Kotimaa

Hallitus vastaa opposition vä­li­ky­sy­myk­seen Posti-sotkusta tiistaina – Hal­li­tus­puo­luei­den kokous venyi myöhään yöhön, kiistan käsittely jatkuu tänään

Pääministeri Antti Rinne tapasi yleisöä lauantaina Oulussa ja sunnuntaina Lapissa. Illaksi hän palasi Helsinkiin, jossa hallituspuolueet kuulivat hänen selvityksensä koskien Posti-jupakkaa. Kokous kesti myöhään yöhön. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 2.12.2019 8:21
Vanessa Valkama

Perjantaina kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) eroon johtanutta Posti-jupakkaa ja sen seurauksia puitiin viikonloppuna sekä hallitus- että oppositiopuolueissa. Keskiviikkona äänestetään hallituksen luottamuksesta.

Hallituspuolueet keskustelivat Posti-kiistan tapahtumista sunnuntaina myöhään yöhön. Pääministeri Antti Rinteen (sd.) huoneessa Valtioneuvoston linnassa pidetystä kokouksesta ei juuri tihkunut tietoa medialle.

Noin puoli kahdeltatoista yöllä valtioneuvosto kertoi Twitterissä, että hallituspuolueiden puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat kävivät keskustelun poliittisesta tilanteesta. Tviitin mukaan hallitus valmistautuu vastaamaan välikysymykseen tiistaina. Keskiviikkona eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Posti-kiistan käsittelyä jatketaan puolueissa vielä tänään maanantaina, ja esimerkiksi keskustan eduskuntaryhmän on tarkoitus kokoontua. Toiseksi suurimman hallituspuolueen keskustan on arvioitu olevan ratkaisevassa asemassa Rinteen jatkon kannalta.

Lauantaina vihreät kertoi, että puolue odottaa tiistaihin saakka ennen kuin ottaa kantaa Rinteen asemaan.

Sdp:n puoluehallitus piti sunnuntaina puhelinkokouksen ja päätti kutsua puoluevaltuuston koolle keskiviikkoillaksi. Silloin puoluevaltuusto päättää ainakin sdp:n ministerinimistä.

Perjantaina pitkään jatkunut Posti-jupakka sai uuden käänteen, kun kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erosi. Eron taustalla oli se, ettei Paatero ollut kertonut Postin hallitukselle tarpeeksi hyvin pääministerin kantaa siitä, ettei Postin työntekijöitä saa siirtää halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Opposito vaatii pääministerin eroa

Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho (ps.) ja Petteri Orpo (kok.) ovat vaatineet myös pääministeri Rinteen eroa, koska Rinne on opposition mukaan antanut virheellistä tietoa eduskunnalle.

Oppositiopuolueista ainakin perussuomalaiset pitää maanantaina päivällä ylimääräisen eduskuntaryhmän kokouksen hallitustilanteesta. Asiasta kertoi puolueen puheenjohtaja Halla-aho Twitterissä.

Tiistaina eduskunnassa on tarkoitus keskustella kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin välikysymyksestä koskien sitä, antoiko hallitus ja erityisesti pääministeri Rinne Postin asioista oikeaa tietoa. Välikysymys koskee myös omistajaohjausta ja työmarkkinatilannetta.

Perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä, mutta eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.) kertoi sunnuntaina Ilta-Sanomille, että perussuomalaiset aikoo äänestää tiistaina hallitusta vastaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Orpo sanoi kokoomusaktiiveille lauantaina Järvenpäässä, että Rinteen jatko tarkoittaisi sitä, että keskusta ja vihreät allekirjoittavat hänen toimintatapansa postikriisin yhteydessä.

Kokoomusjohtaja toisti, että kokoomus vaatii Rinteen eroa, ja tarjosi keskustalle ja vihreille uutta yhteistyötä.

– Rinteen johtamalle hallitukselle on vaihtoehto. Sellainen vaihtoehto, jossa isänmaan asioita hoidetaan vastuullisesti ja hyvän hallintotavan mukaan, Orpo sanoi.

Tyytyväisyys hallitukseen laskenut

Pääministeri Rinne piti ennen hallituspuolueiden kokousta sunnuntaina yleisötilaisuuden Rovaniemellä, jossa Yleisradion toimittaja kysyi häneltä, onko hän harkinnut eroa.

– Hallituksen toimintakyky on ihan täydellinen, Rinne vastasi.

Lännen Median tuoreen kyselyn mukaan Rinteen hallitukseen on erittäin tyytyväisiä enää kolme prosenttia suomalaisista ja melko tyytyväisiä 34 prosenttia suomalaisista.​

Nyt melko tyytymättömiä hallitukseen on 38 prosenttia ja erittäin tyytymättömiä 14 prosenttia.​ Keskustan kannattajista peräti kaksi kolmasosaa on tyytymättömiä. Heinäkuun lopulla vastaavassa kyselyssä tyytyväisiä hallitukseen oli vielä lähes puolet.​

Näin Posti-kohu eteni

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) vakuutti eduskunnassa viime viikolla, että hän sai tietää Postin aikeista tehdä liikkeenluovutus ja siten siirtää 700 pakettilajittelijaa edullisemman työehtosopimuksen piiriin vasta, kun päätös oli jo tehty.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, ettei Postin hallitus noudattanut Paateron kieltoa liikkeenluovutukseen.

