Kotimaa

Hallitus vahvisti Suomen vas­taa­not­ta­van kahdeksan Välimerestä pelastettua pakolaista vuoden loppuun mennessä

Italian poliisi pidätti Sea Watch 3:n kapteenin Carola Racketen heti aluksen saavuttua Lampedusan satamaan. Sittemmin hän on jo päässyt vapaaksi. KUVA: SELENE MAGNOLIA/SEA-WATCH HANDOUT
Kotimaa 11.7.2019 14:56
Riikka Sipilä

Hallitus on vahvistanut Suomen ottavan vastaan kahdeksan pakolaista, jotka pelastettiin Välimerestä heinäkuun alkupäivinä.

Valtioneuvosto päätöksellä ja EU-ministerivaliokunnan linjauksella Suomi sitoutuu ottamaan kahdeksan turvapaikanhakijaa Italiasta, EU:n sisäisinä siirtoina vuoden loppuun mennessä. Maahanmuuttovirasto hoitaa sisäisten siirtojen valmistelun.

Italian Lampedusaan pelastettiin 2. heinäkuuta yhteensä 42 pakolaista ja tuolloin Suomi, Ranska, Saksa, Luxemburg ja Portugali lupasivat jakaa vastuun heidän sijoittamisekseen EU:n alueella.

Pyynnön turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta teki Euroopan komissio.

Sea Watch 3 -alukselta pelastettujen turvapaikanhakijoiden hakemukset käsitellään Suomessa normaalissa turvapaikkamenettelyssä. Kansainvälisen suojelun tarve arvioidaan jokaisen hakijan kohdalla yksilöllisesti.

Suurin osa turvapaikanhakijoista on lähtöisin Norsunluurannikolta, Kamerunista, Malista ja Guineasta.

Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelman mukaisesti tavoitteena on edistää mereltä pelastettujen sisäisiä siirtoja koskevia väliaikaisia järjestelyjä. Suomen tavoitteena on pyrkiä pois alus kerrallaan etsittävistä ratkaisuista kohti nykyistä ennakoitavampia toimia.

Viime vuoden kesäkuusta lähtien mereltä pelastettuja henkilöitä on siirretty EU:n sisäisesti hieman yli 10 valtioon, yhteensä noin 800 henkilöä.

Vuosina 2015–2017 Suomi otti Kreikasta ja Italiasta EU:n sisäisinä siirtoina yhteensä 1980 henkilöä.

Sovittu määränpää ehtona satamaan pääsylle

Italia on kieltäytynyt vastaanottamaan Välimereltä pelastettuja ihmisiä ja luvannut laivoille pääsyn satamaan vain siinä tapauksessa, että kaikkien aluksilla olevien ihmisten sijoittamisesta muihin EU-maihin on sovittu ennakolta.

Merikapteeni Carola Rackete ohjasi 42 pakolaista kuljettaneen aluksensa satamaan Italialle kuuluvalle Lampedusan saarelle, italian merivartioston estelyistä huolimatta.

Kapteenin mukaan kyse oli hätätilanteesta, jonka takia poikkeukselliset keinot olivat sallittuja.

Ennen kuin Italia sai vahvistuksen pakolaisten sisäisistä siirroista muihin EU-maihin, useita kymmeniä turvapaikanhakijoita kuljettanut Sea Watch 3 seilasi edestakaisin Välimerta, sillä Italia esti aluksen saapumisen maan satamiin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Suomalainen "käsien pesu" vain syventää käsissä olevaa EU-kaaosta. Onko tämä uusi isäntämaasopimuksen salainen lisäpöytäkirja ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ymmälläni. Yle uutisoi pelastettujen olleen siirtolaisia, jo nyt ykskaks yllätys yllätys hokkus pokkus, näiden status onkin muuttunut pakolaisiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa tulla kalliiksi tämä uusi hallitus. Edellinen päästi kaikki halukkaat maahan, mutta uusi hakee porukkaa tuhansien kilometrien päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin tuo meren yli ihmisten toimittaminen loppuu, valtaosa porukasta on siirtolaisia, usein kyse on järjestetystä kuljetuksesta ja motiivina vain halu siirtyä pakolaistatuksella Eurooppaan. Suomen hallitus teki ihmeellisen mutta toisaalta nykyhallituksen tietäen niin odotetun päätöksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa kuuklettaa : "Frontex detects mother boat smuggling people" ja katsella video, näkee miten merihädässä olevia pelastetaan.
-Kommentin saa julkistaa, kyseessä on pelkää faktaa. Ei kaikkien mieleen, mutta faktaa kuitenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Samoin kartta, johon on merkitty paikat joista "pelastusalukset" ovat ottaneet kyytiläisiä on mielenkiintoinen. Suurin osa on otettu kyytiin muutama kilometri Libyan rannikolta ja sitten tuotu satojen kilometrien päähän Italiaan. Ei ole siis väärin puhua meritaksipalvelusta. Kauempaa rannasta taas toimitaan niin, että kun pelastajiin on saatu yhteys niin Afrikasta tulijat siirretään laivasta pienempään veneeseen jossa väki sitten odottelee pelastuslaivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt o sitten Suomikin syyllistynyt syyttömien siirtolaisten hukuttamiseen, kun lupaa elossa selvinneillä täyspalvelun koko suvulle. Tarinan voi kehitellä matkalla ja kysellä kavereilta mikä uppoo parhaiten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella härskiä, että tämä ongelma kaadetaan meidän suomalaisten niskaan. EU on äärimmäisen paha laitos ja tulen ilolla seuraamaan kun se kaatuu ja uppoaa kokonaan näkyvistä. Euroopan kansat tulevat vielä vapautumaan tästä kauhistuttavasta elitistien piinapenkistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh heh, just palasin kesälomalta Norsunluurannikolta, Malista ja Guineasta. Kamerunissa kävin viime vuonna. Mukavia ja rauhallisia paikkoja, ei niistä tulevilla ole tarvetta _turvapaikkaan_. Raha niitä tänne vetää. Herätkää nyt jo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ymmärrätte mihin meni puuttuvat rahat vappusatasesta. Nykyinen maahanmuutto maksaa suomelle 1500 miljoonaa vuodessa. Köyhien eläkkeisiin ei löydetä kuin 183 miljoonaa, joka sekin verotetaan kättelyssä pois. Perussuomalaisten ollessa vallassa tuo rahoitussuhde ois toisinpäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Älymystöksi" itseään mielellään kutsuvat ihmiset hurraavat. Me muut ei niinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pitäisi ottaa ensimmäistäkään. Ulos Suomesta koko elättiporukka!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kyllä hullua hommaa Suomen hallitukselta. Omat eläkeläiset joutuu leipäjonoissa kykkimään, kun näitä haalitaan tänne kaiken aikaa lissää. Hävekkää hallitus ym poliitikot, jos ossaatte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jes. Tänne vaan. Ilimanen kämppä ja diskorahaa. Koko maailma, tänne vaan. Ei tartte enää ikinä tehdä töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
110
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
61
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
56
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
32
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
31
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
16
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image