Kotimaa

Hallitus perustaa par­la­men­taa­ri­sen lii­ken­ne­työ­ryh­män – oppositio hyväksynyt osal­lis­tu­mi­sen

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.). KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 30.1.2017 11:47
Lauri Nurmi

Hallituslähteistä kerrotaan Lännen Medialle, että hallitus on päättänyt perustaa parlamentaarisen liikennetyöryhmän.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ovat olleet asiassa aktiivisia ja pyytäneet oppositiopuolueita mukaan liikenneverkon kehittämistä valmistelevan työryhmän työskentelyyn.

Bernerin johtamaan työryhmään tulee yksi edustaja jokaisesta eduskuntapuolueesta. Sen puheenjohtajana on ministeri Berner. Näin ollen ryhmässä olisi enemmistö oppositiolla. Ryhmän on tarkoitus työskennellä noin vuoden ajan.

Hallituksessa päätös siitä, että parlamentaarinen työryhmä yritetään koota, tehtiin viime viikolla ministeritasolla.

Parhaillaan hallitus valmistelee Lännen Median tietojen mukaan liikennetyöryhmän toimeksiannon muotoilua, johon oppositiopuolueet sen jälkeen ottavat kantaa. Alustavasti opposition edustajat ovat hallituslähteiden mukaan vastanneet hallitukselle, että he ovat valmiita osallistumaan parlamentaariseen liikennevalmisteluun. Asia vahvistetaan oppositiolähteistä.

Parlamentaarisen liikennetyöryhmän perustaminen ei ole virallisesti hallituksen maanantai-illan strategiaistunnon asialistalla, mutta hallituslähteet arvioivat, että ministerit keskustelevat ryhmän toimeksiannosta illalla.

Oppositio edellyttää, että parlamentaarinen työskentely on ryhmässä aitoa ja että hallitus ei ohjaa toimeksiannollaan liikaa työskentelyn tuloksia haluamaansa suuntaan.

Ryhmän perustamisesta on LM:n tietojen mukaan tarkoitus tiedottaa virallisesti ennen kuin eduskunta aloittaa työskentelynsä. Valtiopäivien avajaiset ovat torstaina.

Eduskuntaryhmät pitävät omat kokouksensa keskiviikkona, jolloin eri puolueiden ryhmät päättävät osaltaan työryhmän työskentelyyn osallistumisesta.

Työskentelyajan pituudesta ei vielä päätöstä

Pääministeripuolue keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoo, että keskusta kannattaa parlamentaarisen liikennetyöryhmän perustamista.

– Liikenneverkon rapistuminen on pysäytettävä. Siihen tarvitaan lisää resursseja lähitulevaisuudessa. Toisaalta Suomen autokanta on EU-maiden vanhimpien joukossa. Myös sitä pitää pystyä uudistamaan sekä liikenneturvallisuus- että ympäristösyistä. Ainakin näiden kahden ison kysymyksen ratkaisemiseksi parlamentaarinen valmistelu olisi perusteltua, Kaikkonen toteaa.

– Tämä on keskustan eduskuntaryhmän kanta, Kaikkonen sanoo.

Parlamentaarisen liikennetyöryhmän asialistalle tulisivat ainakin liikenneverkon korjausvelan poistaminen, tulevaisuuden uudet investoinnit ja tavat rahoittaa niitä sekä uusien palvelumuotojen, kuten digitalisaation, edistäminen liikenteessä.

Sen sijaan siitä käydään LM:n tietojen mukaan yhä neuvotteluja, mitä toimeksiantoon kirjattaisiin liikenteen ympäristökysymyksistä.

Yhtenä vaihtoehtona on edellyttää ryhmältä ratkaisuja siitä, miten liikenteen ilmastopäästöjä kyetään vähentämään Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

Liikenne- ja viestintäministeriön valmistelema selvitys liikenneverkon yhtiöittämisestä ei olisi virallisesti työryhmän pohjapaperina, mutta ryhmä voisi hyödyntää työssään osia selvityksestä.

Myöskään ryhmän työskentelyajan pituudesta ei ole vielä olemassa päätöstä, mutta alustavasti on eri osapuolten välillä sovittu, että se työskentelisi noin vuoden verran.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (56)

Tiemaksut ottamaan huomioon myös auton bruttopainon. Rekat ruhjovat tiet kynnökselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa on hallitus huolissaan liikenneverkon rapistumisesta että pitää oikein komitea perustaa asian ratkaisemiseksi.

