Kotimaa

Hal­li­tusoh­jel­mal­le heti risuja ja ruusuja jär­jes­tö­ken­täl­tä – eläkeläiset, ra­ken­nus­teol­li­suus ja luon­non­suo­je­li­jat mielissään

Kiitosta Rinteen hallitusohjelmalle antaa esimerkiksi Eläkkeensaajien Keskusliito EKL ry, koska hallitus on korottamassa ensi vuoden alusta alle tuhannen euron eläketuloa saavien eläkkeitä nettona 50 eurolla kuukaudessa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 3.6.2019 13:29 | Päivitetty 3.6.2019 14:34
Ossi Rajala

Hallituksen muodostaja Antti Rinteen (sd.) tulevan hallituksen ohjelma kirvoitti nopeasti monia etujärjestöjä kiittämään tai moittimaan ohjelman sisältöä.

Kiitosta antaa esimerkiksi Eläkkeensaajien Keskusliito EKL ry, koska hallitus on korottamassa ensi vuoden alusta alle tuhannen euron eläketuloa saavien eläkkeitä nettona 50 eurolla kuukaudessa. Arvion mukaan korotus koskee 308 000 eläkkeensaajaa.

– Tehtävä eläkkeiden korotus on osa siitä, mitä luvattiin ja erinomainen alku vähentämään eläkeläisköyhyyttä maassamme. EKL kuitenkin edellyttää, että annettu lupaus (Rinteen vappusatanen) toteutetaan kokonaisuudessaan tällä vaalikaudella, toteaa EKL:n puheenjohtaja Simo Paassilta.

Rakennusteollisuus on mielissään raidehankkeista, joiden odotetaan hillitsevän liikennepäästöjä ja mahdollisesti lisäävän asuntotuotantoa.

– Nopeat raideyhteydet parantavat työ- ja asuntomarkkinoiden toimivuutta, kun ihmisten on mahdollista käydä töissä aiempaa kauempaa ja hyvien liikenneyhteyksien varrelle syntyy lisää asumisen mahdollisuuksia, toteaa Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell.

Rakennusteollisuus pitää hyvänä myös rakennuskannan energiaparannuksia ja korjaamista.

Suomen luonnonsuojeluliitto arvioi, että uusi hallitusohjelma on sen näkökulmasta vuosituhannen paras, vaikka konkreettisia keinoja ohjelmassa on niukasti.

– Parasta on luonnonsuojelun rahojen korotus ja pahinta soiden turpeen polton jatkuminen kivihiiltä pidempään, Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä tiivistää.

Metsien, soiden ja vesien suojelu edistyvät Luonnonsuojeluliiton mukaan merkittävästi 100 miljoonan euron vuosittaisen lisärahoituksen ja lakihankkeiden ansiosta.

Mitä jos työllisyystavoite ei toteudu?

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on huolissaan siitä, että Rinteen hallituksen 75 prosentin työllisyysaste on rakennettu hyvin optimistiselle pohjalle.

– Jos työllisyystavoite jää saavuttamatta, talouden pohja pettää ja johtaa uusiin veronkiristyksiin ja lisävelkaantumiseen. Siksi kolmikantaisessa valmistelussa pitää tehdä työllisyyden nostamisen kannalta vaikuttavia ja vaikeitakin päätöksiä, kuten työllistymiseen kannustavan työttömyysturvan uudistus. Viime kädessä hallituksen tulee tehdä tarvittavat päätökset, sitä vastuuta hallitus ei voi ulkoistaa, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo.

EK:n mukaan pahimmat pelot yrittäjien verotuksen osalta eivät toteutuneet. Pettymystä tuli siitä, ettei hallitusohjelma sisällä kirjausta työrauhan uudistamisesta eli työtaistelujen hillitsemisestä.

– Suomi on työrauhassa kaukana meidän kilpailijamaista ja lainsäädäntö on vanhentunut, Häkämies sanoo.

