Kotimaa

Hallitus käy Posti-kiistaa läpi ennen vä­li­ky­sy­myk­sen tekemistä – hal­li­tus­kump­pa­nit aikovat odottaa tiistaihin saakka ennen kuin ottavat kantaa Rinteen asemaan

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vaatinut Rinteen eroa.
Kotimaa 30.11.2019 20:23
Pekka Mauno

Demarien hallituskumppanit kertoivat odottavansa tiistaihin saakka ennen kuin ottavat kantaa Rinteen asemaan. Orpo lisää painetta keskustaa ja vihreitä kohtaan.

Hallitus käy ennen tiistain välikysymystä läpi Posti-kiistan tapahtumat. Näin lupasi lauantaina Oulussa vieraillut pääministeri Antti Rinne (sd.). 

Sisäistä keskustelua Posti-jupakasta vaati samaan aikaan keskustan puheenjohtaja ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni Pirkanmaan kierroksellaan.

Kulmuni haluaa STT:n mukaan keskustelua valtion omistajapolitiikan linjasta ja siitä, että työmarkkinajärjestöille annetaan rauha käydä neuvottelunsa keskenään. Lisäksi on syytä keskustella hallituksen työllisyystoimista.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on luvannut hallituksen keskustelevan sisäisesti Posti-jupakasta ennen tiistain välikysymystä. KUVA: MAURI RATILAINEN

 

Lauantaina useat mediat uutisoivat keskustassa kasvavasta epäluottamuksesta pääministeriä kohtaan. Toiseksi suurimman hallituspuolueen keskustan on arvioitu olevan ratkaisevassa asemassa Rinteen jatkon kannalta. 

Pitkään jatkunut Posti-jupakka sai perjantaina uuden käänteen, kun omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erosi. Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho (ps.) ja Petteri Orpo (kok.) vaativat myös pääministeri Rinteen eroa, koska Rinne on opposition mukaan kaikesta päätellen antanut virheellistä tietoa eduskunnalle.

Ilta-Sanomien mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuisivat vielä sunnuntaina pääministerin virka-asunnolle pohtimaan Rinteen asemaa pääministerinä ja hallitusyhteistyötä. Kokoontuminen olisi joko aamulla tai myöhemmin illalla. 

Lännen Median tietojen mukaan sekä Rinne että Kulmuni ovat sunnuntaina aamulla ja päivällä aiempien suunnitelmiensa mukaisesti maakuntamatkoillaan: Rinne Lapissa ja Kulmuni Päijät-Hämeessä. 

Kurvinen ei kommentoi

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen totesi perjantaina, että keskusta vaatii selvitystä Posti-asiasta. Lauantaina Kurvinen ei halunnut kommentoida aihetta mitenkään. Kurvinen ei ottanut kantaa myöskään Lännen Median tuoreeseen kyselyyn, joka kertoo hallituksen suosion laskusta.

Kyselyn mukaan Rinteen hallitukseen on erittäin tyytyväisiä enää kolme prosenttia suomalaisista ja melko tyytyväisiä 34 prosenttia suomalaisista.​

Keskustan on arvioitu olevan ratkaisevassa asemassa Rinteen jatkon kannalta. Kuvassa puheenjohtaja Katri Kulmuni.

 

Kyselyn mukaan hallitukseen on nyt melko tyytymättömiä 38 prosenttia ja erittäin tyytymättömiä 14 prosenttia.​ Keskustan kannattajista peräti kaksi kolmasosaa on tyytymättömiä.

Heinäkuun lopulla vastaavassa kyselyssä tyytyväisiä hallitukseen oli vielä lähes puolet.​

Vihreät odottaa tiistaihin

Vihreät kertoivat lauantaina odottavansa tiistaihin saakka ennen kuin ottavat kantaa Rinteen asemaan.

– Postin tilanteen osalta olen todennut, että vihreät haluaa tarkan selvityksen asiasta. Tällainen hallitukselle on myös luvattu, oli vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon arvio vihreiden puoluevaltuuskunnassa Turussa..

Tiistaina eduskunnassa käydään keskustelu kokoomuksen, kristillisdemokraattinen ja Liike Nytin tekemästä välikysymyksestä, joka koskee omistajaohjausta, työmarkkinatilannetta ja pääministerin eduskunnalle antamaa informaatiota. Hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona.

"Rinteen johtamalle hallitukselle on vaihtoehto"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lisäsi painetta puhuessaan kokoomusaktiiveille lauantaina Järvenpäässä.

Orpon mukaan Rinteen jatko tarkoittaisi sitä, että keskusta ja vihreät allekirjoittavat hänen toimintatapansa postikriisin yhteydessä.

– Kokoomus vaatii pääministeri Rinteen eroa. Minusta tämä oli ainoa oikea ratkaisu siinä tilanteessa, kun selvisi, että hän on ohjannut eduskuntaa harhaan väärillä tiedoilla. Viikonloppuna sekä vihreissä että keskustassa käydään keskustelu siitä, kääntyykö peukku Rinteelle ylös vai alas, Orpo sanoo.

Kokoomusjohtaja tarjosi keskustalle ja vihreille uutta yhteistyötä.

