Kotimaa

Hallitus: Suomessa ei ole tällä hetkellä ko­ro­na­vi­ruse­pi­de­mi­aa ja tartuntariski on pieni

Pääministeri Sanna Marin (oik.) ja peruspalveluministeri Krista Kiuru hallituksen koronavirusta koskevassa tiedotustilaisuudessa torstaina.
Kotimaa 27.2.2020 14:06
Rebekka Härkönen

Hallitukseen perustetaan kuuden ministeriön koordinaatioryhmä koronaviruksen leviämisen estämistä varten.

Hallituksen mukaan Suomessa ei ole tällä hetkellä koronavirusepidemiaa ja tartuntariski on pieni, vaikka muutamia tautitapauksia on havaittu.

Hallitus aloitti tänään kello 13.30 tiedotustilaisuuden Suomen varautumisesta koronavirukseen. Tilaisuudessa paikalla ovat pääministeri Sanna Marin (sd.), kolme muuta ministeriä ja muita asiantuntijoita.

– Hallitukseen on päättänyt lisäkoordinaatiosta. Hallitukseen perustetaan toistaiseksi työskentelevä koordinaatioryhmä, kertoi pääministeri Sanna Marin.

Koordinaatioryhmä koostuu kuudesta vastuuministeriöstä.

– Hallitus sai eilen laajan tilannekatsauksen koronaviruksen ja leviämiseen varautumisesta. Valtioneuvoston tilannekeskus seuraa tilanne päivittäin ja asiaa on käsitelty useita kertoja ministeriössä, Marin kertoi.

Valtion budjetista on varattu Marinin mukaan 8,9 miljoonaa euroa ennakoimattomiin menoihin. Näitä voidaan käyttää myös koronaviruksen aiheuttamiin lisäkustannuksiin.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan Suomi on varautunut mahdolliseen epidemiaan keskimäärin paremmin kuin muut EU-maat.

– Pystymme korottamaan nopeasti valmiutta, Pekonen totesi.

Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) muistutti, että Suomessa on todettu tähän mennessä kaksi laboratorion vahvistamaa koronavirustapausta. Ensimmäinen tapaus todettiin Lapissa kiinalaisella turistilla.

– Hänet on hoidettu, eikä hän ole tartuttanut muita, Kiuru kertoi.

– Samoin eilen todettiin HUS:n alueella toinen tapaus. Hänen läheisensä on tunnistettu ja heidät on laitettu karanteeniin.

Molemmissa tapauksissa tautitapaus on siis tunnistettu, ja terveydenhuolto on ryhtynyt asiaan kuuluviin toimiin. Kiurun mukaan tämä osoittaa, että Suomen järjestelmä toimii.

Hallituksen mukaan myös Suomessa uudet tautitapaukset ovat mahdollisia. Tämän takia on tärkeää tunnistaa oireet ja hoitaa tapaukset sekä estää viruksen leviäminen.

– Kaikki sairastuneet eivät tarvitse sairaalahoitoa, vaan osa voidaan hoitaa kotona ja heidän läheisensä pitää kotikaranteenissa, Kiuru sanoo.

Kulmuni myös opasti ihmisiä käsienpesuun ja käsidesifiointiaineen käyttöön.

– Pahoittelen, että ohjeet ovat näin konkreettisia.

Viranomaiset seuraavat jatkuvasti uuden koronaviruksen leviämistä. Myös viranomaisten varautumista ja yhteistyötä on tehostettu.

Valtioneuvoston etukäteen lähettämän tiedotteen mukaan Suomen terveysturvallisuus on hyvä ja järjestelmä toimii hyvin kaikissa tilanteissa. Viranomaiset tekevät jatkuvasti kansainvälistä yhteistyötä tartuntatautien leviämisen estämiseksi.

Hallitus sai viranomaisilta tilannekatsauksen koronaviruksesta ja siihen varautumisesta keskiviikkona 26. helmikuuta. Pääministeri Sanna Marin antaa tänään iltapäivällä kello 16 eduskunnalle ilmoituksen Suomen varautumisesta koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen.

Pääministerin ilmoituksen vuoksi eduskunnan kyselytunti on peruttu, ja sen sijaan eduskunta keskustelee koronavirusaiheesta. Keskustelua voi seurata suorana eduskunnan nettisivulla, TV1:ssä tai Yle Areenassa.