Noin maalaisjärjellä ajateltuna kyse on vain rahasta miten paljon teiden korjaukseen halutaan sijoittaa. Mikäli ajoneuvovero korvamerkittäisiin maanteiden korjaukseen niin sillä korjaisi nopeasti koko korjausvelan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ei näitä asioita päätetä eikä mietitä maalaisjärjellä, sillä silloin meillä ei olisi maanteitä lainkaan vaan pelkkiä traktoriuria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli autoa ei kannata vielä ostaa, koska suuria uudistuksia on tulossa, eikä varmaan hyviä ja siitähän autokauppiaat pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri Berner on hoitanut työnsä hyvin. Häneltä löytyy riittävästi substanssiosaamista, uskallusta ja ideoiden oivallusta. Suomen tiestö saadaan kuntoon taloudellisesti Bernerin johdolla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kokouksessa on vaihtaa työryhmän vetäjä. Porukan pitää sanoa Bernerille, että tuossa on ovi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autoilijoiden maksamat verot tieverkkoon niin kyllä rahat riittää ja ylikin jää! Ei siihen mitään poppakonsteja tarvita. Samalla voidaan karsia muita menoja jos siellä ei verot riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan oikein, turha perustaa mitään työryhmiä joutavanaikuiseen asiaan. Asiahan on selvä, aina on toitotettu polttoaineverotuksen nostolla tienhoitoa mutta valtaosa menee muihin kuluihin. Tarpeeksi p-aine verotuloista tienhoitoon ja se on siinä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottamallasi tavalla vain rikkaat jäisivät autoilemaan, sillä jos kaikki autoilusta saadut verot laitetaan tieverkkoon, niin loppuu työmarkkinatuen maksut, toimeentulotuen maksut, lääkekorvaukset ja kaikki mitä nyt ylläpidetään verovaroin muutetaan maksulliseksi.
Ei olisi puolellakaan kansalaisista varaa enää autoilla, sillä elinkustannuksiin hupenisi pienten -ja keskisuurten tulot.
Joskus sitä ihminen kuvittelee olevansa oikeinkin hyvä ekonomi, mutta ihminen on erehtyväinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Autovero poistuu 2019 alussa.
nyt jämäkkänä ja pidetään autot siihen asti ostamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hullut ja Tollot ettekö edes nää kun yksi maksu vero poistuu niin toinen mokoma tulee lisää
Nyt on tulossa muitakin maksuja Suomen veronmaksajille lisää kun päättäjät on Suomen veron maksajien rahat tunaroineet vääriin sijoituksiin
Trumpin USAn johtoon nouseminen antaa lisää kylmää kyytiä valtioille joilla on sijoituksia USAssa näin näin viime yön uninäyssä on tulossa Rahamaailman romahdus monen varat häviää kuin tuhka tuuleen ja siitä seuraa kaaos
Merkkinä tästä näyn mukaan on Trumpin rajojen tiukentunut valvonta joka on yhteydessä tulossa olevaan katasrofiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet optimisti minä ennustan vuonna 2029 autoverosta poistetaan 500 e.Sitten elvistellään olihan se selvitys ihan täynä virheitä ei siinä ollu mitään autoveron 500 e poistosta.Teatterissa voidaan ja on hyvä esittää esityksiä missä on kosketuspintaa yhteisiin asiaan.Kun yhteisten asian hoito on teatteria on näytteleminen ja yhteisten asiain hoito sekottunu.Työpaikanvaihdos paikallaan kansanedustajat teatteriin esitään osaamatonta kansanedustajaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieleen meni,työryhmä olis pitänyt perustaa 2 kk kunnallisvaalien jälkeen niin oppositiokin uskaltaa vähän tulla vastaan vuosisadan parasta esitystä . Käytännössä lienee että 5:n vuoden kuluttua Mikään ei ole muuttunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Parlamentaarinen liikennetyöryhmä" ... ?
Kuulostaa hienolta, kahvia, kahvileipää ja lounaita nautitaan. Kokouspalkkiot juoksevat. Sokerina pohjalla, ettei takarajaa minkään mietinnön valmistumiseen asetettu.
Perikepulainen tapa haudata asia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työryhmän tehtävänä on kertoa ajoneuvoverojen vuosimaksun korotuksesta vuoden 18 alusta alkaen. Korotus tulee olemaan useita satoja euroja ja kerätyt rahat aiotaan käyttää kaikkien mukana olevien puolueiden omien hyvien tarkoitusten rahoittamiseen.
Jos puolueilla on enemmänkin hyviä tarkoituksia niin jo alustavasti voidaan sopia että seuraavana vuonna maksu nousee vaikkakaan tietoa ei sovi julkistaa keskeneräisenä.

En ehkä ostaisi uutta autoa enää tänä vuonna jos moinen toteutuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei kaikki jotka ajavat n.5000-8000 v.ole tarkoituksenmukaista hankkia uutta autoa.ja näitä rangaistaan.mitähän rumppi sanos?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti oppositiopuolueet eivät mene Bernerin miinaan, parempi kun pysyvät kaukana tästä emännästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei onnistunut törkeästi ja perustuslainvastaisesti suhmuroimalla, niin nyt yritetään sitten sääntöjen mukkaan ja lain kirjainta noudattaen. Kyllä mahtaa siepata kun tää yksityistäminen kestää nyt niin kauan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (56)

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
51
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
23
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image