– Rinteen johtamalle hallitukselle on vaihtoehto. Sellainen vaihtoehto, jossa isänmaan asioita hoidetaan vastuullisesti ja hyvän hallintotavan mukaan, Orpo sanoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kulmunin "kannattaa" pitää Suomen politiikan reaaliteetit mielessään,kun alkaa touhottaa. "Virkasisar" Paatero on hyvä esimerkki miten "todellisessa"tasaarvoisuudessa TAAS kävikään....puoluekannasta riippumatta "pojat" saunoo omalla porukalla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välikysymys asiassa Halla-Aholta loppui rohkeus ja persut luopuivat mahdollisuudesta yhtyä välikysymykseen. Taustalla pelko joutua vastuuta kantamaan, mikä ei Halla-Aholle sovi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aikas tyhm'' olisi jos hallitus itsensä kaataisi!! persuista ei ole vastuuseen,yhden asian jankuttaja ja kokoomuksen ottaa köyhiltä pois kaikki ja rikkaille vielä enemmän leikkauslinjan muistamme kaikki!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministerit joutuvat vannovaan virkavalan...se vannotaan vain kerran...mutta pitäisiköhän asioita muuttaa, eli ainakin sdp:n ministerit joutuisivat vannomaan sen joka viikko ja joskus joka päivä!
Virkavala Muokkaa
"Minä N.N. lupaan ja vannon kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä (vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta), että minä virassani noudatan perustuslakeja ja muita lakeja sekä toimin oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti kansalaisten ja yhteiskunnan parhaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos keskusta ryssii tämänkin, kannatus on joulukuussa alle 10 prosenttia. Epäluottamuslause on ainut vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne on puhunut muunneltua totuutta, se on selvää jo. Parasta tässä on kuitenkin se, että koksut ruikuttavat Rinteen eroa ja ehdottelevat uutta "vastuullista" eli työttömiä ja vähäosaisia kyykyttävää hallitusta. Tämä se on viihdettä parhaimmillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne on nyt jo pelastanut Postin Valtion yhtiönä.
Kolmikanta neuvottelut säilytettävä ja Valtion yhtiöiden hajotus lopetettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekstin jäljet johtavat ns. "Sylttytehtaalle". Ei olisi ehkä kannattanut noin läpinäkyvästi kirjoittaa, sillä politiikkakin on taitolaji.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos keskusta lähtee tukemaan Kulmunin johdolla Rinnettä niin Kulmunin puheenjohtajuuskausi päättyy ens kesänä. Kannatus ei tule nousemaan jos tukee epärehellistä ja piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voiko keskusta ottaa sellaista riskiä, että se olisi jatkossakin tukemassa maineensa jo ryvettänyttä Antti Rinnettä pääministerinä?

Tilannetta helpottaisi, että pääministeri vaihdettaisiin. Se voisi sopia myös demareille. Sirpa Paateron tökerö uhraaminen on monen demarin suututtanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demareilla meni viime talvena hyvin, kun Marin oli väliaikaisesti johdossa. Rinne ei osaa puhua totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on kova tarve saada nyt Rinne pois kun jotain saatiin nyhdettyä. Oppositiossa on vaan niin katkerat poliitikot, senhän näkii vaalien jälkeen. Noista muista ei ole pääministeriksi, Rinne on osoittanut olevansa tittelinsä arvoinen maailmallakin. Ihan kuin olisi susilauma jahtaamassa, ei anneta ihmisen tehdä rauhassa työtään, monet asiat saattavat vain kiertää Rinteen kautta ja heti vedetään johtopäätökset. Postin johtavassa asemassa olevien johtajien palkat ihmetyttää, miten ne voivat olla niin kauhean isoja, jotain tarttis tehdä. Siellähän ne ongelmat on koko sotkussa. Minne menee kaikki rahat, postia on enemmän kuin koskaan kun kaikki nykyään tilaavat tavaroita pilvin pimein ja siihen kaikki kirje ja korttiliikenne, niin raha virtaa, onko se vähän niinkuin nämä lotot, kenot ja muut arpajaiset ettei ole oikein päivänvalon kestäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toteutuuko taas vanha sanonta, että keskusta pettää aina?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan turha tähän Postin sotkuun on Suomen Keskustaa sekoittaa, kun koko homma pyöri täysin Postin ja sdp-läisen valtionohjausministerin ja pääministerin välillä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paateron sanomisten ja tekemisten ristiriita voi vain ihmetellä, miten huolella avustajat on työnsä tehneet.

Sanomiset ja tekemiset ei vakuuta ministerin on kannettava vastuunsa alaistensa tekemisistä ja päinvastoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne vastaa myös alaisensa Paateron tekemisistä. Aivan uskomaton tyyppi. Uhraa lähimmän naisministerinsä, jotta oma palli säilyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne menee vaihtoon hallitusohjelma ei.

SDPn ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin on selkeäsanainen ja kykenevä henkilö astumaan Rinteen tilalle. Marin on Tampereen kuntapolitiikassa oppinut talouden rajoitteet ja realismin toisin kuin Rinne, joka tuntuu elävän omassa kuplassaan.

Puolen vuoden päästä kukaan ei kaipaa entistä pääministeriä jonka suusta päässeistä lausumista kukaan ei saanut selkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
20:52
Ylivieskassa hurja liikenneonnettomuus: henkilöauton hirvikolari johti törmäykseen pakettiauton kanssa
111
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
99
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
72
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
55
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

En lähde kerrostaloon elävänä. On OKT Oulussa, Kempeleen rajan pinnassa, ja täällä Kuusamossa järven rannalla luonnon ke... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image