SAK:n hallitus kiittelee maan hallituksen linjaa ottaa vakavasti työn pätkittymisen ja silppuuntumisen sekä alustatalouden haasteet.

– Alustatyö ei ole yrittäjyyttä, jos se on vain tekninen keino siirtää osa riskeistä ja maksuista työntekijän maksettavaksi ilman korvausta. Näissä tapauksissa sopimussuhde on katsottava työsopimukseksi, ja hallitusohjelma on viemässä kehitystä nyt kestävämpään suuntaan, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

Autoveron alentamisen lopettaminen ja polttoaineiden verotuksen korottaminen harmittaa Autoliittoa.

– Polttoaineveron korotus viidellä sentillä ja siihen lisättävällä arvonlisäverolla nostaa vuosittaista polttoainelaskua noin 80 eurolla, jos polttoaineenkulutus on 6,5 litraa sadalla kilometrillä ja ajosuorite 20 000 kilometriä vuodessa, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo.

Matkailu- ja ravintolapalvelut ry ei pidä alkoholijuomaveron korottamisesta 50 miljoonalla eurolla vuodessa.

– Jo ennen korotusta anniskelun verotus on Suomessa EU:n kireintä. Viro alentaa samanaikaisesti alkoholin verotusta 25 prosentilla. Matkustajatuonti kasvaa, kotimaan matkailu vähenee ja verotulot karkaavat ulkomaille, Mara ry sanoo tiedotteessaan.

MAINOS

Kommentoi

Kaleva vääristää Rinteen lupauksia. Lupas alle 1400€ euron eläkeläisille minulla 1028€ ja äänestin. Suora huijaus. Kukaan puolue ei aikonut nostaa polttoaineen hintoja , mutta eihän heidän tarvitse vastata mistään. Suuri huiaus ja näitä katsellaan neljä vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole eläkeläisenä tyytyväinen eläke on 1030 ja korotuksia ei tule. Rinne lupasi korotuksen alle 1400 euron eläkkeisiin. Petti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika varmasti työttömyys lähtee taas nousuun, koska onhan se selvää että laiskanpulskeat hemmot jäävät mielellään kotiin puuhastelemaan, marjastelemaan, hirviä metsästelemään, kutusiikaa pyytämään ja hirsihuviloita veistelemään kun ei ole enää pelkoa että joutuu karenssille vaikka tylysti kieltäytyisi tarjotusta työpaikasta. Ei pääse Rinne 75 % työllisyysasteeseen näillä jutuilla, päinvastoin hyvä ettei putoa alle 70 %. Se tietää työttömyysmenojen 6 mrd eskon menoerän tuplaantumista eli lainaa joudutaan ottamaan miljardikaupalla seuraavien 4 vuoden ajan, jos Antsun pumppu pysyy kasassa. Valitettavasti PS jäi sen 1,2 % suurimman puolueen ykköspaikasta, eli pienestä on joskus kansakunnan hyvinvointi ja eteen päin meno kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä kutsutaan inflaatioksi ja kuuluu talouden perusoppeihin. Siksi on turha verrata markka-aikoja euroaikaan. Siinä välissä on kahdenkymmenen vuoden inflaatio välissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viherkommunistinen Suomi. Siihen päälle vielä pakkoruotsit. Kansa sai taas arvoisensa päättäjät. Niin kuin pakkasella laskis housuihinsa. Hetken aikaa lämmittää mutta sen jälkeen tulee entistä kylmempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdelle kumartaa ja toiselle pyllistää. Edellinen hallitus kumarsi työnantajille ja pyllisti muille. Joten hyvä, että siihen tuli muutos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hallitus pyllistää työnantajille ja sehän tietää työttömyyden lisääntymistä. Muutos tuli ja velaksi tullaan elämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

65
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
59
Vastaanottoyksikön johtaja: Maahanmuuttovirasto on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, mikäli toimeksianto tulee
56
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
51
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
44
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
42
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
39
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image