Kotimaa

Hal­li­tusk­rii­sin viimeiset 6–8 tuntia väännettiin va­lin­nan­va­pau­des­ta

Keskustan syyskokous Pyhännällä. Pääministeri Juha Sipilä. KUVA: Leinonen Jukka
Kotimaa 7.11.2015 20:16
Mirja Niemitalo

Sote-ratkaisun synnyttämisessä hallituskumppaneiden välejä hiersi eniten kysymys valinnanvapaudesta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan valinnanvapaudesta väännettiin neuvotteluissa viimeiset 6–8 tuntia.

– Valinnanvapaudesta keskusteltiin eniten. Se oli suurin asia viime metreillä, koska kaikkien pitää ymmärtää, mitä tarkoittaa, kun vahvistetaan julkisten palveluiden runkoa, jota täydennetään yksityisen ja kolmannen sektorin palveluilla, Sipilä sanoi lauantaina Pyhännällä.

Keskusta on sote-uudistuksessa nojannut pitkälti julkisen sektorin palveluihin, kun taas kokoomus on halunnut varmistaa, että myös yksityinen sektori on mukana varteenotettavana vaihtoehtona.

Sipilän mukaan tavoitteet muotoillaan usein liian pehmeästi ja ympäripyöreästi niin, että ne käyvät kaikille.

– Sitten, kun ruvetaan toteuttamaan, niin ollaan jatkuvassa riidassa viikosta toiseen, hän toteaa.

Uudistusten toimeenpano ei hänen mukaansa onnistu, jos heti alkuvaiheessa suuntaviivoja asetettaessa ei voida olla sataprosenttisen varmoja siitä, että ne myös viedään maaliin.

Suomella ei hänen mukaansa ole varaa hallitukseen, joka sopii uudistuksista, mutta ei kykene panemaan niitä toimeen.

– Tämä hallitus pistää toimeksi sen, mitä on sovittu, hän toteaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ja voi olla että laskee. Yleensä kilpailu laskee hintoja ja parantaa palveluita. Miettikääpä miten asiat ovat kehittyneet mm. puhelinpuolella ja lentoliikenteessä. VR joutuu myös laskemaan hintojaan, kun nyt on ajellut puolityhjillä junilla tuplahoinnoilla. Ei terveyspalveluiden tuottaminen sen kummempaa ole. Onko joku nyt erityisen tyytyväinen julkisen puolen mallin järjestää terveyspalvelut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityisen puolen vetovoimaa hallitus voi säädellä sillä että rajoittaa tai jopa poistaa yksityisen puolen Kelakorvauksen tiukkaan rahatilanteeseen vedoten.
Siten yksityistä puolta käyttävät maksavat itse koko lystin jos sinne halajavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että Kokoomus sai läpi uudistuksen, jossa potilas voi päättää, kenen palvelut valitsee. Tähän saakka julkiset palvelut ovat toimineet ylimielisesti, potilaista välittämättä, kun aitoa kilpailua potilaista ei ole ollut. Terveyspalvelujen laatu julkisella puolella on ollut surkeaa, erikoissairaanhoitoa lukuunottamatta. Itse en ole käyttänyt julkisia terveyspalveluja perusterveydenhuollossa ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityinen terveyspalvelu toimii valovuoden edellä! Sairastuin illalla ja varasin ajan lääkärille yöllä n. 3 jälkeen, valitsin lääkärin joita oli paljon ja menin aamulla minutilleen lääkäriin sain heti avun ja tutkimuksen kesti n. 5-10 minuuttia. Kaaduin kotona, sinnittelin kipeän kyljen kanssa ja yöllä varasin netissä ajan yksityisen sektorin omalta työterveyslääkäriltä seuraavalle päivälle, vastaanotto 5 min etuajassa , lääkäri tutki ja antoi lähetteen röngteniin ja puolen tunnin päästä jäin sairaslomalle muutamaksi päiväksi, onneksi sain heti avun .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei mennyt vääntö hukkaan, kun saatiin Kepu luopumaan veronmaksajille kallista julkisen palvelun monopolista!!!
Siihen hyötyyn verrattuna muutama pikkupomo liikaa muutamalla liian monella Sote-alueella ei paljon haittaa.

