alkuperäinen ajatus oli, että maakuntavaalit olisi ehditty käydä hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja, jolloin keskustalla olisi ollut työnäyte valmiina eduskuntavaalikampanjaa ajatellen. Olisi ollut keskustalle äärimmäisen hyvä ponnahduslauta eduskuntavaalikampanjointiin, kun he olisivat voineet sanoa että me saimme maakunnat aikaiseksi.

Raunio huomauttaa, että vaikka sote saataisiinkin maaliin, se on tietynlainen "epämukava kompromissi" ja siinä mielessä rasite molemmille puolueille.

–  Valinnanvapaus ei selvästikään osaa keskustan kannattajista miellytä, ja maakuntahallinto taas on varmaankin aika suurelle osalle kokoomusväestä hankala nieltäväksi.

MAINOS

Kommentoi

Ei tosiaan kannata vielä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Vaaleihin vielä aikaa ja keskusta nousee kisaan mukaan. Kyllä pohjoissuomalaisena pelottaa sinipuna-vaihtoehto, silloin tulee kylmää kyytiä näille lakeuksille ja selkosille. Tietty muisti on lyhyt, mutta näinhän siinä on tahtonut käydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
13:27
Laamaselle otteluvoitto MM-judossa
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
19
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
12
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Minua myös naurattaa tuo ainainen ihmisten purnaaminen köyhyydestä. Rahat riittää kapakissa istumiseen ja tupakin poltto... Lue lisää...
SYLVA L

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image