MAINOS

Kommentoi

Hallituksella tuntuu olevan myös vankkaa lääketieteellistä osaamista ja tietämystä.
Ainakin omasta mielestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei tehdä joukkotestauksia, ei ole epidemiaakaan. Tauti saa jyllätä piilossa päättäjien hokiessa mantraansa Ei ole...Ei ole...Ei ole epidemiaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän terveitä kannata testata! Halvemmaksi tulee kun eristetään kunnolla sairaat ja tuhkataan ruumiit! Onnelliset suomalaiset jatkavat osinkotuloillaan sinnittelemistä ja verojen välttelyä lomaparatiiseissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus ei ole varautunut ja valmistautunut yhtään mitenkään mihinkään. Terveysviranomaiset ovat sen asian ’hoitaneet. Liivihallituksesta ei ole kuin haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppositio lietsoo rauhattomuutta, hallitsee lääketieteen peruskoulupohjalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noi vähän te vasemmistolaiset näemmä mistään ymmärrätte, mutta nolata itsenne kyllä osaatte. Hyvä, jatkakaa niin äänet vyöryvät oikeistolle ja saamme tämän maan jälleen rakennettua kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan lennetään tautialueella päivittäin ,niin kohta ei oo pieni tartuntariski. En ymmärrä miksi Milanoon lennetään yhtenään,oikein hakrmalla haetaan viirusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noniin, laitetaanpa muistiin taas mitä sanottiin. Kuukauden päästä voidaan sitten lukea miten ennusteet onnistuivat. Edellinen ennuste oli että mahdollisuus että virus tulee suomeen on 1:1 000 000. Se ei pitänyt yhtään kutiaan. Ei edes yhtä viikkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitus vaikuttaa olevan hukassa miten viruksen leviäminen estetään. Altistuneiden jäljittäminen toimii jos tapauksia on muutama, sadan sairastuneen jäljittäminen on mahdotonta. Italian tilanne osoitti että sata sairastunutta tapahtuu muutamassa päivässä, huolimatta karanteeneista ja tapahtumien kieltämisestä.

Nyt pitäisi testata kaikki lentomatkustajat koska se olisi halvin tapa estää viruksen leviäminen. Jos ja kun virus pääsee leviämään niin testejä pitää tehdä kymmeniätuhansia, ellei miljoonia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas löytyy yksi asiantuntija, joka ei ole hallituksen leivissä. Pyri avustajaksi, koska varmaan noin pätevälle hommia löytyy. Tiedossa tosin voi olla pätkäpesti,mutta ainakin tieto-taitosi saadaan käyttöön. Tsemppiä asian kuntoon hoitamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei testaaminen ole mitään liukuhihnahommaa vaan vaatii laboratoriokokeet. Jos korona siirtyisi epidemiaksi Suomessa, niin siitä tulisi normaali kausi-influenssa, jollaisia Suomessa jo onkin, eikä testejä enää tarvittaisi. Mikään nykytieto ei oikeuta tälläistä hysteriaa, meillä on influenssat joka vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halvin tapa on että jokainen huolehtii itse omasta hygieniastaan.

Eikö suomalainen osaa näyttää että pärjää edes jossain ilman hallitusta...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ilman tätä hallitusta pärjätään paremmin, hallitus sen sijaan ei pärjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi hyvä tilaisuus lisätä erityisavustajien ja valtiosihteerien määrää. Myös puoluetuen korotuksille on tilaisuus. Näyttää olevan jakovaraa 8,9 miljoonaa euroa jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen edustajat olivat ylimielisiä ja koko ajan puolustusasemissa ja kärkkäinä väheksymään kaikkea. Koko ajan toistettiin samaa mantraa, ei ole ongelmaa, ei ole ongelmaa, ei ole ongelmaa.... Tiedote luettiin erittäin kökösti suoraan paperista ja teksti oli selvästi jonkun muun kirjoittamaa. Hyvä että osasivat edes lukea valmista tekstiä. Kysymyksiä sallittiin kaksi kappaletta ja heti niiden jälkeen juostiin karkuun. Kysymyksiin ei osattu kunnolla vastata vaan edelleen jakutettiin samaa mantraa: hallitus osaa, ei ole ongelmaa jne... Ainoat jotka jotain järkevää sanoivat olivat terveysalan oikeat ammattilaiset. Hallitukselta erittäin heikko esitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

31.3.
Urpiaisia ruokinnalla Lukijalta
31.3.
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
31.3.
Haukiputaan yli 40-vuotias Jatulin liikuntakeskus kaipaa kipeästi isoa remonttia – vajaan yhdeksän miljoonan peruskorjaushanke on paraikaa selvityksessä
31.3.
Messi piikitteli Barcelonan seurajohtoa – "Olemme aina olleet ensimmäisinä auttamassa seuraa, kun on ollut tarve"
31.3.
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat
31.3.
Maaliskuun lukijakuva: Enkun tunti sujuu Iidalla kotona Kiimingissä pappakoiran kanssa
31.3.
MTV Uutiset selvitti että enemmistö suurimmista pörssiyhtiöistä aikoo maksaa osinkoa koronaviruksen keskellä

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

Eikö samalla logiikalla työttömäksi jäävänkin pitäisi olla nillittämättä työttömyyttään ja kestää se puoli vuotta ilman ... Lue lisää...
Eikö työttömäksi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image