Jos ne joutuisivat pois kunnan suojatöistä, niin nehän olisivat yhteiskunnan elätteinä työttömyyskorvauksia nauttien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis se oli Sipilä joka tässä oli poikkiteloin. Mikä ihmeen kumma ajaa laittamaan kapuloita rattaisiin jos osa kansasta haluaa järjestää asiansa yksityisellä puolen? Mikäs siinä nyt niin pelottaa, että kansa saa kerrankin itse päättää omista asioistaan? Kyllä nämä puolueet ja Sipilät on saatava pois telomasta kansalle kuuluvia asioita. Muutos tähän on tultava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...koska kaikkien pitää ymmärtää, mitä tarkoittaa, kun vahvistetaan julkisten palveluiden runkoa,.."

Se tarkoittaa, että kepulaisia pikkubyrokraatteja pitää lelliä suorittavan portaan kustannuksella. Sitä se tarkoittaa. Puolueeseen ei kuulu sen verran penaalin terävimpiä kyniä, että 5 sotealueen verran voisi jyvittää vastuuta. Poliittisesti kyllä osataan olla nakkelemassa toimimattomille hallintarakenteille rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi ei. Mitähän tästäkin tulee.
Ens viikolla saadaan lukea kuinka tämä ei sovi siihen ja siihen tilanteeseen. Ei oikeastaan mitenkään ja kellekkään. Kunnes joudutaan perumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä! Mietitäänpä tilannetta, jossa julkisen sektorin lääkäri on aiemmin arvioinut, ettei jtn leikkausta tai muuta toimenpidettä tarvita. Potilas olisi kuitenkin eri mieltä ja marssii sitten yksityiselle lääkärille. Tuolla lääkäri tuijottaa omaa rahapussiaan ja toteaa, että ilman muuta potilas tarvitsee toimenpiteen/leikkauksen. Näin potilas päätyy, ehkä tarpeettomaankin, leikkaukseen ja valtio maksaa yksityisen sektorin lääkärille aiheutuneet kulut. Hmmm.. On kyllä mielivaltaista puuhaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmas sektori on erilaisia sosiaalialan järjestöjä, joilla on esimerkiksi hoivakoteja..
Minusta tämä valinnanvapaus on parasta. Saa mennä lääkäriin, josta tietää varmasti avun saavansa. Mekin, kaksi tavallista eläkeläistä, olemme joutuneet käyttämään yksityistä sisätautilääkäriä, josta vasta saimme avun. Terveyskeskus ei lähettänyt sisätautilääkäriin eikä toisaalta osannut määritellä oikeita hoitoja. Sairaus vei voimat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valinnan vappaus on hyvä mutta niin kauankuin rahoitus selviää en iloitse vielä tästä. Voi olla että kalliiksi tulee yksityissektorin palvelujen käyttö jatkossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmannesta sektorista puhuttaessa tarkoitetaan yhdistyksiä. Sektoria joka osallistuisi toimijana näiden kahden alle tai jopa rinnalle. Kolmas sektori toimii jo vahvasti mm. Punainen Risti, MML jne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko joku viisas kertoa, että mikä se kolmas sektori on? Julkisen ja yksityisen lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ry:t ja säätiöt, jotka on tähän asti tehneet bisnestään hyväntekijän viitan alla ja kovilla hinnoilla. Nyt alkanee laihdutuskuuri niinkuin julkisella toimijallakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on se virolainen Veiko joka kirjottaa diapamireseptejä käteiskorvausta vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

110
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
108
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
71
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
55
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
43
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
41
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Mikä on ero Suomen ja Italian korruption välillä? Italiassa poliisi sentään yrittää kitkeä korruptiota ja jahtaa mafiaa.... Lue lisää...
PlayTheGame

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image