Perjantaina Posti Group Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Markku Pohjola kertoi Postin tiedotteessa, että Postin suunnitelmilla ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksella Posti Palvelut Oy:hyn on ollut omistajaohjauksen tuki.

Pohjolan mukaan Postille ei missään vaiheessa valmistelun aikana ole esitetty suullisesti eikä kirjallisesti, että omistaja vastustaisi sitä.

Tiedotteen julkaisun jälkeen pääministeri Rinne piti tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi, että Paatero lähtee hallituksesta.

Rinne sanoi, että omistajaohjaus ei ole huomioinut pääministerin ohjeistusta riittävän hyvin Postin pakettilajittelijoiden tapauksessa.

Rinne arvosteli tiedotustilaisuudessa voimakkaasti myös Postin johtoa ja hallitusta vastoin valtio-omistajan tahtoa toimimisesta ja virheellisen tiedon antamisesta. Hänen mukaansa Postin hallituksen asemaa arvioidaan, mutta ainakaan heti ei ole tulossa toimenpiteitä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Teatteri, tosin todella kallis, jatkuu osalla "hilloa , hilloa" vaikkapa kertakorvauksena...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvitypyyntöihin olisi hyvinkin voinut mahduttaa myös Pekka Haaviston omavaltaiset toimet joihin tämä on viimeaikaisten tietojen mukaan syyllistynyt johtamassaan ministeriössä. Yhtenä esimerkkinä yksittäisen ministeriön virkamiehen painostaminen isis-lasten Suomeen tuomiseksi. Kieltäydyttyään lainvastaiseksi arvioimastaan tehtävästä, Haavisto erotti kyseisen henkilön. Tämä kaikki on jo yleisesti tuotu esille valtamedioissakin. Ainakin Ohisalon olisi ymmärrettävä Rinteeltä totuutta vaatiessaan, vaativan sitä myös omiltaan, tässä tapauksessa Pekka Haavistolta. Toivottavasti oppositio on hereillä käytäessä keskustelua istuvan hallituksen "syntilistasta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti kepulaiset muistavat, että SDP vaatisi samassa tilnteessa heti keskustalaisen pääministerin eroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ai jos keskustalainen pääministeri olisi torpannut tuhansien ihmisten palkkojen ja työehtojen polkemisen?

No ei varmaan SDP vaatisi eroa, vaan päinvastoin ylistäisi kepu-pm:n äärimmäisen poikkeuksellista inhimillisyyden puuskaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työehtojen polkemista ei torpannut Antti Rinne. Myös hän itse kiistää sekaantuneensa neuvotteluihin.

Työehdot muuttui laajan lakkoilun seurauksena. Tästä on ihan turha antaa meriittiä Antti Rinteelle. Ay-liike osaa nämä hommat ilman pääministerin apua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta vaihtaa tänään iltapäivällä puolueen puheenjohtajan.

Siis SDP:n puheenjohtajan. Tästä olisin valmis vaikka lyömään vetoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja äänestyksessä hallitus nauttii eduskunnan luottamusta. Rinteen puheet painetaan villaisella ja Haaviston teoista ei puhuta. Keskusta saa maakuntahallinnon ja ison potin virkoja. Valtakunnassa kaikki hyvin. Sen pituinen se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo kokoomuksen välikysymys kumpuaa siitä harmista , että joutui tällä vaalikaudella oppositioon , eikä juurikaan muusta. . Orpohan on alusta alkaen lietsonut epäkuottamusta hallitukselle , vaikka vaalikausi on vasta alussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sinunko mielestä nykyisen hallitukset teot ansaitsevat luottamuksen? Älkää nyt viitsikö olla lapsellisia noissa selityksissänne, koska jokainen tietää miten tämä hallitus on töppäillyt ja kieroillut valheillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen hallitus ehti puolittaa yli 2000 postilaisen palkan vuonna 2017. Ay-liike esti uuden hallituksen tukemana 10 000 postilaisen palkan ja työehtojen polkemisen, kiitos siitä Rinne ja kumppanit. Omituista on tämä joiden ihmisten himo alistaa jo valmiiksi pienipalkkaisia kansalaisia. Ei tunnu olevan julmuudella rajoja.

Postin hallitus vaihtoon ja samaan syssyyn myös omistajaohjauksen oikeistovirkamiehet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei ole kyse edellisen hallituksen teoista vaan nykyisen hallituksen valheista ja säädöistä.
Postin hallitus ei ole syyllinen mihinkään vaan ainoastaan Demarit ovat nyt syyllisiä.
Rinne ja Paatero tiesi ja hyväksyi tuon siirron eri tessiin eli syyllisiä ovat he koska eivät kieltäneet tätä tapahtumasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antti Rinteen hallituksen toimintakyky on:

1 Huono
x Erittäin huono
2 Ihan täydellinen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
20:52
Ylivieskassa hurja liikenneonnettomuus: henkilöauton hirvikolari johti törmäykseen pakettiauton kanssa
111
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
99
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
72
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
55
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En lähde kerrostaloon elävänä. On OKT Oulussa, Kempeleen rajan pinnassa, ja täällä Kuusamossa järven rannalla luonnon ke... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image