Kotimaa

"Hallitus uhkaa laittaa nuoret ikuiselle koeajalle, jääkylmää vettä niskaan" - oppositio ryöpyttää hallitusta, Orpo varoitti talouskasvun hiipumisesta

Kotimaa 17.4.2018 14:30 | Päivitetty 17.4.2018 17:09
STT

Oppositiopuolueet eivät hevin niele hallituksen vakuutteluja siitä, että tuloerot eivät kasva ja eriarvoistuminen vähenee. Opposition mielestä hallitus jatkoi kehysriihessä eriarvoistavaa politiikkaansa, vaikka muuta väittää. Oppositio on huolissaan erityisesti nuorista ja niistä väestönosista, jotka eivät esimerkiksi kykene työllistymään.

- Sipilän hallitus on itse kasvattanut eriarvoisuutta yli 700 miljoonan euron leikkauksilla. Nyt hallitus palauttaa 50 miljoonaa euroa ja juhlii itseään eriarvoisuuden sankarina. Tämä ei eriarvoisuutta poista. Tämä on leikkaamista ja ihmisten sumuttamista, arvosteli SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Rinteen mielestä hallitus on tullut tunnetuksi jännitteiden synnyttämisestä työmarkkinoille ja ylimielisestä suhtautumisesta palkansaajiin, olivatpa he työssä tai työttöminä.

- Pakkolait, lomarahaleikkaukset, työttömyysturvan heikentäminen, aktiivimalliksi kutsuttu passivointimalli. Ihmiset luulivat, että tämä olisi riittänyt, mutta mitä vielä. Nyt heikennetään erityisesti naisten ja nuorten työehtoja ja irtisanomissuojaa. Hallitus uhkaa laittaa nuoret ikuiselle koeajalle.

Vihreiden Touko Aalto arvosteli hallituksen kitsautta tuoda helpotusta niiden elämään, joilta se on leikannut eniten.

- Kun taloudessa menee paremmin, pitäisi antaa ensin niille takaisin, joilta on huonojen päivien aikana leikattu eniten. Kyse on arvovalinnoista, Aalto sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson moitti ryhmäpuheessaan hallituksen kaataneen kehysriihessä jääkylmää vettä työntekijöiden ja nuorten niskaan.

Oppositio oli varsin yksimielinen myös siitä, että perhevapaauudistus tarvitaan, vaikka hallitus ei näytä kykenevän sitä toteuttamaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolusti kaikkien hallituksen toimien tähtäävän vain siihen, että nuoret pääsevät työnsyrjään kiinni. Työntekijän oikeudesta pidetään huolta, hän vakuutti.

- Ei oppivelvollisuusiän nostaminen tuo yhtään työpaikkaa lisää, Orpo sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on työmatkalla Tukholmassa eikä osallistu keskusteluun.

Orpo varoitti talouskasvun hiipumisesta

Keskustelun alkajaisiksi Orpo varoitti, että talouskasvu hiipuu alle kahden prosentin jo vuonna 2020. Tästä syystä menoja ei paisuteta, tehtyjä sopeutuspäätöksiä ei pureta eikä hallituksen valmistelemia uudistuksia jätetä tekemättä, ministeri perusteli, kun eduskunta aloitti keskustelun Suomen talouden näkymistä seuraavalle neljälle vuodelle.

- Olen tarkoituksella kuvannut teille 2020-luvun Suomen haasteita, sillä nuo vuodet ovat juuri edessämme, Orpo sanoi.

Vuodesta 2021 lähtien velanotto kääntyy uudelleen kasvuun puolustusvoimien hävittäjähankintojen vuoksi. Orpon mukaan ilman näitä puolustusvoimien hankintoja valtiontalous olisi lähellä tasapainoa 2020-luvulla.

Valtiovarainministeriö arvioi perjantaina julkaistussa ennusteessaan, että hallituksen keskeiset talouspolitiikan tavoitteet ovat toteutumassa.

Suomen talouskasvu yltää tänä vuonna 2,6 prosenttiin, ensi vuonnakin talous kasvaa yli kahden prosentin verran. Työllisiä on 90 000 enemmän kuin silloin, kun hallitus aloitti.

Oppositio on kritisoitunut hallituksen politiikkaa eriarvoistavaksi ja tuloeroja kasvattavaksi. Orpo sanoi, että tuloerot kasvavat enää vain hyvin lievästi tai eivät lainkaan, kun työllisyys- ja käyttäytymisvaikutukset otetaan huomioon.

MAINOS

Kommentoi

Kuka näitä äänestää. Onko suomen äänioikeutetuista yli 40% kaikki mulle heti tänne firmailijoita ,toimitusjohtajia tai Kimi Räikkösiä. Vai olemmeko vaan tyhmiä ja uskomme kuuluvamme rikkaimpaan 1% joiden kuuluu saada... enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eduskunta vaalit tulee . käyttäkää se mahdollisuus äänestää. Muuten tämä sama eriarvoistaminen/ leikkaus linja jatkuu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus on avoimesti ilmoittanut tavoitteekseen tuloerojen kasvattamisen. Ristiriitaisesti poliittista peliä pelaten ilmoittaa kuitenkin tavoitteena olevan myös eriarvoistumisen vähentämisen ja hyvinvointi-Suomen kehittämisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei koskaan on sellainen kausi, jolloin taloutta voidaan elvyttää. Palkkojen korotuksia tai leikkausten perumisia meikäläisen on turha odotella. Mutta onneksi suuryritysten johtajien palkat ovat nouseet siihen tahtiin, että n. 48 työntekijän palkkaa voitaisiin maksaa tämän yhden ihmisen palkalla. Mielestäni tässä ei ole mitään järkeä. Sillä niin pätevää henkilöä tuskin on olemassakaan, että on tällaisen jättipalkkansa veroinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Orpon arviointi yhtä vahvalla pohjalla kuin oli aiemmat - nythän pitäisi olla laskukausi tai korkeintaan 0.1 %:n kasvu. Pitäisi siis supistaa,sopeuttaa,optimoida,priorisoida,tehostaa - mutta leikkauksiahan nämä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verohelpotusten unohtaminen hyväosaisille ja lisää leikkauksia vähävaraisille ja katso, hallituksen tavoitteet täyttyvät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
13
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image